News
06/07/2024

L'Observatori acompanya als avanços brasilers i uruguaians en la definició i implementació de polítiques de paisatge

L’Observatori ha estat convidat a diversos congressos, conferències i actes a Brasil i Uruguai

L'Observatori de Paisatge va participar al “7º Congresso Internacional de Arquitectura Da Paisagem. A Funçao Social Da Paisagem”, que es va celebrar dels dies 27 al 29 de maig a la seu de l’Institut d’Enginyeria de Paranà, a Curitiba. La trobada, organitzada per l’Associació Brasilera d’Arquitectes del Paisatge (ABAP), va reunir paisatgistes, acadèmics i responsables polítics i tècnics. Durant el Congrés es van anunciar els guanyadors del Premi ABAP Roberto Burle Marx, i es va presentar un esbós de Llei del paisatge i d’una ambiciosa política de paisatge per a Brasil, que a partir d’ara seguirà els passos oportuns per a la seva entrada al Parlament.

20240527_142035_resized.jpg

Pere Sala, director de l'Observatori, va ser el representant de l'entitat catalana al Congrés, on hi va impartir la conferència inaugural. L'interès dels organitzadors era el de conèixer la naturalesa i les funcions de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, els continguts i aplicacions dels catàlegs de paisatge, així com altres eines que s'estan desplegant a Catalunya (cartes del paisatge, plans de paisatge, etc.). Diverses institucions, universitats i entitats brasileres, amb qui el director va tenir l’oportunitat d’intercanviar iniciatives, mètodes, i impressions en diverses reunions organitzades aquells dies, feia temps que mostraven interès per l'activitat de l'Observatori del Paisatge de Catalunya i per les polítiques catalanes de paisatge en general. IMG-20240528-WA0021.jpg

La següent parada del viatge fou al Centro Universitario Regional del Este (CURE) de la Universidad de la República de Uruguay, ubicat a la ciutat de Maldonado, on el director de l’Observatori va impartir el dia 31 de maig a la nova sala d’actes del centre una conferència sobre la integració del paisatge en les polítiques publiques i la relació entre paisatge i desenvolupament. Diversos professionals, professors i investigadors uruguaians de disciplines diverses (paisatgisme, història de l’art, arqueologia, geografia, etc.) es van aplegar aquests dies em el marc del “Observatorio de Arte y Paisaje” que ha creat recentment la Universitat de la República de Uruguai. En paral·lel a les reunions de treball del Observatorio, diversos tallers organitzats amb professors i alumnes van servir per debatre sobre metodologies de valoració i avaluació del paisatge, a partir de la metodologia dels catàlegs de paisatge de Catalunya.

La trobada al CURE va culminar-se amb una visita de treball al paisatge cultural dels “cerritos de indios”, d’origen precolombí, amb prop de 6.000 anys d’antiguitat, que es distribueixen en una àmplia extensió de territori des de l’est d’Uruguai fins al sud de Brasil.