News
10/25/2005

L'Observatori del Paisatge de Catalunya posa en funcionament el seu web en castellà, anglès i francès

L'Observatori del Paisatge (www.catpaisatge.net) acaba de posar en funcionament les versions castellana, anglesa i francesa del seu web, tres mesos després d'estrenar la catalana.

Les tres noves versions del web tenen traduïdes tots els continguts del web en català. L'apartat "El paisatge a la premsa", que recull diàriament notícies sobre paisatge publicades als principals mitjans de comunicació escrits del món, amb especial èmfasi en les de Catalunya, és l'únic que es mostra amb les llengües originals de cada mitjà de comunicació.

El web de l'Observatori

El web de l'Observatori del Paisatge va néixer el mes de juliol incidint en temes de paisatge referits a Catalunya i al món amb la voluntat d'esdevenir un web de referència en tot allò referit al paisatge. El web està concebut com un espai de consulta i projecció de l'activitat de l'Observatori i al mateix temps un espai que pugui ser útil a qualsevol persona interessada en temes paisatgístics d'arreu del món, i sobretot de Catalunya, l'Estat espanyol i Europa.

A part dels aspectes mencionats, el web també fa disponible, d'una manera ràpida i senzilla, novetats relacionades amb la recentment aprovada Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge de Catalunya i amb els Catàlegs de Paisatge. S'expliquen les funcions d'aquestes eines, la metodologia i l'estat actual de desenvolupament. Un cop s'hagin elaborat els dos primers Catàlegs, previstos per a la primavera del 2006, el contingut íntegre podrà consultar-se des del web.

Altra informació que recull el web de l'Observatori del Paisatge és un directori amb més d'un centenar d'institucions catalanes, espanyoles i internacionals que tenen el paisatge com a principal activitat, publicacions catalanes i internacionals de referència i estudis universitaris vinculats amb el tema, arxius d'imatges de paisatges urbans i naturals d'arreu del món, biblioteques i centres de documentació de referència, i una agenda amb conferències i activitats diverses relacionades amb la temàtica paisatgística.

Entre altres novetats, a partir de l'any vinent qualsevol usuari podrà consultar-hi també la base de dades del Centre de Documentació de Paisatge que l'Observatori està confeccionant, les publicacions que editi aquest organisme, així com els continguts dels dos primers Catàlegs de Paisatge que s'estan elaborant (els corresponents als àmbits territorials de Camp de Tarragona i Terres de Ponent), previstos per a la primavera del 2006.

L'Observatori del Paisatge de Catalunya

L'Observatori del Paisatge és l'ens de col·laboració i suport a la Generalitat de Catalunya, d'assessorament a les demés administracions catalanes i de conscienciació de la societat catalana en matèria de paisatge. El dirigeix el catedràtic de geografia humana de la Universitat de Girona, Joan Nogué, i es va constituir en forma de consorci el 8 d'octubre de 2004, tot i que és operatiu des de fa només uns mesos, concretament des de l'1 de març. L'Observatori, previst per la recentment aprovada Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge, és l'espai de trobada entre la Generalitat de Catalunya, l'Administració local, les universitats, els col·lectius professionals i, en general, la societat catalana en tot allò referit a la gestió i conservació del paisatge.

Les principals tasques de l'Observatori són estudiar el paisatge i fer-ne un seguiment, elaborar propostes i sensibilitzar la societat catalana sobre la conveniència d'una major protecció, gestió i ordenació del paisatge a Catalunya en el marc d'un desenvolupament sostenible. L'Observatori dóna suport a l'aplicació a Catalunya del Conveni europeu del paisatge, aprovat pel Consell d'Europa l'octubre de 2000, i té l'obligació d'elaborar cada quatre anys un informe sobre l'estat del paisatge a Catalunya que serà presentat al Parlament.

25 d'octubre de 2005