News
04/07/2022

Moltes ruralitats, molts paisatges

Col·laboració amb el Festival de literatura MOT d'Olot i Girona.

Durant el mes de març, l'Observatori del Paisatge ha col·laborat amb el festival de literatura MOT amb la projecció de fotografies “Moltes ruralitats, molts paisatges”. El títol del festival d'enguany era "Al camp. Literatura i ruralitat" i s'ha centrat en l'anàlisi de com i de quina manera es fa literatura en el món rural. La literatura recull, transforma i pot crear de cap i de nou el relat sobre un lloc. En la ruralitat feta literatura, sovint, la força del lloc esdevé determinant.

El Mot proposa contraposar diversitats i cercar ponts; especialment, entre aquelles obres literàries que donen veu a la complexitat d’una ruralitat viva i a la dialèctica entre permanència i canvi, entre local i global, entre identitat i disgregació. Es tracta de mostrar com, també a través de la literatura, la ruralitat reclama una presència, que esdevé necessària en un món que ens cal reaprendre a habitar.

L'activitat de l'Observatori ha consistit en la projecció de fotografies titulada “Moltes ruralitats, molts paisatges” que buscaven confrontar l'espectador amb la imatge que té de la ruralitat. A Catalunya hi ha una gran diversitat de paisatges rurals, molts dels quals no coincideixen amb la imatge tradicionalment associada al camp. La crisi global ha accelerat la necessitat de repensar el model territorial i el rol que han de jugar els territoris rurals.

Les imatges s'han pogut veure durant dues setmanes en dues pantalles de la biblioteca Marià Vayreda d'Olot i al vestíbul de la biblioteca Carles Rahola de Girona.