News
01/31/2024

‘Som agents del paisatge', nou taller educatiu de l'Observatori per alumnes de secundària i batxillerat

Té l’objectiu que l’alumnat aprengui i descobreixi què és el paisatge i els seus valors, tot prenent consciència d’algunes de les dinàmiques que actualment afecten els paisatges de Catalunya.

Una de les principals tasques de l’Observatori del Paisatge de Catalunya és la formació i sensibilització en matèria de paisatge. Amb aquesta finalitat, l’Observatori ha dissenyat i desenvolupat un taller educatiu sobre paisatge per estudiants d’educació secundaria que s’imparteix a la mateixa seu de l’Observatori. El taller “Som agents del paisatge” és una proposta didàctica adreçada als alumnes d’educació secundària obligatòria i batxillerat, que permet que l’alumnat aprengui i descobreixi què és el paisatge i els seus valors, tot prenent consciència d’algunes de les dinàmiques que actualment afecten els paisatges de Catalunya.

L’activitat utilitza dues metodologies educatives diferents. En primer lloc, l’“aprendre fent”, que entén l’aprenentatge com una acció rellevant i pràctica ja que un aprenentatge pràctic s’ha descobert molt més efectiu per aprendre i, a més, recordar el que s’ha après. L’altre tècnica educativa és la gamificació, que consisteix a utilitzar dinàmiques i materials propis del joc (reptes, recompenses...) per desenvolupar o millorar alguns comportaments i enfortir l’aprenentatge.

L’objectiu final d’aquesta activitat és que l’alumnat esdevingui “agent del paisatge”. Ho aconseguiran superant un seguit de proves que els portarà a conèixer, identificar i resoldre reptes relacionats amb el paisatge d’una manera creativa, com ara la millor manera que pot tenir un poble per créixer en un lloc determinat, la ubicació més adequada per a les infraestructures d’energia renovable, o com fer front als incendis forestals a través d’uns paisatges agrícoles vius.

L’activitat s’ha difós inicialment a les escoles de la Garrotxa a través del servei que ofereix l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament d’Olot. Pel proper curs 2024/2025 es considerarà la possibilitat d'ampliar l’oferta a altres centres educatius de Catalunya, sempre tenint en compte la disponibilitat de personal.