News
02/22/2024

L'Observatori col·labora amb l'exposició 'Desenfocar l'anècdota', al Museu de La Garrotxa

Es podrà visitar fins al 21 d’abril de 2024 a la Sala Oberta 2 de l’edifici Hospici, on també té la seu l’Observatori.

El passat dissabte 10 de febrer es va inaugurar l’exposició ‘Desenfocar l’anècdota’ dels artistes Ariadna Rodríguez i Iñaki Alvarez (nyamnyam), que vol fer una relectura dels quadres paisatgístics de l’Escola d’Olot, anant més enllà de l’anècdota.

El text de presentació de l’exposició diu que “quan parlem d'anècdota en la pintura del segle XIX, ens referim a figures humanes, bestiar o, fins i tot, al fum d'una xemeneia que apareix en un quadre. En l'obra dels pintors de l'Escola d'Olot el paisatge no era autònom, la presència i visió antropocèntrica era dominant. A Joaquim Vayreda li va costar tota una vida poder alliberar-se de l'anècdota i arribar a pintar paisatges sense aquests elements que revelaven la presència humana”.

Aquesta exposició proposa, doncs, desenfocar l'anècdota en aquests quadres on la instrumentalització del paisatge era i és rellevant. A partir de diverses converses fetes pels comissaris amb l’equip tècnic de l'Observatori del Paisatge, es proposa una relectura coral centrada en el quadre L'estiu, de Joaquim Vayreda. L’exposició recull també publicacions com ara els Catàlegs de Paisatge o el Mapa dels paisatges de Catalunya.

L’exposició ha comptat amb la col·laboració de Pau Castejón, Eduard Roigé, Rita Andreu, Pol Aragall, Daniel Moreno Roldán, Andi Stecher i Anna Dot. I amb la participació de Josep Caldes, Joan Nogué, Eulàlia Soler, Xevi Roura, Amor Rumor (Blanca Arias i Edu Rubio), Jordi Zapata, Pere Sala i Martí, Laura Puigbert, Gemma Bretcha i Albert Escriu.

Estarà oberta fins al fins el 21 d'abril i inclou també tot un seguit d’activitats complementàries, gratuïtes i obertes a tothom. La Jornada del dia 5 d’abril està organitzada per l’Observatori del Paisatge.

Activitats complementàries

Conversa oberta entre l'Observatori del Paisatge i nyamnyam
23 de febrer, 19 h, Observatori del Paisatge de Catalunya, Olot

Trajectòries: conversa entre Anna Dot, artista i nyamnyam
Dissabte 9 de març, 12 h, Sala d'actes de l'Hospici (Museu de la Garrotxa)

Jornada 'El Paisatge i el Color. Percepció, significats i intervenció'
5 d'abril, 9 h, Espai Cràter, Olot. Organitza: L'Observatori del Paisatge

Estrena de la peça 'LLOC'. Declinació escènica en el marc del festival Sismògraf
Del 18 al 21 d'abril, Olot. Més info a https://www.sismografolot.cat