Dossier
Paisatges Sonors
Catalunya
|
Crònica
|
Paisatge rural i forestal
|
Paisatge sensorial
|

Sons del Segar i el Batre

09/07/2010
|
Aurora Rodríguez,
DBerguedà

La festa avianesa preservarà el seu patrimoni immaterial enregistrant les sonoritats més característiques

La festa del Segar i el Batre d'Avià tindrà el seu paisatge sonor. La cooperativa berguedana La Maixerina ja ha començat a fer els primers enregistraments d'aquells sons que són característics de la feina al camp com la preparació de la terra, la sega amb volant, la construcció dels pallers i la mòlta del blat, entre d'altres. És un encàrrec de l'Ajuntament d'Avià que vol conservar els sons que han format part de la vida de molts veïns d'Avià i d'altres municipis de la comarca. Es tracta de preservar la història del territori i configurar un patrimoni immaterial que cal preservar i posar en valor, sobretot, perquè, està en perill d'extinció.

Algunes de les sonoritats que formaran part d'aquest paisatge sonor són el llaurat de la terra, la sembra, la pluja de primavera que transforma els camps, el vent sobre els camps espigats, les campanes de l'església, la sega, el garbejat i la batuda. També hi haurà sons exclusius de la Festa del Segar i El Batre d'Avià, entrevistes amb persones que explicaran com es fa i com s'organitza la festa i quins eren els sons més habituals antigament a les zones rurals.

L'Ajuntament d'Avià s'ha marcat tres objectius amb aquest projecte: mostrar l'enorme riquesa sensorial dels paisatges del blat que a vegades passen desapercebuts, combinar l'àudio, la imatge i el text per donar valor educatiu al projecte i poder explicar cada una de les seqüències que componen el segar i el batre d'una manera innovadora i, sobretot, preservar el patrimoni sonor de la festa.

Diumenge, dia del Segar i el Batre, l'equip de La Maixerina enregistrarà alguns dels sons que ja només es poden escoltar en aquesta recreació que cada any es fa a Avià. A partir d'aquí començarà el procés per triar entre 15 i 25 sons amb els quals poder explicar la festa.

L'objectiu és que aquest procés estigui enllestit entre finals de setembre i principis d'octubre, quan els sons ja quedaran penjats a Internet, concretament al web escoltar.cat. Ara, s'està estudiant la possibilitat de crear una aplicació exclusiva per als sons del Segar i el Batre d'Avià. Cada so anirà acompanyat d'una fotografia i d'un text explicatiu.

Es tracta d'un nou recull sonor encarregat a La Maixerina, que l'any passat va fer el mateix amb la Patum de Berga i va acabar fent una selecció de 155 sons diferents.