Dossier
Paisatges Sonors
Catalunya
|
Crònica
|
Oci i turisme
|
Paisatge sensorial
|

Sons de Patum: una percepció inèdita de la festa

07/07/2009
|
ACN/DDG,
Diari de Girona

El projecte "Paisatge sonor de la Patum" ha estat ideat per la cooperativa La Muixeranga de Berga

Un salt de plens des de Queralt, el ball de l'àliga tocat amb l'orgue de l'església de Sant Pere o el sacseig d'una maça són només tres dels sons que formen part del projecte 'Paisatge sonor de la Patum', ideat per la cooperativa La Maixerina de Berga. Durant la celebració de la Patum es van arribar a enregistrar més de dues-centes hores de sons. Ara la feina dels impulsors de la iniciativa és fer una selecció acurada dels sons que, a partir del novembre, es podran reproduir o descarregar per Internet. Els sons aniran acompanyats de textos i fotografies. A través d'aquest projecte s'ha volgut documentar els sons i divulgar-los a través de la xarxa, ha explicat Jordi Boixader, de La Maixerina.

Jordi Boixader, de La Maixerina i un dels responsables de la iniciativa, recorda que la Patum està sent molt estudiada a nivell històric i musical però remarca que a nivell de sons 'no hi havia res'. Boixader diu que la festa té un imaginari molt clar pel que fa a colors i olors i explica que volien que tothom tingués a casa una 'capseta d'olors' de Patum. 'La tecnologia no permet jugar amb les olors però sí amb els sons', conclou.

La celebració de la Patum va donar per molt. En total, unes dues-centes hores de sons enregistrats i més de 9.000 fotografies. Sons de tot tipus com un salt de plens des de Queralt, el canal industrial mentre sona la passada, el sacseig d'una maça o l'interior de la guita. També n'hi ha de més espectaculars com el so que produeix l'orgue amb metall i fusta durant la interpretació de la missa patumaire, explica Jordi Millan, de La Maixerina.

Aquest dies els responsables del projecte es dediquen a escoltar i valorar l'enregistrament dels sons per després començar l'edició. Jordi Millan, de La Maixerina, explica que s'han marcat tenir el projecte acabat a l'octubre i poder-lo presentar el mes de novembre.

El projecte final es publicarà en format web en un espai específic dins del portal escoltar.cat. Tots els sons aniran acompanyats d'una fotografia i un text explicatiu. Es podran reproduir directament i també es podran descarregar per ser escoltats en altres suports mp3.

El 'Paisatge sonor de la Patum' és un projecte ideat i coordinat per La Maixerina amb la col·laboració de Sergi Cuenca, Ramon Felipó, Josep Noguera, Dorothy Noyes, Albert Rumbo, Dolors Santandreu, Toni Vila i el Laboratori d'Art Sonor de la Universitat de Barcelona. Janina Vilana s'ha encarregat de la fotografia. La iniciativa té el patrocini del Patronat Municipal de la Patum i l'Ajuntament de Berga.