Dossier
Paisatges Industrials
Catalunya
|
Crònica
|

Noves rutes recorren els antics molins paperers de l'Anoia

19/05/2017
|
Infoanoia.cat

El Museu Molí Paperer de Capellades és el punt de partida de cinc noves rutes que recorren els municipis del voltant i que conviden -amb diferents graus de dificultat- a descobrir els vestigis del paisatge paperer de l’Anoia.

Entre els segles XVIII i XIX, Capellades i el seu entorn van constituir un dels centres paperers més importants de l’Estat espanyol, que abastien gran part del mercat espanyol, d’Amèrica del sud i de Filipines. Fins i tot el pintor Francisco de Goya feia servir paper anoienc per als seus gravats.

En tota la conca fluvial de l’Anoia s’han documentat més de 40 molins paperers, una indústria que -amb la lògica evolució- es manté com una de les principals de la zona.

L’objectiu, segons l’alcalde de Capellades, Aleix Auber, és “recuperar la història i explicar el nostre patrimoni de la manera més lúdica i distesa possible”. La iniciativa també servirà “per valorar el que tenim a prop, i que sovint no li donem importància”.
El batlle capelladí afegeix que el projecte “neix per iniciativa del museu però ha estat un esforç col·lectiu, molt treballat i coordinat”. Així, a més del suport municipal i d’altres administracions, en la definició de les cinc rutes ha participat l’entitat esportiva de Capellades AEMdeKP.

Sota el lema “Camins de Paper”, les rutes recorren el paisatge format pel riu Anoia, rieres, recs i molins paperers del municipis de Capellades, Vallbona d’Anoia, Piera, La Torre de Claramunt, La Pobla de Claramunt, Carme i Vilanova del Camí. Els diferents itineraris es poden consultar en aquest enllaç.