Dossier
Paisatges Industrials
Catalunya
|
Crònica
|
Paisatge urbà i periurbà
|
Paisatge industrial
|

El director de l'Observatori del Paisatge afirma que el Rec constitueix una de les mostres més potents sobre el paisatge industrial de Catalunya

23/03/2012
|
Anoia diari

Aquesta setmana a el barri del Rec hi ha molt de moviment: des de dilluns els alumnes del màster de Paisatge de la UAB volten pels carrers de les adoberies per realitzar els seus projectes de millora en gestió i intervenció del paisatge, i aquest dijous, qui ha visitat el barri ha estat el director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, Joan Nogué.

Joan Nogué, que també és catedràtic de geografia humana de la Universitat de Girona, ha fet una visita al barri del Rec d'Igualada per tal de conèixer de primera mà tant l'actual situació paisatgística i urbana del barri, com els projectes de pensament i reconversió que sorgeixen de la Societat al voltant del barri. Així, s'ha interessat per les propostes fetes des d'Amics del Rec, la Bastida, Rec.0 o pel Workshop del Màster de Paisatge de la UAB que aquests dies es du a terme.

Per Nogué, el ‘Rec constitueix una de les mostres més potents sobre el paisatge industrial de Catalunya, amb una important càrrega de valors que si es tenen en compte a l'hora de pensar el futur del barri, poden constituir també elements de dinamització econòmica'. En aquest sentit, Nogué apunta que seria interessant conservar l'activitat econòmica i adobera del barri ‘fugint de solucions de maquillatge urbà que puguin configurar paisatges banals, escenaris de cartró-pedra enfocats exclusivament al consum turístic. Si això passa, es mataria el barri'. El catedràtic, però, ha afegit que ‘tampoc és pot caure en la transformació residencial simple, donat que es desaprofitaria tot el potencial del conjunt' (entramat de carrers, edificacions amb caràcter...).

Durant la seva visita Joan Nogué ha explicat com algunes eines d'intervenció paisatgística poden ajudar, si s'apliquen correctament, a crear projectes integrals que tenen en compte l'urbanisme, l'economia i el patrimoni simultàniament, com les cartes de paisatge.

Exposició dels treballs del màster
Aquest divendres al matí es coneixeran els resultats del màster en Paisatge que aquests dies estan realitzant els alumnes de la UAB . L'acte serà a les 12.30h del matí, al Museu de la Pell d'Igualada, i es farà davant de les autoritats de la ciutat i totes aquelles persones que hi estiguin interessades.

Abans, a les 10h, l'arquitecte Enric Batlle farà una exposició sobre el Paisatge i l'espai urbà i posteriorment hi haurà una taula rodona amb els ponents: Enric Batlle, Batlle i Roig Arquitectes; Carles Llop, arquitecte, professor ETSAV – UPC; Ramón Parramon, director d'ACVic (Centre d'Arts Contemporànies Vic). L'acte estarà moderat per Francesc Muñoz, director del màster.