Dossier
Paisatges Industrials
Catalunya
|
Crònica
|
Educació, sensibilització i difusió
|
Paisatge industrial
|

La XTVL estrena 'Voltes,' la primera sèrie catalana dedicada al patrimoni industrial del país

27/03/2008
|
Isabel Pérez,
La Malla.net

La Xarxa de Televisions Locals (XTVL) estrena aquest dijous la sèrie Voltes, la primera producció catalana que dóna a conèixer el patrimoni industrial del país. Produïda per Canal Terrassa TV, la sèrie, de 13 capítols, descobreix a cada entrega el llegat arquitectònic i paisatgístic que es conserva en diferents indrets de Catalunya fruit del procés d'industrialització. Així, l'equip de Voltes segueix en cada episodi el rastre patrimonial que han deixat sectors manufacturers com el miner, l'hidràulic, el cotoner o el paperer.

Un recorregut que el duu a visitar una vintena de municipis catalans i a entrevistar antics treballadors d'aquestes indústries, així com alguns responsables de la gestió d'aquest patrimoni, considerat d'elevat interès turístic. El programa també dedica un apartat a recuperar mots i expressions del llenguatge industrial, gairebé en desús actualment, a més d'una secció amb recomanacions turístiques per visitar cadascun dels paratges.

La producció de Voltes compta amb el suport de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC). Els municipis que conformen la Xarxa són les 19 poblacions que van endegar el Pla de Dinamització del Producte Turístic i de la Innovació Tecnològica de Catalunya: Àreu, Bellmunt, Capellades, Cardona, Castellar de n'Hug, Castelló d'Empúries, Cercs, Esparreguera, Granollers, Igualada, Manlleu, Manresa, Palafrugell, Puig-Reig, Ripoll, Sant Sadurní d'Anoia, Santa Coloma de Cervelló, Terrassa i Vilanova i la Geltrú, als quals s'ha afegit recentment el municipi d'Esplugues de Llobregat. La seu de la XATIC és a Terrassa, el que explica que el projecte audiovisual l'hagi liderat la televisió municipal de la ciutat, Canal Terrassa TV.

La Xarxa de Televisions Locals distribuirà cada dijous un capítol de Voltes, de 25 minuts de durada, a les 65 televisions adherides. Els episodis de la sèrie també es podran visionar properament en el web de Voltes: www.xtvl.tv/voltes.