Dossier
Paisatges Industrials
Catalunya
|
Crònica
|
Gestió i planificació del paisatge
|
Paisatge industrial
|

El govern destinarà tres milions anuals a revitalitzar les colònies del Llobregat

21/06/2007
|
Paula Mercadé,
El Punt

El govern crearà un fons per millorar les colònies tèxtils que envolten el riu Llobregat. Segons fonts del Departament de Política Territorial i Obres Públiques serà una ajuda similar a la que s'atorga als municipis amb la llei de barris. És a dir, servirà per "revitalitzar i rehabilitar" aquests nuclis, on viuen prop de 2.000 persones. El govern destinarà tres milions d'euros anuals a aquest fons. Enguany, però, la partida serà d'1,5 milions d'euros. Aquesta injecció pressupostària està inclosa en el pla director urbanístic per a les 18 colònies de les comarques del Berguedà i el Bages que el govern ha aprovat definitivament.

Han estat necessaris dos anys per elaborar el pla director urbanístic de les colònies del Llobregat. L'anterior govern tripartit va encarregar la redacció d'aquest pla l'estiu de 2005. El juliol de l'any passat va ser aprovat inicialment. Posteriorment, es va obrir un període de diàleg amb les administracions locals perquè, com expliquen fonts del Departament de Política Territorial, la proposta havia de tenir "el consens amb tots els municipis perquè és un tema delicat". Finalment el conseller Joaquim Nadal ha firmat aquest pla i, per tant, ha quedat aprovat definitivament.

Segons fonts del departament, el pla té com a objectius principals "revitalitzar i rehabilitar" les colònies i fàbriques de les comarques del Berguedà i el Bages al voltant del Llobregat que es van construir a mitjan segle XIX coincidint amb l'auge industrial. S'en beneficiaran 2.000 persones, que viuen repartides entre les 18 colònies que hi ha al llarg dels 29 quilòmetres de la franja que va des de la base de l'embassament de la Baells fins a la sèquia de Manresa. Amb aquest pla, el govern vol que aquests nuclis converteixin en espais de residència, d'activitat productiva, de freqüentació turística i de preservació de la memòria històrica en un marc de creixement coherent.

Per aconseguir una plena ocupació de la part residencial de cada una de les colònies, el govern vol prioritzar la rehabilitació d'edificis, com per exemple convertir antigues indústries en habitatges. Des del govern asseguren que els planejaments urbanístic "seran similars als municipals, el creixement estarà entorn d'un 30%". El pla proposa fragmentar el parc industrial i transformar la zona fabril per implantar una nova activitat productiva com una de les mesures per promoure l'activitat econòmica en aquesta zona. Per protegir el paisatge es crearan zones de protecció del riu i les àrees properes. El Departament de Política Territorial, per tal de millorar la comunicació entre les colònies, s'ha compromès a convertir l'antiga carretera C-1411 en una via cívica, és a dir, "tindrà una utilitat més turística", mentre que la C-16 quedarà com la carretera d'ús més habitual.

Per materialitzar totes aquestes actuacions, el govern ha creat un fons de 3 milions d'euros anuals, 1,5 milions aquest any, que serviran per impulsar els projectes que es prioritzin des dels diferents municipis. Aquests ajuts s'assemblaran als que es donen amb la llei de barris.