Dossier
Jardins
Catalunya
|
Crònica
|
Jardins i espais públics
|

Santa Clotilde canvia d'imatge

20/05/2006
|
Laura Juanola,
El Punt

Els jardins de Lloret, que han estat set mesos tancats al públic, reobren dissabte que ve. Els jardins de Santa Clotilde de Lloret es reobriran dissabte que ve al públic després d'haver estat set mesos tancats per obres de remodelació. Dijous es farà la inauguració oficial de l'actuació en un acte en què s'han convidat famosos de tot tipus: des d'esportistes fins a actors i polítics. Ahir l'equip de govern i el paisatgista que ha dirigit les obres, Artur Bossy, van fer una visita amb l'oposició per ensenyar-los la feina feta durant aquest temps. Fonamentalment, s'ha intentat recuperar l'arquitectura del jardí, la flora, les alineacions dels xiprers, el sentit laberíntic i les vistes a la cala de sa Boadella.

Els jardins de Santa Clotilde es van tancar l'octubre passat per iniciar-hi unes obres de remodelació que han estat polèmiques, entre d'altres motius, perquè els treballs van començar sense haver demanat permís a la Generalitat, que té els jardins protegits. Si tot hagués anat bé, els jardins s'haurien hagut de reobrir l'1 d'abril. Finalment, però, s'obriran dissabte que ve i, durant un mes, tots els lloretencs hi podran entrar gratuïtament per veure el canvi que s'hi ha fet. A més, els dissabtes es faran visites guiades gratuïtes també per als lloretencs.

La remodelació dels jardins ha consistit, entre altres accions, a retirar els arbres morts i malmesos, sobretot xiprers. Segons Artur Bossy, paisatgista que ha dirigit les obres, fins ara els xiprers estaven tan junts entre ells que no deixaven passar el sol, i les plantes es morien. Durant la remodelació, s'han eliminat xiprers i així s'han recuperat les vistes a la cala de sa Boadella i s'ha millorat la salut de les plantes. Les obres, segons ha explicat, s'han fet tenint en compte com eren els jardins fa quaranta anys.

La reforma de Santa Clotilde ha costat 400.000 euros. No obstant això, els treballs no s'han acabat. A partir de l'octubre s'haurà d'instal·lar el reg automàtic i netejar les escultures, tasca per a la qual l'Ajuntament ha demanat una subvenció. A més, en una segona fase hi ha pendent fer un pàrquing, un restaurant, una botiga, uns lavabos, un museu i una aula.

El canvi que han experimentat els jardins no ha agradat a tothom. La regidora d'ICV, Rosa Maria Santamaria, va dir ahir que la remodelació ha pervertit l'esperit original dels jardins. Segons Santamaria, el marquès de Roviralta, que va fundar els jardins, volia que hi hagués molts xiprers i que entre ells, de sobte, hi hagués vistes a sa Boadella. Ara, en canvi, les vistes són constants.