Dossier
Jardins
Catalunya
|
Crònica
|
Jardins i espais públics
|

Penedès. Els monjos budistes d'Olivella crearan uns jardins meditatius oberts al públic

11/10/2008
|
Míriam del Amo,
El Punt

La comunitat de monjos budistes d'Olivella transformarà 22 hectàrees dels terrenys de què disposa el seu monestir a la Plana Novella en vuit jardins dedicats a la meditació i la reflexió i oberts a la ciutadania. Aprendre del funcionament de la natura perquè l'ésser humà torni a recuperar els valors perduts en la societat moderna és la idea central del projecte, segons l'opinió dels monjos. La comunitat realitzarà itineraris als jardins, que inclourien visites escolars d'infants i joves, i fins i tot de malalts i presidiaris; els monjos preveuen que el projecte, que podria desenvolupar-se per etapes, s'enllesteixi en uns quatre anys.

"Les generacions futures poden arribar a pensar que els tarongers surten dels centres comercials", resumeix el monjo budista Sergi Gómez per explicar com va sorgir el Medinat, aquest projecte del Jardí Sagrat del Garraf. Evitar que desaparegui el vincle entre el gènere humà i la natura és la base d'una proposta que la comunitat va presentar dijous al Congrés de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura i els Recursos Naturals (UICN).

La societat moderna pateix una "mancança de valors" que propicia que "la reflexió sigui molt externa, no pas interna", segons s'expressa des del col·lectiu; per pal·liar aquests problemes, els monjos volen posar a l'abast de la ciutadania "un espai que la gent pugui utilitzar com d'aprenentatge i de reflexió sobre la pròpia vida". Els budistes, instal·lats a la Plana Novella des de fa tretze anys, diuen que en fa deu que treballen en el Medinat, un dels projectes del seu laboratori d'idees.

El Jardí Sagrat està inclòs en el pla de gestió elaborat per la Fundació Territori i Paisatge de l'Obra Social de Caixa Catalunya i per la comunitat budista. Algunes de les zones del Medinat seran el jardí del desert, que amb uns arbres com ara l'olivera ajudarà a entendre "la duresa de la vida interior"; el jardí agrícola, que tindrà un hort i un viver per entendre com les "accions virtuoses condueixen a la felicitat i viceversa"; o encara el jardí dels sentits, un espai en què hi haurà unes plantes aromàtiques per tal que els visitants "experimentin els valors del seu propi cos". Actualment, s'està realitzant l'avantprojecte del Medinat, que es podria finalitzar en un període d'entre tres i quatre anys i que encara no disposa de pressupost. La iniciativa és "un projecte únic" que convertirà la Plana Novella "en un lloc de referència a nivell internacional amb denominació catalana", segons els monjos.