Dossier
Jardins
Catalunya
|
Crònica
|
Oci i turisme
|
Educació, sensibilització i difusió
|

Lleida fa realitat una vella idea

12/03/2007
|
Joan Tort,
Avui

Lleida tindrà un jardí botànic de 7 hectàrees amb més de 400 espècies vegetals FUNCIONS · L'Arborètum estarà vinculat a l'escola d'agrònoms, però també serà un espai educatiu i turístic

Arborètum, Centre de Recursos Agrícoles i Forestals o Jardí Botànic són algunes de les denominacions que s'han donat a un projecte ambiciós i tècnicament complex que veurà la llum a Lleida la tardor del 2008. Es tracta d'habilitar set hectàrees de terreny com una gran col·lecció de boscos amb més de 400 espècies diferents d'arbres i arbustos distribuïdes en sis espais o biomes.

L'Arborètum de Lleida costarà 3,3 milions d'euros i serà un equipament més del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida. El consell d'administració d'aquest organisme, bàsicament format per la Paeria i la Universitat de Lleida (UdL), van donar aquesta setmana llum verda a la licitació amb l'objectiu que les obres comencin a la tardor i en un any estigui enllestit. La complexitat, però, vindrà en l'arrelament, l'aclimatament i la conservació a les condicions del Pla de Lleida d'espècies d'arreu del món. Un bon sistema de reg i un hivernacle en un edifici central de serveis, recerca i informació permetran dirigir aquesta innovadora iniciativa.

El Centre de Recursos Agrícoles i Forestals s'anomenarà amb tota probabilitat Pius Font i Quer, en homenatge a l'eminent botànic lleidatà que, entre altres projectes, va fundar l'Institut Botànic de Barcelona. Estarà ubicat al costat de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de Lleida i, per tant, el seu disseny ja s'ha estructurat per atendre diferents finalitats.

D'una banda, l'educativa, atès que s'obrirà a les visites d'escolars de primària i secundària. També serà un centre de recerca vinculat a l'escola d'agrònoms i a les diferents especialitats que imparteix el centre, com horticultura, botànica, jardineria, producció vegetal i ciència forestal. El vessant cultural i social també tindrà un paper important, ja que l'Arborètum es convertirà en un dels principals parcs urbans de Lleida, que afavorirà també la funció paisatgística. Finalment, tindrà una funció turística, ja que la Paeria i la UdL volen que aquest equipament 'verd' sigui també un dels principals atractius de la ciutat. L'alcalde Àngel Ros, per la seva banda, afirma que amb la licitació es tancava un procés que ha durat molts anys i que suposarà 'un projecte de gran envergadura científica i de ciutat'.

L'Arborètum de Lleida es dividirà en sis espais, començant per l'edifici de recerca i d'entrada i cinc biomes a l'aire lliure dedicats als boscos esclerofil·les o mediterranis, els caducifolis, les selves temperades, la taigà i una àmplia col·lecció de conreus. Tot plegat, connectat per una xarxa de camins, miradors, zones de descans i un estany. Així, es preveu trobar vegetació i boscos de gairebé tots els continents.

La idea de crear un jardí botànic a Lleida té els seus orígens l'any 1943 de la mà de Font i Quer, però el projecte no es va dur a terme. A finals dels anys 90, l'alcalde Antoni Siurana va recuperar la idea i va encarregar a la UdL el projecte, tot i que les dificultats pressupostàries i per disposar dels terrenys triats al costat d'Agrònoms van aparcar la iniciativa fins al 2003. No obstant, no va ser fins a la passada legislatura que es va poder garantir finançament dels governs central i català per crear el Parc Tecnològic de Lleida i l'Arborètum com un equipament més del complex.

REHABILITACIÓ D'EDIFICIS

El mateix consell del Parc Tecnològic Agroalimentari de Lleida també va licitar per 2,1 milions la xarxa de telecomunicacions de la instal·lació a les antigues casernes militars de Gardeny, així com 700.000 euros més per comprar material i equips de laboratori. Fins ara s'han invertit 8 milions en la rehabilitació d'edificis per a empreses tecnològiques, centres de recerca i la captació de diverses societats que treballen al Parc, com el Centre de Difusió Tecnològica del Pa, una factoria de Microsoft, una unitat informàtica de Soluziona i el Centre Tecnològic de la Construcció, entre altres.