Dossier
Jardins
Catalunya
|
Crònica
|
Protecció del paisatge
|
Jardins i espais públics
|

La finca del Garber, a l'Espluga, es converteix en un jardí botànic d'accés a les muntanyes de Prades

05/09/2006
|
El Punt

La finca de cal Garber, a l'Espluga de Francolí, quedarà inaugurada oficialment com a jardí botànic durant la diada de l'Onze de Setembre. L'objectiu és que aquest espai, d'una superfície d'una hectàrea i abandonat durant més de 20 anys, es converteixi en la porta d'entrada al parc de les muntanyes de Prades, ja que inclou un ampli ventall d'espècies autòctones de la zona. El consistori en va impulsar la recuperació fa uns deu mesos i el projecte ha tingut un cost de prop de 70.000 euros.

La finca, que ocupa una superfície d'una hectàrea, mostra una gran varietat d'espècies autòctones de la zona, des del pi pinyoner, passant pel roure reboll i l'avet, així com també plantes aromàtiques com ara la farigola i el romaní. També hi ha espècies aqüíferes, adaptades en una antiga piscina que s'ha habilitat com a estany. No hi ha lloc, però, per a espècies exòtiques.

La gestió de la finca estarà totalment vinculada al parc natural de les muntanyes de Prades, i és que l'objectiu, segons ha assenyalat l'alcalde de la localitat, David Rovira, és que s'erigeixi com la porta d'entrada d'aquest espai natural i que totes les espècies que s'hi trobin serveixin com un preludi del que el visitant pot trobar als boscos de les muntanyes de Prades. El projecte, però, va molt més enllà, i en un futur es projecta obrir un punt d'informació per al visitant. No es descarta, tampoc, la possibilitat d'organitzar una exposició sobre els recursos naturals de la zona. El consistori, a més, també té la voluntat que el Garber funcioni com un espai d'oci per als veïns de l'Espluga, sobretot per als del nucli de les Masies i, per tant, està previst que obri en horaris com si d'un parc públic es tractés. El jardí botànic quedarà inaugurat oficialment per la diada de l'Onze de Setembre, jornada en què els espluguins celebren la tradicional caminada popular fins a l'ermita de la Santíssima Trinitat, i en la qual aquest any es farà parada per esmorzar al Garber.

La recuperació de la finca del Garber ha tingut un cost de 70.000 euros subvencionats en bona part per la Diputació de Tarragona.

20 ANYS ABANDONADA

L'Ajuntament va adquirir la finca fa uns 20 anys, quan l'antic propietari, un empresari barceloní, la va posar a la venda. Des de llavors havia estat abandonada, tot i que se n'ha conservat els marges, els desnivells i molta de la vegetació que ja hi havia a part que s'han hagut de replantar algunes espècies. Dins el recinte de la finca també hi ha un dipòsit amb capacitat per a 200.000 litres que ha servit, durant aquest temps, per resoldre els problemes d'aigua del municipi.

ECOMUSEU

El grup d'ERC al consistori espluguí, en el seu moment, va presentar, en una moció, un projecte d'ecomuseu, amb la finalitat de potenciar el desenvolupament turístic de la localitat aprofitant així els recursos naturals que presenta la finca. Aquest model museístic tindria finalitats científiques i educatives.