Dossier
Jardins
Catalunya
|
Crònica
|
Jardins i espais públics
|

Cultura ja ha donat el vistiplau al projecte de rehabilitació dels jardins de Sta. Clotilde

14/01/2006
|
Jordi Meléndez,
Diari de Girona

L'alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo (CiU), va anunciar ahir que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ja ha donat el vistiplau al projecte de rehabilitació dels jardins de Santa Clotilde.

Cal recordar que ICV de Lloret, a l'oposició, va denunciar, fins i tot a les dependències dels Mossos d'Esquadra, que en els jardins, declarats com a Bé Cultural d'Interès Nacional amb la categoria de jardí històric, s'hi estaven realitzant unes actuacions sobre la vegetació per part d'una empresa contractada per l'ajuntament sense els permisos de Cultura. ICV exposava que els danys eren a l'entrada del jardí, on s'havien arrencat uns arbustos; a la part interior dels jardins, on una part de quatre metres de la tanca de xiprés es trobava arrancada; i al final de les escales, per dues parts, on una tanca de xiprés de vint metres també estaca arrencada. En aquest sentit, el delegat de Cultura a Girona, Josep Quintanas, va reconèixer que la denúncia era certa i, per aquesta motiu, va posposar la reforma dels jardins fins a disposar d'un informe paisatgístic.

Segons Crespo, Cultura ja va donar el vistiplau el passat mes de desembre i lamenta les crítiques que es van fer perquè "el temps ens ha donat la raó. Estàvem dins d'uns criteris lògics". L'alcalde va explicar que el proper mes de maig es tornaran a obrir els jardins amb una fase de la rehabilitació ja portada a terme. Aquesta està pressupostada en 400.000 euros i es farà en tres línies d'actuació: mantenir la uniformitat de les tanques, recuperar les unitats de xiprer d'agulla i executar les podes d'obertura de les vistes. Aquestes actuacions seran paral·leles a la rehabilitació de la jardineria, com podes de sanejament i formació, replantació de flor, abonats i preventius, i finalment es posarà especial èmfasi en la recuperació de les escalinates, escultures, mobiliari, que en el seu conjunt conformen l'estil renaixentista dels jardins.

AMPLIACIÓ DE CONTINGUTS

Així mateix, la gran aposta passa per la segona fase, que és l'ampliació dels seus continguts i espais. En el seu perímetre intern hi haurà un restaurant i terrasses, aules i àrea d'esbarjo per escoles, sala de conferències, un museu i una botiga, entre altres instal·lacions. En l'àmbit pedagògic i cultural s'oferiran concerts de música, poesia, dansa i exposicions, i hi haurà punts d'informació a tot el recinte, visites guiades i altres iniciatives.

El projecte va ser presentat fa mesos per l'alcalde de Lloret, Xavier Crespo; el regidor de Promoció Econòmica, Fran Oliva; i la regidora de Cultura, Laura Bertran. Rosa Maria Santamaria, portaveu d'ICV, també va ser present a l'acte i, fins i tot, va participar a la plantada d'un xiprer de la Toscana.