Dossier
Arbres monumentals i singulars
Catalunya
|
Crònica
|
Europa
|
Paisatge rural i forestal
|
Gestió i planificació del paisatge
|

El paisatge d'oliveres mil·lenàries, reconegut a nivell europeu

30/03/2016
|
Nació Digital

El Consell d'Europa li atorga una menció especial en els seus premis sobre paisatge.

El proper 9 de juny de 2016 al Saló de concerts Vigadó de Budapest (Hongria), acollirà la reunió sobre l'aplicació del Conveni europeu del paisatge. Els màxims dirigents del Consell d'Europa lliuraran els premis del Paisatge del Consell d'Europa a les 12 candidatures que, en representació dels 47 estats membres, s'han presentat en esta 4ª edició.

El primer premi ha recaigut en el projecte 'Cooperació transfronterera de col·lectivitats locals per protegir el patrimoni paisatgístic' de la regió d'Hetés, situada entre Hongria (que el va presentar) i Eslovènia, perquè unix als habitants de dues localitats, una de cada país. Cal destacar, però que el projecte "Paisatge d'oliveres mil·lenàries del Territori Sénia" , en representació d'Espanya, ha estat mereixedor d'una menció especial, juntament amb "La servera comuna, l'arbre de la regió Slovácko" (Txèquia) i "La protecció de paisatges històrics excepcionals (Eslovàquia).

Finalment, altres projectes presentats per Bèlgica, Croàcia, Xipre, Finlàndia, Itàlia, Letònia, Països Baixos i Turquia han rebut reconeixements.

Del Paisatge d'oliveres mil·lenàries, presentat per la Mancomunitat Taula Sénia amb el suport de l'Associació Territori Sénia i la Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó, el jurat ha destacat "la conservació i protecció de les oliveres, del seu entorn i del paisatge singular (conegut com "mar d'oliveres") formen part dels principals objectius del projecte, que tracta de promoure els valors del paisatge, del patrimoni i de la cultura associats a les oliveres més antigues, i assegurar la seua contribució al desenvolupament sostenible de tota la zona. Com a resultat de les inquietuds de la població local sobre el futur de les més de 4.800 oliveres mil·lenàries ja catalogades, la col·laboració entre les administracions locals, regionals, estatal i europea, juntament amb els propietaris i sectors econòmics, s'ha traduït en una sèrie de projectes que han ajudat a la conservació i posada en valor d'aquestes oliveres i del seu paisatge".

La Mancomunitat Taula del Sénia agrupa 27 municipis valencians, catalans i aragonesos,
situats en el punt de trobada dels tres territoris històrics, i en 10 anys d'existència ha impulsat projectes de desenvolupament sostenible del medi rural, reindustrialització, ocupació... però el programa estrella, realitzat amb l'Associació Territori Sénia (que agrupa a més als sectors econòmics) és el de les Oliveres mil·lenàries.