Dossier
Arbres monumentals i singulars
Espanya
|
Crònica
|
Paisatge rural i forestal
|
Educació, sensibilització i difusió
|

El paisatge de les Oliveres Mil·lenàries és distingit amb el Premi Europa Nostra

21/03/2014
|
Comarquesnord.cat

El paisatge de les Oliveres Mil·lenàries de la Mancomunitat Taula del Sénia ha estat distingit amb el Premi Europa Nostra que convoca la Unió Europea. El territori de les oliveres mil·lenàries és un dels 27 projectes finalistes entre els més de 160 que s'han presentat de tots els països de la Unió. Uns Premis Europa Nostra que valoren la conservació; investigació; dedicació especial; educació, formació i sensibilització dels nostres paisatges. La cerimònia d'entrega d'estes distincions es celebrarà el pròxim 5 de maig a Viena (Àustria), presidida per Heinz Fischer d'Àustria, Androulla Vassiliou, comissària europea d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, i també Plácido Domingo, president d'Europa Nostra.

La gerent de la Taula del Sénia, Tere Adell, no va ocultar la satisfacció d'esta distinció. Va recordar que "els Premis Europa Nostra són uns premis de la Unió Europea que es donen en la constitució del patrimoni europeu. I en el nostre cas, parlem del patrimoni natural". La Mancomunitat va presentar el projecte de les Oliveres Mil·lenàries a estos premis després de l'experiència a nivell estatal, on es va reconèixer el patrimoni natural de la mancomunitat. Adell va recalcar que "en el tema de les oliveres mil·lenàries fa quatre o cinc anys que estem treballant. Teníem un bagatge prou important per a un premi d'estes característiques". Finalment, el minuciós treball de camp de localització, documentació i certificació ha obtingut el seu reconeixement internacional.

Un valor paisatgístic que cada vegada reconeixen més els veïns del territori. Tere Adell va reconèixer que "amb el patrimoni natural està passant com feia uns anys amb el patrimoni arquitectònic. A nivell local no valores el que tens més a prop. Però una vegada el comences a , president promocionar, t'adones que la gent de fora valora molt el que tens a la teua terra". La gerent de la Taula del Sénia va considerar que estos premis "donen ressò nacional i internacional del territori. Ens donen a conèixer com a territori i ajuda a que les oliveres es conserven en el territori". De cara a la cerimònia del 5 de maig a Viena, Adell va defensar que "allí es valoraran els 6 millors projectes, que tindran ajuts econòmics". Entre els aspirants, hi ha projectes molt potents.

D'ells destaquen altres de nacionals, com són els cellers històrics catalans, la Torre de Calahorra i el pont medieval sobre el Guadalquivir a la província de Còrdova, així com el projecte d'investigació Van Dyck. Tere Adell va reconèixer que guanyar "serà molt complicat perquè totes les candidatures són molt potents". A la vegada va recordar que "també hi ha un premi especial que serà per votacions populars" a través de la pàgina web www.europanostra.org. "Demanem a la gent del territori que vote el nostre i seu projecte". El territori de les oliveres mil·lenàries té certificades 4.760 unitats, entre les que trobem catalogades a Pena-roja i Vall-de-roures. En trobem d'àrees de muntanya, de zones de plana i camps llaurats i inclús algunes trobades enmig del pilar.