Dossier
Arbres monumentals i singulars
Catalunya
|
Crònica
|
Art i paisatge
|
Educació, sensibilització i difusió
|

Josep Gordi publica un llibre sobre els valors culturals dels arbres

15/12/2011
|
Montse Eras,
Contrapunt

El geògraf Josep Gordi Serrat (Mollet, 1959) ha publicat el llibre Els arbres mediterranis. Un recorregut pels seus valors culturals i espirituals (Ed. Documenta Universitària), una descripció històrica dels arbres des del punt de vista culural. El volum es presentarà dimecres (20 h) a la seu d'Òmnium Cultural de Mataró.

"És un homenatge als arbres, perquè han estat companys de viatges, de passejades quotidianes", descriu Gordi, qui recorda els vespres a Gallecs i les excursions amb alumnes i familiars. Tot plegat ha fet que durant dos anys hagi treballat en aquest llibre que, lluny de ser una guia naturística, pretén repassar els valors culturals dels arbres a través de la història, des d'egipte i els clàssics greco-romans, fins a l'actualitat i amb referències més properes, com la del simbolisme del Pi de les Tres Branques i el significat del roure per als bascos. De fet, el llibre inclou moltes referències locals, amb imatges dels xiprers del cementiri de Mollet, i de la platanera i algunes alzines i figueres de Gallecs, així com del Roure del Mil·lenari del parc de Can Mulà. Les referències locals sovintegen en el treball de Gordi, sempre molt vinculat a la plana vallesana, i que paral·lelament ha escrit una article sobre la simbologia de 10 arbres que es publicarà en la propera edició del Notes.

Les reflexions i l'estudi històric de Gordi, però, va molt més enllà i engloba totes les civilitzacions mediterrànies, amb exemples de cultures que han venerat els arbres, com el cas l'antic Egipte que considerava la palmera datilera com un triomf de la vida, i dels grecs i els romans que relacionaven moltes espècies (llorer, alzina, etc) amb les divinitats. Totes les civilitzacions, però també han fet usos a vegades brutals dels boscos, "davant interessos comercials i militars tots han desforestat i aniquilat".

EL MICROMECENATGE I LA SOLIDARITAT

El finançament del llibre s'ha aconseguit mitjançant el micromecenatge, a través del portal verkami.com. El web permet registrar el projecte i deixa 40 dies de marge per aconseguir els diners de particulars i entitats. En el llibre de Gordi hi han col·laborat unes 90 persones, ja sigui perquè l'han comprat anticipadament o perquè van fer una aportació en una sortida que l'autor va organitzar al Montseny. Així, s'han pogut aplegar 2.600 euros que han permès l'edició d'aquest treball. A més, Gordi ha retornat el favor que li han fet els seus petits mecenes per mitjà d'un acte solidari: ha cedit els drets d'autor a l'ONG Sòl Solidari per a un projecte per combatre la desforestació a Etiòpia.

L'AUTOR

El 1989 Josep Gordi vaig ser coordinador de l'àrea de geografia del Museu de Granollers i el 1993 va ser escollit director del Centre d'Estudis Molletans (CEM). Durant el mandat 1999-2003 va ser regidor d'Urbanisme i Medi Ambient de l'Ajuntament de Mollet.

Gordi és professor de Geografia de la Universitat de Girona i s'ha especialitzat en l'estudi de les relacions que s'estableixen entre la societat i el bosc, i el planejament territorial des del punt de vista ambiental i paisatgístic. Va ser impulsor del Manifest de Sant Celoni pel reconeixement de les vies verdes al Vallès i ha publicat altres treballs, com Gallecs. Més de trenta anys de propostes i accions (Mediterrània, 2002) i Els conflictes territorials a Catalunya (Empúries, 2003), entre altres.