Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
48. Gener-març 16
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Preservar paisatges

Marta Tafalla
Coordinadora del Grau de Filosofia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Estudia la influència de l'olfacte i l'anòsmia en l'apreciació dels paisatges

Cada any, quan tot es relaxa durant la pausa estival, els mitjans de comunicació solen inundar-nos d'imatges de les illes gregues, el sud d'Itàlia i altres paradisos mediterranis. Poblets que conserven el seu aire tradicional, camps cultivats com si fossin jardins, carreteres panoràmiques que arriben fins a l'horitzó sota la llum intensa de tardes infinites [...]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Nova publicació Paisaje y emoción. El resurgir de las geografías emocionales
L'Observatori del Paisatge de Catalunya ha coeditat amb la Universitat Pompeu Fabra el llibre Teoría y paisaje II: paisaje y emoción. El resurgir de las geografías emocionales, exclusivament en format digital. El llibre recull les ponències del seminari homònim celebrat el març de 2014. El llibre es presentarà el dimarts 23 de febrer a la UPF. [+]
titol foto
El Catàleg de paisatge de les Comarques Centrals se sotmet a informació pública
El DOGC va publicar el dijous 28 de gener l'anunci de l'inici del període d'informació pública del Catàleg de paisatge de les Comarques Centrals, després que el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, en fes l'aprovació inicial. El Catàleg estarà en informació pública durant un mes.[+]
titol foto
L'Observatori participa en un projecte europeu que relaciona paisatge i canvi climàtic
L'Observatori del Paisatge de Catalunya participa en el projecte ERASMUS+ "On the way towards a Low Carbon Society - Increasing professionalism in land use and landscape management within climate change (Towards LCS)". El projecte, de tres anys de durada, i impulsat per institucions acadèmiques i organismes locals, regionals i nacionals de Finlàndia, Polònia i Catalunya, pretén explorar quines qüestions hauria d'incorporar la formació universitària per formar professionals en l'àmbit d'una gestió del paisatge encaminada a una societat baixa en carboni i, per tant, que previngui el canvi climàtic. [+]
titol foto
Jornades internacionals d'estudi sobre paisatge de la Fondazione Benetton
Des del 2004 el comitè científic de la Fondazione Benetton Studi Ricerche organitza cada any una jornada d'estudi sobre paisatge concebuda com una oportunitat, per totes aquelles persones vinculades al paisatge, per a l'intercanvi d'idees i l'actualització de coneixements. Entre els membres del comitè hi ha Joan Nogué, director de l'Observatori del Paisatge, que ha col·laborat en l'organització de la propera jornada titulada "El retorn als boscos", i que se celebrarà el 18 i 19 de febrer de 2016  a Treviso. Es pot consultar informació i veure els vídeos de les jornades anteriors aquí.
titol foto
L'Observatori participa com assessor a la Conferència de clausura del projecte MedScapes
El projecte MedScapes d'identificació i planificació del paisatge a la Mediterrània oriental ha tancat dos anys d'intens treball amb la Conferència Internacional "Landscapes of the Eastern Mediterranean: Challenges, Opportunities, Prospects and Accomplishments", de presentació de resultats, celebrada a Jordània els dies 13 i 14 de desembre de 2015. [+]
titol foto
Nou recurs educatiu emmarcat en el Proxecto Terra
El Proxecto Terra, impulsat pel Col·legi Oficial d'Arquitectes de Galícia, va néixer fa quinze anys amb l'objectiu de contribuir a millorar la formació sobre el territori, l'arquitectura i el paisatge gallecs. El 2010 va obtenir el Premi Nacional d'Urbanisme i l'última novetat ha estat la publicació de Pagus. Galicia, un país de paisajes, uns materials didàctics per educació secundaria.
titol foto
Nou apartat al web amb els plans de paisatge locals de Catalunya
El web de l'Observatori del Paisatge ha activat un nou apartat amb els plans de paisatge a escala municipal que s'estan impulsant a Catalunya. El nou apartat mostra una taula amb informació de cada pla: l'any d'inici de la iniciativa, les accions desenvolupades fins a la data, els agents impulsors, i el web des d'on es pot obtenir més informació. [+]
titol foto
El paisatge del Lluçanès a les agendes escolars
Enguany el Consorci del Lluçanès ha escollit el paisatge com a tema per les agendes escolars d'infantil i primària del Lluçanès. A través d'activitats setmanals proposades a l'agenda, els alumnes de les escoles podran anar descobrint els tipus de paisatge del seu entorn immediat i del Lluçanès en general.
titol foto
Paisatge de Bonansa, cas d'estudi a l'ETSAV
Ja es poden consultar els treballs sobre el paisatge de Bonansa (província d'Osca) que formen part de l'assignatura, en format de seminari, anomenada Paisatges culturals. La matèria és impartida pel Departament d'Urbanisme i Ordenació del Territori de l'ETSAV. El web de l'assignatura també ofereix la possibilitat de consultar els projectes presentats de les altres edicions del curs.
titol foto
Se salven els plataners centenaris del Lluçanès
El Lluçanès continuarà preservant gran part dels plataners centenaris que té als vorals de les carreteres i que s'han convertit en una identitat pel territori. Finalment, la Diputació de Barcelona ha decidit replantejar el projecte inicial –que contemplava la tala de 143 arbres- i només en tallarà 35.
 
LA TRIA DE L'OBSERVATORI
 
Rome's Landscape

Resultats del II Landscape Forum de LE:NOTRE, celebrat a Roma l'abril de 2013.

 
 
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Netherlands Landscape Observatory
L'associació holandesa LandschappenNL ha decidit crear un observatori del paisatge dels Països Baixos i el primer pas ha estat crear aquest web
titol foto paisatge digital
Geograph photograph every grid square
Aquest projecte té per objectiu recollir les fotografies i tota aquella informació geogràfica que sigui representativa de cada quilòmetre quadrat de la Gran Bretanya i Irlanda.
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
London fog. The biography
Corton, Christine L. Cambridge, Massachusetts : The Belknap Press of Harvard University, 2015. ISBN: 978-0-674-08835-1.

L'autora del llibre ens ofereix un exhaustiu recorregut per la història de la boira londinenca que durant més de 120 anys va  enfosquir els carrers de Londres.  Es tracta d'un treball que combina els factors ambientals amb els culturals, socials, artístics i literaris associats a aquest fenomen atmosfèric.
La Costruzione delle alpi: immagini e scenari del pittoresco alpino (1773-1914)
Rossi, Antonio De. Roma: Donzelli Editore, 2014. ISBN: 978-88-6843-119-8.

Aquesta publicació ens mostra com els Alps no sempre han estat els que avui coneixem. A través dels textos i descripcions gràfiques s'analitza la "construcció" del paisatge alpí, la transformació física i el canvi en la percepció estètica de la naturalesa i el seu consum.
Imaginaire géographique. Entre géographie, langue et littérature
Dupuy, Lionel; Puyo, Jean-Yves (dir.). Pau: Presse de l'Université de Pau et des pays de l'Adour. ISBN: 978-2-35311-060-6.

A través de la literatura es mostra la complexitat de la relació entre l'ésser humà i el territori. Una obra coral en què els autors examinen el territori imaginat per escriptors de diferents cultures.
Territori de masies: paisatges, biodiversitat i món rural al baix Solsonès
Guixé, David; et al. [Manresa]: L'Arada, 2014. ISBN: 978-84-617-3047-6.

El llibre mostra els diferents paisatges naturals i culturals del baix Solsonès i diversos veïns i veïnes presenten diferents indrets emblemàtics del seu poble i descriuen la seva importància i dimensió cultural.
Land unter Strom: Energiewende als Chance für den ländlichen Raum
Bonn: Bund Heimat und Umwelt in Deutschland, 2015. ISBN: 978-3925374395.

La publicació destaca els riscos i les oportunitats de la transició energètica a Alemanya, concretament a les zones rurals, i es mostren tant els nous sistemes de generació d'energia com els tradicionals.
Elementos del paisaje. fotografías 1907-1950. Eduardo Hernández Pacheco
Zelich, Cristina; Franco, Antonio (eds.). [S.l.]: Fundación Ortega Muñoz; Consejería de Educación y Cultura del Gobierno de Extremandura, 2015. ISBN: 978-84-617-1045-4.

Catàleg de l'exposició homònima que recull un exhaustiu treball de selecció, digitalització i restauració d'imatges d'Eduardo Hernández-Pacheco, amb l'objectiu de donar a conèixer l'obra fotogràfica d'aquests insigne geògraf i naturalista d'origen extremeny.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter