Paisatg-e / Paisaj-e / Landscap-e / Paysag-e

OCTUBRE-DESEMBRE 11

BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 31

L'Observador

Per què serveix la teoria del paisatge?

Mosaic

El projecte Ciutat, Territori, Paisatge, menció especial al premi del Paisatge del Consell d'Europa

Nou llibre de l'Observatori del Paisatge i la Universitat Pompeu Fabra

Llibre Paisatge i educació en versió digital

L'hemeroteca digital de l'Observatori ja conté més de 3.200 notícies

Wikipedra supera les 5.000 barraques

Estratègia de Paisatge de Galícia

Finalitza amb èxit el curs sobre avaluació del caràcter del paisatge del Heritage Council d'Irlanda

Creació de l'Observatori del Paisatge de Cornualles

El Swedish National Heritage Board presenta una proposta per a la implementació del CEP a Suècia

La Beca Olot-Fotografia es dedica al paisatge

Les 16 portes de Collserola a Barcelona

Inauguració de la xarxa de miradors de la Vall Fosca

El web de l'Observatori incorpora fotografies de Rafael López-Monné

La Tria de l'Observatori

Nuovi paesaggi per la città mediterránea

The UK National Ecosystem Assessment. Synthesis of the Key Findings

L'observation photographique au service des politiques du paysage

Farming for the historic environment

England's Historic Seascapes. Historic Seascape Characterisation

Paisatge Digital

Associazione Pietro Porcinai

Centre de Documentació

La percepción del paisaje urbano

Analyses économiques du paysage

Catàleg de l'exposició de Catalunya Visió

Exploring the visual landscape

L'Agenda

Actes d'octubre a desembre

El paisatge a la premsa

Recull actualitzat de notícies

L'OBSERVADOR

Foto

Per què serveix la teoria del paisatge?

Federico L. Silvestre
Professor d'Estètica i Història de l'Art, Universitat de Santiago de Compostel·la

Ja fa bastants anys, Yves Lacoste va intentar explicar per què servia el paisatge. Si explicar el paisatge és necessari, no deu ser-ho també preguntar-se per la seva teoria? La meva opinió és que, mal plantejada, la teoria del paisatge pot convertir-se en el passatemps més inútil que hagi produït l'acadèmia (un de tants, pot pensar algú); però, ben concebuda, pot ser important...

[ LLEGIR TOT L'ARTICLE ]

MOSAIC

El projecte Ciutat, Territori, Paisatge, menció especial al premi del Paisatge del Consell d'Europa

Foto

El projecte educatiu Ciutat, Territori, Paisatge, impulsat pels departaments d'Ensenyament i Territori i Sostenibilitat i l'Observatori del Paisatge, ha estat reconegut amb una menció especial del premi del Paisatge del Consell d'Europa. A la final del guardó hi van arribar un total de 14 projectes d'arreu del continent que prèviament havien estat escollits pels estats respectius. El Consell d'Europa ha atorgat dues mencions més, mentre que el primer premi ha anat a parar al projecte de restauració paisatgística de la localitat minera de Carbònia, a Sardenya (Itàlia). En l'acta del premi del Paisatge es reconeix l'èxit del projecte Ciutat, Territori, Paisatge en "forjar una nova cultura del territori i un sentiment de responsabilitat envers el paisatge". A més, reconeix el seu valor com a exemple per a iniciatives similars a la resta del continent. El Consell d'Europa assenyala la importància de comprendre el paisatge com un element en constant evolució i recorda que "uns ciutadans educats són més capaços d'afrontar els reptes de futur".

Nou llibre de l'Observatori del Paisatge i la Universitat Pompeu Fabra

Foto

Recentment l'Observatori del Paisatge de Catalunya ha publicat, exclusivament en format digital, el llibre Teoría y paisaje: reflexiones desde miradas interdisciplinarias. El llibre, produït en coedició amb la Universitat Pompeu Fabra, recull les ponències del seminari homònim celebrat el febrer de 2010 en el departament d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Els diferents capítols tracten aspectes metodològics i epistemològics a l'entorn del concepte de paisatge des d'una perspectiva multidisciplinària. A diferència de les altres publicacions de l'Observatori, en aquesta ocasió els capítols s'han publicat en l'idioma original en què van ser exposats en el seminari (castellà, anglès o francès). La publicació es pot consultar en el web de l'Observatori del Paisatge.

Llibre Paisatge i educació en versió digital

Foto

El llibre Paisatge i educació, publicat a la col·lecció "Plecs de Paisatge" de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, ja està disponible a text complet en el web de la institució. L'obra tracta la temàtica de l'educació en paisatge en l'àmbit europeu i en el marc del Conveni europeu del paisatge a través d'aportacions d'autors de diferents països i camps disciplinaris diversos. L'apartat publicacions del web permet accedir a totes les publicacions de l'Observatori així com a algunes coedicions.

L'hemeroteca digital de l'Observatori ja conté més de 3.200 notícies

Foto

El servei d'hemeroteca digital de l'Observatori del Paisatge s'ha actualitzat i conté més de 3.200 notícies sobre paisatge aparegudes en diferents mitjans de comunicació escrits d'arreu del món. Des de l'hemeroteca es poden cercar les notícies per data, per text lliure, per matèria, per àmbit geogràfic o bé segons el seu format (entrevista, crònica, reportatge...). S'hi poden trobar totes les notícies que, des del juny del 2005, l'Observatori del Paisatge difon setmanalment a través del Dietari de paisatge (al qual, si us interessa, us podeu subscriure des del nostre web).

Wikipedra supera les 5.000 barraques

Foto

El món de la pedra seca va protagonitzar l'"Espai Internet" del Telenotícies Migdia de TV3 del 4 de setembre. El miniespai sobre la xarxa va ressenyar la Wikipedra, el web impulsat per l'Observatori del Paisatge amb el suport de l'Obra Social de CatalunyaCaixa i l'activa participació de l'Associació Drac Verd, com a punt de trobada 2.0 del món de la pedra seca al nostre país. El portal té a hores d'ara més de 5.000 entrades inventariades de cabanes i barraques de pedra seca. A banda del web Wikipedra també es va presentar el dossier digital sobre construccions de pedra seca elaborat per l'Observatori.

Estratègia de Paisatge de Galícia

Foto

La Xunta de Galícia va presentar el mes d'agost l'Estratègia de Paisatge de Galícia amb horitzó al 2016, que preveu tres tipologies d'instruments per al seu desenvolupament: instruments de protecció, gestió i ordenació; estratègies d'integració paisatgística; i mesures de sensibilització, formació i divulgació del paisatge. El primer instrument de què ja disposa és el Mapa de les Grans Àrees Paisatgístiques de Galícia, base per a l'elaboració dels catàlegs de paisatge i de les directrius de paisatge.

Finalitza amb èxit el curs sobre avaluació del caràcter del paisatge del Heritage Council d'Irlanda

Foto

El 21 i 22 de setembre es va celebrar a Spanish Point i Tulla (comtat de Clare, Irlanda), una nova edició del curs Introducció a l'avaluació del caràcter del paisatge. L'activitat formativa, organitzada per la institució irlandesa The Heritage Council, va rebre la col·laboració de l'Observatori del Paisatge. L'objectiu del curs va ser reunir experts en planificació urbanística i ordenació del territori procedents dels àmbits de la geografia, l'arquitectura, l'arqueologia, l'ecologia o l'enginyeria per debatre com percebre, valorar i planificar els diversos aspectes del paisatge irlandès. El curs, que va ser premiat l'any 2009 per l'Irish Landscape Institute, va introduir els participants en la metodologia de l'avaluació del caràcter del paisatge (landscape character assessment) i va tractar qüestions com ara el paisatge com un element de la identitat europea, les funcions i els beneficis de la seva caracterització i la relació amb la caracterització històrica, o la importància de la participació pública en la gestió i l'ordenació del paisatge. Un any més, es van incloure com a matèria d'anàlisi del curs els mecanismes de participació pública emprats per l'Observatori del Paisatge en l'elaboració dels catàlegs de paisatge de Catalunya, que els va presentar l'equip d'X3 Estudis Ambientals.

Creació de l'Observatori del Paisatge de Cornualles

Foto

El proper dimecres 30 de novembre una jornada de treball serà la primera activitat del nou Observatori del Paisatge de Cornualles. Aquest observatori del paisatge neix amb l'objectiu d'introduir joves d'àrees marginals en el procés de presa de decisions sobre el paisatge. Parteix de la base que la valoració del paisatge pot esdevenir un recurs per ajudar nens i joves a integrar-se en el seu entorn desafavorit i per a garantir-los els drets socials. El projecte és una iniciativa del Centre Europeu de Recerca de Cornualles (CERES), que té el suport del Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d'Europa i de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. Aquesta primera jornada consistirà en sessions plenàries en les quals nens i joves de diverses edats debatran sobre la seva visió del paisatge.

El Swedish National Heritage Board presenta una proposta per a la implementació del CEP a Suècia

Foto

El passat mes de març el Swedish National Heritage Board, agència adscrita al Ministeri de Cultura, va presentar al Govern suec una proposta de Bases per a la implementació del Conveni europeu del paisatge (CEP) a Suècia. El document estableix que les autoritats sueques implicades haurien de ser corresponsables de la implementació del CEP d'acord amb les seves competències, a més de fer el seguiment i l'avaluació de l'aplicació del Conveni. Segons el text, el Swedish National Heritage Board s'establiria com a coordinador dels treballs, amb la funció d'informar periòdicament el Govern i el Consell d'Europa. Per altra banda, les administracions de les províncies sueques serien les responsables de l'aplicació del Conveni europeu del paisatge en l'àmbit regional.

La Beca Olot-Fotografia es dedica al paisatge

Foto

L'Institut de Cultura de la Ciutat d'Olot i l'Associació Olot-Fotografia convoquen un any més la Beca Olot-Fotografia amb l'objectiu de promoure i estimular la creació fotogràfica. La beca d'enguany, que té el suport de l'Observatori del Paisatge de Catalunya i de la Diputació de Girona, es dedica per primera vegada al paisatge, entès com una àrea, tal com la percep la població, el caràcter de la qual és el resultat de la interacció dinàmica de factors naturals i humans. Les bases es poden consultar aquí.

Les 16 portes de Collserola a Barcelona

Foto

La Tinença d'alcaldia d'Habitat Urbà de l'Ajuntament de Barcelona ha presentat el projecte "Les 16 portes de Collserola", que pretén ordenar i connectar la ciutat i el Parc Natural de Collserola a través de 16 corredors verds i equipaments. Aquest projecte de renaturalització de la ciutat s'emmarca en l'estratègia de convertir Collserola en el Parc central de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Les intervencions en aquests setze eixos de connexió s'escolliran amb concursos d'idees, on es valorarà especialment el caràcter multidisciplinar dels equips participants.

Inauguració de la xarxa de miradors de la Vall Fosca

Foto

El passat 31 de juliol, l'Ajuntament de la Torre de Capdella va inaugurar la xarxa de miradors de la Vall Fosca, amb la presència del Sr. Eduard Rosell, subdirector general de Planificació Territorial i Paisatge del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. El municipi de la Torre de Capdella ja disposa d'una xarxa de sis miradors que s'han anat construint a diversos indrets del territori des del 2008; cada mirador està dotat de plafons de senyalització i difusió que contenen elements naturals, paisatgístics i d'interès turístic.

El web de l'Observatori incorpora fotografies de Rafael López-Monné

Foto

L'Observatori del Paisatge ha apostat des del principi per la fotografia com a eina d'informació, comunicació i sensibilització al servei de les polítiques de paisatge. En aquest sentit, la pàgina web inicial de la institució incorpora una selecció de fotografies dels principals fotògrafs de paisatge de casa nostra. Després de Jordi Bernadó, ara és el torn del tarragoní Rafael López-Monné, amb un recull d'imatges de paisatges. Per altra banda, properament s'activarà una galeria a la pàgina web que recollirà totes les fotografies aparegudes a la portada.

LA TRIA DE L'OBSERVATORI

Nuovi paesaggi per la città mediterránea

Documental del projecte Landscape in progress de l'associació "Il paesaggio chiama" ONLUS

The UK National Ecosystem Assessment. Synthesis of the Key Findings

Primera avaluació dels beneficis socials i econòmics dels espais naturals del Regne Unit.

L'observation photographique au service des politiques du paysage

Ponències del Seminari L'Observació Fotogràfica al Servei de les Polítiques de Paisatge. Ministeri d'Ecologia i Desenvolupament Sostenible del govern francès. Novembre de 2008

Farming for the historic environment

Document elaborat per English Heritage i Natural England sobre les relacions entre l'activitat agrícola i els paisatges històrics.

England's Historic Seascapes. Historic Seascape Characterisation

Metodologia de l'agència English Heritage per a la caracterització dels paisatges litorals i marins del Regne Unit des d'una perspectiva històrica

PAISATGE DIGITAL

Foto

Associazione Pietro Porcinai

Associació dedicada a promoure el coneixement, protecció i millora del paisatge florentí, així com a difondre la vida i obra de Pietro Porcinai i la seva vinculació al paisatge.



PUBLICACIONS D'INTERÈS

Foto

La percepción del paisaje urbano

Moya, Ana M. Madrid: Biblioteca Nueva, 2011. ISBN-978-84-9940-196-6.

Aquest treball d'investigació en el camp de la teoria del paisatge, la cultura urbana, la psicologia de la percepció i els mitjans visuals s'enllaça amb l'anàlisi de les representacions del paisatge urbà en la pintura, la fotografia i el cinema.

Foto

Analyses économiques du paysage

Oueslati, Walid (coord.). Versailles: Éditions Quae, 2011. ISBN: 978-2-7592-0923-1.

Aquesta obra col·lectiva reuneix els últims resultats de la recerca sobre els aspectes econòmics del paisatge que s'han desenvolupat en els darrers anys. Va dirigit tant als investigadors, professors i estudiants com als agents involucrats en el desenvolupament i la gestió del paisatge.

Foto

Catàleg de l'exposició de Catalunya Visió

Barcelona: Arts Santa Mònica; Vic: Eumo; Lleida: Museu d'Art Jaume Morera, 2011. ISBN: 978-84-96855-46-5.

Amb motiu de l'exposició homònima s'ha editat un catàleg especial en què es recullen la major part de les prop de 170 imatges que integren la mostra fotogràfica. A més del treball fotogràfic s'inclouen dos articles a càrrec de Joan Nogué i Cristina Zelich.

Foto

Exploring the visual landscape

Nijhuis, Steffen; Lammeren, Ron Van; Hoeven, Frank Van Der (eds.). Delft: Delft University of Technology, 2011. ISBN: 978-1-60750-832-8.

Els Països Baixos tenen una llarga tradició en la investigació del paisatge des del punt de vista fisonòmic. Aquest llibre, obra d'especialistes holandesos en la matèria, ofereix una sèrie de pistes per a l'avaluació del paisatge visual dels espais urbans, parcs i zones rurals.

Les publicacions es poden consultar al centre de documentació de l'Observatori del Paisatge.

L'AGENDA

EL PAISATGE A LA PREMSA

Observatori del PaisatgeNota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.

© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64
http://www.catpaisatge.net / observatori@catpaisatge.net