Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
65. Abril-juny 20
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

15è aniversari de l'Observatori del Paisatge de Catalunya

Maguelonne Déjeant-Pons
Secretària executiva del Conveni europeu del paisatge. Consell d'Europa

La crisi sanitària mundial que vivim fa que el quinzè aniversari de la creació de l'Observatori del Paisatge de Catalunya sigui en unes circumstàncies especials, per complexes i inèdites. Així i tot, els aniversaris són sempre una bona excusa per reflexionar sobre el camí recorregut i la feina que encara queda per fer. [+]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Disponible el document 'Carreteres, paisatge i turisme', que explora un model de carreteres d'interès paisatgístic
El document, fruit de la col·laboració entre la Direcció General de Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i l’Observatori del Paisatge, planteja una nova mirada i un nou model per a Catalunya que enforteixin la relació entre les carreteres, el paisatge i el turisme. Podeu accedir al document complet, aquí. [+]
titol foto
Nova publicació. El Catàleg de paisatge de les Comarques Centrals
L'Observatori del Paisatge i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya han publicat el Catàleg de paisatge de les Comarques Centrals. És el sisè catàleg que es publica en forma de llibre i ha estat possible gràcies a un conveni signat amb la Diputació de Barcelona. Es pot consultar aquí. [+]
titol foto
Ajornat el II Seminari Biennal Paisatge i Imatge: els videojocs
El seminari, organitzat conjuntament amb el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l'Ajuntament de Girona, amb la col·laboració de l’Institut Català d’Empreses Culturals, i que s’havia de portar a terme a Girona el mes de maig, s’ajorna fins a nova data. Us mantindrem informats.
titol foto
Nou apartat de 'Paisatge, energia i canvi climàtic' al web
Neix amb l'objectiu de construir una nova mirada cap a l'energia renovable i s'estrena amb un informe amb orientacions generals per a la implantació d'instal·lacions fotovoltaiques a Catalunya elaborat per l'Observatori del Paisatge, així com un recull de les guies existents sobre bones pràctiques en les instal·lacions d'energies renovables d’arreu del món, i enllaços a les jornades que l'Observatori ha organitzat sobre aquesta temàtica.[+]
titol foto
Ajornada la Trobada Internacional Art del Caminar i Geografies Relacionals
La trobada, organitzada i coordinada per Herman Bashiron Mendolicchio i Clara Garí (Nau Côclea), amb la col·laboració de l'Observatori del Paisatge i que havia de portar-se a terme aquest juliol a Girona, Olot i Vic, queda ajornada fins a nova data. La trobada pretenia crear un diàleg entre teoria i pràctica en què caminar esdevé un instrument de connexió territorial i paisatgística, una eina cartogràfica i un format d’expressió creativa. L’Observatori hi col·labora juntament amb les universitats de Girona i Vic, diverses entitats artístiques, i les administracions de les tres ciutats.
titol foto
Un observatori per als paisatges rurals de Creta
El passat 14 de febrer de 2020 es va celebrar al Centre Cultural i de Conferències d'Heraklion (Creta, Grècia) el Seminari internacional "Observatori Rural de Creta: cap al renaixement de les zones rurals, organitzat per l’Associació Ploigos per a la l’Educació i el Desenvolupament i la Universitat Tècnica de Creta. L’Observatori del Paisatge de Catalunya va ser convidat a participar-hi, i el director, Pere Sala, va impartir la conferència “L’Observatori del Paisatge de Catalunya. Projectes relacionats amb els paisatges rurals”.
titol foto
Publicació de l'Inventari de custòdia 2019 realitzat per la XCN
La Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) acaba de publicar l'Inventari de custòdia 2019, un informe que recull les iniciatives de custòdia, tant públiques com privades, existents a Catalunya. Les dades demostren la rellevància de les iniciatives de custòdia per a la conservació d'espais naturals protegits i hàbitats i espècies d'interès comunitari a Catalunya. Actualment hi ha 700 iniciatives de custòdia vigents a Catalunya que ocupen una superfície equivalent a la comarca del Maresme.
titol foto
Llibre d'Actes del Congrés Internacional 'Agua, Paisaje y ciudadanía ante el Cambio Global'
El llibre recull les comunicacions aportades al Congrés, organitzat per l'Ajuntament de Sevilla i la Junta d'Andalusia i celebrat a Sevilla els dies 14, 15 i 16 de març de 2019, en el marc de la 22ena Reunió del Taller del Consell d’Europa per a la implementació del Conveni Europeu del Paisatge i de les accions commemoratives del 25è aniversari de la Carta del Paisatge Mediterrani, aprovada a Sevilla a l’abril del 1992 i que va servir de base del Conveni Europeu.
 
Territoris pel Paisatge
 
Foto de la notícia  
Actualitzacions de cartes i plans de paisatge
En els últims anys l’Observatori del Paisatge de Catalunya ha recollit, classificat i ordenat les últimes novetats en relació amb les cartes del paisatge i els plans de paisatge a Catalunya. Tot queda recopilat en el web “Paisatge i món local”, on també es fa una selecció de les principals experiències i informacions existents sobre promoció del paisatge a escala local.
Foto de la notícia  
Formeu part de la xarxa de Territoris pel Paisatge
La xarxa de Territoris pel Paisatge és un espai d’intercanvi, de debat i de treball col·lectiu entre les diverses iniciatives de gestió i planificació local del paisatge que es desenvolupen a Catalunya. Accediu al Document de creació ‘Territoris pel Paisatge. Iniciatives de planificació i gestió del paisatge en l'àmbit local a Catalunya’. Si us voleu afegir a la xarxa de Territoris pel Paisatge podeu posar-vos en contacte amb les diverses experiències o amb l’Observatori del Paisatge de Catalunya.
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Panorama
Neix amb un objectiu molt concret: ajudar a crear/reforçar, a través de la fotografia, una consciència global sobre els diferents reptes que tenim com a societat en relació amb el territori i el paisatge. Aquesta plataforma, iniciativa del fotògraf Borja Ballbé, aglutina projectes artístics amb continguts didàctics per intentar fer arribar, de la manera més fàcil i comprensible possible, aquesta reflexió a un ampli conjunt de la societat.
titol foto paisatge digital
Arquitectura catalana
Aquesta pàgina web del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya posa a l’abast de tothom el patrimoni arquitectònic de Catalunya des del 1832. Es tracta d'un espai digital dedicat a l’arquitectura catalana moderna i contemporània i neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general.
 
 
Arxiu d'Imatges Paisatge des de casa
 
Sheila SánchezBet CarbonellEduard Roura
Juliette LemerleÀngela LlopJúlia Viejobueno
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Difusos
Jaume Parera. Caldes de Montbui: La Bibliogràfica, 2019. ISBN: 978-84-09-16698-5.

Fotollibre en què l’epicentre del projecte es centra en l'àrea que ocupa l'aglomeració d’urbanitzacions residencials més gran de la península ibèrica, que s’amaga darrere els boscos de la Vall del Tenes. L’autor presenta una visió particular del nostre entorn natural en contraposició a les zones urbanitzades i post-industrials.
Un laboratorio internazionale di progettazione del paesaggio. 5 esperienze di parchi fluviali urbani
Daniela Colafranceschi, Vincenzo Gioffrè (ed.). Canterano: Aracne Editrice, 2019. (Fare Paesaggi = Making Landscape; 6). ISBN: 978-88-255-2697-4.

La publicació és un recull de cinc experiències de recerca i disseny sobre paisatge, amb un enfocament interdisciplinar que té com a objectiu estimular el debat i promoure la integració del coneixement.
Els jardins de la industrialització al Ter
Pere Casas i Trabal [et al.]. Barcelona: mNACTEC i Rafael Dalmau, 2019. ISBN: 978-84-232-0849-4.

El llibre elabora una anàlisi del context cultural i històric en el qual es produeix la proliferació dels enjardinaments en els conjunts industrials de les vores del Ter. Els empresaris i inversors d’aquests conjunts promovien una ocupació simbòlica del territori. I en aquesta ocupació els jardins van adquirir un pes important
Religion und landschaft
Bonn: Bund Heimat und Umwelt, 2013. ISBN: 978-3-925374-31-9.

Aquesta publicació pretén cridar l’atenció sobre el paisatge i el patrimoni cultural religiós, material i immaterial d’Alemanya. Mostra com les religions es manifesten en el paisatge, sobretot la religió cristiana.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter