Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
57. Abril-juny 18
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Una integració transversal del paisatge en l'ordenació del territori

Agustí Serra
Director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya

La cultura del paisatge al nostre país ha tingut un progressiu procés de maduració, que ha estat recolzat per uns consensos socials cada cop més amplis envers la cerca de qualitat de l’entorn. A les actuacions sobre el territori cada cop més se’ls demana tenir cura pels valors de lloc, i fins i tot se’ls requereix una major capacitat per a donar qualitat o millorar les característiques d’aquell indret on s’intervé. Això no seria segurament així si no hi hagués hagut la reflexió, l’estudi, la difusió del coneixement, el diàleg i el debat a l’entorn del paisatge que s’ha anat efectuant durant aquests anys a Catalunya, i de la qual l’Observatori del Paisatge n’ha estat referent. [+]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Seminari La carretera en el paisatge
Els propers 9 i 10 de maig se celebrarà, a Barcelona, el seminari internacional “La carretera en el paisatge” organitzat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya i la Secretaria d’Infraestructures i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. El seminari, que es complementarà amb una exposició fotogràfica fruit de la col·laboració entre l’Observatori i l'Escola d'Art de Tarragona, vol tractar tota una sèrie d’aspectes de la relació carretera-paisatge en general poc considerats. [+]
titol foto
Publicat el Catàleg de paisatge de la Regió Metropolitana de Barcelona
S'ha publicat el Catàleg de paisatge de la Regió Metropolitana de Barcelona. El catàleg va ser coordinat per l'Observatori del Paisatge de Catalunya, i aprovat definitivament pel Departament de Territori i Sostenibilitat l'any 2015. És el cinquè catàleg que es publica en forma de llibre i ha estat possible gràcies a un conveni signat amb la Diputació de Barcelona. Es pot consultar aquí. [+]
titol foto
França cita les polítiques catalanes de paisatge com a exemple a seguir
L’informe Démarches paysagères en Europe - Éléments de parangonnage pour les politiques publiques françaises (Intervencions paisatgístiques a Europa. Elements de comparació per a les polítiques públiques franceses) del Consell General de Medi Ambient i el Desenvolupament Sostenible, encarregat pel Ministeri de la Transició Ecològica i Solidària de França, cita les polítiques catalanes del paisatge i la creació de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, com a exemple a seguir per a aquell país. El document estudia les polítiques i actuacions de vuit estats i regions europees en matèria de paisatge per identificar aquelles que es podrien transposar a França: Irlanda, Regne Unit, Països Baixos, Bèlgica (regió de Valònia), Alemanya, Suïssa, Itàlia i Catalunya.
titol foto
De l'experiència catalana a la realitat basca: jornada sobre polítiques de paisatge
El divendres 9 de març de 2018 es va portar a terme la jornada titulada “Perspectivas de las políticas de paisaje tras el Convenio Europeo del Paisaje: de la experiencia catalana a la realidad vasca”, organitzada per la Càtedra UNESCO de Paisatges Culturals i Patrimoni i el Màster Universitari de la Universitat del País Basc en Gestió del Paisatge, Patrimoni, Territori i Ciutat. El director de l’Observatori del Paisatge, Pere Sala i Martí, va obrir la jornada amb una intervenció sobre la implementació i els objectius de les polítiques de paisatge a Catalunya. La conferència va servir de marc per a comparar les polítiques de paisatge catalanes amb les basques. [+]

 
titol foto
L'Observatori del Territori estrena web
L’Observatori del Territori, eina de seguiment de les dinàmiques territorials i de suport a la redacció de polítiques territorials i urbanístiques de la Direcció General d' Ordenació del Territori i Urbanisme del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, acaba d’estrenar un nou web des d’on es poden consultar noves dades, indicadors, mapes i estudis relacionats amb els assentaments urbans, els espais oberts, el litoral, el paisatge o el planejament, entre altres. L’Observatori del Paisatge col·labora estretament amb l’Observatori del Territori en l’àmbit del paisatge.
titol foto
'COL·LABORA x PAISATGE', exemple de bones pràctiques per la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural
El projecte de cooperació "COL·LABORAxPAISATGE" coordinat per ADRINOC i amb el suport de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i l’Associació per la pedra seca i l’arquitectura tradicional, ha estat escollit per la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural  com a exemple de bones pràctiques.  Un projecte que pretén posar en valor el patrimoni paisatgístic de l’arquitectura tradicional de pedra seca com a element predominant i identitari de bona part dels paisatges rurals de Catalunya i d’altres àmbits propers al Mediterrani.
titol foto
'Alerta Forestal', nova plataforma del CREAF
Alerta Forestal” és una plataforma de ciència ciutadana desenvolupada pel CREAF i vinculada al projecte “Boscos sans per a una societat saludable”. L’objectiu de la plataforma és crear una comunitat activa de ciutadans i ciutadanes que ajudin a recollir dades sobre els fenòmens que afecten la salut dels boscos (plagues, sequeres, ventades, etc.), i així poder valorar l’estat de salut actual dels boscos catalans.
titol foto
Any Europeu del Patrimoni Cultural
El 2018 se celebra l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, que pretén, entre d’altres objectius, fomentar l'intercanvi i la valoració d'aquest recurs compartit, sensibilitzar-nos sobre la història i reforçar un sentiment de pertinença a un espai comú europeu. Un dels elements més notables del patrimoni de Catalunya és la seva diversitat de paisatges, i per aquest motiu l'Observatori col·labora en aquesta iniciativa.
titol foto
Nova publicació de la Societat Catalana d'Ordenació del Territori (SCOT)
L’Institut d'Estudis Catalans, institució a la qual pertany la SCOT, acaba de publicar el volum Recull i classificació de polítiques i transformacions territorials a partir de la base de dades de l'Anuari Territorial de Catalunya (2003-2015). Aquest treball descriu el contingut de més de tretze anys de l’Anuari territorial estructurat a partir de cinc enfocaments diversos: les temàtiques recollides, l’àmbit territorial, l’evolució cronològica, la complexitat de les accions en el territori i la capacitat de mobilització social d’aquestes actuacions.
titol foto
10 anys de la Red Argentina del Paisaje
La Red Argentina del Paisaje (RAP) celebrarà el desè aniversari amb la trobada anual titulada   "Paisaje, gestión y participación" que tindrà lloc a Tandil (Buenos Aires) els propers 24, 25 i 26 de maig. La RAP és un espai de trobada i intercanvi de professionals i acadèmics del paisatge que s'organitzen en forma de nodes, concretament catorze, distribuïts en diverses ciutats d'Argentina. L’Observatori col·labora amb la xarxa des del principi i serà present en els actes del desè aniversari.
titol foto
Carta nacional del paisatge d'Itàlia
L’Observatori Nacional per la Qualitat del Paisatge d’Itàlia ha elaborat la Carta nazionale del Paesaggio. Elementi per una Strategia per il paesaggio italiano. És el resultat de les jornades de treball sobre l’estat general del paisatge a Itàlia que van tenir lloc l’octubre de 2017. El document proposa recomanacions i línies a seguir per a una bona gestió del paisatge a Itàlia amb l’objectiu que el paisatge es situï en el centre de totes les polítiques públiques i no només en les de protecció.
titol foto
Disponibles els vídeos del seminari Biennal ‘Paisatge i imatge. La Fotografia'
El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l'Ajuntament de Girona i l’Observatori del Paisatge de Catalunya van organitzar la primera edició del seminari Paisatge i imatge dedicat a la fotografia, els dies 19 i 20 d’octubre de 2017. En l’acte que es va enregistrar en vídeo, es va analitzar el paper de la fotografia com a eina per interpretar i gestionar el paisatge des d’una perspectiva interdisciplinària i internacional. Podeu veure els vídeos aquí.
titol foto
Exposició 'Aigua, Natura i Paisatge'
Per tercer any consecutiu i en el marc de la col·laboració que l'Observatori del Paisatge manté amb l'empresa Aigües Ter Llobregat (ATLL), s'ha organitzat l'exposició dedicada a l'aigua i al paisatge, que es podrà veure del 5 de maig al 14 de juny a Can Trona Centre de Cultura i Natura de la Vall d'en Bas. Les obres que s'hi exposaran són les que s'han presentat al concurs de fotografia que organitza anualment ATLL amb l'objectiu de destacar els valors del món de l'aigua i el paisatge en qualsevol dels seus aspectes.
titol foto
Col·laboració en el festival de literatura MOT
Un any més l'Observatori del Paisatge ha participat  al Festival MOT de Literatura Girona - Olot, amb l'organització de l'exposició "Paisatge compromès" que s'ha pogut veure del 22 al 24 de març de 2018 a la Sala El Torín d'Olot, i que es continuarà exposant al Claustre del Carme de l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot fins el 14 de maig. L'exposició consisteix en fotografies realitzades per alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot a partir de fragments de textos literaris d'autors que han participat en el MOT 2018. [+]

 
 
Territoris pel Paisatge
 
Foto de la notícia  
La Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat-Montsant-Siurana es posa en marxa
La Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat de Priorat-Montsant-Siurana, creada el passat mes d’octubre de 2017, és un òrgan de participació que té com a objectiu una millor coordinació i control de les polítiques en matèria de territori, paisatge i sostenibilitat de la comarca del Priorat, que han de complir i aplicar el Sistema de Gestió del Paisatge definit segons els requeriments de la candidatura UNESCO. [+]
Foto de la notícia  
Cervera aplica noves accions del Pla de Paisatge
Dilluns 5 de març de 2018 va tenir lloc la cinquena reunió de seguiment de les prop de 40 accions que preveu el Pla de Paisatge de Cervera, aprovat l'any 2015. La intenció de la Paeria de Cervera és actualitzar el document amb noves actuacions, que es portaran a terme els anys 2018 i 2019, així com l’elaboració d'unes ordenances municipals de gestió del paisatge rural, entre altres accions.
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Mequinensa, paisatge literari
L'objectiu d'aquest web és promoure el turisme a través de la cultura i en especial de la literatura per crear una experiència turística a partir de les obres de l’escriptor Jesús Moncada i la seva vinculació als paisatges i racons de l’antiga i la nova Mequinensa.

 
 
 
Arxiu d'Imatges Paisatges
en moviment
 
Jordi SalinasIgnasi LópezPere Sala i Martí
Jordi BasSergi GarciaJordi Grau
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Lo sublime contemporáneo. Paisajes de la perplejidad
Pere Sala i Martí. Barcelona: Àmbit, p. 10-13. (Palabra y Paisaje; 4).ISBN: 978-84-96645-41-7.

Aquest llibre ens convida a explorar els paisatges sublims del nostre temps, que emergeixen en el segle XXI com un nou referent paisatgístic. Els textos de Joan Nogué, Simon Morley, Federico López Silvestre i Daniela Colafranceschi acompanyen el text i les fotografies del mateix autor. [+]
Morna, Atzaró. La construcción del territorio de Eivissa
Stefano Cortellaro. [S.l.]: Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears, 2007. ISBN: 978-84-934059-8-1.

A Eivissa, l'arquitectura de la casa i l'arquitectura del paisatge es poden unificar. L'arquitectura rural es converteix, així, en la construcció del territori: un organisme format per murs, bancals, camins i altres elements que cobreix tota l'illa, i la cèl·lula és la casa rural, mínima unitat territorial i social formada pels seus espais agrícoles.
Manuale di coltivazione pratica e poetica: per la cura dei luoghi storici e archeologici nel Mediterraneo
Luigi Latini; Tessa Matteini. Padova: Il Poligrafo, 2017. ISBN: 978-88-7115-989-8.

Aquest manual és una eina per al treball i la investigació dirigida a qualsevol persona que s’interessi pel jardins, amb especial atenció a aquells que es mouen en l'àmbit de la formació, d'acord amb els principis que també promou el Conveni Europeu del Paisatge.
Soundscapes and sound identities
Alessandra Calanchi; Francesco Michi. Giulianova (Teramo): Galaad Edizioni, 2017. ISBN: 978-88-98722-50-1.

Aquest llibre recull algunes de les intervencions que es van presentar en el VII Simposi Internacional del Fòrum Klanglandschaft, celebrat al 2015 a Trento, sobre paisatges sonors i concretament en aquesta edició sobre les identitats sonores dels llocs.
Pedra seca, pedra viva: patrimoni vitícola i desenvolupament econòmic
Recull Històric de Mura (ed.) (2017). Mura: Recull Històric de Mura. ISBN: 978-84-697-6314-8.

Recull de les ponències i comunicacions de la IX Trobada d'Estudis per a la preservació del patrimoni de la pedra seca als Països Catalans que es va celebrar a les Valls del Montcau l'any 2017.
Patrimônio e planejamiento: aproximaçôes a partir da paisagem de agudo-RS
Joao Paulo Schwerz. Tese Doutorado, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Faculdade de Arquitetura, 2017.

La tesi utiliza el concepte de paisatge per plantejar qüestions relacionades amb les àrees d’Arquitectura i Urbanisme, així com de Planificació Territorial, amb un enfocament patrimonial.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter