Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
52. Gener-març 17
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Noves geografies al paisatge mediterrani

Maria Gabriella Trovato
Professora del Departament de gestió d'ecosistemes i arquitectura del paisatge de la Universitat americana de Beirut

Cada dia, milers de persones deixen el seu país en cerca d'unes oportunitats de vida millors. Segons l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), cinc anys després de l'esclat de la guerra a Síria, 11 milions de refugiats han creuat les fronteres. D'aquests, 4,8 milions han fugit cap a Turquia, el Líban, Jordània, Egipte i l'Iraq; 6,6 milions de persones estan desplaçades dintre de Síria i més de 212.000 persones han quedat atrapades en àrees assetjades sense accés a cap ajuda humanitària. [...]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Nova publicació sobre la metodologia d'elaboració dels catàleg de paisatge
El nou llibre Els catàlegs de paisatge de Catalunya. Metodologia pretén posar a l'abast de qualsevol persona interessada en la metodologia emprada per l'Observatori del Paisatge de Catalunya a l'hora d'elaborar els catàlegs de paisatge. I ho fa després d'assolir la important fita de disposar dels set catàlegs de paisatge aprovats pel Departament de Territori i Sostenibilitat.
titol foto
Vídeo sobre paisatge
El diari La Vanguardia ha elaborat un vídeo sobre paisatge amb la col·laboració d'ATLL, Concessionària de la Generalitat. El vídeo mostra la gran diversitat de paisatges de Catalunya des del paisatge quotidià fins l'excepcional i la importància de la seva gestió, ordenació i protecció. Destaca el projecte que està en elaboració de l'arxiu d'imatges de l'Observatori del Paisatge.
titol foto
Conferència internacional sobre observatoris del paisatge
LandschappenNL ha creat un Observatori del Paisatge als Països Baixos, amb l'objectiu d'intercanviar experiències entre els observatoris del paisatge europeus, LandschappenNL organitza una Conferència internacional d'observatoris del paisatge (Amersfoort, 8-10 de febrer) amb la col·laboració d'UNISCAPE i CIVILSCAPE, amb la Xarxa de Províncies Holandeses i l'Agència Nacional de patrimoni cultural.
titol foto
França s'interessa per les polítiques de paisatge de Catalunya
Una delegació del Ministeri d'Ecologia i Desenvolupament Sostenible del govern francès va visitar l'Observatori el passat 1 de febrer per conèixer de prop les polítiques de paisatge a Catalunya. El cas de Catalunya s'ha considerat exemplar i inspirador per a una nova política de paisatge a França. La delegació també ha conegut les iniciatives de paisatge de la comarca del Priorat, el projecte de requalificació de la Pletera (Torroella de Montgrí), i la recuperació del paratge de Tudela (Cap de Creus).
titol foto
Un nou estudi identifica 169 miradors transfronterers a la Cerdanya
El Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya compta amb el nou document  Punts d'observació del paisatge de la Cerdanya / Points d'observation des paysages de Cerdagne. El document, que també incorpora un mapa, identifica, caracteritza i posa en valor 169 punts d'observació del paisatge amb qualitat escènica i que són alhora reconeguts i valorats per la població i els agents locals. [+]
titol foto
El llibre Paisatge, patrimoni i aigua en versió digital
El llibre Paisatge, patrimoni i aigua editat conjuntament amb l'empresa ATLL, Concessionària de la Generalitat i l'Observatori del Paisatge ja està disponible en versió digital. Es tracta del quart volum de la sèrie 'Reflexions' de la col·lecció "Plecs de Paisatge" i recull els resultats del seminari homònim, que es va celebrar el novembre de 2014 en el Museu del Ter de Manlleu. [+]
titol foto
L'estudi de caracterització històrica del paisatge Priorat-Montsant-Siurana s'incorpora al web de PaHisCat
La web del projecte PaHisCat ha incorporat el treball "Caracterització històrica del paisatge Priorat-Montsant-Siurana". Aquest estudi forma part dels treballs previs per a la preparació del Dossier de Candidatura UNESCO "Priorat-Montsant-Siurana, Paisatge agrícola de la muntanya mediterrània", impulsat pel Consell Comarcal del Priorat, la Diputació de Tarragona i l'associació Prioritat. [+]
titol foto
Exposició en el marc del Festival MOT
Per quart any consecutiu, l'Observatori del Paisatge participarà  al Festival MOT de Literatura Girona - Olot, amb l'organització de l'exposició "Paisatge, història i literatura" que es podrà veure del 15 de març al 30 d'abril de 2017 a Can Trincheria d'Olot. L'exposició consistirà en fotografies realitzades per alumnes de l'Escola d'Art d'Olot a partir de fragments de textos literaris d'autors que participaran en el MOT 2017.
titol foto
Resultats de la trobada de pedra seca a la Catalunya nord
El Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans ha publicat els resultats de la jornada "Rencontres catalanes de la pierre sèche" celebrades el mes d'abril del 2016. Durant els tres dies es van tractar aspectes relacionats amb el valor patrimonial de les construccions de pedra seca i també es va posar èmfasi en el paper de la tècnica constructiva de la pedra seca en les noves construccions i en els reptes de l'ofici de marger. [+]
titol foto
Roger Serrat-Calvó el nou fotògraf del web de l'Observatori
Les fotografies de Roger Serrat-Calvó ja es poden veure a la pàgina principal del web de l'Observatori i a la galeria d'imatges. Les fotografies seleccionades formen part dels projectes Leisure Time i The Other Landscape entre altres. [+]
 
LA TRIA DE L'OBSERVATORI
 
The connecting landscape

Informe assessor del Consell Ambiental i d'Infraestructures dels Països Baixos que situa el paisatge en el centre de les polítiques ambientals i de planificació. Novembre de 2016.

 
 
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Centre de ressources des Parcs naturels régionaux de France
Centre de recursos dels parcs naturals regionals francesos dóna accés a les publicacions dels parcs, a un arxiu d'imatges i a una videoteca. El web inclou un cercador i els documents es poden consultar i descarregar.
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Ambient, territori i paisatge: valors i valoracions
Folch, Ramon: Bru, Josepa. Barcelona: Editorial Barcino, 2016. ISBN: 978-84-7226-878-4.

Els autors han encarat el repte d'escriure sobre un tema tan aparentment eteri i subtil com els valors, però no en abstracte, sinó referits a un altre tema complex, que és tan material, omnipresent i vast com el territori i la seva expressió perceptible, el paisatge.
Atlas Arqueolóxico Da Paisaxe Galega
Criado, Felipe; Parcero, César; Otero, Carlos; Cabrejas, Elena (eds.). Vigo: Edicións Xerais de Galicia, 2016. ISBN: 978-84-9121-048-1.

L'Atles arqueològic dels paisatges de Galícia és una obra coral que es basa en la tipificació i caracterització dels paisatges culturals que acompanyaren cadascun dels moments de la prehistòria de Galícia des del Neolític fins l'edat mitjana.
Microcatalunya, un viatge pels pobles més petits
Serena, Marc; Bayer, Edu. La Bisbal d'Empordà: Edicions Sidillà, 2016. ISBN: 978-84-945041-3-6.

El Llibre és fruit del projecte dels dos autors que l'any 2014 els portà a recórrer els pobles de menys de 500 habitants de Catalunya, prenent com a referència el llibre Catalunya visió, de Josep Vallverdú i Ton Sirera.
Obnova krajiny česko-německého pohraničí = Wiederbelebung der deutsch-tschechischen Grenzlandschaft = Renewal of Czech-German border landscape
Salzmann, Klára; et al. Praga: Astron Studio, 2015. ISBN: 978-80-905944-8-7.

L'obra recull els projectes presentats per la restauració del paisatge de la zona fronterera germano-txeca, utilitzant com a model el poble de Výškovice. La zona va quedar despoblada en poc més de 30 anys, i el paisatge es va abandonar.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter