Web de l'Observatori del Paisatge

Comarca del Priorat

En el marc de la preparació de la Candidatura “Priorat-Montsant-Siurana, Paisatge agrícola de muntanya mediterrània” a Patrimoni Mundial de la UNESCO, la Diputació de Tarragona, juntament amb el Consell Comarcal del Priorat i l’Associació Prioritat, van impulsar l’elaboració d’un estudi de caracterització històrica del paisatge cultural Priorat-Montsant-Siurana. Un dels objectius de l’estudi és el de destacar la pervivència del model agrícola i la configuració del seu paisatge, així com la seva llegibilitat i nitidesa.

L’estudi es va elaborar entre els mesos de juliol i desembre de 2015, va ser coordinat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya, i desenvolupat pel Grup d’Estudis del Paisatge Històric de la Universitat de Lleida. També va comptar amb la col·laboració de diversos representants de l’Associació Prioritat.

L’estudi va més enllà de la candidatura en si i planteja el reconeixement del valor patrimonial del paisatge agrícola del Priorat-Montsant-Siurana com l’eix aglutinador d’un model de desenvolupament territorial basat en els actius relacionats amb l’activitat principal d’aquest territori, que ha afaiçonat aquest paisatge excepcional. Les seves aplicacions són diverses:

  • Reforçar la documentació de base per a la Candidatura a Patrimoni Mundial.
  • Servir de base per a les iniciatives impulsades per la Comissió de Seguiment de la Carta del Paisatge del Priorat, en tant que embrió d’ens del pla de gestió de la candidatura.
  • Constituir una eina útil per a la gestió, ordenació i valorització del territori, d’ús sobretot per als ajuntaments de la comarca (coneixement i regulació del sòl no urbanitzable, planejament urbanístic, etc.).
  • Servir de base per a noves iniciatives turístiques, culturals i educatives, així com per a l’impuls d’iniciatives locals (públiques si privades) en gestió, ordenació i valorització del paisatge.
  • Contribuir al coneixement, la comprensió i la posada en valor d’aquest paisatge històric per als mateixos habitants de la comarca i el país en general, com una realitat formada al llarg dels segles, i sensibilitzar-los sobre els seus valors històrics, culturals i identitaris.

Més informació del Priorat:

TORNAR

© 2022 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net