Dossier
Industrial Landscapes
Catalunya
|
Crònica
|
Estètica del paisatge
|
Paisatge urbà i periurbà
|

'No cal tenir una catedral per apreciar al patrimoni'

08/03/2012
|
Anoia Diari

Durant una setmana el barri del Rec i el de Sant Agustí seran l'objecte d'estudi dels alumnes del màster ‘Intervenció i Gestió del Paisatge' de la Universitat Autònoma de Barcelona gràcies a un acord al que han arribat la Universitat, l'Ajuntament de la ciutat i Els Amics del Rec. Durant la seva presentació, l'alcalde de Promoció Cultural, Josep Miserachs, va afirmar que impulsar aquest projecte, no només ajudarà a posar Igualada al mapa sinó que també ajudarà a repensar la ciutat.

El patrimoni cultural i històric del barri del rec és indubtable, de fet, és precisament la personalitat i particularitat de les adoberies una de les fonts d'atracció de Francesc Muñoz, director del màster de la UAB. Segons Muñoz és molt important que els estudiants estiguin en contacte amb la realitat i ‘el barri del Rec ens ofereix unes oportunitats úniques'.

El passat mes de febrer, anoiadiari·cat ja va publicar la realització d'aquest màster però aquest dimarts Francesc Muñoz va presentar, juntament amb Josep Miserachs i Manel Caro, secretari de ‘Els Amics del Rec' aquest projecte que, segons Miserachs: ‘Ens ajudarà a repensar el model de ciutat després de la derogació del POUM i a traçar línies de treball per quan sortim de la crisi'.

PERQUÈ EL BARRI DEL REC?

El màster ‘Intervenció i Gestió del Paisatge' treballa conjuntament els elements ambientals i culturals del paisatge per desenvolupar una ordenació transversal del territori. Segons explica Muñoz, el barri del Rec els va atreure per la seva dimensió com a barri històric, per ensenyar als estudiants com tractar un paisatge ordinari: ‘Sabem com hem de tractar un espai extraordinari com un parc natural o un monument, però els espais que ens acompanyen al dia a dia són ordinaris'. Segons Muñoz l'important és saber crear dinàmiques i treure profit dels elements del barri: ‘No cal tenir una catedral per apreciar el territori'. També va ressaltar el caràcter singular i icònic de les adoberies.