Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
76. Gener-març 23
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

La importància dels indicadors socials en el seguiment de l'evolució del paisatge

Gilles Rudaz
Assessor polític de l'Oficina Federal per al Medi Ambient de Suïssa. Divisió de Biodiversitat i Paisatge. Secció de Política de Paisatge

El seguiment de l'evolució del paisatge és una eina útil per als responsables polítics, ja que proporciona informació sobre l’estat del paisatge i la seva evolució. Aquesta tasca es podria basar en l’article 6c del Conveni europeu del paisatge (CEP) del Consell d’Europa, que estableix que «cada part es compromet a analitzar les característiques [dels seus paisatges], i les dinàmiques i les pressions que els afecten», i a «prendre nota dels canvis». [+]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Es presenta el Mapa de la nova Estratègia Nacional de Paisatge d'Andorra, coordinat per l'Observatori
El Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat del govern d'Andorra va presentar el passat 13 de desembre a La Farga Rossell de la Massana el Mapa de la nova Estratègia Nacional del Paisatge d'Andorra (ENPA), coordinat per l'Observatori del Paisatge. L'elaboració del Mapa ha representat un gran esforç d'innovació I d'imaginació a l'hora de pensar i actuar des de i amb els paisatges andorrans. Un procés de participació exhaustiu, que ha implicat al govern d'Andorra, als set comuns, a les entitats andorranes i a la ciutadania en general, ha servit per a definir i cartografiar de forma consensuada els 4 principis, els 7 objectius de qualitat paisatgística i les 28 línies d'actuació prioritàries de la nova Estratègia Nacional i, al mateix temps, ha permès assajar noves formes de pedagogia activa que han contribuït a incrementar la consciència col·lectiva sobre el paisatge. [+]
titol foto
Publicades les ponències del Seminari Internacional Paisatges creatius
Ja està disponible el tercer volum de la col·lecció en format digital “Teoría y paisaje” coeditada amb la Universitat Pompeu Fabra, que recull les ponències del seminari celebrat el 16 i 17 de juny de 2021 i titulat Paisatges Creatius. L’Art i la reinvenció dels llocs. Es tracta d’un ampli ventall d’iniciatives que, arrelades en espais concrets, interpel·len a través de la pràctica artística la nostra relació, consciència i acció sobre el territori. S’ha aprofitat l’edició d’aquest volum per publicar en paper tant aquest com els dos números anteriors. Els tres volums es poden descarregar íntegrament a la pàgina web de l’Observatori.
titol foto
Disponibles els vídeos del seminari 'Ruinas y descampados'
Ja es poden visualitzar els vídeos de les ponències del Seminari Internacional “Ruinas y Descampados” celebrat del 27 al 29 de setembre de 2022 a Morille (Salamanca) i que es va centrar en el pensament al voltant dels paisatges oblidats i destruïts pel capitalisme. Va ser un espai de trobada perquè investigadors de diferents àmbits pensessin en conjunt al voltant de la idea de ruïna, marge, destrucció i recuperació. La trobada va ser organitzada en el marc del Projecte de recerca nacional "Paisatges i arquitectures de l'error. Contra-història del paisatge a l'Europa Llatina (1945-2020)", amb la col·laboració de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, l'Ajuntament de Morille, la Diputació de Salamanca i el Museu Mausoleu. En aquests moments s’està editant un llibre que recollirà totes les ponències del Seminari.
titol foto
Els nous paisatges energètics
El trànsit cap a fonts renovables d’energia planteja una gran transformació territorial, però també obre la porta a altres models de gestió amb una generació distribuïda de proximitat. A les jornades “Els nous paisatges energètics”, organitzades el 4 i 5 de novembre de 2022 pel Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i emmarcades en el XXVIII Col·loqui de Tardor, es van analitzar els nous paisatges energètics emergents, tant geogràfics com socioeconòmics. El director de l’Observatori del Paisatge va exposar en una conferència criteris per una adequada implantació paisatgística d’aquestes infraestructures. Van tenir el suport de la Diputació de Girona, Institut Ramon Muntaner, Universitat de Girona. Consell Social, l’Ajuntament de Banyoles i la col·laboració dels Museus de Banyoles. Podeu veure’n les ponències al canal de Youtube del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles.
titol foto
Simposi Paisatges Culturals i Percepcions Socials
El Simposi Internacional Paisatges Culturals i Percepcions Socials fou lʼesdeveniment que tancà el projecte Paisatge i Societat. Anàlisi de la percepció social en paisatges culturals (PAYSOC), i es va celebrar el 30 de novembre i l’1 de desembre del 2022 a Sevilla. El simposi, amb la participació d'especialistes de diverses disciplines i provinents d'Itàlia, França, Portugal i Espanya, entre ells el director de l'Observatori del Paisatge, van oferir una aproximació general a l'estat de la qüestió en la matèria del simposi, així com els principals avenços i desafiaments per a la incorporació de les percepcions socials en la investigació i gestió paisatgística. Podeu verure els vídeos aquí.
titol foto
Finalitza el projecte europeu Savingscapes
El projecte europeu Savingscapes ha finalitzat amb una reunió dels socis a Finlàndia. El mes de novembre de 2021, a la reunió, es va fer un repàs dels resultats de totes les accions dutes a terme des de l’inici del projecte, l’any 2019. L’objectiu de totes elles ha estat la de millorar la sensibilització paisatgística i la governança dels paisatges mitjançant intervencions d’aprenentatge innovadores a nivell universitari. La implicació de l’Observatori com a soci ha estat sobretot en tres accions: el desenvolupament d’una innovadora eina de ciència ciutadana; la creació d’un curs online sobre paisatge, instruments de participació i modelització d'escenaris de futur disponible des del web de la Universitat de Finlàndia Oriental; i l’organització del Learning Lab celebrat a Torroella de Montgrí el passat mes de setembre.
titol foto
Tercer simposi LALI sobre els paisatges de proximitat
Del 10 al 13 de novembre de 2022 se celebrà en el Museu d’Art Contemporani Atchugarry (MACA), a Manantiales (Uruguai), la tercera edició del Simposi 'Sentir y Pensar el Paisaje', organitzat per la Iniciativa Latinoamericana del Paisatge (LALI) i la Universitat Autònoma Metropolitana Unidad Azcapotzalco amb el suport de l’Observatori del Paisatge de Catalunya. El Tercer Simposi es va centrar en els paisatges de proximitat, aquells que són resultat de mirades territorials properes, dels àmbits quotidians i que constitueixen un actiu de futur, i va acollir ponents i participants de diferents països llatinoamericans. El director de l’Observatori, Pere Sala, va impartir-hi la conferència “Gestionar i ordenar els paisatges de proximitat”.
titol foto
L'Observatori del Paisatge convidat a les Jornades Tècniques de Paisatge Cultural, a Madrid
La Sotsdirecció General de Gestió i Coordinació de Bens Culturals del Ministeri de Cultura i Esports va convidar l’Observatori del Paisatge a participar a les I Jornades Tècniques de Paisatge Cultural: “Reptes i desafiaments pel segle XXI per una tipologia patrimonial complexa” que es van celebrar a Madrid el passat mes de  novembre. L’objectiu de les jornades era que les aportacions dels diferents experts permetin redactar una diagnosi sobre el valor dels paisatges culturals i les línies de treball a seguir per tal de crear una cultura de paisatge. El document es presentarà al Consell del Patrimoni Històric. Una tècnica de l’Observatori del Paisatge va participar durant dos dies a la taula de debat “Educació patrimonial i difusió del paisatge cultural”.
titol foto
'Quins paisatges et generen por?'
Un any més l’Observatori col·laborarà amb el festival de literatura MOT, que se celebrarà del 16 al 25 de març a Girona i a Olot. El títol d’enguany és “Pànic, literatura i por” i vol indagar en les pors que ens preocupen com a societat a partir de la literatura. El paisatge no és exempt d’aquesta emoció, però no a tothom li fan por els mateixos paisatges, és per això que es fa una crida ciutadana per recollir fotografies dels paisatges que ens generen temor. Les fotografies cal enviar-les a centre.documentacio@catpaisatge.net. Totes les imatges recollides es projectaran a les pantalles de la biblioteca Marià Vayreda d'Olot i al vestíbul de la biblioteca Carles Rahola de Girona. [+]
titol foto
Donatius de Sara Boldú i Brian Rosa a l'Arxiu d'Imatges de l'Observatori
El passat 2022 l’Arxiu d’Imatges de l’Observatori del Paisatge va rebre dos donatius. Per una banda el de l’artista Sara Boldú Botam, de més de cinquanta fotografies de barraques de pedra seca. L’artista va començar a enregistrar amb un drone l’activitat agrícola per convertir-la en una exposició i en un web anomenat Artistes amb tractor. I el segon donatiu són més de seixanta fotografies de l’urbanista i geògraf nord-americà Brian Rosa. Les imatges provenen de l’exposició “Obeliscs industrials. Xemeneies /BCN” on s’emprava la fotografia com a instrument per revelar processos espacials i relacions socials a la ciutat i impulsar-hi la reflexió individual i el diàleg cívic. Les imatges mostraven les xemeneies industrials que es conserven a Barcelona i convidava a reflexionar sobre el seu significat. Podeu consultar les fotografies a l’arxiu d’imatges.
 
Territoris pel Paisatge
 
Foto de la notícia  
Nova trobada de Territoris pel Paisatge al Priorat
El passat 26 d’octubre de 2022 es va portar a terme una trobada per parlar d’experiències de planificació i gestió del paisatge en l’àmbit local en el marc del grup de treball Territoris pel Paisatge. La trobada va ser organitzada pel Consell Comarcal del Priorat i l’Observatori del Paisatge i amb la col·laboració de l’entitat Prioritat. La reunió va tenir lloc al castell de Falset i va comptar amb la participació de 45 representants polítics i tècnics de diverses iniciatives de paisatge en l’àmbit local de Catalunya (Alt Empordà, Conca de Barberà, Garrigues, Priorat, Terra Alta, etc), així com 3 representants d’institucions de Mallorca i Andorra que impulsen projectes de paisatge. [+]
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
'Volver a la naturaleza'
Docuweb del Museu Thyssen que s’endinsa en diferents històries de vida que ens conviden a repensar la relació amb la natura.
titol foto paisatge digital
Itineraris literaris autoguiats
Plataforma web amb la versió digital dels itineraris literaris confeccionats per la Càtedra de Patrimoni Literari al llarg de la seva història, que permet als usuaris navegar pel territori i la literatura amb el fil conductor del paisatge i dels autors que l’han descrit.
 
 
Arxiu d'Imatges Paisatges de proximitat
 
Pol ViladomsJordi BasJuliana Maridani
Joaquim PueyoObservatori del PaisatgeXavier Mateu
Mireia Solé VerdésOriol RosellAriadna Lucenas
Omar ZbariJuliette LemerleBrian Rosa
Gerardo CastroJoan SotillosJordi Grau
Luis DelgadoObservatori del PaisatgeZhulian Valeriev Ivanov
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Paisatges vius i viscuts
Monogràfic de la revista Vallesos. Gent Terra i patrimoni, núm. 24 hivern-primavera 2022/2023.

El darrer número de la revista Vallesos dedica la part principal a parlar de la importància del paisatge i de la diversitat paisatgística vallesana des de diferents veus i mirades. Inclou també una entrevista al director de l’Observatori del Paisatge, Pere Sala i Martí.
Nit de pedra seca
Francina Cirera i Ricard Espelt. Copons: inLoft. ISBN: 978-84-09-44805-0.

La facilitat que tenen les construccions de pedra seca, inclús quan la manca de manteniment les desfigura, per integrar-se harmònicament en l'entorn, fa que la seva estètica no quedi sempre prou advertida. El llibre és una invitació a acostar-se a aquestes construccions ancestrals a través de l’art i proposar noves mirades. El pròleg és del director de l’Observatori, Pere Sala i Martí i també s’inclou una conversa amb el tècnic de l’Observatori, Jordi Grau.
Aménager les territoires du bien-être
Jean-Pierre Thibault. [S.l.]: Paysages de l’aprés-pétrole; Editions Le Moniteur, 2022. ISBN: 978-2-281-14603-5.

A la publicació es destaquen les bones pràctiques en paisatgisme amb l'objectiu d'optimitzar el benestar, la salut i la qualitat de vida de la població. Es defensa la idea que el paisatge no s'ha de reduir a la seva vessant estètica sinó que s'ha de plantejar el seu desenvolupament de manera global, en benefici de les polítiques de salut i desenvolupament sostenible.
Paesaggio Europa: linee guida per l'attuazine della Convenzione europea del paesaggio
Daniela Colafranceschi; Gabriele Paolinelli  (coords.). Roma: Habitus IASLA, 2022. ISBN: 978-88-6548-443-2.

Vint anys després de la signatura del Conveni europeu del paisatge, la Societat Científica Italiana d'Arquitectura del Paisatge fa una traducció de la Recomanació CM/Rec (2008) 3, obrint-la a comparacions i consideracions tant per part de la comunitat científica com de les administracions públiques, perquè es converteixi en una eina orientativa per a transformacions a petita i gran escala, d’espais ordinaris i extraordinaris.
Suolo come paesaggio. Nature, attraversamenti e immersioni, nuove topografie
Luigi Latini; Simonetta Zanon (ed.). Treviso: Fondazione Benetton. ISBN: 978-88-8435-341-2.

Publicació coral que recull les ponències del seminari homònim celebrat l’any 2020 on els quinze autors reiteren la tesi comuna que el sòl té valor en si mateix, i per si sol ja és paisatge. El sòl és la dimensió física, social i estètica que dona sentit als llocs habitats i al sentiment de pertinença a un paisatge i a la Terra.
Abriendo territorios y paisajes. Santiago en transición a la cordillera de Los Andes
Cristina Felsenhardt. Providencia: Ediciones Universidad Finis Terrae, 2021. ISBN: 978-956-391-042-1.

El llibre és un exemple de com apropar el territori a l’arquitectura; exposa la visió que té l’autora, desenvolupada al llarg de 48 anys d’ensenyament, amb idees, principis i mètodes adequats a la relació del pensament arquitectònic amb l’escala territorial.
Priorat: el gran allunyament = le grand éloignement = el gran alejamiento
Anaïs Boudot i Hervé Siou. Tarragona: Lo Diable Gros. ISBN: 978-84-125645-4-9.

Aquest llibre tracta de manera original el fenomen de la despoblació rural a la comarca del Priorat. Proposa un passeig poètic així com una anàlisi documental a partir del treball conjunt d’una fotògrafa, Anaïs Boudot i d’un historiador, Hervé Siou.
Le schéma d'intentions paysagères. Retour d'expériences
Alain Freytet. Conservatoire du litoral, 2022.

Recull d’experiències dels numerosos projectes de l’autor en els territoris gestionats pel Conservatori del Litoral de França, que serveix com a guia per descriure els possibles usos i els principis fonamentals del “Pla d'intencions paisatgístiques”, una eina estratègica per planificar, que permet posar a l’abast de tothom l’enfocament paisatgístic i participar en el disseny.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter