Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
74. Juliol-setembre 22
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Quan es va despertar, el jardí encara hi era

José Tito Rojo
Botànic, investigador en jardins i paisatges

L´Observatori del Paisatge de Catalunya ha dedicat unes jornades a reflexionar sobre els jardins històrics. Aquesta frase podria semblar merament descriptiva, però per mi té el valor d'un manifest, més que una saludable novetat em sembla el signe d'un canvi de tendència.

Els que treballem en aquest estrany tema, el dels jardins històrics, feia anys que percebíem com, després d'un fugaç període de floriment allà pels llunyans anys 80 i 90, l'interès per aquests productes culturals havia començat a diluir-se. Paradoxalment, això passava alhora que creixia de manera claríssima l'interès pel paisatge. Entengueu “interès” com a resum d'una variada sèrie de fenòmens entre els quals hi havia la preocupació de la gent, els estudis i legislacions, la creació de centres de recerca o la provisió de places en facultats universitàries. [+]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Entrega del Catàleg de paisatge del Penedès al Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori
El 30 de juny l'Observatori del Paisatge va lliurar a la Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya el Catàleg de paisatge del Penedès. Aquest catàleg s'ha estat elaborant els últims anys i s'ha fet en paral·lel i amb permanent retroalimentació amb el Pla Territorial Parcial del Penedès que elabora la Direcció General. En els propers mesos el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori farà l'aprovació inicial del Catàleg i el sotmetrà a informació pública, passos previs a la seva aprovació definitiva.
titol foto
Wikipedra guanya el Premi Europeu de Patrimoni / Premi Europa Nostra
La Comissió Europea i Europa Nostra han anunciat els guanyadors de l'any 2022 dels Premis Europeus de Patrimoni/ Premis Europa Nostra, finançats pel programa Europa Creativa de la UE. Aquest any, els premis europeus més importants del patrimoni reconeixen 30 projectes exemplars de 18 països en cinc categories. Entre aquests projectes premiats hi ha la Wikipedra, coordinada per l'Observatori del Paisatge, en la categoria de Participació i sensibilització ciutadana. L'Observatori considera que aquest premi reconeix i prestigia la tasca ingent d'entitats i voluntaris d'arreu tel territori i als experts en pedra seca que fan possible la Wikipedra. De l’11 d’agost a l’11 de setembre es podrà votar el premi del públic, us animem a que ajudeu aquest projecte! [+]
titol foto
El proper Seminari Internacional tractarà sobre 'Ruinas y descampados' i se celebrarà del 27 al 29 de setembre a Morille
L'Observatori col·labora activament en l'organització del Seminari Internacional "Ruinas y descampados", juntament amb la Universitat de Santiago de Compostel·la (en el marc del projecte Deparq), que se celebrarà del 27 al 29 de setembre a Morille (Salamanca).El seminari se centrarà en els paisatges oblidats i arruïnats per la fúria del desenvolupament. Es debatrà sobre fàbriques i mines abandonades, ports en decadència, pobles submergits per les preses, urbanitzacions mai habitades o boscos plantats i després oblidats. L'objectiu de l'esdeveniment és mostrar aquesta vida i aquest art que creixen als marges del somni del progrés. A més de reunir alguns dels pensadors i especialistes europeus més destacats en Teoria i Pràctica del Paisatge, les conferències s'acompanyaran d'activitats complementàries, com ara taules de debat o un cicle de curtmetratges, entre d'altres. Podeu consultar el programa i com fer la inscripció aquí.
titol foto
Disponibles els vídeos del seminari ‘Repensant els jardins històrics. El passat en el present'
Els dies 16 i 17 de juny l’Espai Cràter va aplegar una vuitantena d’experts nacionals i internacionals per a reflexionar sobre quin ha de ser el paper del jardí patrimonial per donar resposta a les noves demandes socials i culturals. Els jardins històrics tenen un paper molt rellevant en el debat contemporani sobre la qualitat del paisatge i la seva gestió. Més enllà dels jardins reconeguts en els catàlegs oficials, a Catalunya n'hi ha un munt amb importants valors patrimonials, sovint amb poca o escassa protecció. El seminari pretenia aprofundir en el coneixement dels seus valors i incentivar-ne la conservació i promoció, tot generant nous marcs conceptuals i instrumentals que facilitin la seva adaptació a la contemporaneïtat. El seminari ha estat organitzat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i ha comptat també amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot. Els vídeos de la trobada es poden veure aquí.
titol foto
UNISCAPE convida a l'Observatori a debatre sobre la relació entre el paisatge i l'energia eòlica
En el marc del debat existent a Europa sobre la transició energètica i el rol que hi juguen els paisatges europeus, la xarxa UNISCAPE va organitzar el passat 9 de maig una nova edició dels debats en línia “Where Disciplines Meet” en la qual va convidar a l’Observatori del Paisatge a explicar el document “Paisatge i energia. Orientacions per a una adequada implantació”, elaborat per encàrrec de l’antic Departament de Territori i Sostenibilitat. El document va ser exposat per tres dels cinc coautors del document: els arquitectes paisatgistes Daniela Colafranceschi (Universitat de Reggio Calabria) i Fabio Manfredi (Universitat de Gènova), a més a més de Pere Sala, director de l’Observatori.
titol foto
Les sessions del curs Gestió, intervenció i valorització del paisatge des de l'escala local, al web de l'Observatori
Trobareu disponibles al web els enllaços a les gravacions de les sis sessions del curs en línia sobre paisatge que es va portar a terme entre els mesos d’abril i maig, dirigit a tècnics dels ens locals de la Demarcació de Lleida, de la Generalitat, així com d'altres administracions públiques de Catalunya, preferentment dedicats a l'ordenació territorial o la gestió urbanística, cultural, turística, etc. El curs, dissenyat per l’Observatori conjuntament amb el Patronat de promoció econòmica de la Diputació de Lleida, va comptar amb la col·laboració del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i es va portar a terme dins del Pla Agrupat de Formació Continua AFEDAP 2022, promogut per l'Associació Catalana de Municipis i la Diputació de Lleida.
titol foto
Els paisatges de Memòria Democràtica
La Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i l'Observatori del Paisatge de Catalunya han encetat una línia de col·laboració per explorar el vincle entre les polítiques de memòria democràtica i les de paisatge, en el marc de la nova Llei de memòria democràtica que prepara el Departament. La posada en valor dels paisatges de la memòria democràtica constitueix tota una tendència avançada en aquests moments a Europa, en particular pel que fa al disseny de polítiques de paisatge associades a estratègies territorials i patrimonials innovadores. L'objectiu és el de posar les bases conceptuals i metodològiques per a l'elaboració del futur Mapa dels Paisatges de Memòria Democràtica de Catalunya.
titol foto
Definició d'objectius de qualitat paisatgística des de la percepció social
El passat 12 i 13 de maig es va celebrar a la ciutat bretona de Rennes el Seminari de Cooperació Regional Transfronterera “Cap a un paisatge de qualitat: Per a qui? Com?”, organitzat per l'Observatori Ambiental de Bretanya i la Universitat de Rennes, amb el suport del Ministeri de Transició Ecològica i del Consell d'Europa. L'objectiu era debatre sobre mètodes i marcs conceptuals que puguin ajudar a captar les representacions del paisatge dels habitants d'un territori. El director de l'Observatori del Paisatge, Pere Sala, va ser-hi convidat per exposar com la percepció ciutadana s'ha integrat als objectius de qualitat paisatgística del Catàleg de Paisatge del Penedès i a la nova Estratègia Nacional del Paisatge d'Andorra que el Govern d'Andorra està desenvolupant i en la qual l'Observatori col·labora.
titol foto
Trobades Internacionals Art del Caminar i Geografies Relacionals
Del 5 al 9 de juliol a Girona, Olot i Vic es van reunir més d'un centenar d'antropòlegs, historiadors, urbanistes, arquitectes, sociòlegs professionals de la salut i politòlegs, interessats per l’acte de caminar com a punt de partida de l’apropiació no agressiva del paisatge, el coneixement territorial, la creació de comunitats, etc. sempre sota la mirada de la creació artística. Les Trobades van tenir un vessant teòric i científic en forma de conferències i comunicacions, però també un vessant creatiu en forma de tallers, performances i caminades creatives. Eren una iniciativa del Centre de Creació Contemporània Nau Côclea en col·laboració amb l’Observatori del Paisatge de Catalunya, la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la Universitat de Girona, Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona, Olot Cultura, Fundació Hospital d’Olot, Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Deriva Mussol, Festival Sismògraf, Casino de Vic,  ACVIC Centre d’Arts Contemporànies, walk·listen·create & Made of Walking (Bèlgica) i Interartive.org.
titol foto
Sisè Dia Internacional del Paisatge del Consell d'Europa, 20 d'octubre de 2022
Aquest any el Dia Internacional del Paisatge estarà dedicat a la salut i a la importància del paisatge a nivell global com a component essencial de l'entorn de l'ésser humà. Tal com es recull en el Conveni europeu del paisatge, cal considerar la importància que la qualitat i la diversitat dels paisatges tenen per a la ment i el cos de la població. En el Conveni, l'atenció es centra en el conjunt del territori, sense distingir entre les àrees urbanes, periurbanes, rurals i naturals, ni entre àrees que es puguin considerar excepcionals, quotidianes o degradades.
 
LA TRIA DE L'OBSERVATORI
 
Caminar entre crisis. Significats de caminar en un món en transformació

Text de Rafael López-Monné basat en la ponència del mateix nom presentada a la Trobada internacional “Art de caminar i geografies relacionals”, el 7 de juliol del 2022 a Olot, amb el suport de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.


 
 
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Centre de ressources régional des paysages d'Auvergne-Rhône-Alpes
 
 
Arxiu d'Imatges Catàleg de paisatge del Penedès
 
Joan Soler i GironèsObservatori del Paisatge de CatalunyaJoan Soler i Gironès
Joan Soler i GironèsObservatori del Paisatge de CatalunyaObservatori del Paisatge de Catalunya
Joan Soler i GironèsJoan Soler i GironèsJoan Soler i Gironès
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Landscape policies! Strategies, action plans and policy documents for landscape quality
Consell d'Europa, 2021. Disponible aquí.

La publicació recull les actes del 25è congrés per a la implementació del Conveni europeu del paisatge, organitzat pel Consell d’Europa. Aquesta edició tenia per objectiu presentar experiències de polítiques públiques en relació amb les estratègies de paisatge, plans d’acció i documents per a la qualitat del paisatge, així com la integració del paisatge en les polítiques d’ordenació territorial i urbanística, mediambientals, culturals, econòmiques, agrícoles, socials, etc.
Paisatges productius com a infraestructura econòmica del territori
Francesc Muñoz. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2022. Disponible aquí.

L’estudi busca respondre una pregunta fonamental: el paisatge pot ser una nova infraestructura del desenvolupament local? Està pensat perquè les entitats locals puguin utilitzar-lo com una guia senzilla per activar el seu paisatge. Així, identifica els valors de cada un dels quaranta-tres paisatges de la província de Barcelona i explora el potencial per localitzar-hi tota la diversitat de les economies locals.
Actividades educativas sobre el paisaje para escuelas de primaria. Folleto pedagógico
Consell d'Europa, 2021. Disponible aquí.

Aquest quadern pedagògic dirigit al professorat d’educació de primària, pretén despertar la curiositat i l’interès dels alumnes pel paisatge, invitant-los a reflexionar sobre el que entenen per paisatge i a considerar-lo amb un significat ambiental, social, cultural i econòmic.
Bells boscos vells
Pep Sau i Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa . Olot: ANEGX, 2022. 978-84-09-37516-5.

Aquest llibre és un testimoni dels extraordinaris valors que tenen els boscos vells i madurs que encara queden a Catalunya (petits, escassos i amenaçats). Il·lustrat amb fotografies de Pep Sau i acompanyat d’un recull de poemes.
La voix des habitants d'occitanie. Dire mes paysages
DREAL Occitanie; Cabinet & Communication; Didier Le Boulbard, 2021. Disponible aquí.

El llibre recull els comentaris rebuts de manera anònima a través de l’enquesta en línia duta a terme per la Direcció Regional de Medi Ambient, Desenvolupament i Habitatge d’Occitània amb l’objectiu que els habitants de la regió poguessin expressar els seus sentiments sobre els paisatges i compartissin els seus valors.
Guía de buenas prácticas en materia de paisaje. Desarrollos residenciales 1950-1975
Cátedra Unesco. Paisajes Culturales y Patrimoni. Bilbao: Universidad del País Vasco, 2022. ISBN: 978-84-1319-378-6. Disponible aquí.

La guia ha estat concebuda com una eina no vinculant i flexible que, amb un sentit pràctic, facilita el treball de les administracions públiques i els equipaments tècnics a l'hora d'afrontar les diferents actuacions de regeneració, revitalització, restauració i rehabilitació urbana que requereixen principalment els desenvolupaments residencials de les dècades de 1950 a 1980 a la comunitat autònoma del País Basc.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter