Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
63. Octubre-desembre 19
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Un mapa per entendre i planificar amb la realitat paisatgística de Catalunya

Josep Oliveras Samitier
Catedràtic emèrit d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat Rovira i Virgili i President de la Societat Catalana de Geografia (IEC)

El mapa que contemplo representa les Unitats de paisatge de Catalunya a escala 1:250.000 i ha estat editat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya en col·laboració amb l’Observatori del Paisatge. Mirar el mapa és agradable perquè té uns tons suaus, entre grocs, ocres i beixos, que marca unes delimitacions en fina línia vermella que no es corresponen amb les unitats administratives. [+]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Eslovènia esbossa la seva futura política de paisatge
El passat 10 d’octubre es va celebrar a Ljubljana (Eslovènia) la Jornada “Every Landscape Counts!”, organitzada per l'Associació Eslovena d'Arquitectes del Paisatge (DKAS) per debatre la futura política del paisatge eslovena, amb la participació de representants polítics i tècnics dels ministeris de Medi Ambient i Ordenació Territorial, i de Cultura, entre altres institucions i entitats eslovenes, croates i sèrbies. L’Associació va presentar el projecte “Protecting and Developing Slovenia’s Landscape”, que s’inspira en la política de paisatge de Catalunya, i per aquest motiu el director de l’Observatori del Paisatge, Pere Sala, va ser invitat a fer una valoració dels prop de quinze anys de l’entitat.[+]
titol foto
Una delegació del Departament de Territori del Consell Insular de Mallorca visita l'Observatori
El passat 24 de setembre una delegació del Departament de Territori del Consell insular de Mallorca formada per Miquel Vadell, director Insular de Territori i Paisatge, Luis Corral, director Insular d'Urbanisme, Jose Manuel Gómez, cap de servei jurídic d'Ordenació del Territori i Jaume Mayans, arquitecte del servei d'Ordenació del Territori, van visitar l'Observatori del Paisatge. La visita va servir per intercanviar coneixements i iniciatives i explorar projectes de futur. [+]
titol foto
Una nova mirada als paisatges de l'energia fotovoltaica
L'Observatori del Paisatge participa en el grup de treball impulsat per la Secretaria d'Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que està definint els criteris d’implantació de les instal·lacions fotovoltaiques i eòliques a Catalunya. El Govern de la Generalitat va declarar el passat 14 de maig la situació d'emergència climàtica. La transició energètica en què està immersa Catalunya representa una oportunitat per aprendre i aplicar noves maneres de relacionar-se amb els paisatges energètics contemporanis, i construir una nova mirada a aquest tipus d'energia renovable.
titol foto
Nova ordenança municipal del paisatge de l'Ajuntament de Vic
El Ple de l’Ajuntament de Vic, en sessió de 18 de març de 2019 va aprovar definitivament l’ordenança municipal del paisatge que s’annexa a les normes urbanístiques del Pla d’ordenació urbanística municipal de la ciutat. L'ordenança inclou les propostes de mesures i accions recollides al Catàleg del paisatge de les Comarques Centrals, concretament en la unitat de paisatge Plana de Vic.
titol foto
Celebració del dia internacional del Paisatge
El passat 20 d'octubre es va celebrar el tercer Dia Internacional del Paisatge promogut pel Consell d'Europa. En aquesta edició s'ha volgut promoure el valor de l'aigua en el paisatge i per aquesta raó l'Observatori regala el llibre Paisatge, patrimoni i aigua a tothom qui el sol·liciti. Convé recordar que el Conveni europeu del paisatge s'aplica tant a les àrees naturals, rurals, urbanes i periurbanes i també inclou les aigües interiors i les zones marítimes.
titol foto
Setmana Internacional del Paisatge, a Xile
Diverses entitats i institucions llatinoamericanes organitzen la Setmana Internacional del Paisatge 2019, que se celebrarà a Valparaíso, Viña del Mar i Santiago de Chile entre el 3 i el 9 de novembre. S’organitza el Simposio Pensar y Sentir el Paisaje, el Foro LALI, i la Conferència Regional IFLA Américas. Entre les entitats organitzadores es troben la Iniciativa Latinoamericana del Paisaje (LALI), la Federación Internacional de Arquitectos del Paisaje Región Américas (IFLA AR), o la Corporación Patrimonio y Paisaje de Chile (CP&P), entre altres. L’Observatori del Paisatge participarà en aquest esdeveniment internacional i col·labora en la seva organització, on es preveu que hi participin unes 250 persones provinents de diversos llocs del món.
titol foto
Reobertura del centre de documentació del CDAN
El passat mes de juny l'INDOC, el centre de documentació del CDAN (Centre d'Art i Natura), reobria les seves portes després que es tanquessin sis anys enrere. Aquest centre està especialitzat en les relacions entre art, natura i paisatge, i té un fons sobre land-art destacable. És un dels primers centres amb qui l'Observatori del Paisatge va establir intercanvi de publicacions i contacte, activitat que s'ha reiniciat ara amb la reobertura.
titol foto
'Mapeando mi micro-territorio', una iniciativa de sensibilització per a infants
La Iniciativa Latinoamericana del Paisaje LALI, el Node LALI Niños de la iniciativa, la Fundación Cerros de Bogotá i la red Cerros han convocat un concurs infantil per a tots els infants de llatinoamèrica amb el títol "Mapeando mi micro-territorio". L'objectiu del concurs és enriquir i generar cartografies de la ciutat des de la percepció i experiència dels nens i joves d'Amèrica Llatina. Hi ha tres categories segons l'edat dels participants, i el jurat està format per diversos professionals internacionals, entre els quals el director de l'Observatori del Pasiatge, Pere Sala i Martí.
titol foto
Projecte Gran Tour a les Terres de l'Ebre
El Grand Tour és una ruta a peu que els caminants fan amb artistes de totes les disciplines i d'arreu del país. El projecte, coordinat pel Centre de Creació Contemporània Nau Côclea de Camallera (Girona), mescla el senderisme i l'art contemporani a peu de territori. Aquest 2019 se n'ha celebrat la cinquena edició que va sortir de l’Ampolla, al Delta de l’Ebre, el 13 d'agost per anar cap al Massís dels Ports, la Terra Alta, les Garrigues i finalitzar a Lleida l'1 de setembre.
titol foto
Paisatges de l'aigua i del canvi climàtic al Maresme
El Consell Comarcal del Maresme inicia aquest curs escolar un programa educatiu que, a partir del Cicle de l'Aigua, explica com la crisi global, derivada del canvi climàtic, s'inscriu en el paisatge. El programa combina una visita a la potabilizadora del Delta de la Tordera o una visita a la depuradora de Sant Pol de Mar, amb una activitat vivencial del paisatge on estan situades. En l'itinerari al voltant de les instal·lacions es fan exercicis per poder entendre les dinàmiques que configuren el paisatge i que també ens configuren a nosaltres mateixos. Aquesta activitat d'educació en paisatge integra diverses disciplines científiques i artístiques.
titol foto
Signatura de la 'Declaratoria Carta del Paisaje Regional de asociaciones de Arquitectura del Grupo Andino'
En el marc del XXIV Congreso de la Regional de Arquitectos del Grupo Andino (RAGA) "Territorio y paisaje", es va signar la "Declaratoria Carta del Paisaje RAGA". Un document pioner a la zona andina, que inclou el compromís del Col·legi d'Arquitectes de Bolívia, la Societat Colombiana d'Arquitectes, el Col·legi d'Arquitectes de l'Equador, el Col·legi d'Arquitectes del Perú i el Col·legi d'Arquitectes de Veneçuela, en la protecció, conservació i gestió del paisatge. La carta pretén ser una eina per a la gestió del territori i implicar a les administracions vinculades amb el paisatge.
titol foto
Disponible en digital el mapa de paisatges
L'Observatori del Paisatge i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya han publicat el mapa dels paisatges de Catalunya que recull els 134 paisatges catalogats i descrits per l'Observatori en els catàlegs de paisatge. El mapa mostra la gran diversitat i riquesa de paisatges de Catalunya, de les més elevades del continent europeu. Cada paisatge (anomenat tècnicament 'unitat de paisatge') és una porció del territori que té un caràcter propi i diferent a la resta. El mapa també inclou les singularitats i elements característics i els més de cinc-cents miradors identificats en els catàlegs de paisatge de Catalunya. Es pot consultar en línia aquí. [+]
titol foto
Recupera els vídeos de les ponències del Simposi Internacional Paisatge, Agricultura i Dona
Ja es poden consultar els vídeos del simposi internacional Paisatge, agricultura i dona, celebrat el passat mes de maig, i impulsat per la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat, i organitzat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya. Els vídeos recullen les ponències dels dos dies, durant els quals es van poder conèixer iniciatives i projectes d’arreu del món que treballen pel reconeixement d'uns models agraris resilients que, des de la tradició i la innovació, posen de manifest la viabilitat de sistemes que s’adeqüen a la idiosincràsia dels territoris i procuren una vida digna a les persones que els habiten i els construeixen dia a dia. Es poden consultar aquí, i també hi ha disponible un resum del simposi aquí. [+]
titol foto
Txema Salvans, nou fotògraf a la capçalera del web i a la galeria d'imatges de l'Observatori
Txema Salvans és el nou fotògraf que il·lustra la portada del web de l'Observatori del Paisatge. D’aquesta manera formarà part també de la galeria d'imatges de l'Observatori.

Les fotografies seleccionades formen part dels projectes Perfect Day, Perfect Day II i The Waiting Game II.
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Les bois sacrés en Afrique
L'objectiu del web és recollir els llocs sagrats naturals de l'Àfrica, coneguts comunament  com a "boscos sagrats" per tal de seguir l'evolució dels seus mètodes de gestió.

 
titol foto paisatge digital
Museu Paisagem
El Museu Paisagem és un museu únicament digital –però no es tracta d’un museu virtual-. És un portal web que a més de la voluntat de ser un punt de trobada, ofereix visites a exposicions, vídeos, projectes i entitats relacionades amb el paisatge, etc.
 
 
Arxiu d'Imatges Paisatges del lleure
 
Pere Sala i MartíJordi GrauMarta Rovira
Luz Karen Vila Guillem VidalRafael López-Monné
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Un árbol en la casa
Oscar Blasco. Barcelona: autoeditat, 2018. ISBN: 978-84-09-02599-2.

Recull de relats breus entrellaçats, que formen un viatge de llarg recorregut cap al que tenim a prop. Un tractat sobre paisatges, plantes, animals, homes, ciutats i camps; un tractat sense principi ni final. Més informació aquí.
Pell
Joan Ganyet. La Seu d'Urgell: Edicions Salòria, 2019. ISBN 978-84-949229-9-2.

El llibre consta de cent-dotze fotografies, fruit de l’observació dels murs de ciutats històriques del Mediterrani (Venècia, Roma, Atenes, Barcelona, Sevilla, Bèrgam, Andorra la Vella, Tarragona, Dubrovnik, Palerm) que l'autor ha fotografiat i interpretat de forma artística al llarg de diversos viatges entre els anys 2013 i 2018.
Arquitectura ramadera i paisatge en transformació
Antonio Cayuelas; Tomás García Píriz (eds.)(2018). Ripoll: Estudi d'Arquitectes per l'Arquitectura.

Publicació fruit del 4t seminari organitzat per Arquitectes per l'Arquitectura amb el propòsit de donar un seguit de respostes a la problemàtica de les edificacions en sòl no urbanitzable al nostre país. Es planteja la problemàtica a través de casos reals, i a partir dels quals se’n puguin extreure conclusions.
'Transformaciones territoriales en la región este'
Tekoporá: Revista Latinoamericana de Humanidades Ambientales y Estudios Territoriales. Vol. 1, núm. 1 (2019). ISSN: 2697-2719.

Revista uruguaiana que té com a principal objectiu incentivar els estudis interdisciplinaris i la valorització dels processos de treball de diferents equips dins les àrees socials, humanes, ambientals i d'estudis territorials. El primer número recull articles presentats a l'Encuentro Viento del Este - I Coloquio-Debate Público sobre la construcción del Territorio en la Región Este. Consultable aquí.

 
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter