Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
62. Juliol-setembre 19
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

La conservació dinàmica de paisatges tradicionals: el repte del programa SIPAM de la FAO

Clelia Maria Puzzo
Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO). Sistemes Ingeniosos del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM)

Avui dia, l’agricultura es troba en un moment crític en què a més dels reptes propis de l’àmbit rural, s'està enfrontant a canvis sobtats a nivell climàtic, ambiental, social i tecnològic. En particular, per a certs models de producció, la seva capacitat d'adaptar-se als canvis s'està posant a prova. Encara que es tracti de sistemes sostenibles per se, a causa de la seva interrelació amb els cicles de la natura, estan experimentant un impacte més gran en els seus equilibris interns, que comporta un gran risc de pèrdua de biodiversitat, un ús inadequat dels recursos naturals i l'oblit dels valors intrínsecs del que és un ecosistema agrícola. [+]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Publicat el primer mapa dels paisatges de Catalunya
L'Observatori del Paisatge i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya acaben de publicar el mapa dels paisatges de Catalunya que recull els 134 paisatges catalogats i descrits per l'Observatori en els catàlegs de paisatge. El mapa mostra la gran diversitat i riquesa de paisatges de Catalunya, de les més elevades del continent europeu. Cada paisatge (anomenat tècnicament 'unitat de paisatge') és una porció del territori que té un caràcter propi i diferent a la resta. El mapa també inclou les singularitats i elements característics i els més de cinc-cents miradors identificats en els catàlegs de paisatge de Catalunya.
titol foto
L'Observatori del Paisatge ha rebut el premi Nueva Cultura del Territorio
El passat 30 de maig de 2019 es va entregar el premi Nueva Cultura del Territorio  a l'Observatori del Paisatge de Catalunya, en la categoria de gestió. El Premi, de caràcter biennal, està impulsat per l'Associació de Geògrafs Espanyols i el Col·legi de Geògrafs, i té com a finalitat fomentar una nova cultura del territori mitjançant el reconeixement de persones, entitats i institucions, que hagin contribuït de forma rellevant a l'impuls d'una ordenació i gestió del territori fonamentada en valors de sostenibilitat ambiental, eficiència econòmica i equitat social.[+]
titol foto
Disponible en format digital la publicació (Des)fer paisatges
Ja està disponible en el web de l’Observatori del Paisatge i a text complet el llibre titulat (Des)fer paisatges que recull les ponències del seminari celebrat l'any 2017 a Torroella de Montgrí. Per intentar fer front al llegat del boom immobiliari s’ha fet evident la necessitat de repensar el territori i buscar sistemes per recuperar aquests espais. En els processos de restauració i desurbanització el món de l’art i la ciutadania hi tenen molt a dir. [+]
titol foto
Resum del simposi internacional Paisatge, agricultura i dona
El passat mes de maig, a la Sala del Refetor de la Cartoixa d’Escaladei (Priorat), es va celebrar el simposi internacional Paisatge, agricultura i dona, impulsat per la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat, i organitzat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya. Durant dos dies es van poder conèixer iniciatives i projectes d’arreu del món que treballen pel reconeixement d'uns models agraris resilients que, des de la tradició i la innovació, posen de manifest la viabilitat de sistemes que s’adeqüen a la idiosincràsia dels territoris i procuren una vida digna a les persones que els habiten i els construeixen dia a dia. Podeu consultar un resum del simposi aquí.
titol foto
Finalitza el curs de paisatge per a tècnics de l'administració local
Una setantena de persones van participar al curs "Paisatge. Ordenació i gestió a escala local" organitzat per la Diputació de Tarragona i l’Observatori del Paisatge de Catalunya, el passat mes de juny a diversos llocs emblemàtics del Camp Tarragona i de les Terres de l'Ebre. L’objectiu del curs era donar a conèixer el potencial que tenen les polítiques de paisatge i les eines de planificació i gestió del mateix per al desenvolupament local. Les presentacions del curs es poden consultar al web de l'Observatori del Paisatge .
titol foto
Els Estudis de Paisatge Urbà de Barcelona
Ja fa un temps que l'Institut Municipal del Paisatge Urbà de Barcelona ha emprès la tasca de realitzar els Estudis de Paisatge Urbà amb la voluntat que proporcionin un coneixement profund del territori i que formulin reflexions i propostes d'intervenció per a tenir cura del paisatge, millorar-lo i posar-lo en valor com a bé comú per a la ciutadania. Els àmbits de partida d'aquests estudis són les unitats de paisatge urbà enteses com a àmbits de ciutat amb un caràcter i identitat que li confereixen una idiosincràsia pròpia. El conjunt d'aquests documents té la voluntat de configurar en un futur el Catàleg de Paisatge Urbà de Barcelona. Actualment es poden consultar els estudis aquí.
titol foto
Enquesta per a conèixer els valors dels paisatges d'Occitània
Des del 6 de juny i fins a l'1 de desembre de 2019 qualsevol persona que visqui o visiti la regió d'Occitància (França) podrà respondre l'enquesta elaborada per la Direcció Regional de Medi Ambient, Ordenació i Habitatge d'Occitània. L'objectiu és identificar les sensacions i percepcions personals dels habitants i visitants d'aquesta regió. Es tracta de conèixer i entendre les diferents formes de viure, d'apreciar i de recordar els territoris que conformen l'entorn de vida dels habitants i dels visitants amb l'objectiu de produir una lectura original i donar noves indicacions d'acció als territoris d’Occitània.
titol foto
Finalitzen les sessions de participació del Catàleg de paisatge del Penedès
El passat mes de juny es van celebrar les quatre últimes sessions en format taller, amb les administracions locals i agents interessats del Penedès. Acaben així leseines que han conformat el procés d'informació i participació ciutadana per a l'elaboració del Catàleg de paisatge del Penedès en el que han participat  més de 350 persones i s'han realitzat catorze activitats. Aquest procés ha inclòs quatre sessions informatives, quatre tallers de diagnosi, quatre tallers de proposta d'accions, una enquesta en línia i una adreça de correu electrònic on es poden fer aportacions que seguirà oberta fins que finalitzi l'elaboració del Catàleg. Al web es pot trobar tota la informació relacionada amb el Catàleg http://paisatgepenedes.cat/ .
titol foto
El Passeig Marítim del Prat de Llobregat, premi FAD Ciutat i Paisatge 2019
El Passeig Marítim del Prat de Llobregat ha estat guardonat pels Premis FAD d’Arquitectura. Concretament, ha rebut el premi de la Categoria de Ciutat i Paisatge. L’obra premiada és de l’arquitecta Imma Jansana, juntament amb Conchita de la Villa i Robert de Paauw. El jurat dels premis ha considerat que el Passeig Marítim del Prat és una obra exemplar perquè aconsegueix conjugar d’una forma subtil la voluntat de preservar i millorar espais naturals fràgils, amb el seu ús, gaudi i valoració per part de la ciutadania. En la configuració del Passeig Marítim es té en compte la recuperació dels ecosistemes de dunes, de la vegetació autòctona i de les zones humides, cosa que conviu amb recorreguts interns, mobiliari i usos recreatius i educatius respectuosos amb l’entorn.
titol foto
Segona temporada del programa televisiu Paisatges encreuats
El mes d'octubre de 2018 la Xarxa de Televisions Locals va iniciar la primera temporada de Paisatges encreuats, un programa presentat per Albert Brosa i produït per Olot Televisió i La Xarxa amb l’assessorament de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. La sèrie se centra en els diferents paisatges del país a partir de la catalogació que n’ha fet l’Observatori. El mes d'abril del 2019 va començar la segona temporada de tretze capítols. Es poden veure tots els capítols aquí.
titol foto
III Jornades de treball sobre paisatge i identitat
El grup de paisatge de l'Associació de Geògrafs Espanyols ha organitzat les terceres jornades de treball celebrades del 4 al 7 de juny a la Serranía de Ronda. Aquesta tercera edició està dedicada al paisatge com a expressió de la identitat cultural d'aquells que l’habiten i com a factor de conservació i afirmació d'aquesta identitat. Les jornades són un lloc de trobada obert al debat que en aquesta edició s'ha centrat en les estratègiques que cal seguir per a la protecció, gestió i ordenació dels paisatges com a forma de salvaguarda de la identitat i la diversitat de formes,  funcions i percepcions dels nostres territoris.
titol foto
Sistema d'Informació del Conveni Europeu del Paisatge del Consell d'Europa
El Sistema d'informació del Conveni Europeu del Paisatge és una base de dades creada  amb la voluntat d'aglutinar la informació sobre les polítiques de paisatge que s’estan implementant en els estats i regions europeus. El sistema d'informació, promogut pel Consell d'Europa, permet accedir a la informació i a les experiències de protecció, gestió i ordenació del paisatge a Europa a tothom qui vulgui, tot facilitant l'intercanvi i la cooperació interestatal i interregional en l'aplicació del Conveni europeu del paisatge. L'Observatori del Paisatge ha col·laborat tant en el disseny del sistema com en la introducció de la informació corresponent a Catalunya.
titol foto
Pla director urbanístic de les activitats de càmping
La Secretaria d'Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat està elaborant el Pla director urbanístic de les activitats de càmping que ha de servir per a ordenar les noves activitats de càmping per tal que siguin sostenibles ambientalment, socialment i econòmica i integrades en el paisatge. La Secretaria ha organitzat diverses sessions de debat amb els actors del territori. Una de les quals, on ha participat l'Observatori del Paisatge, tenia l'objectiu de conèixer les preocupacions del sector i de la ciutadania respecte els impactes de les activitats de càmping en el medi i en el paisatge.
titol foto
Disponibles els vídeos del seminari Paisatge/kw
Ja estan disponibles els vídeos del seminari Paisatge/kw. Significats i valors dels paisatges de l'energia elèctrica que es va celebrar el passat mes de març de 2019 a Tremp i que va ser organitzat  per l'Associació Pirineus.watt, l'IDAPA i l’Observatori del Paisatge. Per als territoris productors d’energia hidroelèctrica, com els Pirineus, aquesta va suposar la major transformació socioeconòmica dels darrers cent anys i va deixar una extraordinària empremta en el paisatge. La gran potència simbòlica que tenen avui les infraestructures hidroelèctriques en el territori català ens invita a parlar de quines són les noves imatges i significats que ens transmeten aquests paisatges. Podeu consultar els vídeos aquí.
 
Territoris pel Paisatge
 
Foto de la notícia  
Administracions i entitats signen la Carta del paisatge del Garraf
Divendres 3 de maig, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Glòria Garcia, van signar la Carta del paisatge del Garraf, a la qual s’han adherit posteriorment ajuntaments i entitats. El director de l’Observatori del Paisatge, Pere Sala i Martí, va ser present a l’acte i també va signar la Carta. El document  està impulsat pel Consell Comarcal i té l’assessorament de l’Observatori del Paisatge. [+]
Foto de la notícia  
Resultats del Fòrum Verge Extra: Oli i Territori
El Fòrum Verge Extra: Oli i Territori va néixer per confirmar si al territori de les Garrigues, l'Urgell i el Baix Segrià existeix prou potencial per construir una estratègia de desenvolupament local que inclogui i faciliti la sinergia entre els àmbits productiu, comercial, gastronòmic i paisatgístic. Durant tres dies seguits cinc experts van participar en l'avaluació, entre ells, Pere Sala i Martí director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya. El 21 de juny es va celebrar la jornada de retorn en la que els assistents van prioritzar la redacció de la carta del paisatge. Durant l’acte també es va poder veure un vídeo documental sobre la diagnosi i el projecte (també disponible la versió resumida).
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Mapa Literari Català d'Espais Escrits
Actualització de l'aplicació web, creada l'any 2010, que permet consultar diferents punts de la geografia mundial amb textos de la literatura catalana associats, una eina que permet unir literatura i paisatge i també un referent mundial pel que fa a la cartografia literària.
titol foto paisatge digital
Natura ús o abús? (2018)
Obra col·lectiva i constructiva que ha esdevingut un referent en el món de la gestió i la conservació del patrimoni natural. Quaranta anys després de la primera edició i vint de la segona edició actualitzada, es fa un balanç del què ha passat en aquest lapse de temps.
 
 
Arxiu d'Imatges Singularitats dels paisatges de Catalunya
 
Jordi SalinasJordi SalinasJordi Salinas
Jordi SalinasJordi SalinasJordi Salinas
Jordi SalinasJordi SalinasJordi Salinas
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Jacques Simon. Gli altri paesaggi. Idee e riflessioni sul territorio = Jacques Simon. The Other landscapes. Ideas and thoughts on the territory
Daniela Colafranceschi; Teresa Galí-Izard. Melfi: Libria, 2018. ISBN: 978-88-6764-155-0.

Llibre sobre el pensament i els projectes del paisatgista francès de la segona meitat del segle XX, Jacques Simon, el qual va deixar un ric llegat de dibuixos, aquarel·les, fotografies, models de construcció experimental, de valor artístic i pedagògic excepcional per a tots els paisatgistes i amants de la natura. Una part d’aquest patrimoni excepcional està il·lustrat exclusivament en aquesta publicació amb comentaris i notes del mateix Simó.
Ecoanimal. Una estética plurisensorial, ecologista y animalista
Marta Tafalla. Barcelona: Plaza y Valdés, 2019. ISBN: 978-84-17121-20-4.

L'autora, filósofa i membre del Comitè d'Ètica Animal de la Universitat Pompeu Fabra, planteja una correcció urgent del concepte popular d'una vida bella. Explica la necessitat d'una estètica ecologista i animalista que ens reconciliï amb la Terra i els animals que l'habiten.
Landscape Design in a Changing World
Gabriele Paolinelli. Firenze: Dipartimento di Architettura, Università degli Studi di Firenze, 2018. ISBN: 978-88-3338-04-21.

L'arquitectura del paisatge és una eina eficaç per a la concepció de transformacions sostenibles dels hàbitats urbans. Aquest llibre proposa alguns temes considerats significatius en la seva totalitat per interpretar-ne la contemporaneïtat.
Análise, ordenação e projeto da paisagem uma abordagem sistêmica
Raquel Tardin (coord.). Rio de Janeiro: Rio Books, 2018. ISBN: 978-85-9497-034-3.

Amb l'objectiu de contribuir, en termes teòrics, metodològics i pràctics al desenvolupament sostenible dels paisatges urbans, aquest llibre recopila dotze articles que tracten l'anàlisi del paisatge, la planificació i el disseny a través d’aproximacions que afavoreixen els enfocaments sistèmics, interdisciplinaris i participatius, a diferents escales. Es pot descarregar aquí.
Paisaxes nacionais no mundo global
Juan Manual Trillo Santamaría, Rubén Camilo Lois González (ed.). Santiago de Compostela: Universidade de Santiago de Compostela, Grupo de Analise Territorial, 2019. ISBN: 978-84-09-09687-9.

Aquest llibre és fruit d'un seminari l'objectiu del qual era discutir les maneres d'enfocar la multiplicitat de paisatges nacionals existents en l'època actual. Les nacions i els paisatges estan íntimament relacionats, la construcció territorial vinculada a una nació precisa d’un paisatge específic, o d’un conjunt de paisatges diferenciats, que siguin representats i interioritzats com a paisatges nacionals.
Emotional Landscape: socio-environmental conflict and place attachment. Experience from the Wielkopolska Region
Iwona Markuszewska. Poznan: Bogucki Wydawnictwo Naukowe, 2019. ISBN: 978-83-7986-228-3.

La monografia presenta un conflicte socioambiental, analitzat en el context de les relacions que la comunitat estudiada relaciona amb el lloc de residència, el grup social local i el paisatge agrícola. El treball també explora el problema de les conseqüències socials de la mineria.
Guía de criterios para la integración paisajística de actividades extractivas en Navarra
Carmen Mataix González; Nacho Diéz Torrijos. Pamplona: Gobierno de Navarra, 2019. ISBN: 978-84-235-3510-1.

L'objectiu d'aquesta primera guia tècnica-divulgativa, és que serveixi com a eina per evitar el deteriorament del paisatge que pot generar les zones d'extracció en totes les etapes del cicle de vida dels projectes miners; des de la recerca d'un emplaçament òptim fins a la clausura i tancament de l'explotació, passant pel disseny, construcció d'instal·lacions i infraestructures i l'explotació dels jaciments.

 
Construint el territori, arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya
Fabien Van Geert; Ferran Estrada Bonell. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, 2018. ISBN: 978-84-393-9842-4.

Catàleg de l'exposició homònima que aborda l'arquitectura tradicional des d'una perspectiva eminentment etnològica per mostrar la relació home-medi-arquitectura des d'una aproximació a diferents paisatges i entorns històrics, culturals, productius rurals de Catalunya.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter