Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
54. Juliol-setembre 17
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

El dret al paisatge a Llatinoamèrica

Roberto Mulieri
President de la Federació de Nodes de la Red Argentina del Paisatge (RAP), coordinador del Node Jurídic de la Iniciativa Llatinoamericana del Paisatge (LALI), coordinador del Consell Rector de l'Observatori del Paisatge de Exaltación de La Cruz (OPCruz)

L'any vinent, el 2018, se celebraran deu anys de la creació de la Red Argentina del Paisaje (RAP). L’any 2008, i a la ciutat de Rosario, diferents professionals del paisatge, amb l’objectiu de reformular el marc teòric, els principis ètics i l’acció projectual en aquest àmbit, ens vam proposar convocar diferents grups, organitzacions, centres d’investigació, diverses ONG i l’acadèmia del nostre país, per donar a llum la Red Argentina del Paisaje. Aquesta iniciativa es va basar en objectius molt clars: crear espais de construcció i formació col·lectiva; articular i establir relacions de cooperació amb altres xarxes similars; potenciar un intens intercanvi acadèmic d'experiències, i fonamentalment ser un fòrum permanent de discussió en tots aquells temes relacionats amb el paisatge, tant com a patrimoni natural com cultural. 
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Nou seminari de Paisatge i imatge. La fotografia
El propers 19 i 20 d'octubre de 2017 se celebrarà a Girona la primera edició del seminari biennal Paisatge i imatge, dedicat a la fotografia i organitzat conjuntament per l'Observatori del Paisatge i el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l'Ajuntament de Girona. La biennal d'enguany analitzarà el paper de la fotografia com a eina per interpretar i gestionar el paisatge i conèixer la nova fotografia de paisatge. El programa i el formulari d'inscripció estan disponibles aquí.
titol foto
La metodologia d'elaboració dels catàleg de paisatge en digital
El llibre Els catàlegs de paisatge de Catalunya. Metodologia, publicat a principis d'aquest any en català i anglès, ja està disponible en versió digital al web de l'Observatori. La publicació va ser editada conjuntament per l'empresa ATLL, Concessionària de la Generalitat  i l'Observatori del Paisatge. És el tercer volum de la col·lecció "Documents" i pretén posar a l’abast de qualsevol persona la metodologia emprada per l’Observatori del Paisatge de Catalunya a l’hora d’elaborar els catàlegs de paisatge.
titol foto
Nova publicació sobre desenvolupament rural i col·laboració ciutadana
La publicació Paisatge, desenvolupament rural i ciutadania. Bones pràctiques de col·laboració ciutadana en la gestió del paisatge a Europa  disponible en paper i en digital, fa una selecció de deu bones pràctiques de col·laboració ciutadana en la gestió i ordenació del paisatge que s’estan duent a terme a nivell europeu. El document és fruit del projecte de cooperació LEADER COL·LABORAxPAISATGE. [+]
titol foto
Punt de partida a una futura cooperació entre Occitània i Catalunya
El passat 11 de maig de 2017 l'Observatori del Paisatge va exposar les polítiques de paisatge de Catalunya en una jornada a Carcassona, organitzada per la Réseau Paysage Occitanie (Xarxa de Paisatge Occitana). La jornada estava dedicada a l'intercanvi d'experiències relacionades amb la gestió i la política del paisatge entre Occitània i Catalunya, i suposa un punt de partida per a futures iniciatives transfrontereres, amb actors d'ambdues bandes. [+]
titol foto
El Jardí de Cactus de Lanzarote rep el premi Carlo Scarpa 2017
El Jardí de Cactus de Lanzarote rep el premi Carlo Scarpa com una creació de Cesar Manrique i el seu ideari de bellesa. La Fundació Benetton, que concedeix el premi, considera que el jardí mostra la sensibilitat estètica de Manrique i transmet el desig de deixar petja d'un temps passat. [+]
titol foto
Pilot Course: Low Carbon Tourism Destinations & Low Carbon Rural Development
Entre el 8 i el 19 de maig s'ha dut a terme el segon curs pilot dins del projecte Erasmus+ titulat Towards Low Carbon Societies, on s'exploren metodologies i propostes per arribar a un escenari futur més sostenible de menys emissions de carboni, d'acord amb els compromisos europeus. L'Observatori del Paisatge és partner del projecte i ha participat i col·laborat amb el curs pilot. Els resultats es poden consultar aquí. [+]
titol foto
El web Paisatge i món local incorpora nova informació
Aquest web de l'Observatori, actiu des del 2013 i disponible en català, castellà i anglès, ha actualitzat el seu contingut. En concret, s'ha afegit informació als apartats "Instruments", "Casos d'interès" i "Documents". El web conté una selecció de les principals experiències i informacions existents arreu del món sobre promoció del paisatge a escala local, i les posa a disposició d'ajuntaments, mancomunitats, entitats locals, persones especialitzades i públic en general que hi pugui estar interessat.
titol foto
L'art i els processos de restauració paisatgística
Una seixantena de persones van assistir el passat dissabte 17 de juny a la jornada (Des)fer el territori. Pràtiques culturals i regeneració del paisatge, a Torroella de Montgrí i L'Estartit. Hi van participar ponents de primer nivell que durant tot el matí van parlar de desurbanització, paisatge i art. A la tarda es van presentar in situ dos dels projectes artístics que s'estan desenvolupant en el marc del LIFE Pletera  i es va portar a terme una intervenció efímera  a la caseta elèctrica de la zona d’actuació. [+]
titol foto
'Hablar con las plantas para llegar a un paisaje'
Els Artistas Salchichas van presentar al festival Sismògraf d'Olot l'espectacle "Hablar con las plantas para llegar a un paisaje", on convidaven a fer una excursió en bicicleta a través d’un recorregut escenificat, una singular proposta cicloturista i una mirada alternativa sobre un dels paisatges més emblemàtics de la ciutat d'Olot. Un espectacle que gira al voltant del paisatge i la nostra relació amb la natura. Es pot consultar el vídeo aquí.
titol foto
Projecte participatiu Viu la riera!
El projecte Viu la riera! té com a objectiu facilitar la participació ciutadana en la rehabilitació dels espais fluvials, concretament  la riera de Caldes i el seu entorn. Per fer-ho possible utilitza una eina web de sistemes d’informació geogràfica per a la participació publica (SIGPP) que permet recollir opinions, interessos i visions dels ciutadans sobre els espais fluvials i incorporar-los en les accions que s’hagin d’implementar per millorar la qualitat d’aquests espais fluvials.
 
LA TRIA DE L'OBSERVATORI
 
Prise en compte du paysage dans les documents d'urbanisme

Guia per a una millor integració del paisatge en els diferents instruments urbanístics de França (Direcció Regional i Interdepartamental de Medi Ambient i Energia de l’Illa de França, 2016).


 
 
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Narrando paisajes: 100 paisajes culturales de España
Plataforma que permet conèixer, a través d’una selecció de 100 paisatges culturals de l’estat espanyol, què és un paisatge cultural, per què formen part del patrimoni i les seves característiques principals.
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Paisajes Habitados: talleres de exploración y representación del territorio
Marta somoza (coord.). Ourense: Colectivo Re.Creo, 2016. ISBN: 978-84-617-7128-8.

Llibre coral, en el que han participat artistes i professionals que treballen amb el territori des de diferents àmbits i que recull les reflexions i treballs sobre el paisatge proper i quotidià, amb especial atenció a com és observat i representat per nens i nenes.
Cimetières et tombeaux: patrimoine funéraire français
Bertrand, Régis; Groud, Guénola (dir.). Paris: Éditions du Patrimoine, Centre des monuments nationaux, 2016. ISBN: 978-2-7577-0450-9.

Una trentena d’especialistes expliquen la història i evolució del patrimoni funerari francès des del 1804 fins a l’actualitat. Es descriuen quinze 'museus' a l'aire lliure amb nombroses imatges.
Curare la terra. Luoghi, pratiche, esperienze = Caring for the land. Places, practices, experiences
Boschiero, Patrizia; Latini, Luigi; Zanon, Simonetta. . Treviso: Fondazione Benetton Studi Ricerche-Antiga, 2017.

Llibre bilingüe italià-anglès, fruit del seminari homònim celebrat el 2014 i organitzat per la Fondazione Benetton, parteix d’una sèrie de reflexions històriques i filosòfiques que expressen una nova cultura i un nou sentit de la responsabilitat cap al territori i cap al paisatge.
Manual de integración paisajística de explotaciones mineras
Díez, Ignacio; López, Carlos; Mataix, Carmen. Madrid: Grupo de Proyectos de Ingeniería, 2017. ISBN: 978-84-96140-57-8.

Aquesta publicació és un manual per a la integració en el paisatge de les activitats mineres amb un enfocament integral, en el qual es tenen en compte factors ambientals, culturals, socials-visuals i econòmics.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter