Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
50. Juliol-setembre 16
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

El paisatge de les carreteres i el transport. Un intangible del patrimoni de la societat industrial

Jaume Perarnau i Llorens
Director del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC)

El patrimoni pensat, creat i utilitzat per la societat industrial esdevindrà de ple, cap a finals del segle xx, un referent identitari de la societat contemporània i, juntament amb el patrimoni, el paisatge que li dóna aixopluc i que mútuament es condicionen i es determinen. [...]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Propera jornada Paisatges ordinaris, patrimoni i societat civil
El divendres 8 de juliol de 2016, a Terrassa, a la seu del Museu Nacional de la Ciència i  la Tècnica de Catalunya es portarà a terme la jornada Paisatges ordinaris, patrimoni i societat civil, organitzada per l'Observatori del Paisatge conjuntament amb el museu. [+]
titol foto
Nova publicació Paisatge, patrimoni i aigua
El nou llibre de la col·lecció "Plecs de Paisatge" titulat Paisatge, patrimoni i aigua. La memòria del territori, que recull les ponències del seminari homònim celebrat el mes d'ocubre de 2014, ja ha sortit a la llum. La publicació és una edició de l'Observatori del Paisatge amb la col·laboració d'Aigües Ter Llobregat, Concessionària de la Generalitat. [+]
titol foto
Experiències de planificació i gestió del paisatge en l'àmbit local a Catalunya
Des de l'Observatori del Paisatge s'ha constatat un interès creixent del món local de Catalunya cap al paisatge. Per aquest motiu es va creure oportú organitzar una sessió de treball, que es va celebrar el passat 18 de maig, amb dues finalitats: en primer lloc, conèixer de més a prop les experiències en marxa i les persones que les impulsen i gestionen i, en segon lloc, posar sobre la taula, amb un debat obert i rigorós, les oportunitats i els reptes que es plantegen en cada cas. [+]
titol foto
Pla de Gestió del Paisatge de Priorat-Montsant-Siurana
L'any 2014 la candidatura "Priorat-Montsant-Siurana, Paisatge agrícola de muntanya mediterrània" a Patrimoni Mundial de la UNESCO va ser inscrita a la Llista Indicativa de l'Estat espanyol. Des de l'any 2015, l'Observatori del Paisatge està col·laborant amb el Consell Comarcal del Priorat, la Diputació de Tarragona i l'Associació Prioritat, impulsors de la Candidatura, en la redacció del Pla de Gestió del Paisatge, document imprescindible perquè la candidatura opti a Patrimoni Mundial de la UNESCO.
titol foto
Entrega dels premis internacionals Fare Paesaggio
El passat 8 de juny es va fer l'entrega del premi Fare Pasesaggio a Trento. El jurat, presidit pel director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, Joan Nogué, va escollir com a guanyadores les tres candidatures següents: el Municipi d'Ostana (regió del Piemont), el projecte Planica centre d'esquí nòrdic de l'empresa Akka Ljubljana (Eslovènia) i l'Ordine degli Architetti de la Província de Cuneo.  [+]
titol foto
Els vídeos de la jornada sobre micropobles ja són al web
La jornada Els micropobles: paisatge, urbanisme i identitat territorial, organitzada per l'Observatori amb la col·laboració de l'Associació de Micropobles de Catalunya, es va celebrar el dia 15 d'abril de 2016 a Sant Miquel de Campmajor. Podeu accedir als vídeos d'enregistrament del seminari clicant aquí. [+]
titol foto
VII Trobada acional de la Red Argentina del Paisaje
El passat mes de maig es va celebrar a Tucumán la VII Trobada nacional de la Red Argentina del Paisaje i la Trobada de la Inciativa Llatinoamericana del Paisatge, que va reunir professionals de diverses disciplines que durant tres dies van debatre sobre el paisatge productiu i el marc jurídic del paisatge. Es va presentar una proposta de Llei de protecció i gestió del paisatge d'Argentina i es van establir estratègies per avançar en la redacció d'un conveni llatinoamericà del paisatge. Podeu consultar un resum aquí.
titol foto
Espais Agraris. Definició i indicadors per a la seva caracterització
La Fundació del Món Rural ha publicat Espais Agraris. Definició i indicadors per a la seva caracterització, que és fruit del consens aconseguit entre els experts que han participat en el Grup de Treball d'Espais Agraris, entre ells Joan Nogué, director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. El document facilitarà la caracterització dels espais agraris en el planejament urbanístic a partir de la seva identificació. [+]
titol foto
Paisatge en el Simposi sobre Sòl No Urbanitzable
La Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya organitza un Simposi sobre Sòl No Urbanitzable, que es durà a terme durant el mes d'octubre de 2016. L'objectiu és reflexionar sobre els espais oberts i trobar nous enfocaments entorn a l'ordenació del sòl no urbanitzable. El simposi es centrarà en dos temes concrets: "Activitats i allò construït" i "Paisatge". L'Observatori del Paisatge col·labora en aquest segon tema.
titol foto
Aragó ja disposa d'un nou mapa de paisatge
S'ha presentat un nou mapa de paisatge d'Aragó, concretament el de la comarca Comunitat de Terol. Els mapes de paisatge són documents descriptius, analítics i prospectius que identifiquen els paisatges de les diferents zones d'Aragó, els seus valors i l'estat de conservació, analitzen les seves característiques i dinámiques que els transformen i proposen objectius de qualitat.
 
LA TRIA DE L'OBSERVATORI
 
Paysages, tous acteurs

Publicació dels resultats del seminari sobre paisatge organitzat per la Direcció Regional de Medi Ambient, Territori i Habitatge del País del Loira (gener 2014, Angers)

 
 
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Lofscapes
Espai de reflexió i discussió crítica sobre la transformació del paisatge xilè.
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Everybody Needs Good Neighbours
Blanch, Arnau. Barcelona: RM; La Caixa, 2015. ISBN: 978-84-617-3401-6.

L'obra és un projecte fotogràfic d'un territori concret, Vilobir d'Onyar, un municipi rodejat d'infraestructures que el converteix en un territori desmembrat on túnels, murs de contenció, ponts i tanques conformen un nou paisatge.
Le musical
Piveteau, Vincent (dir.). Carnets du Paysage. Arles: Actes Sud; École nationale supérieure de paysage, núm. 28, automne 2015. ISBN: 978-2-330-05633-9.

Aquest monogràfic de Carnets du paysage parla de la sonoritat del paisatge, ja que aquest no és únicament visible, també és audible. La publicació parteix de la idea que el món –el paisatge- és una immensa composició musical de la qual nosaltres, només en part, en som els autors.
Le foreste dei meli selvatici del Tien Shan = The wild apple forests of the Tien Shan
Barbera, Giuseppe; et al. (ed.). Treviso: Fondazione Benetton Studi Ricerche, 2016. ISBN: 978-88-97784-95-1; 978-88-99657-06-2.

Publicació del dossier dedicat als boscos de pomeres de Tian Shan, guanyadors del Premi Internacional Carlo Scarpa 2016, que promou la Fondazione Benetton Studi Ricerche.
Experiencia del paisaje, movilidad y red viaria
Caballero, Juan Vicente; Domínguez, Juan José; Zoido, Florencio. Sevilla: Junta de Andalucía; Universidad de Sevilla; Centro de Estudios Paisaje y Territorio. ISBN: 978-84-8095-577-5.

Aquest estudi relaciona, en termes temporals i espacials concrets, la mobilitat amb la idea de paisatge com una "experiència de l'espai viscut". Es pot consultar aquí.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter