Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
49. Abril-juny 16
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Hima: una metodologia per a la implicació local en la gestió de paisatges singulars

Bassima Khatib
Directora general adjunta de la Societat per a la Protecció de la Natura del Líban

En àrab, hima vol dir "espai protegit" i fa referència a un model tradicional de protecció dels recursos naturals predominant a la península aràbiga durant més de 1.500 anys. La idea de la hima va néixer als sistemes tribals, arran de la seva necessitat d'assegurar-se la subsistència en entorns molt hostils. Més endavant, la cultura islàmica hi va afegir valors com ara l'equitat, el bé comú, la igualtat d'oportunitats i la presa de decisions conjunta. [...]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Jornada Els micropobles: paisatge, urbanisme i identitat territorial
El 15 d'abril de 2016 se celebrarà a Sant Miquel de Campmajor la jornada Els micropobles: paisatge, urbanisme i identitat territorial organitzada per l'Observatori del Paisatge de Catalunya amb la col·laboració de l'Associació de Micropobles de Catalunya i l'Ajuntament de Sant Miquel de Campmajor. [+]
titol foto
El llibre La planificació del paisatge en l'àmbit local a Europa en versió digital
El llibre La planificació del paisatge en l'àmbit local a Europa. Els casos d'Alemanya, França, els Països Baixos, el Regne Unit, Suïssa i la regió de Valònia, a Bèlgica, ja està disponible en format digital a la web de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. Es tracta del segon volum de la col·lecció "Documents", publicat amb la col·laboració del Ministeri de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern d'Andorra. [+]
titol foto
La Wikipedra canviarà d'imatge i s'ampliarà a part de la Catalunya Nord
En el marc del Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya,  els 85 municipis que integren el Parc natural regional dels Pirineus Catalans i la Mancomunitat del Conflent-Canigó s'han afegit al projecte Wikipedra. Aquesta ampliació, que estarà disponible a partir del mes de maig, també ha permès traduir el web al francès, modernitzar-ne la imatge i fer-la consultable a través de dispositius mòbils i tauletes.
titol foto
'Paisatge, vida i literatura' exposició al Festival MOT
L'Observatori del Paisatge ha participat al Festival MOT de Literatura Girona - Olot, amb l'organització de l'exposició "Paisatge, vida i literatura" que es podrà veure de l'1 al 30 d'abril a la façana de la Biblioteca Marià Vayreda d'Olot. Amb l'objectiu de posar de manifest l'íntima relació entre paisatge i vida, l'Observatori del Paisatge ha seleccionat un seguit de paisatges viscuts en la literatura, que els alumnes l'Escola d'Art d'Olot han il·lustrat amb fotografies pròpies.
titol foto
El Pla de paisatge de Cervera accèssit del premis de l'SCOT
El proper 22 d'abril, la Societat Catalana d'Ordenació del Territori farà entrega dels premis Catalunya d'Urbanisme, Catalunya de Territori, i Premi de la Societat Catalana d'Ordenació del Territori d'Estudiants. El jurat va decidir atorgar un accèssit al Pla de paisatge de Cervera impulsat per la Paeria de Cervera i que compte amb la col·laboració de l'Observatori del Paisatge.
titol foto
Els vídeos del Seminari internacional Paisatge, economia i empresa, al web de l'Observatori
El Museu Marítim de Barcelona va acollir el 26 i 27 de novembre de 2015 el seminari internacional Paisatge, economia i empresa. Ja es pot accedir als vídeos de les presentacions i les taules rodones de l'esdeveniment, que trobareu en l'idioma original en què van ser exposades en el seminari (català, castellà i anglès). [+]
titol foto
La LALI reconeix bones pràctiques en el paisatge llatinoamericà
La Iniciativa Latinoamericana del Paisaje (LALI, per les sigles en anglès) ha obert una convocatòria per a què els professionals del paisatge del continent americà donin a conèixer bones pràctiques que promoguin el reconeixement, la valoració, la protecció, la gestió i la planificació sostenible del paisatge. Els objectius de la convocatòria són els d'incentivar i prestigiar el treball dels professionals del paisatge, donar visibilitat als treballs seleccionats, i formar part de l'Observatorio de Paisajes de Latinoamérica. L'Observatori del Paisatge forma part del jurat de la convocatòria.
titol foto
Finlàndia debat sobre l'oportunitat de crear un observatori del paisatge
Diversos representants de ministeris, agències, entitats i de les universitats finlandeses van reunir-se el 18 de març a la Universitat d'Aalto (Espoo, Finlàndia) per conèixer de prop l'origen, l'estructura, l'activitat i la manera de funcionar d'alguns dels principals observatoris i instituts de paisatge existents a Europa (entre ells l'Observatori del Paisatge de Catalunya), així com el seu rol en la implementació del Conveni europeu del paisatge (CEP) a escala nacional, regional i local. El Seminari forma part de diverses reunions promogudes per la l'Escola d'Art, Disseny i Arquitectura de la Universitat d'Aalto per debatre sobre l'oportunitat de crear un observatori del paisatge a Finlàndia.
titol foto
Alianza Chilena por el Paisaje
El passat 26 de gener de 2016 es va crear l'Alianza Chilena por el Paisaje, que inclou tres institucions xilenes que fa anys vetllen per un paisatge de qualitat: la Corporación Patrimonio y Paisaje (CP&P), l'Asociación Chilena de Profesionales del Paisaje (ACHIPPA) y l'Instituto Chileno de Arquitectos del Paisaje (ICHAP).
titol foto
El vídeo del desè aniversari de l'Observatori, amb subtítols en castellà i anglès
Una de les accions dutes a terme el 2015 en l'eix de l'"Educació, formació i comunicació" del full de ruta CATPAISATGE 2020 fou la creació d'un vídeo, El paisatge és de tots, per explicar què és el paisatge de forma amena i per a tot tipus de públic. El vídeo que es va presentar en la festa del desè aniversari de l'Observatori del Paisatge i que és originàriament en català, ara s'ha subtitulat en castellà i anglès.
titol foto
Robert Harding Pittman a la galeria d'imatges de l'Observatori
Robert Harding Pittman és el nou fotògraf que il·lustra la portada del web de l'Observatori del Paisatge i per tant formarà part de la galeria d'imatges de l'Observatori. Les fotografies seleccionades formen part del projecte Anonymization, una crítica al model actual d'urbanització desaforada.
titol foto
Tomorrow Landscapes, títol de la 9a edició de la Biennal Internacional de Paisatge
En el marc de la Biennal Internacional del Paisatge que se celebrarà els propers 29 i 30 de setembre i 1 d'octubre de 2016 a Barcelona, es convoca el Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba, patrocinat per la Fundació Banc de Sabadell. El guanyador i els finalistes presentaran els seus projectes durant el simposi del dia 29 de setembre.
 
LA TRIA DE L'OBSERVATORI
 
Ordenança municipal dels usos del paisatge i de publicitat de Granollers

Ordenança municipal que regula els usos i activitats amb afectació sobre les diverses tipologies i elements paisatgístics, visuals i fons escènics i els seus valors.

 
 
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Muuttuva maalaismaisema
El web mostra l'actual paisatge agrícola de Finlàndia i la seva transformació durant el segle XXI a través de fotografies.
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Mainstreaming Lanscape Through the European Landscape Convention
Jorgensen, Karsten; et al. Oxon: Routledge, 2016. ISBN: 978-1-138-92230-3.

Aquest llibre analitza com ha influït el Conveni europeu del paisatge en la governabilitat i el desenvolupament dels paisatges europeus, i el paper que jugarà en els propers anys.
Paisaje habitado
Muñoz Gutiérrez, Carlos. [Madrid]: La Línea del Horizonte, 2015. ISBN: 978-84-15958-37-6. 

El llibre es una recopilació d'assaigs sobre el paisatge des de la filosofia que intenta aportar significats a allò que contempla la nostra mirada i que converteix subjectivament en paisatge. 
Atles de la nova ruralitat: l'actualitat del món rural, els anys de la gran crisi a la Catalunya rural 2008-2015
Aldomà, Ignasi (dir.) [Lleida]: Fundació del Món Rural, 2015. ISBN: 978-84-608-220-42.

La publicació és una actualització de l'Atles del 2009 que recull el coneixement actual sobre els territoris rurals catalans i extreu una sèrie de conclusions que permeten establir estratègies de desenvolupament local i dibuixar futures línies d'actuació.
Vergers des Pyrénées catalanes. Découvrir et entretenir = Vergers del Pirineu Català. Descobrir i conservar
Apvrille, Alain . [S.l.]: Parc naturel régional des Pyrénees catalanes.

Publicació fruit del Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya  que pretén reconèixer i valorar els paisatges cerdans. Aquesta és una obra pràctica que permet saber l'origen i els secrets del conreu dels fruiters del Pirineu Català.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter