Paisatg-e / Paisaj-e / Landscap-e / Paysag-e

OCTUBRE-DESEMBRE 13

BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 39

L'Observador

Cartografia i paisatge

Mosaic

Nou seminari sobre alimentació i paisatge al Món Sant Benet

Reptes en la cartografia del paisatge, la novetat editorial de l'Observatori

Nou web sobre paisatge i món local

El web de l'Observatori incorpora una galeria d'imatges de Jorge Yeregui

L'Observatori analitza el redescobriment del paisatge des del món local en un seminari internacional

L'Observatori assessorarà la regió sueca de Västra-Götaland en polítiques de paisatge

Compareixença del director de l'Observatori del Paisatge al Parlament de Catalunya

El Pla d'ordenació del litoral de Galícia, premi de la XII Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme

Yves Luginbühl rep el premi Édouard Bonnefous

Resultat del Cinquè Seminari d'Observatoris de Paisatge Europeus a Careggi: la Carta de Coordinació dels Observatoris del Paisatge

Col·laboració de l'Observatori amb el VI Workshop d'Arquitectura i Paisatge

Col·laboració en les exposicions 'La fi dels dies' i 'Andar-i-Ego'

L'Observatori signa un conveni de col·laboració amb IFLA Americas i la Iniciativa Llatinoamericana del Paisatge (LALI)

L'Observatori signa un conveni amb la Red Argentina del Paisaje

IV Congrés d'Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme del Penedès presenta les seves conclusions

La Tria de l'Observatori

Community-Led Village Design Statements in Ireland

Paisatge Digital

Arqueología del paisaje: análisis de los paisajes históricos

Centre de Documentació

1:1 Cuadernos de aproximación para el análisis teórico y formal de la transformación del territorio como ente antropomorfo

Pietro Porcinai. Il progetto del paesaggio nel XX secolo

Skrúdur, Núpur. Premio Internazionale Carlo Scarpa per il Giardino, XXIV edizione

Paesaggio e osservatori locali. L'Esperienza del Canale di Brenta

Atlas des paysages de Wallonie: La Haine et la Sambre

Percepcions de l'espai agrari periurbà

L'Agenda

Actes de novembre a desembre

El paisatge a la premsa

Recull actualitzat de notícies

L'OBSERVADOR

Foto

Cartografia i paisatge

Carme Montaner
Cap de la cartoteca de l'Institut Cartogràfic de Catalunya

La publicació de les comunicacions presentades en el seminari Reptes en la Cartografia del Paisatge: Dinàmiques Territorials i Valors Intangibles, organitzat per l'Observatori del Paisatge, posa damunt la taula la necessitat de replantejar el concepte i la funció del mapa tal com l'hem entès —si més no aquests darrers dos segles— en la nostra societat. Un imparable avenç tecnològic ha permès arribar a uns nivells de precisió mil·limètrica. I no parlem ja d'internet, que ens ofereix la possibilitat de crear, combinar i compartir un munt d'informació que contingui alguna mena de referència geogràfica.

[ LLEGIR TOT L'ARTICLE ]

MOSAIC

Nou seminari sobre alimentació i paisatge al Món Sant Benet

Foto

L'Observatori del Paisatge de Catalunya ha organitzat un seminari per als propers 12 i 13 de desembre a Món Sant Benet (Sant Fruitós de Bages) amb el títol Paisatge + Alimentació + Creativitat + Identitat, en col·laboració amb la Fundació Catalunya-La Pedrera i la Fundació Alícia. L'objectiu del seminari és conèixer més de prop i posar en comú algunes de les experiències més interessants a casa nostra en el camp de l'alimentació creativa, una alimentació entesa també com a expressió de la identitat d'un lloc i del seu paisatge. El seminari pretén debatre a fons la relació existent entre paisatge, alimentació, creativitat i identitat com una via més per cercar una sortida sòlida i consistent d'una de les pitjors crisis sistèmiques que han patit la nostra societat i la nostra economia. Podeu consultar-ne el programa aquí.

Reptes en la cartografia del paisatge, la novetat editorial de l'Observatori

Foto

L'Observatori ha editat un llibre sobre paisatge i cartografia titulat Reptes en la Cartografia del Paisatge. Dinàmiques Territorials i Valors Intangibles. La nova publicació, que és el tercer volum de la sèrie 'Eines' de la col·lecció "Plecs de Paisatge", recull els resultats del seminari homònim que es va celebrar els dies 29 i 30 de setembre de 2011 a Tortosa. El llibre se centra en el mapa —deixant altres tipus de representacions del paisatge— i en els reptes que planteja la cartografia del paisatge a l'hora de reflectir dinàmiques territorials i de plasmar valors intangibles. Es presentarà el proper 21 de novembre a les 19:00 h a la Sala Pi i Sunyer de l'Institut d'Estudis Catalans (Barcelona), en un acte en què intervindrà Carme Montaner, cap de la Cartoteca de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

Nou web sobre paisatge i món local

Foto

L'Observatori del Paisatge de Catalunya, molt conscient de la importància que té el paisatge en l'àmbit local, acaba d'activar un web temàtic sobre paisatge i món local. El nou portal recull, classifica i ordena una selecció de les principals experiències existents arreu d'Europa sobre promoció del paisatge a escala local, i les posa a disposició d'ajuntaments, mancomunitats, entitats locals, persones especialitzades i el públic en general. Pretén ser un espai de referència sobre tot allò relacionat amb el paisatge a escala local.

El web de l'Observatori incorpora una galeria d'imatges de Jorge Yeregui

Foto

La portada del web de l'Observatori del Paisatge ha incorporat una galeria d'imatges del fotògraf Jorge Yeregui. Les fotografies mostren, entre d'altres, la intervenció humana en espais naturals, els efectes de la crisi en el paisatge així com detalls arquitectònics. La galeria de Yeregui s'afegeix a les de Carlos Albalá i Ignasi López, Jordi Bernadó, Rafael López-Monné i Aleix Plademunt, que des de fa mesos es poden veure al web. La incorporació d'aquesta obra fotogràfica al web és una mostra més de l'aposta ferma de l'Observatori del Paisatge per la fotografia com a eina d'informació, comunicació i sensibilització al servei de les polítiques de paisatge.

L'Observatori analitza el redescobriment del paisatge des del món local en un seminari internacional

Foto

L'Observatori del Paisatge, amb la col·laboració del Govern d'Andorra, va organitzar a Olot els passats 26 i 27 de setembre el Seminari Internacional Redescobrir el Paisatge des del Món Local. L'activitat partia de la premissa que el món local veu cada vegada més el paisatge com un motor de desenvolupament i una via per incrementar el nivell d'autoestima, la identitat i la qualitat de vida de la ciutadania. En aquest sentit la finalitat era conèixer i compartir algunes de les experiències més interessants en el camp del paisatge a escala local existents tant a Catalunya com en l'àmbit europeu. L'Observatori va aprofitar el seminari per presentar un web temàtic sobre paisatge i món local, així com un estudi sobre la qüestió a Europa redactat conjuntament amb el Govern d'Andorra.

L'Observatori assessorarà la regió sueca de Västra-Götaland en polítiques de paisatge

Foto

L'Observatori del Paisatge de Catalunya assessorarà en polítiques de paisatge la regió sueca de Västra-Götaland. Aquest és un dels fruits de la participació de l'entitat catalana al Fòrum Escandinau del Paisatge, organitzat per la xarxa europea Civilscape i que es va celebrar a la ciutat sueca de Mariestad del 12 al 14 de setembre. El coordinador de l'Observatori, Pere Sala, va impartir-hi dues conferències: la primera destinada a presentar la tasca de l'Observatori del Paisatge, i la segona a l'entorn de l'anàlisi de la participació de la societat civil en les polítiques de paisatge.

Compareixença del director de l'Observatori del Paisatge al Parlament de Catalunya

Foto

El passat 2 d'octubre el director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, Joan Nogué, va comparèixer a la sessió ordinària de la Comissió de Territori i Sostenibilitat per explicar l'activitat de l'Observatori del Paisatge. Cal destacar l'interès unànime que va despertar la tasca de l'Observatori entre tots els grups parlamentaris. En el següent vídeo es pot veure la compareixença.

El Pla d'ordenació del litoral de Galícia, premi de la XII Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme

Foto

El Pla d'ordenació de litoral de Galícia, promogut per la Xunta de Galícia, ha estat distingit amb un dels quinze premis de la XII Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme. Aquest instrument de planificació, que afecta 210.000 hectàrees de costa, estableix les normes generals per a l'ordenació urbanística de la zona basada en criteris de sostenibilitat, així com una nova normativa que en garanteixi la conservació, la protecció i la posada en valor. El mateix pla ja havia rebut una menció com a bona pràctica per part de les Nacions Unides.

Yves Luginbühl rep el premi Édouard Bonnefous

Foto

Yves Luginbühl, director emèrit d'investigació al Centre Nacional de Recerca Científica de França (CNRS) i coredactor del Conveni europeu de paisatge, ha estat guardonat amb el premi Édouard Bonnefous, de l'Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques, per la seva obra La mise en scènce du monde. L'entrega de premis se celebrarà el pròxim mes de novembre.

Resultat del Cinquè Seminari d'Observatoris de Paisatge Europeus a Careggi: la Carta de Coordinació dels Observatoris del Paisatge

Foto

Com a resultat del cinquè seminari internacional organitzat per UNISCAPE amb el títol "Observatoris del paisatge europeus: de les recomanacions del Conveni europeu del paisatge a les iniciatives locals 2000-2013", celebrat el mes de juny passat, es va redactar la Carta de Coordinació dels Observatoris del Paisatge Europeus, que van signar els participants en el seminari. Els assistents van coincidir en la importància dels observatoris del paisatge i de la seva coordinació per tal d'aconseguir la plena aplicació del Conveni europeu, i en la necessitat de redactar un breu text que tingui en compte les recomanacions del Consell d'Europa per a la creació d'observatoris i centres de recerca del paisatge a tot Europa.

Col·laboració de l'Observatori amb el VI Workshop d'Arquitectura i Paisatge

Foto

Aquest mes d'agost es va dur a terme el VI Workshop d'Arquitectura i Paisatge, organitzat per la Fundació BUNKA d‘Olot, un curs internacional en què han participat seixanta-dos arquitectes i estudiants de dinou països. El workshop es va complementar amb diferents activitats i ponències que van ampliar la temàtica del curs, entre elles una conferència de Joan Nogué, director de l'Observatori del Paisatge, titulada "El reencuentro con el lugar".

Col·laboració en les exposicions 'La fi dels dies' i 'Andar-i-Ego'

Foto

L'Observatori del Paisatge col·labora amb la Fundació Lluís Coromina de Banyoles en dues exposicions. La primera, de Yurian Quintanas, titulada "La fi dels dies", mostra el territori rural de les comarques gironines, el paisatge i els seus habitants. Quintanas planteja una reflexió sobre la relació existent entre les persones i la natura, que, segons l'autor, cada cop és més distant. La mostra romandrà oberta al públic del 12 d'octubre al 23 de novembre. La segona exposició, anomenada "Andar-i-Ego", de Pep Mata, exposa imatges de camins i recorreguts d'alta muntanya del Pirineu oriental i central. Són itineraris que ressegueixen la línia de l'horitzó, en una recerca dels elements en estat pur, del so primordial de la natura i de la ressonància de l'origen. La mostra es podrà veure entre el 30 de novembre i el 25 de gener de 2014.

L'Observatori signa un conveni de col·laboració amb IFLA Americas i la Iniciativa Llatinoamericana del Paisatge (LALI)

Foto

L'Observatori ha signat recentment un conveni de col·laboració amb la secció llatinoamericana de la Federació Internacional d'Arquitectes del Paisatge i la Iniciativa Llatinoamericana del Paisatge (LALI). L'acord arriba després que l'entitat catalana fos convidada a la signatura de la citada iniciativa, que es va dur a terme el 2012 a la ciutat colombiana de Medellín coincidint amb el congrés Bordes, Paisajes en Alerta. L'organització llatinoamericana té molt d'interès en l'experiència catalana de cara a desenvolupar l'Observatori Llatinoamericà del Paisatge, que haurà de fixar mesures de seguiment i avaluació de polítiques de paisatge, i que es postula com un dels projectes estrella de la LALI.

L'Observatori signa un conveni amb la Red Argentina del Paisaje

Foto

L'Observatori del Paisatge de Catalunya acaba de signar un conveni de col·laboració amb el node de Buenos Aires de la Red Argentina del Paisaje. La RAP està formada per tretze nodes arreu del país que comparteixen l'objectiu de protegir, gestionar i ordenar el paisatge argentí. L'acord entre ambdues entitats és el resultat de mesos de treball conjunt. L'Observatori del Paisatge de Catalunya ja va assistir a la reunió de la RAP del 2011 El Paisaje en las Periferias Urbanas. Problemas y Potencialidades, i ha participat també en diverses trobades per videoconferència amb motiu de la creació dels seus observatoris locals.

IV Congrés d'Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme del Penedès presenta les seves conclusions

Foto

La direcció del IV Congrés d'Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme del Penedès, celebrat el juny passat a Vilafranca del Penedès, va decidir que els participants (tant ponents com assistents) hi poguessin aportar les seves idees a través del web i el correu electrònic. Un cop recollides, aquestes constitueixen les conclusions del congrés, en total onze, les quals seran incorporades al futur congrés de 2015. Les conclusions es poden consultar aquí.

LA TRIA DE L'OBSERVATORI

Community-Led Village Design Statements in Ireland

Guia per dur a terme VDS (village design statement) de manera col·laborativa elaborada pel Heritage Council (Irlanda).

PAISATGE DIGITAL

Foto

Arqueología del paisaje: análisis de los paisajes históricos

Pàgina web coordinada pel Grup d'Investigació Toponímia, Historia i Arqueologia del Regne de Granada amb l'objectiu de debatre sobre el paisatge actual des d'una perspectiva històrica.

PUBLICACIONS D'INTERÈS

Foto

1:1 Cuadernos de aproximación para el análisis teórico y formal de la transformación del territorio como ente antropomorfo

Albalà, Carlos [et al.] (ed.). [Barcelona: Bside Books], 2013. ISBN: 978-84-616-1732-6.

Entre el 12 i 15 de juliol del 2012 a la residencia d'artistes La Fragua (Córdova), es va celebrar el Taller d'Edició Col·lectiva VVEE a càrrec de Bside Books i Jon Uriarte. A partir de les fotos que cada participant aportà relacionades amb la idea de "territori", quatre intenses jornades de treball col·laboratiu i experimental varen donar com a resultat aquest llibre.

Foto

Pietro Porcinai. Il progetto del paesaggio nel XX secolo

Latini, Luigi; Cunico, Mariapia (ed.). Pietro Porcinai. Il progetto del paesaggio nel XX secolo. Venezia: Marsilio; Università Iuav di Venezia, 2012. ISBN: 978-88-317-1342.

El llibre se centra en la figura i l'obra de Pietro Porcinai, un dels arquitectes i paisatgistes italians més reconeguts del segle XX. És autor de nombrosos jardins i parcs urbans però també de projectes a altres escales, com ara la inserció d'una autopista en el paisatge.

Foto

Skrúdur, Núpur. Premio Internazionale Carlo Scarpa per il Giardino, XXIV edizione

Boschiero, Patrizia; Latini, Luigi; Luciani, Domenico (ed.). Treviso: Fondazione Benetton Studi Ricerche. ISBN: 978-88-97784-17-3.

Publicació del dossier dedicat a l'hort-jardí Skrúdur, ubicat a la regió nord-occidental d'Islàndia i guanyador del Premi Internacional Carlo Scarpa als Jardins 2013 que promou la Fondazione Benetton Studi Ricerche.

Foto

Paesaggio e osservatori locali. L'Esperienza del Canale di Brenta

Castiglioni, Benedetta; Varotto, Mauro. Milano: Franco Angeli, 2013. ISBN: 978-88-204433-8-2.

El llibre presenta els observatoris del paisatge com a instruments útils per l'aplicació dels principis del Conveni europeu del paisatge. A partir d'una visió general dels observatoris a Europa i Itàlia, es centra en una iniciativa experimental de caràcter local: l'Observatori del Paisatge de la Vall del Brenta, creat pel Govern regional del Vèneto, la Universitat de Pàdua, la Universitat IUAV de Venècia i la Comunitat Montana del Brenta, entre d'altres.

Foto

Atlas des paysages de Wallonie: La Haine et la Sambre

Godart, Marie-Françoise (ed.). Namur: Conférence Permanente du Développement Territorial, 2013. ISBN: 978-2-8056-0099-9.

Aquest document, el quart volum dels atles de paisatge de Valònia, ha estat concebut com una eina de coneixement, sensibilització i gestió del paisatge, i s'adreça a un públic ampli, des del ciutadà inquiet o l'enamorat de la seva regió fins als responsables polítics o els agents socials. El text complet està disponible aquí.

Foto

Percepcions de l'espai agrari periurbà

Roca, Anna; Tous, Cristina (coord.). Girona: Fundació Agroterritori, 2013. ISBN: 978-84-939562-1-9.

L'objectiu que persegueix aquesta publicació és vetllar per la visibilitat dels espais agraris periurbans i al mateix temps aportar arguments de debat per tal d'evitar-ne la destrucció. És una aposta que inclou la reflexió de diferents autors i des de diversos àmbits d'anàlisi sobre el present i el futur d'aquests espais.

Les publicacions es poden consultar al centre de documentació de l'Observatori del Paisatge.

L'AGENDA

EL PAISATGE A LA PREMSA

Observatori del PaisatgeNota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.

© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64
http://www.catpaisatge.net / observatori@catpaisatge.net