Paisatg-e / Paisaj-e / Landscap-e / Paysag-e

JULIOL-SETEMBRE 12

BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 34

L'Observador

Slow Food i paisatges vius

Mosaic

El Departament de Territori i Sostenibilitat aprova inicialment el Catàleg de paisatge de l'Alt Pirineu i Aran

L'Associació Empresarial Química de Tarragona col·labora en la publicació del Catàleg de paisatge del Camp de Tarragona

L'Observatori del Paisatge participa a les Jornades Global Cat

El vicepresident de Flandes s'interessa per la tasca de l'Observatori del Paisatge

Visita del Govern portuguès a l'Observatori del Paisatge

El web de l'Observatori incorpora una galeria d'imatges d'Aleix Plademunt

Wikipedra supera les 7.000 entrades

Inscripcions obertes als màsters de paisatge de la UAB i de la UIC

Setena edició de la Biennal Europea de Paisatge

Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà Urbà Ex Aequo 2012 a l'arranjament dels cims del Turó de la Rovira

Neix l'Observatori Fotogràfic del Paisatge de les Illes Balears

Guia metodològica per a l'elaboració d'estudis de paisatge a València

Estudi previ per al Catàleg de paisatge d'Eivissa

XI Trobada dels Tallers del Consell d'Europa per a l'Aplicació del Conveni Europeu del Paisatge

La Tria de l'Observatori

Labelliser les paysages ruraux

Comparing landscape planning in England, Germany and the Netherlands

Paisatge Digital

Paisajes de Tenerife. Recursos didácticos

Centre de Documentació

The diversity of sacred lands in Europe

Paisajes y palabras

El paisaje en el conjunto arqueológico dólmenes de Antequera

Regeneración de territorios intermedios. Repensar Encamp. 2 LAU Laboratori Àrea d'Urbanisme

Il consumo dei suoli agricoli e la perdita di identità dei paesaggi della Sardegna

Sciences du paysage: entre théories et pratiques

Carrot city: creating places for urban agriculture

L'Agenda

Actes de juliol a setembre

El paisatge a la premsa

Recull actualitzat de notícies

L'OBSERVADOR

Foto

Slow Food i paisatges vius

Jordi Sargatal
President de Slow Food Empordà

Ara fa un mes, a començaments de juny del 2012, la bona amiga Georgina Regàs, que ha tingut la valentia de tirar endavant el Museu de la Confitura i que també observa i admira els ocells, em va passar el testimoni de la presidència de Slow Food Empordà, amb el suport de l'Assemblea d'aquesta agrupació.

[ LLEGIR TOT L'ARTICLE ]

MOSAIC

El Departament de Territori i Sostenibilitat aprova inicialment el Catàleg de paisatge de l'Alt Pirineu i Aran

Foto

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar aquest 29 de maig l'inici del procés d'informació pública de dos mesos del Catàleg de paisatge de l'Alt Pirineu i Aran. El document, elaborat per l'Observatori del Paisatge de Catalunya, ja ha estat aprovat inicialment. Els catàlegs de paisatge són un instrument previst a la Llei del paisatge de Catalunya que serveix per inventariar i analitzar tots els valors paisatgístics de la zona i per proposar aquells objectius de qualitat paisatgística que la planificació territorial i la resta de polítiques sectorials hauran de prendre en consideració.

L'Associació Empresarial Química de Tarragona col·labora en la publicació del Catàleg de paisatge del Camp de Tarragona

Foto

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, i el president de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Joan Pedrerol, van signar el 9 de maig un conveni de col·laboració per tal de publicar el Catàleg de paisatge del Camp de Tarragona. En l'acte també hi van ser presents els representants de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. Segons el conveni signat, l'AEQT aportarà un total de 40.000 euros per a les tasques de maquetació i la impressió d'un miler d'exemplars del Catàleg. El Departament de Territori i Sostenibilitat, mitjançant l'Observatori del Paisatge, serà el responsable de la preparació dels textos (a partir del Catàleg de paisatge aprovat) i del disseny de la col·lecció de la qual forma part.
El Catàleg, elaborat per l'Observatori del Paisatge i aprovat per la Generalitat de Catalunya el maig de 2010, és el document de caràcter tècnic que determina la tipologia dels paisatges d'un àmbit de planificació, en aquest cas del Camp de Tarragona, els seus valors i estat de conservació, els objectius de qualitat que han de complir i les propostes per a assolir-los. El Catàleg es concep, doncs, com una eina de suport a la planificació territorial i sectorial.

L'Observatori del Paisatge participa a les Jornades Global Cat

Foto

L'Observatori del Paisatge va ser present a les segones jornades Global Cat sobre condicions territorials per a la internacionalització de Catalunya. Concretament, el director de l'Observatori, Joan Nogué, va presentar una ponència en el marc d'un debat sobre models alternatius de desenvolupament i territori. L'esdeveniment, organitzat pel Departament de Territori i Sostenibilitat amb la col·laboració de la Fundació CatalunyaCaixa, va reunir més de 100 persones a l'auditori de La Pedrera de Barcelona. Joan Nogué va participar en el debat juntament amb Miquel Rafa (director de Territori i Medi Ambient de la Fundació CatalunyaCaixa); Ramon Garriga (director del Parc de l'Energia del Campus Diagonal-Besòs) i Isidre Gavín (director general de CIMALSA). En la seva ponència, titulada "País. Paisatge. Futur. Produir en un entorn de qualitat", el director de l'Observatori va glosar el paper clau del paisatge per al futur i la competitivitat de Catalunya.

El vicepresident de Flandes s'interessa per la tasca de l'Observatori del Paisatge

Foto

Geert Bourgeois, vicepresident de Flandes i ministre d'Administracions Públiques i Turisme, acompanyat per una delegació del Govern flamenc, ha volgut conèixer en primera persona l'experiència de l'Observatori del Paisatge. En una reunió de treball mantinguda a Barcelona el 22 de maig, amb els responsables de l'Observatori, l'equip del vicepresident es va informar a fons de totes i cadascuna de les activitats que porta a terme aquest ens. La trobada amb els responsables de l'Observatori del Paisatge va tenir lloc en el marc d'una visita oficial de dos dies del vicepresident flamenc a Catalunya, en la qual també es va reunir amb la vicepresidenta Joana Ortega i altres consellers i membres del Govern.

Visita del Govern portuguès a l'Observatori del Paisatge

Foto

El passat mes de març Maria José Festas, responsable d'Ordenació del Territori i Paisatge de la Direcció General d'Ordenació del Territori i Desenvolupament Urbà de Portugal, va visitar l'Observatori del Paisatge de Catalunya per conèixer de primera mà la tasca que desenvolupa l'ens i estudiar les possibilitats de crear un observatori semblant a Portugal. Actualment Maria José Festas és, a més, presidenta de la Conferència del Consell d'Europa del Conveni Europeu del Paisatge.

El web de l'Observatori incorpora una galeria d'imatges d'Aleix Plademunt

Foto

La portada del web de l'Observatori del Paisatge ha incorporat recentment una galeria d'imatges del fotògraf Aleix Plademunt. Les fotografies mostren paisatges tant de Catalunya com d'arreu del món que tenen certes similituds malgrat estar molt allunyats geogràficament. "Parlen sobre la nostre relació amb el paisatge, però alhora parlen de nosaltres. Del que som, del que fem, del que ens agrada...", explica el fotògraf. La galeria de Plademunt s'afegeix a les de Jordi Bernadó i Rafael López-Monné.

Wikipedra supera les 7.000 entrades

Foto

El projecte Wikipedra, barraques de pedra seca, impulsat per l'Observatori del Paisatge amb el suport de la Fundació CatalunyaCaixa i l'activa participació del grup barracaire Drac Verd de Sitges, ja fa més d'un any que es va crear amb la voluntat de ser un espai de trobada per als amants i estudiosos de la pedra seca i de contribuir al coneixement i la difusió d'aquest patrimoni. Després d'aquest primer any i escaig de funcionament, Wikipedra conté més de 7.000 fitxes introduïdes per més de 70 col·laboradors. El web actualment recull barraques de 204 municipis de Catalunya distribuïts en 27 comarques i 68 paisatges diferents i mensualment és consultat per un miler d'usuaris. Wikipedra es complementa amb el dossier Paisatges de la Pedra Seca, creat per l'Observatori del Paisatge l'any 2008.

Inscripcions obertes als màsters de paisatge de la UAB i de la UIC

Foto

Estan obertes les inscripcions al màster en Intervenció i Gestió del Paisatge i el Patrimoni de la Universitat Autònoma de Barcelona i el màster Regenerating Intermediate Landscapes de la Universitat Internacional de Catalunya. L'Observatori del Paisatge de Catalunya col·labora amb aquests dos màsters en projectes formatius d'interès comú i d'intercanvi de coneixements, en l'acollida d'estudiants en pràctiques oficials i en la difusió de les activitats de cadascuna de les institucions.

Setena edició de la Biennal Europea de Paisatge

Foto

La 7a edició de la Biennal Europea de Paisatge tindrà lloc els dies 27, 28 i 29 de setembre al Petit Palau del Palau de la Música de Barcelona. Per mitjà de conferències, ponències i taules rodones, el simposi té previst revisar formats, fórmules, conceptes i objectius de la disciplina i fomentar la discussió sobre com ha de ser el paisatge actualment i també en el futur.

Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà Urbà Ex Aequo 2012 a l'arranjament dels cims del Turó de la Rovira

Foto

La restauració paisatgística del Turó de la Rovira de Barcelona ha guanyat el Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà Ex Aequo 2012. La intervenció, obra de Jansana, de la Villa, de Paauw, arquitectes i AAUP-Jordi Romero i Associats per encàrrec de l'Agència de Promoció del Carmel i Entorns S. A., ha permès recuperar un espai on se solapen les restes d'unes bateries antiaèries de la Guerra Civil amb les d'un assentament informal enderrocat abans dels Jocs Olímpics, per convertir-lo en un mirador de 360 graus que és, al mateix temps, un centre d'interpretació històrica. El jurat ha valorat el tractament delicat i elegant d'un espai de Barcelona que portava vint anys abandonat.

Neix l'Observatori Fotogràfic del Paisatge de les Illes Balears

Foto

El grup de recerca de patrimoni audiovisual, mitjans de comunicació de masses i il·lustració del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la Universitat de les Illes Balears ha posat en funcionament l'Observatori Fotogràfic del Paisatge de les Illes Balears. El web del projecte, que pretén analitzar la construcció de la imatge turística per mitjà de la fotografia, està dividit en tres grans apartats: fotografia comparativa (confrontar imatges antigues amb la corresponent actual); re-fotografia (documentar de manera sistemàtica un indret); i un fons documental d'imatges històriques.

Guia metodològica per a l'elaboració d'estudis de paisatge a València

Foto

La Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient de la Generalitat Valenciana ha publicat la Guía metodológica. Estudio de paisaje. L'estudi de paisatge és un instrument de dinamització i millora de la qualitat del territori i una eina que permet orientar els futurs desenvolupaments urbanístics i territorials. L'estudi de paisatge, a més, estableix criteris per a zonificar el sòl no urbanitzable i per a catalogar i conservar els elements estructurals que millor defineixen el caràcter d'un paisatge. La guia preveu, a més del procés d'elaboració dels estudis de paisatge, la seva aplicació als plans d'acció territorial i als plans generals municipals i s'adreça principalment a tècnics que treballen en la redacció de plans i projectes però també als agents que tinguin interessos o responsabilitat en la planificació i la gestió del territori i a aquells implicats en la docència i la divulgació del paisatge.

Estudi previ per al Catàleg de paisatge d'Eivissa

Foto

El Catàleg de paisatge d'Eivissa disposa d'un document previ que inclou una memòria de participació ciutadana, una relació d'agents del paisatge i part de l'estudi general del paisatge de l'àmbit del catàleg. L'objectiu del Departament de Territori del Consell Insular, que coordina i revisa els treballs, és que aquest document esdevingui un punt de partida per a elaborar el catàleg definitiu.

XI Trobada dels Tallers del Consell d'Europa per a l'Aplicació del Conveni Europeu del Paisatge

Foto

Del 3 al 5 de juny passat es va celebrar a Carbonia (Itàlia) la XI Trobada dels Tallers del Consell d'Europa per a l'Aplicació del Conveni Europeu del Paisatge, amb una assistència d'unes 160 persones. En aquesta ocasió el tema de la trobada van ser els projectes seleccionats per cada país per a les dues primeres edicions del Premi de Paisatge del Consell d'Europa. Per aquest motiu l'Eduard Rosell, subdirector general de Planificació Territorial i Paisatge del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i Pere Sala, coordinador de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, van presentar el projecte educatiu Ciutat, Territori, Paisatge, distingit amb una menció especial en la segona edició del Premi. Pere Sala va aprofitar la intervenció per explicar les línies de la futura estratègia CATPAISATGE2020 de l'Observatori.

LA TRIA DE L'OBSERVATORI

Labelliser les paysages ruraux

Article del número 16 de la publicació Perspective del centre de recerca francès CIRAD sobre la importància de valorar els serveis ambientals dels paisatges rurals.

Comparing landscape planning in England, Germany and the Netherlands

Estudi comparatiu entre els sistemes de planificació del paisatge a Anglaterra, Alemanya i Holanda promogut per l'agència Natural England i elaborat pel centre de recerca Alterra.

PAISATGE DIGITAL

Foto

Paisajes de Tenerife. Recursos didácticos

Material educatiu, desenvolupat per l'Àrea de Carreteres i Paisatge del Cabildo de Tenerife, adreçat principalment als alumnes d'educació secundària obligatòria. Amb aquesta iniciativa, es pretén contribuir al coneixement, la valoració i la implicació en la conservació i la millora del paisatge de Tenerife.

PUBLICACIONS D'INTERÈS

Foto

The diversity of sacred lands in Europe

Mallarach, Josep-Maria; Papayannis, Thymio; Väisänen, Rauno (coords.). Gland: IUCN, 2012. ISBN: 978-2-8317-1423-3.

El llibre recull les ponències del tercer taller de la iniciativa Delos i descriu la diversitat d'indrets sagrats naturals a les àrees protegides d'Europa. Els llocs sagrats tenen valors espirituals i intangibles que en el món modern sovint resten amagats.

Foto

Paisajes y palabras

Estévez, Xerardo. Santiago de Compostela: Universidade de Santiago de Compostela, Consorcio de Santiago, 2012. ISBN: 978-84-9887-845-5.

Una selecció d'articles sobre urbanisme i paisatgisme publicats per Xerardo Estévez, arquitecte i exalcalde de Santiago de Compostel·la, a El País i a La Voz de Galicia des d'octubre de 1999 fins al maig del 2011. Els 145 articles que compila la publicació reflecteixen un discurs caracteritzat per una actitud positiva i propositiva i un pensament molt consolidat.

Foto

El paisaje en el conjunto arqueológico dólmenes de Antequera

Sevilla: Instituto Andaluz del Patrimonio Histórico, 2011. (PH cuadernos; 28). ISBN: 978-84-9959-098-1.

Aquesta publicació aborda les implicacions del Conveni europeu del paisatge pel que fa als monuments megalítics, en general, i als dòlmens d'Antequera, en particular. La reflexió parteix de dos conceptes generals relacionats amb el conveni esmentat: caràcter del paisatge i recurs paisatgístic.

Foto

Regeneración de territorios intermedios. Repensar Encamp. 2 LAU Laboratori Àrea d'Urbanisme

Barcelona: Escola Tècnica Superior d'Arquitectura ESARQ (UIC), 2011. ISBN: 978-84-938493-8-2.

Els articles recollits en aquesta publicació pretenen aportar bases metodològiques alternatives, sensibles a la identitat i a la cultura locals. Amb aquest objectiu, s'analitzen els elements nous que construeixen la ciutat-territori contemporània (relatius a la mobilitat, els sistemes urbans i els espais lliures), i s'aprofundeix en alguns temes rellevants del debat actual sobre la seva regeneració (cultura i participació), i en la metodologia necessària per portar-la a terme.

Foto

Il consumo dei suoli agricoli e la perdita di identità dei paesaggi della Sardegna

Tramontin, Antonio. Regione Autonoma della Sardegna, Direzione Generale della Pianificazione Territoriale e Vigilanza Edilizia, 2011. ISBN: 978-88-903492-7-0.

La publicació parteix de la descripció del paisatge sard i prossegueix destacant les amenaces que afecten les zones rurals de Sardenya, especialment la urbanització difusa i la consegüent pèrdua d'identitat. Finalment, ofereix propostes perquè l'Administració regional determini noves mesures de protecció.

Foto

Sciences du paysage: entre théories et pratiques

Donadieu, Pierre. Paris: Lavoisier, 2012. ISBN: 978-2-7430-1405-6.

Donadieu analitza el paisatge des d'òptiques diferents: l'arquitectura, l'urbanisme, la geografia, l'ecologia, la història o la política, entre d'altres. L'autor es basa en els coneixements teòrics i pràctics rellevants per a la formació dels paisatgistes, aquells que ajuden a explicar per què i de quina manera el concepte que es té del paisatge afecta la manera de veure el món i de construir-lo.

Foto

Carrot city: creating places for urban agriculture

Gorgolewski, Mark; Komisar, June; Nasr, Joe. New York: Monacelli Press, 2011.

La publicació recull més de quaranta projectes innovadors d'arreu del món concebuts amb l'objectiu de crear espais per a la producció d'aliments locals i de qualitat a les ciutats a la fi de reintegrar-hi l'agricultura com a element estructural i estratègic. El llibre és fruit de la iniciativa anomenada Carrot City.

Les publicacions es poden consultar al centre de documentació de l'Observatori del Paisatge.

L'AGENDA

EL PAISATGE A LA PREMSA

Observatori del PaisatgeNota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.

© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64
http://www.catpaisatge.net / observatori@catpaisatge.net