Paisatg-e / Paisaj-e / Landscap-e / Paysag-e

JULIOL-SETEMBRE 11

BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 30

L'Observador

Custòdia del paisatge: reflexions en temps de crisi

Mosaic

Programa del Seminari Internacional Reptes en la Cartografia del Paisatge: Dinàmiques Territorials i Valors Intangibles

Projecte de llei de paisatge del País Basc

Ajudes a la investigació Pensar el Paisatge 2011

Neix la revista 'Vallesos', que se suma a altres revistes divulgatives sobre el patrimoni paisatgístic del país

Conclusions del III Congrés d'Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme

Resultats de la tercera edició del taller internacional Changing Landscapes

La serra de Tramuntana de Mallorca, Patrimoni de la Humanitat

Primera avaluació dels beneficis socials i econòmics dels espais naturals del Regne Unit

Concurs d'Idees YUL-MTL: Paisatges en moviment

Premi FAD 2011 de Pensament i Crítica

La restauració del paratge Tudela Culip-Club Med del cap de Creus, Premi d'Arquitectura de les Comarques de Girona

Nous avenços en la Carta del Paisatge del Priorat

El Museu del Paisatge pren forma

Donatiu de llibres del Govern holandès a l'Observatori del Paisatge

L'Observatori participa al taller Construcción Colectiva de Nuestro Paisaje (Argentina) mitjançant una videoconferència

L'Observatori del Paisatge rep el XV Premi Real Fundación de Toledo

La Tria de l'Observatori

Road infrastructures: trees avenues in the landscape

Why invest in landscape?

Outstanding landscape in the Mediterranean

Getting the best from our land: a land use strategy for Scotland

Green infrastructure: connected and multifunctional landscapes

Children and the natural environment: experiences, influences and interventions

Paisatge Digital

Projets de paysage

Centre de Documentació

Landscape indicators: assessing and monitoring landscape quality

Cultural landscape and heritage paradox

Paysages et territoires de l'industrie en Europe: héritages et renouveaux

Retos y perspectivas de la gestión del paisaje de Canarias

Paesaggi rurali storici. Per un catalogo nazionale

L'Agenda

Actes de juliol i agost

El paisatge a la premsa

Recull actualitzat de notícies

L'OBSERVADOR

Foto

Custòdia del paisatge: reflexions en temps de crisi

Jordi Pietx
Xarxa de Custòdia del Territori

La custòdia del territori es pot definir com a filosofia, estratègia o conjunt de tècniques, sempre en el context de les persones que tenen cura de la terra. En totes les seves accepcions, la custòdia esdevé un concepte potent perquè la societat civil i el món local prenguin un paper actiu en la conservació i gestió directa del paisatge, i els seus valors naturals i culturals a través de diferents formes d'acord i d'entesa amb els propietaris i gestors (pagesos, pastors, silvicultors...) d'aquests paisatges i valors.

[ LLEGIR TOT L'ARTICLE ]

MOSAIC

Programa del Seminari Internacional Reptes en la Cartografia del Paisatge: Dinàmiques Territorials i Valors Intangibles

Foto

La cartografia del paisatge està obrint nous horitzons amb autèntics reptes de futur a tot Europa. Sense anar gaire lluny, l'elaboració dels catàlegs de paisatge de Catalunya ha representat un gran esforç d'innovació i d'imaginació a l'hora d'inventariar, interpretar i representar cartogràficament elements, valors i dinàmiques dels paisatges, o a l'hora de plasmar en un mapa objectius de qualitat paisatgística, sense disposar de referències prèvies: com cal cartografiar els valors intangibles del paisatge? Poden representar-se o simbolitzar-se aquells valors que corresponen a la percepció sensorial –no només visual– i emocional que un subjecte té d'un paisatge determinat? Com plasmar les canviants i rapidíssimes dinàmiques pròpies de les perifèries urbanes? Com identificar i explicar mitjançant la cartografia les noves identitats paisatgístiques que emergeixen en determinats territoris? Com es poden cartografiar les aspiracions d'una població per a un determinat paisatge? Aquestes i altres preguntes han portat a l'Observatori del Paisatge a organitzar el Seminari Internacional Reptes en la Cartografia del Paisatge: Dinàmiques Territorials i Valors Intangibles, que se celebrarà els dies 29 i 30 de setembre a Tortosa. Col·laboren al seminari el Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE) i l'Ajuntament de Tortosa, i el programa es pot consultar aquí.

Projecte de llei de paisatge del País Basc

Foto

El Departament de Medi Ambient, Planificació Territorial, Agricultura i Pesca del Govern basc inicià el passat mes d'abril el període d'informació pública de l'Avantprojecte de llei de paisatge del País Basc. La llei s'adapta a la terminologia internacional en matèria de paisatge definida pel Conveni europeu del paisatge (al qual la comunitat autònoma del País Basc es va adherir formalment el 2009), i que pretén reconèixer la diversitat de paisatges com un recurs i un patrimoni comú d'interès general des del punt de vista ambiental, cultural, social, històric i de desenvolupament econòmic. La proposta de llei s'estructura en tres capítols. En el primer s'estableix l'objecte de llei, referint-se a la integració del paisatge en les polítiques d'ordenació territorial i urbanística, i en les polítiques sectorials que hi incideixen. En el segon es creen els catàlegs de paisatge, les directrius del paisatge, els plans d'acció del paisatge i els estudis d'integració paisatgística com instruments de protecció, gestió i ordenació. En el tercer, i entre altres determinacions, es crea l'Observatori del Paisatge del País Basc, com una entitat de suport i col·laboració amb l'Administració en tot allò relacionat amb l'elaboració, aplicació i gestió de les polítiques de paisatge. En aquests moments la proposta de llei es troba en fase de resposta a les al·legacions rebudes per part del Govern.

Ajudes a la investigació Pensar el Paisatge 2011

Foto

La Fundación Beulas, a través del Centro de Arte y Naturaleza, convoca per segona vegada les ajudes a la investigació Pensar el Paisatge amb l'objectiu de promoure els estudis teòrics sobre paisatge. Les ajudes estan dirigides a investigadors de la Unió Europea i de països hispanoamericans interessats en el paisatge entès en totes les seves vessants (artística, històrica, geogràfica, estètica, patrimonial, econòmica, territorial, etc.). El termini de presentació de sol·licituds s'acaba el dia 3 d'octubre de 2011. Per més informació consulteu aquí.

Neix la revista 'Vallesos', que se suma a altres revistes divulgatives sobre el patrimoni paisatgístic del país

Foto

En els últims anys han proliferat a Catalunya diverses revistes divulgatives que han esdevingut un testimoni escrit i gràfic del patrimoni cultural, natural i etnològic de diferents parts del país. Aquestes publicaciones tracten amb molta cura i a partir tant de documents escrits com d'experiències vivencials temàtiques relacionades amb el patrimoni paisatgístic local amb una necessària mirada al passat i des d'un profund sentiment de pertinença. L'última revista d'aquestes característiques en aparèixer ha estat Vallesos. Gent, terra i patrimoni, editada per Gent i Terra, i que neix per convertir-se en una eina de coneixement, difusió, conservació i reivindicació dels espais de la Plana del Vallès, Sant Llorenç del Munt, la Serra de l'Obac, els Cingles de Bertí, Gallifa i el Baix Montseny. La nova revista s'afegeix a altres de ja consolidades arreu del país. Una de les primeres referències en aquest tipus de publicacions fou la revista Gavarres, nascuda el juny de 2002, i editada per l'Editorial Gavarres. En aquests moments l'editorial publica també Cadí-Pedraforca, Les Garrotxes i Alberes.

Conclusions del III Congrés d'Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme

Foto

El passat 2 i 3 de juny va tenir lloc a Subirats i Vilafranca del Penedès el III Congrés d'Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme. L'objectiu era crear espais de reflexió i compartir diferents experiències d'altres indrets, al voltant del paisatge, l'art i el turisme del vi. L'Observatori també va ser present en el congrés, en la conferència inaugural que va anar a càrrec de Joan Nogué, director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. Ara és possible consultar les ponències i les conclusions del Congrés en aquest web.

Resultats de la tercera edició del taller internacional Changing Landscapes

Foto

Entre el 3 i el 15 de juny de 2011 s'ha celebrat a la ciutat grega de Volos la tercera edició del taller internacional Changing Landscapes. Mediterranean Sensitive Areas Design, organitzat per la Universitat Mediterrània de Reggio Calabria i dirigit per Daniela Colafranceschi, professora de la facultat d'Arquitectura d'aquesta universitat. Durant 12 dies, un total de 140 participants (entre estudiants i professors) de 14 escoles d'arquitectura i paisatge d'arreu del món, sobretot europees, van debatre i compartir una àmplia varietat d'idees, estratègies, polítiques, solucions i metodologies d'intervenció, des d'una perspectiva contemporània, per dotar de qualitat i sentit de lloc cinc paisatges de la regió de Volos, com ara diversos trams de la seva façana marítima i fluvial, instal·lacions industrials, o de l'illa de Trikeri, entre altres indrets. Les zones estudiades es poden consultar aquí i els resultats del taller aquí. Amb aquesta tercera edició, Changing Landscapes s'ha consolidat com una referència en la recerca, el disseny i la intervenció en el paisatge en àmbits mediterranis degradats, tot aplicant els principis del Conveni europeu del paisatge.

La serra de Tramuntana de Mallorca, Patrimoni de la Humanitat

Foto

La UNESCO va declarar el passat 27 de juny la serra de Tramuntana de Mallorca com a Patrimoni de la Humanitat en la categoria de paisatge cultural. El comitè de Patrimoni Mundial de l'organisme internacional va reconèixer el paisatge singular de la serra mallorquina format durant segles gràcies a la presència de diverses generacions i cultures així com a l'equilibri entre societat i medi natural. En aquest sentit destaquen construccions com els bancals per al cultiu de l'olivera i de les vinyes; la canalització i la conducció de l'aigua amb sistemes hidràulics per aconseguir zones d'horta, i també la presència d'elements de pedra seca. El Consell de Mallorca va iniciar el procés per aconseguir la declaració l'any 2008. A banda dels tràmits institucionals, es van aconseguir 40.000 signatures de suport i es van realitzar diversos projectes didàctics per a les escoles de primària i secundària per divulgar la importància de protegir i preservar la serra de Tramuntana i declarar-la Patrimoni de la Humanitat.

Primera avaluació dels beneficis socials i econòmics dels espais naturals del Regne Unit

Foto

El UK National Ecosystem Assessment acaba de publicar el document "Synthesis of the Key Findings", que avalua l'estat i el valor dels paisatges naturals del Regne Unit, identifica els principals canvis que han patit, així com els principals beneficis socials i econòmics dels últims 60 anys. Un dels aspectes més remarcables de l'estudi és que incorpora una investigació sobre el valor monetari i el no monetari dels espais naturals per a l'economia del país i per a la seva població. Amb aquest enfocament, la institució vol reforçar els arguments per a protegir el paisatge, que el Govern britànic utilitzarà per a desenvolupar les polítiques futures.

Concurs d'Idees YUL-MTL: Paisatges en moviment

Foto

Amb motiu del cinquè aniversari de la designació de Mont-real com Ciutat del Disseny per la UNESCO, el Ministeri de Transports del Quebec ha encarregat a la càtedra de Paisatge i Medi Ambient de la Universitat de Montreal (CPEUM) l'organització d'un concurs internacional d'idees per a la ruta que enllaça l'aeroport internacional Montréal-Trudeau (YUL) amb el centre de la ciutat (MTL) a través de l'autopista 20. La iniciativa s'adreça a promoure una millor interacció entre les infraestructures de transport i els espais residencials del seu voltant mitjançant un projecte de paisatge per a aquesta part de l'àrea metropolitana de Mont-real. Les propostes han de tractar tres aspectes: un projecte de paisatge per a l'àrea metropolitana; una composició escenogràfica per al passadís, i un procés de col·laboració entre els agents de la zona per a un desenvolupament urbà sostenible. Més informació en el lloc web YUL-MTL: Moving Landscapes International Ideas Competition.

Premi FAD 2011 de Pensament i Crítica

Foto

El jurat de l'edició 2011 del Premi FAD de Pensament i Crítica ha reconegut les trajectòries editorials de la Fundació Caixa d'Arquitectes, l'Editorial Lampreave i Dafne Editora. També ha repartit diverses mencions, entre les quals destaquen la col·lecció "Land&ScapeSeries" de l'Editorial Gustavo Gili, que dirigeix l'arquitecta Daniela Colafranceschi, i també la publicació Tormenta e ímpetu (catàleg de la V Biennal Europea del Paisatge), elaborat per la Comissió Executiva de la Biennal Europea del Paisatge en el marc de la col·lecció "Arquia Temas" que edita la Fundació Caixa d'Arquitectes. En ambdós casos s'ha valorat l'aposta per ampliar i connectar el paisatge amb altres disciplines de manera crítica i rigorosa. Enguany, el jurat també ha atorgat un premi especial a l'Editorial Gustavo Gili per la seva feina continuada durant més d'un segle en l'edició i la promoció de l'art, el disseny, l'arquitectura i la cultura a la península Ibèrica i a Iberoamèrica.

La restauració del paratge Tudela Culip-Club Med del cap de Creus, Premi d'Arquitectura de les Comarques de Girona

Foto

La restauració del paratge Tudela Culip-Club Med del Parc Natural del Cap de Creus, de Martí Franch, ha estat una de les obres guanyadores dels Premis d'Arquitectura les Comarques de Girona, que han arribat aquest any a la seva 14a edició. Els altres dos premiats són la nova seu de la Generalitat de Catalunya a l'illa de l'antic Hospital Santa Caterina de Girona i la pavimentació de la Pujada de Can Barris a Maçanet de Cabrenys. Amb la voluntat d'apropar l'arquitectura a la societat, l'any 2010 es va crear un nou premi en el qual s'implicava els professionals del món de la comunicació i la gestió cultural de la província de Girona demanant-los que donessin la seva opinió sobre les obres seleccionades i n'escollissin una. Aquests professionals, a través del seu vot, varen determinar que el Premi Jurat de la Cultura 2011 fos un ex aequo per a dues obres: Tudela Culip-Club Med del Parc Natural del Cap de Creus, i el Parc de les Aigües i la urbanització del nou barri Hortes de Vilabertran a Figueres.

Nous avenços en la Carta del Paisatge del Priorat

Foto

Durant el passat mes de juny el Consell Comarcal del Priorat, promotor de la carta del paisatge de la comarca, ha estat recollint, definint i organitzant les accions i els compromisos que les entitats de la comarca proposen per a la gestió, ordenació i protecció del seu paisatge. De moment, s'ha redactat un primer esborrany del programa de gestió, disponible també al web, que recull les propostes que els agents de la comarca van aportar als tallers. Aquest document s'anirà modificant amb les noves propostes rebudes. Un de les últimes novetats endegades pels promotors de la carta és l'obertura d'un fòrum dirigit a professionals de diferents disciplines que pretén ser un diàleg obert per parlar sobre la Carta del Paisatge del Priorat.

El Museu del Paisatge pren forma

Foto

El Museu del Paisatge de Catalunya, que s'ubicarà a l'edifici de l'Hospici d'Olot, comença a prendre forma. En aquest sentit fins al 31 de juliol es podrà visitar una maqueta a escala real (1:1) d'una sala del futur equipament. Es tracta d'una prova pilot que recull els diversos recursos que s'utilitzaran (audiovisuals, textos, obres, fitxes, mòduls-vídeo, seients...) per tal que el futur visitant se'n pugui fer una idea i pugui realitzar les aportacions pertinents. Per als impulsors del Museu del Paisatge, que suposarà reconvertir l'actual Museu Comarcal de la Garrotxa, la participació és un element clau. Per aquest motiu han activat una pàgina web que pretén esdevenir un espai de reflexió i informació a l'entorn del futur centre. Totes les aportacions es poden canalitzar a través d'un correu electrònic (queenpenses@museudelpaisatge.cat). El Museu del Paisatge, que rep l'assessorament de l'Observatori del Paisatge, serà un museu d'àmbit nacional especialitzat en el paisatge, amb un discurs molt transversal.

Donatiu de llibres del Govern holandès a l'Observatori del Paisatge

Foto

El centre de documentació de l'Observatori del Paisatge va rebre fa poques setmanes un donatiu del Govern holandès, que consta de 26 documents, tots ells relacionats amb la gestió i la planificació del paisatge. Aquest tipus de donatius ajuden a enriquir el fons del centre de documentació amb referències que pel seu origen, temàtica i distribució són de difícil adquisició. La documentació es va rebre amb motiu de l'intercanvi de metodologies de treball i experiències que va tenir lloc el passat mes de maig entre l'Observatori del Paisatge i diverses institucions governamentals i entitats holandeses.

L'Observatori participa al taller Construcción Colectiva de Nuestro Paisaje (Argentina) mitjançant una videoconferència

Foto

El coordinador de l'Observatori del Paisatge, Pere Sala, va participar el 29 d'abril al taller Construcción Colectiva de Nuestro Paisaje, organitzat per l'Asociación Nodo Mendoza de la Red Argentina de Paisaje. Ho va fer mitjançant una videoconferència que es va poder seguir des de les 22 oficines del Consejo Federal de Inversiones (CFI) al conjunt d'Argentina, des de Buenos Aires a Salta passant per San Luis i, evidentment, a Mendoza. Sala va mostrar l'experiència de l'Observatori del Paisatge i les polítiques de paisatge a Catalunya precisament quan s'està iniciant el procés per posar en funcionament l'Observatorio Mendocino del Paisaje. Aquest projecte, que ha rebut finançament del CFI, pretén donar lloc a una institució que articuli tots els actors que realitzen polítiques de paisatge per tal d'elaborar estudis en la matèria tant en l'àmbit del desenvolupament econòmic, ambiental i social, com de sensibilització i educació.

L'Observatori del Paisatge rep el XV Premi Real Fundación de Toledo

Foto

L'Observatori del Paisatge de Catalunya va rebre el passat 28 de juny el guardó de la categoria estatal de la quinzena edició dels Premis Real Fundación de Toledo. L'acte va reunir més de 250 persones al Teatro de Rojas de Toledo. Va recollir el guardó Joan Nogué, director de l'Observatori del Paisatge. Cal recordar que el jurat va premiar l'Observatori per la seva tasca d'estudi, protecció i gestió del paisatge, així com per esdevenir un referent en els àmbits estatal i internacional com a centre de pensament i acció en la matèria. En l'acta del jurat es destaca Joan Nogué, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona i director de l'Observatori des de la seva creació l'any 2005, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, així com totes les institucions i associacions que formen part del consorci de l'entitat per l'esforç i l'atenció que dediquen a estudiar el paisatge, elaborar propostes i sensibilitzar sobre la necessitat d'ordenar-lo en el marc d'un desenvolupament sostenible.

LA TRIA DE L'OBSERVATORI

Road infrastructures: trees avenues in the landscape

Document elaborat per Chantal Pradines per encàrrec del Consell d'Europa on es destaca el valor paisatgístic de les avingudes arbrades, es recullen bones pràctiques de diversos països europeus i es proposen recomanacions per garantir la sostenibilitat d'aquest patrimoni.

Why invest in landscape?

Nova campanya del Landscape Institute del Regne Unit que mostra a través de diferents iniciatives els beneficis econòmics i de qualitat de vida d'intervenir en els paisatges urbans i ordenar-los.

Outstanding landscape in the Mediterranean

Document promogut pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA)

Getting the best from our land: a land use strategy for Scotland

Estratègia de desenvolupament territorial sostenible amb horitzó a l'any 2050 presentada al Parlament Escocès el 17 de març de 2011.

Green infrastructure: connected and multifunctional landscapes

Document del Landscape Institute que explica els múltiples beneficis de les infraestructures verdes.

Children and the natural environment: experiences, influences and interventions

Informe de l'agència anglesa Natural England sobre les relacions que s'estableixen entre els nens i els paisatges naturals.

PAISATGE DIGITAL

Foto

Projets de paysage

Revista científica sobre la concepció i la gestió de l'espai editada per la xarxa Topia. Des del web es pot accedir als diferents butlletins, així com als dossiers temàtics, estudis i treballs de recerca que han anat publicant.

PUBLICACIONS D'INTERÈS

Foto

Landscape indicators: assessing and monitoring landscape quality

Cassatella, Claudia; Peano, Attilia (eds.). Dordrecht: Springer, 2011. ISBN: 978-94-007-0365-0.

Aquest llibre sorgeix de la necessitat de definir uns indicadors concrets per avaluar les diverses dimensions del paisatge i conèixer els efectes de les polítiques de paisatge. El tema és abordat per un equip multidisciplinari d'experts en ecologia del paisatge, història del paisatge, percepció del paisatge, ordenació del territori...

Foto

Cultural landscape and heritage paradox

Bloemers, Tom; Kars, Henk; Van der Valk, Arnold; Wijnen, Mies (eds.). Amsterdam: Amsterdam University Press, 2010. ISBN: 978-90-8964-155-7.

Aquesta publicació tracta sobre la paradoxa entre la preservació del paisatge històric i arqueològic i la seva gestió. Els autors apliquen un enfocament integrador del paisatge que es nodreix de múltiples disciplines i estableix vincles entre el patrimoni històric i arqueològic i la planificació, i entre la recerca i la política.

Foto

Paysages et territoires de l'industrie en Europe: héritages et renouveaux

Edelblutte, Simon. París: Ellipses, 2009. ISBN: 978-2-7298-5227-6.

El nou context de la globalització ha implicat una desindustrialització i aquest llibre tracta sobre aquests territoris i paisatges industrials de l'Europa dels últims 40 anys. Es distribueix en dues parts, la primera és un estudi del territori i del paisatge heretat i actual i la segona parla sobre la reconversió i transformació de les antigues zones industrials.

Foto

Retos y perspectivas de la gestión del paisaje de Canarias

Cortina, Albert; Simancas, Moisés. Tenerife: Gobierno de Canarias: Universidad Internacional Menéndez y Pelayo ISBN: 978-84-79475871.

El llibre és el recull ampliat de les conferències del seminari homònim celebrat a l'octubre del 2010 a Tenerife en ocasió del desè aniversari de la signatura del Conveni europeu del paisatge. La publicació fa un balanç de l'aplicació del Conveni i planteja els reptes de futur, prenent com a referència l'experiència desenvolupada a Canàries. Es pot consultar l'índex aquí.

Foto

Paesaggi rurali storici. Per un catalogo nazionale

Agnoletti, Mauro (ed.). Bari: Editori Laterza, 2010. ISBN: 978-88-420-9430-2.

El llibre presenta el resultat de la investigació que identifica i classifica 123 paisatges italians d'interès històric. Mostra que la conservació no s'oposa al desenvolupament, i que és una manera de pensar i orientar la política.

Les publicacions es poden consultar al centre de documentació de l'Observatori del Paisatge.

L'AGENDA

EL PAISATGE A LA PREMSA

Observatori del PaisatgeNota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.

© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64
http://www.catpaisatge.net / observatori@catpaisatge.net