Paisatg-e / Paisaj-e / Landscap-e / Paysag-e

MARç-ABRIL 10

BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 22

L'Observador

Cinc anys!

Mosaic

Ordenació territorial dels parcs eòlics a l'Alt Empordà

IX Taller del Consell d'Europa per a l'Aplicació del Conveni Europeu del Paisatge i III Congrés Internacional Paisatge i Infraestructures

Feuilla en projet

Pla d'Ordenació del Litoral de Galícia

Projecte educatiu promogut per Natural England: Language of Landscape

La Tria de l'Observatori

Experimentem el paisatge: captem-ne les dimensions culturals i les qualitats vivencials

Normativa sobre protecció i millora del paisatge de la regió Emília-Romanya

Paisatge Digital

Anuari Territorial de Catalunya

Servizio Valorizzazione e Tutela del Paesaggio

Centre de Documentació

Territoires occupés: une autre vision de la France

Boletín de la Asociación de Geógrafos Españoles

El paisaje. De la percepción a la gestión

L'Agenda

Actes de març i abril

El paisatge a la premsa

Recull actualitzat de notícies

L'OBSERVADOR

Foto

Cinc anys!

Joan Nogué
Director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya

En efecte, ja han passat cinc anys des de la creació de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. La constitució formal i legal del consorci s'havia produït uns mesos abans, però la posada en marxa real, operativa, d'aquest ens no va tenir lloc fins a l'1 de març de 2005. Aquell dia s'obria a Olot, al nord-est de Catalunya, a uns 150 km de Barcelona, la seu tècnica de l'Observatori, a l'històric edifici de l'Hospici, un dels més emblemàtics de la ciutat. L'Observatori deixava de ser un projecte per esdevenir una realitat.

[ LLEGIR TOT L'ARTICLE ]

MOSAIC

Ordenació territorial dels parcs eòlics a l'Alt Empordà

Foto

El passat 16 de febrer es va presentar l'estudi Ordenació territorial dels parcs eòlics a l'Alt Empordà, promogut per l'Ajuntament de Figueres, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i el Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient (CILMA), i elaborat a l'Institut Cerdà. Aquest estudi té com a objectiu definir i analitzar models i sectors d'implantació de l'energia eòlica a l'Alt Empordà, tot avaluant les possibilitats i els requeriments del territori, valorant el potencial energètic i proposant un model de gestió comarcal que permeti a les administracions locals de l'Alt Empordà plantejar un escenari de desenvolupament de l'energia eòlica a la comarca. Podeu consultar l'estudi aquí.

IX Taller del Consell d'Europa per a l'Aplicació del Conveni Europeu del Paisatge i III Congrés Internacional Paisatge i Infraestructures

Foto

El Consell d'Europa i la Conselleria d'Obres Públiques i Transport de la Junta d'Andalusia organitzen a Còrdova, entre els propers 15 i 17 d'abril, el IX Taller per a l'Aplicació del Conveni Europeu del Paisatge, juntament amb el III Congrés Internacional sobre Paisatge i Infraestructures. Els dos congressos s'estructuraran en quatre tallers emmarcats temàticament en les infraestructures i el paisatge. El primer taller porta per títol "Xarxes europees i paisatge", i té com a l'objectiu sistematitzar la complexitat i riquesa dels paisatges d'Europa, així com la mobilitat dels seus ciutadans i la qualificació dels transports, construint una visió ordenada i integrada que els doni sentit i posi en evidència el seu valor. En el segon taller, "Infraestructures i paisatge en un model sostenible", es parlarà de com les infraestructures proporcionen l'estructura a les dinàmiques socials i econòmiques del territori i donen suport a la sostenibilitat. El tercer, anomenat "Criteris paisatgístics per al disseny d'infraestructures", es plantejarà la planificació i el disseny de les infraestructures tenint en compte el seu paisatge. Per acabar, en el quart taller, "Infraestructures per a dotar i recuperar els paisatges", es treballarà en la necessitat d'infraestructures del paisatge específiques que apropin la societat al paisatge de manera positiva i eficaç, millorant-ne l'estima i afavorint una aproximació més sensible i conscient als seus valors. Més informació aquí.

Feuilla en projet

Foto

L'Acadèmia Europea per la Cultura del Paisatge (PETRARCA) organitza una setmana de tallers, del 23 al 29 de maig, al poble de Feuilla, la identitat territorial del qual està amenaçada. Feuilla es troba dins el Parc Natural Regional de Narbona, concretament dins la unitat de Corbières (‘terra de vinyes, boscos i matolls'). Feuilla es planteja amb aquests tallers com encarar el futur davant de qüestions com la desaparició de l'agricultura, i en especial les vinyes, la represa del pastoreig, la transformació d'habitatges en segones residències, el creixement descontrolat del bosc o el desenvolupament d'un turisme que respecti una identitat i un territori que aposta per la continuïtat dels seus trets singulars i característics. PETRARCA és un grup internacional de recerca en matèria de paisatge format per geògrafs, ecòlegs, agrònoms, arquitectes, etc. que organitza regularment Setmanes del Paisatge com la de Feuilla. El paper dels seus experts és acompanyar els participants en diferents tallers pràctics per arribar a una visió col·lectiva i a la consideració d'un projecte de futur per als territoris.

Pla d'Ordenació del Litoral de Galícia

Foto

La Xunta de Galicia, a través de la Conselleria de Medi Ambient, Territori i Infraestructures, ha presentat i sotmès a exposició pública el seu Pla d'Ordenació del Litoral (POL) amb l'objectiu de fixar els criteris, els principis i les normes generals per a l'ordenació urbanística de la zona litoral gallega basada en criteris de sostenibilitat, així com d'establir una nova normativa que garanteixi la conservació, la protecció i la posada en valor de les zones costaneres. El Pla abraça 212.000 hectàrees de costa, sobre les quals es dicten una sèrie de mesures protectores i d'ordenació des del punt de vista urbanístic que incidiran en el paisatge gallec. La Xunta ha activat una pàgina web sobre el POL per a garantir l'accés a la informació del Pla i amb la finalitat de rebre comentaris, dubtes i suggeriments dels ciutadans gallecs. La proposta de POL de la Xunta se sotmet alhora a audiència als ajuntaments i institucions competents en matèria d'urbanisme fins a final de març de 2010.

Projecte educatiu promogut per Natural England: Language of Landscape

Foto

Natural England és una entitat que té per objectiu conservar i valoritzar la natura del Regne Unit pel seu valor intrínsec, pel benestar i per la qualitat de vida que pot aportar. La institució ha endegat un projecte educatiu anomenat Language of Landscape ("el llenguatge del paisatge") destinat als alumnes d'onze anys d'Anglaterra, Escòcia i Gal·les. El projecte utilitza la cartografia per captar l'interès dels estudiants i animar-los a explorar el paisatge, no tan sols a classe amb el mapa sinó també a l'exterior. Això ofereix una doble oportunitat al professorat, per una banda reforçar el valor dels mapes i, per l'altra, promoure el coneixement i l'apreciació del paisatge (urbà i rural). El mapa és l'entrada a aquesta exploració teòrica i pràctica, i la geografia proporciona el context i el coneixement per entendre les exploracions. Aquest any, l'agència cartogràfica britànica Ordnance Survey, que treballa amb Natural England i ofereix accés gratuït a la seva cartografia, ha elaborat un recurs addicional per al professorat, un fullet creat amb l'ajuda de la Geographical Association, que destaca els objectius de cada lliçó, les pràctiques i consells per treballar amb els mapes.

LA TRIA DE L'OBSERVATORI

Experimentem el paisatge: captem-ne les dimensions culturals i les qualitats vivencials

Estudi de l'agència governamental Natural England sobre els beneficis culturals i les qualitats vivencials que els paisatges ofereixen a la societat, com l'enriquiment espiritual, el desenvolupament cognitiu, la reflexió i el gaudi estètic.

Normativa sobre protecció i millora del paisatge de la regió Emília-Romanya

Text legislatiu de l'Assemblea Legislativa de la regió italiana d'Emília-Romanya, aprovat a 30 de novembre de 2009, en matèria de protecció i millora del paisatge.

PAISATGE DIGITAL

Foto

Anuari Territorial de Catalunya

Edició digital de l'Anuari Territorial de Catalunya que recull de manera sistemàtica dos-cents temes relacionats amb el medi ambient, les infraestructures, els plans i projectes urbanístics i la política territorial que han estat actualitat en l'opinió pública al llarg d'un any.


Foto

Servizio Valorizzazione e Tutela del Paesaggio

Unitat del govern d'Emília-Romanya que té cura de la protecció del seu paisatge. El web inclou un enllaç al pla territorial regional del paisatge d'aquesta regió.





PUBLICACIONS D'INTERÈS

Foto

Territoires occupés: une autre vision de la France

Lenoir, Jérémie. Le Rheu: La Maison d'éditions LME, 2009. ISBN: 978-2-36026-000-3.

Llibre de fotografies aèries de paisatges francesos transformats per l'ésser humà. L'autor, que ha pres les fotografies amb gran sensibilitat artística, se centra en la bellesa de les formes geomètriques dels paisatges transformats per l'ésser humà.

Foto

Boletín de la Asociación de Geógrafos Españoles

Núm. 51, 2009. ISSN: 0212-9426.

Número monogràfic sobre paisatge que recull articles relacionats directament amb l'activitat del grup de treball d'Història del pensament geogràfic de l'Associació de Geògrafs Espanyols. Les investigacions del grup se centren en les formes modernes de valorar i representar el paisatge, parant especial atenció als elements culturals i simbòlics.

Foto

El paisaje. De la percepción a la gestión

Español, Ignacio; Cruz, Linarejos. Madrid: Liteam, 2009. ISBN: 978-84-92558-06-3.

Aquest text proposa avançar cap a una comprensió transdisciplinar i unitària del valor del paisatge. A més d'analitzar el caràcter del paisatge i la lectura dels seus significats, es presenta una proposta per a una gestió positiva del paisatge.

Les publicacions es poden consultar al centre de documentació de l'Observatori del Paisatge.

L'AGENDA

EL PAISATGE A LA PREMSA

Observatori del PaisatgeNota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.

© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64
http://www.catpaisatge.net / observatori@catpaisatge.net