Paisatg-e / Paisaj-e / Landscap-e / Paysag-e

NOVEMBRE-DESEMBRE 08

BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 14

L'Observador

Paisatge i salut

Mosaic

Presentació del llibre Paisatge i salut

Jornada sobre els paisatges sonors de Catalunya

Seminari L'Observació fotogràfica per a les polítiques de paisatge

Jornada La Selva, territori en transformació

Conclusions del Projecte PAYS.DOC de cooperació europea sobre paisatge

Aprovat definitivament el Catàleg de paisatge de les Terres de Lleida

Cap a l'aprovació del Pla territorial espacial d'ordenació del paisatge de Tenerife

Constitució de l'Aliança de Paisatges Culturals Patrimoni Mundial

Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba 2008

La Tria de l'Observatori

Sèrie 'Paisajes amenazados' publicada al diari La Vanguardia

Recomanació CM/Rec(2008)3 del Comitè de Ministres del Consell d'Europa als Estats membre sobre les orientacions per a l'aplicació del Conveni europeu del paisatge

Paisatge Digital

PaRID

Grup de Recerca PLANFORBIO

Centre de Documentació

Guide de gestion des paysages au Québec

Aridscapes

Paesaggio: l'anima dei luoghi

L'Agenda

Actes de novembre i desembre

El paisatge a la premsa

Recull actualitzat de notícies

L'OBSERVADOR

Foto

Paisatge i salut

Marina Geli
Consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya

L'estat de salut de les persones és producte d'un gran conjunt de factors econòmics, culturals, socials i mediambientals, dels quals tenim identificats alguns efectes. Aquests factors, però, no es limiten a actuar de forma individual, sinó que interactuen i generen fenòmens molt més complexos que tenen impacte sobre la salut de la població. Aquest impacte és el que explica la variabilitat en indicadors com el de l'esperança de vida entre els diferents països de la Unió Europea.

[ LLEGIR TOT L'ARTICLE ]

MOSAIC

Presentació del llibre Paisatge i salut

Foto

L'Observatori del Paisatge de Catalunya i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya acaben de publicar el llibre Paisatge i salut, el primer número de la col·lecció "Plecs de Paisatge" de l'Observatori del Paisatge. El llibre, que es presentarà el proper dimarts 18 de novembre, a les 7 de la tarda, a la Torre Agbar de Barcelona, explora les relacions entre paisatge, qualitat de vida i benestar individual i social des d'una perspectiva innovadora i interdisciplinària. En aquest sentit, Paisatge i salut reflexiona a l'entorn de les iniciatives que s'han anat desenvolupant en aquesta temàtica, des de les polítiques públiques que vinculen la salut amb el territori i el medi ambient a les experiències terapèutiques. El llibre es podrà demanar gratuïtament a l'Observatori del Paisatge de Catalunya i d'aquí a uns mesos estarà disponible en format digital en el web www.catpaisatge.net.

Jornada sobre els paisatges sonors de Catalunya

Foto

El paisatge s'ha relacionat tradicionalment amb el sentit de la vista, però l'oïda, l'olfacte, el gust o el tacte poden arribar a ser tan o més determinants que el mateix sentit de la vista a l'hora de percebre i viure un determinat paisatge. El so d'un lloc configura la seva identitat i és una dimensió essencial del seu paisatge. Però com estudiar i sistematitzar aquests sons? Com evolucionen? Quins i com són els paisatges sonors de Catalunya?. Per respondre aquestes preguntes, el proper dia 11 de desembre se celebrarà, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, la jornada Paisatges Sonors de Catalunya, organitzada conjuntament per la Fundació Bosch i Gimpera/Centre d'Innovació de la Universitat de Barcelona, la Fundació Caixa Catalunya i l'Observatori del Paisatge de Catalunya. Aquesta Jornada mostrarà algunes de les experiències més reeixides a Catalunya sobre paisatges sonors, com a pas previ a un seminari d'abast internacional que se celebrarà més endavant i que considerarà la resta de paisatges sensorials. Es pot consultar el programa aquí.

Seminari L'Observació fotogràfica per a les polítiques de paisatge

Foto

El Ministeri d'Ecologia i Desenvolupament Sostenible del govern francès organitza pels propers dies 13 i 14 de novembre, a París, el seminari L'Observació fotogràfica per a les polítiques de paisatge, amb l'objectiu de reunir experts en planificació urbanística, ordenació del territori, així com paisatgistes, artistes o fotògrafs per debatre sobre el paper dels observatoris fotogràfics del paisatge, una eina emergent a molts territoris europeus. França compta des de 1989 amb un Observatori Nacional de Fotografies de Paisatge, creat amb la finalitat d'emmagatzemar sèries de fotografies d'un mateix lloc fetes en diferents moments. Aquest instrument ha demostrat ser molt útil per analitzar els mecanismes de transformació dels indrets, així com el rol que prenen els diversos actors en aquests canvis. El seminari tractarà, a més, les principals comandes fotogràfiques que realitzen les administracions públiques en matèria d'ordenació del territori o la fotografia com un mitjà per al coneixement i el debat paisatgístic, i comptarà amb la participació de l'Observatori del Paisatge de Catalunya.

Jornada La Selva, territori en transformació

Foto

El Centre d'Estudis Selvatans ha organitzat, pels propers 21, 22 i 23 de novembre, a Santa Coloma de Farners, unes jornades amb el títol La Selva, territori en transformació. L'objectiu de les jornades és reflexionar, des d'un acostament pluridisciplinari, sobre la realitat de la comarca de la Selva, els testimonis de la seva transformació, les percepcions dels canvis i, si escau, les diagnosis per aconseguir un espai més sostenible. Les jornades s'organitzaran al voltant de dues ponències principals que tractaran en un cas sobre els fenòmens que interaccionen en la transformació del territori i el paisatge des d'un posicionament actual i, en l'altre, sobre la dimensió històrica de les transformacions del paisatge de la Selva.

Conclusions del Projecte PAYS.DOC de cooperació europea sobre paisatge

Foto

El proper 1 de desembre, de 9 a 14h, tindrà lloc una jornada de presentació del projecte PAYS.DOC al Departament de Política Territorial i Obres Públiques. La Direcció General d'Arquitectura i Paisatge del Departament de Política Territorial i Obres Públiques va participar en el projecte europeu PAYS.DOC durant el període 2005-2007, en el marc del programa europeu Interreg IIIB – Medocc. En el projecte hi han pres part tretze regions mediterrànies. PAYS.DOC ha permès enfortir els vincles i els intercanvis sobre la implementació del Conveni europeu del paisatge a partir de quatre línies de treball: la creació d'una xarxa virtual d'observació de paisatges mediterranis i dels seus canvis; el II Premi Mediterrani del Paisatge; l'establiment de línies guia comunes sobre integració paisatgística d'activitats en quatre àmbits rellevants (edificacions agràries, àrees industrials, carreteres i paisatges culturals), i la creació del portal Paysmed (www.paysmed.net) de comunicació, dinamització i cooperació entre les regions sobre paisatges mediterranis, obert a tothom. Les tres primeres línies de treball han tingut com a resultat l'edició de tres publicacions, una d'elles és la Guia de bones pràctiques de paisatge, coordinada desde Catalunya, i disponible en castellà, francès i italià. La inscripció a la jornada del dia 1 és gratuïta i es pot fer al telèfon 93 567 27 65.

Aprovat definitivament el Catàleg de paisatge de les Terres de Lleida

Foto

El passat 10 de setembre es va aprovar definitivament el Catàleg de paisatge de les Terres de Lleida, el primer dels set catàlegs que ha d'elaborar l'Observatori del Paisatge de Catalunya, mitjançant l'Edicte de 10 de setembre de 2008, sobre una Resolució del conseller de Política Territorial i Obres Públiques d'aprovació definitiva del Catàleg de paisatge de les Terres de Lleida. El contingut d'aquest Catàleg es pot consultar al web de l'Observatori del Paisatge. El Catàleg de paisatge de les Terres de Lleida va ser lliurat al Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) per part de l'Observatori del Paisatge el 31 d'octubre de 2006 i el DPTOP va sotmetre'l a informació pública el 27 de novembre de 2007. D'altra banda, en aquests moments l'Observatori del Paisatge està preparant els catàlegs de paisatge de l'Alt Pirineu i Aran, Comarques Centrals, Comarques Gironines, Terres de l'Ebre i Regió Metropolitana de Barcelona, que es lliuraran al DPTOP durant el 2009.

Cap a l'aprovació del Pla territorial espacial d'ordenació del paisatge de Tenerife

Foto

El Cabildo Insular de Tenerife ha iniciat aquest estiu els últims passos que l'han de portar a l'aprovació del Pla territorial espacial d'ordenació del paisatge de Tenerife (PTEP), elaborat durant els anys 2005 i 2006 per un equip d'especialistes en ordenació del territori i del paisatge de les universitats de la Laguna i Politècnica de Catalunya, sota la coordinació del geògraf José Ramon Vera i de l'arquitecte i economista Joaquim Sabaté. El document d'avanç va ser aprovat en el ple del Cabildo Insular de Tenerife el passat 27 de juny de 2008, i es va sotmetre a informació pública a partir del 7 d'agost per un període de dos mesos amb l'objectiu que ciutadans, entitats i organismes de l'illa puguin opinar i en facin suggeriments. Seguint els principis del Conveni europeu del paisatge, el PTEP persegueix la protecció del paisatge de l'illa de Tenerife com a recurs natural i cultural i aprofundeix en el coneixement del seu estat i de les possibilitats d'intervenció. Es pot consultar un resum del Pla aquí.

Constitució de l'Aliança de Paisatges Culturals Patrimoni Mundial

Foto

El passat 15 de setembre, representants de diversos paisatges culturals espanyols van signar l'acord de constitució de l'Aliança de Paisatges Culturals Patrimoni Mundial. Mitjançant aquesta signatura els representants van ratificar el compromís adquirit amb la Declaració d'Aranjuez, sorgida el desembre de 2007, a la I Conferència Internacional de Paisatges Culturals Patrimoni de la Humanitat, que buscava unir forces per reivindicar el reconeixement i la preservació d'aquests paratges i compatibilitzar-ho amb un desenvolupament econòmic adequat. Aquesta Aliança, que compta amb el suport del Ministeri de Cultura espanyol i el Centre de Patrimoni Mundial de la UNESCO, es va consolidar a nivell internacional durant la celebració, el passat octubre, de la II Conferencia Internacional de Paisatges Culturals a Sintra (Portugal). La presidència de l'Aliança correspon a Fernando Roboredo, Alcalde de Sintra i la secretaria general a Luciano Sánchez, de la Fundación Aranjuez Paisaje Cultural.

Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba 2008

Foto

Més de 500 professionals es van reunir els dies 25, 26 i 27 de setembre al Palau de la Música de Barcelona amb motiu de celebració de la 5a Biennal Europea de Paisatge. Després de cinc edicions, la Biennal s'ha convertit en una de les cites internacionals més rellevants en l'àmbit del paisatgisme i la més important d'Europa. L'edició coincideix amb l'atorgament del Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba, que enguany ha anat a parar al projecte danès Nicolai, de la paisatgista Kristine Jensen. Es tracta d'un projecte de transformació de l'antic centre educatiu Nicolai (1890-1930), de la ciutat de Kolding, en un espai cultural emergent multidisciplinari que aglutina cinema, literatura, escola bressol, música i artesania. A aquest guardó hi aspiraven onze treballs procedents de països com Itàlia, Països Baixos, Alemanya, Suïssa, Dinamarca o Portugal. Entre els finalistes també hi havia el Parc de l'Aigua de Saragossa, realitzat pels paisatgistes Iñaki Alday, Margarita Jover i Christine Dalnoky. Tant el projecte guanyador com els onze projectes finalistes, així com els 275 projectes seleccionats, s'han exposat fins al 24 d'octubre a la demarcació de Barcelona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

LA TRIA DE L'OBSERVATORI

Sèrie 'Paisajes amenazados' publicada al diari La Vanguardia

Recull dels nou articles apareguts al diari La Vanguardia entre el 5 de juliol i el 30 d'agost de 2008 sota el títol genèric 'Paisajes amenazados', escrits per la periodista Rosa M. Bosch. La sèrie descriu nou paisatges, de característiques ben diverses i de diferents punts del territori de l'Estat espanyol, sotmesos a intervencions que amenacen la seva idiosincràsia.

Recomanació CM/Rec(2008)3 del Comitè de Ministres del Consell d'Europa als Estats membre sobre les orientacions per a l'aplicació del Conveni europeu del paisatge

Recomanació del Comitè de Ministres del Consell d'Europa, adoptada el 6 de febrer de 2008, amb orientacions conceptuals, metodològiques i pràctiques per a l'aplicació del Conveni europeu del paisatge.

PAISATGE DIGITAL

Foto

PaRID

Centre de recerca i documentació internacional sobre paisatge de la Universitat politècnica de Milà, amb una especial atenció al contingut i aplicació del Conveni europeu del paisatge i del Conveni del patrimoni mundial de la Unesco.


Foto

Grup de Recerca PLANFORBIO

Grup de recerca en planificació del paisatge, gestió forestal i conservació de la biodiversitat de la Universitat de Lleida, amb publicacions a diverses revistes entre elles Landscape Ecology i Landscape and Urban Planning.


PUBLICACIONS D'INTERÈS

Foto

Guide de gestion des paysages au Québec

Sylvain Paquette; Philippe Poullaouec-Gonidec; Gérald Domon. Québec: Chaire en paysage et environnement Université de Montréal; Gouvernement du Québec, 2008. ISBN: 978-2-550-52777-0.

Aquesta publicació pretén respondre les necessitats dels col·lectius locals del Quebec pel que fa als instruments de gestió del paisatge. Concebuda com una ‘caixa d'eines', l'obra descriu com fer una diagnosi del paisatge, les mesures reglamentàries i les eines disponibles de sensibilització. Ofereix exemples de bones pràctiques en matèria de protecció, valoració i desenvolupament del paisatge.

Foto

Aridscapes

Shlomo Aronson. Barcelona: Gustavo Gili, 2008. ISBN: 978-84-252-2221-4.

L'arquitecte paisatgista té una gran responsabilitat a l'hora de crear projectes que no malmetin el fràgil equilibri natural de les zones àrides. La comprensió d'aquest tipus de paisatge serà de gran ajuda per preservar la qualitat de vida de la població que habita en aquests territoris. Aquest llibre presenta nombrosos exemples que mostren com és possible treballar amb un paisatge inicialment tan hostil.

Foto

Paesaggio: l'anima dei luoghi

Luisa Bonesio; Luca Micotti (eds.). Reggio Emilia: Diabasis, 2008. ISBN 978-88-81035510.

Recull de les conferències del congrés homònim on filòsofs, arquitectes, urbanistes i ambientòlegs investiguen sobre l'aspecte multiforme del paisatge, per repensar el lloc com a porció de la superfície terrestre concreta i singular, en la qual la natura i la cultura es relacionen de diverses maneres.

Les publicacions es poden consultar al centre de documentació de l'Observatori del Paisatge.

L'AGENDA

EL PAISATGE A LA PREMSA

Observatori del PaisatgeNota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.

© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64
http://www.catpaisatge.net / observatori@catpaisatge.net