Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
77. Abril-juny 23
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Habitar el paisatge

Jean Marc Besse
Filòsof i historiador, director de recerca del CNRS i director de redacció de la revista Carnets du paysage

Hi ha una gran varietat de definicions, enfocaments, professions i llenguatges sobre el paisatge. Els paisatges de l’arquitecte, el paisatgista, el fotògraf, l’historiador de l’art, el geògraf, l’antropòleg, el poeta, l’ecologista, l’enginyer, el polític, l’administrador, però també del turista, l’habitant, etc., no són els mateixos, encara que pugui haver-hi comunicació i punts en comú ocasionals. [+]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
A punt el Seminari internacional Governar el paisatge per ordenar el territori
L'Observatori del Paisatge de Catalunya i el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya organitzen el Seminari internacional "Governar el paisatge per ordenar el territori" pels dies 26 i 27 d’abril de 2023, a Barcelona. El seminari pretén explorar noves metodologies, eines i instruments que situïn el paisatge com a un element central de l'ordenació del territori. Per inscriure't, envia un correu a inscripcio@catpaisatge.net (indica’ns si vols inscriure’t per assistir de manera presencial o seguir-lo via telemàtica).[+]
titol foto
Paisatges de la por
Un any més l’Observatori ha col·laborat amb el festival de literatura MOT. La temàtica d’enguany ha estat la por, i a través d’una crida ciutadana s’han recollit fotografies dels llocs que generen por per a posteriori projectar-les durant les dues setmanes que dura el festival a les pantalles de la biblioteca Marià Vayreda d'Olot i al vestíbul de la biblioteca Carles Rahola de Girona. El paisatge és ple de significats i ens desperta emocions que influeixen directament en el nostre benestar. Contínuament estem interactuant amb els llocs de manera emocional, els imbuïm de significats que retornen a nosaltres a través de les emocions que ens desperten. La por és una d’elles, i cadascú la pot percebre en un paisatge diferent. [+]
titol foto
Es publiquen els darrers resultats del programa de seguiment de l'evolució del paisatge suís (LABES)
Aquest programa de seguiment, impulsat des del 2007 per l'Oficina federal de medi ambient (OFEV), es basa tant en l'evolució dels canvis físics en el paisatge com també en els canvis en la percepció del paisatge per part de la població. Els resultats constaten que la població que viu en entorns més rurals valora més positivament el seu paisatge que no pas la que viu en entorns urbans. El document també fa evident que, tot i que hi ha algunes tendències positives, com per exemple que la superfície urbanitzada ha crescut a un ritme inferior al de la població, el paisatge segueix sotmès a una pressió constant. Això fa que, sense mesures de protecció i millora de la qualitat del paisatge, especialment en l'àmbit de la planificació territorial i urbanística, no es puguin assolir els objectius de qualitat paisatgística definits en la Concepció del Paisatge Suís (Conception "Paysage suisse"). 
titol foto
França mira cap als catàlegs de paisatge de Catalunya per actualitzar la metodologia dels Atlas de paysages
El passat mes febrer un equip del Ministeri de la Transició Ecològica del Govern francès va reunir-se amb l’Observatori del Paisatge per intercanviar informació i experiències sobre la metodologia d’elaboració dels catàlegs de paisatge, amb la finalitat d’inspirar la revisió que en aquests moments estan fent de la metodologia dels Atlas de paysages (equivalent a França dels catàlegs de paisatge). No és la primera vegada que els catàlegs de paisatge esdevenen un punt de referència per a l’administració francesa. Ja l’any 2018 el Comissariat General de Medi Ambient i el Desenvolupament Sostenible del Ministeri de la Transició Ecològica va elaborar l’informe Intervencions paisatgístiques a Europa. Elements de comparació per a les polítiques públiques franceses, on citava la Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge de Catalunya, la creació de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i el desplegament dels catàlegs dels paisatge com a exemples a seguir.
titol foto
Obertes les inscripcions al Premi Internacional de Paisatgisme Rosa Barba Casanovas
El Premi Internacional de Paisatgisme Rosa Barba Casanovas té com a objectiu reconèixer les millors i més innovadores pràctiques en Arquitectura del Paisatge, per a projectes constructius creats a tot el món des del 2017 fins al 2022. La data límit d’inscripció de projectes és el 30 de maig de 2023. Tots els projectes seleccionats seran publicats al Llibre-catàleg de la Biennal, formaran part d'una exposició i s'inclouran a l'arxiu en línia de la Biennal. A més, el Premi selecciona de 7 a 11 finalistes que seran convidats al 12è Simposi Biennal de Barcelona, que tindrà lloc del 27 al 28 de novembre de 2023. El guanyador serà premiat pel Jurat Internacional amb una dotació de 15.000€, gràcies a la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell.
titol foto
L'Observatori participa en la redacció del Compromís Nacional per un Turisme Responsable
El turisme català es troba en una situació de cruïlla que requereix d’una mirada renovada i adaptada als desafiaments actuals i a un món permanentment canviant. Per fer-ho possible, més d’un centenar d’empreses, associacions i institucions turístiques, entitats territorials, centres de formació i recerca, sindicats, entitats cíviques i ambientals s’han adherit al Compromís Nacional per un Turisme Responsable, una eina de consens transversal entre un munt d’actors que va ser presentada el passat 23 de març de 2023 a l’edifici de La Llotja. El Compromís Nacional per un Turisme Responsable situa el paisatge en el centre de l'estratègia turística, i per aquest motiu l’Observatori ha participat en la seva redacció i s’hi ha adherit. El document és el resultat d’un ampli procés de participació col·lectiva i un esforç de conciliació entre projectes i mirades molt diverses.
titol foto
Declaració de Sevilla sobre la integració de la dimensió social a la investigació i la gestió de paisatges culturals
Els passats dies 30 de novembre i 1 de desembre de 2022 es va celebrar a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Sevilla el Simposi Internacional “Paisatges Culturals i Percepcions Socials”. El Simposi, en què va participar el director de l'Observatori del Paisatge , va ser l'esdeveniment final del projecte PAYSOC. Paisaje y Sociedad. Análisis de la Percepción Social en Paisajes Culturales, liderat per l'Institut Andalús de Patrimoni Històric (IAPH) Com a resultat del Simposi s'ha redactat la Declaració de Sevilla sobre la integració de la dimensió social en la investigació i gestió dels paisatges culturals, subscrita pel conjunt de ponents que van participar al Simposi, i que aspira a convertir-se en un referent per als que investiguen i gestionen els paisatges culturals, mitjançant l'impuls a la integració de la percepció i participació social en les actuacions sobre el paisatge. Per a subscriure's a la declaració, omplir aquest formulari.
titol foto
Laboratori de paisatge i indústria
L'Oficina Tècnica d'Estratègies per al Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona ha organitzat diverses sessions per explorar com el paisatge es connecta amb les noves economies. En aquest laboratori concretament, celebrat el novembre de 2022, es va explorar la relació entre la indústria i la gestió del paisatge a escala local, en termes de localització i vocacions productives. S'hi van abordar aspectes com si la qualitat del paisatge és un factor important per la localització de la indústria, quins són els productes industrials associats al paisatge i quins són els principals paisatges industrials de Catalunya. Es pot consultar en obert tota la documentació de les sessions aquí.
titol foto
Beca ENFooCA de 2023 – Premis Arnau Bartrina Luque
L’Observatori del Paisatge forma part del jurat d’aquesta beca de residència per a joves d’entre 18 i 35 anys que treballen la biodiversitat i el paisatge en sentit ampli a la comarca de la Garrotxa a través de la fotografia i/o el vídeo. L’objectiu de les beques és recolzar el treball en aquests àmbits. Les beques compten també amb la col·laboració del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, l’Escola d’Art d’Olot, l’Ajuntament d’Olot i el Consell Comarcal de la Garrotxa. Candela Sánchez López i Celia Moreno Crespo son les guanyadores de la beca ENFooCA 2023 amb el projecte “Noviembre” que es centra en la investigació i visualització dels tossols d’origen volcànic en el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
titol foto
En paper els tres volums de la col·lecció 'Teoría y Paisaje'
S'han publicat en paper els tres llibres de la col·lecció “Teoría y Paisaje”, una coedició entre l'Observatori del Paisatge de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. El primer número, publicat el 2011 únicament en versió digital, va sorgir del Seminari Internacional “Reflexions des de mirades interdisciplinàries”. El segon número, també publicat en versió digital el 2015, va ser fruit d’un segon seminari aquest cop titulat “Paisatge i emoció. El ressorgiment de les geografies emocionals”. I finalment set anys després s’edita l’últim número, resultat de la celebració l’any 2021 d'un tercer seminari titulat “Paisatges creatius. L'art i la reinvenció dels llocs”.
 
Territoris pel Paisatge
 
Foto de la notícia  
Inaugurat el Centre d'interpretació del paisatge de l'Alt Empordà (CIPAE)
El Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Ajuntament del Far d’Empordà han inaugurat el Centre d’interpretació del paisatge de l’Alt Empordà  (CIPAE) per donar a conèixer la diversitat dels paisatges de la comarca i els seus valors. El centre, ubicat al municipi de Far d’Empordà, consta d’una exposició permanent, una xarxa d’itineraris i activitats pedagògiques. L’exposició està pensada per tots els públics i  fa una breu descripció de les unitats de paisatge de Catalunya, els instruments per la protecció, gestió i ordenació dels paisatges de Catalunya per centrar-se, sobretot, en els paisatges de l’Alt Empordà. L’Observatori del Paisatge de Catalunya ha col·laborat en l’elaboració d’una part dels continguts dels materials expositius.
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Documenta paisatge
Plataforma de material docent multimèdia i aportacions per part d'experts externs sobre la temàtica del paisatge. Coordinat pel Departament d'Urbanisme i Ordenació del Territori de la Universitat Politècnica de Catalunya.
titol foto paisatge digital
Museu de Camins
Museu a l’aire lliure a la Vall de Siarb (Pallars Sobirà) per accedir al conjunt de patrimoni cultural i natural de la vall.
 
 
Arxiu d'Imatges Pànic i paisatge
 
Montse VilaNarcís SastreJoan Soler i Gironès
Marta PratMarc SolernouIgnasi López
Alba BobadillaMarta PratJosefina Plana
Xavier ErruzGemma BretchaLaura Puigbert
Ignasi LópezMarta PratJoan Sorolla
Núria MussonsXevi RocaGeorgina Freixa
Jordi GrauJordi VilaGeorgina Freixa
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Paisaje y energías alternativas
Pascual Riesco Chueca (coord.) Monográfico de la Revista PH núm. 108, febrero de 2023. Sevilla: Junta de Andalucía, Instituto Andaluz de Patrimonio Històrico. Disponible aquí.

El darrer número de la Revista PH dedica la part central a debatre sobre el tema de les energies alternatives i el paisatge, recollint la veu d’especialistes en diverses matèries entre ells el tècnic de l’Observatori del Paisatge, Jordi Grau, amb l'article "Energías renovables bien inseridas en el paisaje: una cuestión de modelo y de criterios de integración paisajística”.
Región. Paisaje fotografía patrimonio
David Rejano; Mariela Beltrán. Madrid: Dirección General de Patrimonio Cultural, Comunidad de Madrid, 2022. ISBN: 978-84-451-4031-4.

Catàleg de l’exposició homònima que permet fer un recorregut per la Comunitat de Madrid des de la perspectiva del paisatge com a patrimoni. El llibre mostra part del resultat de la missió fotogràfica anomenada Región, realitzada per 17 fotògrafes i 16 fotògrafs, per tots els municipis de la Comunitat.
Guía de criterios paisajísticos en el contacto urbano-rural en Navarra
Michela Ghislanzoni (coord.). Pamplona: Gobierno de Navarra, 2022. ISBN: 978-84-235-3648-1.

La guia recull les principals línies d’investigació dels espais periurbans així com una sèrie de recomanacions d’integració paisatgística, que serveix de reflexió i orientació per el treball de les entitats, els agents i la ciutadania en la gestió territorial.
Paisatges literaris
Núria Solsona. Barcelona: Zahorí, 2023. ISBN: 978-84-19532-62-6.

La publicació reuneix vint-i-cinc obres mestra de la literatura juvenil i universal en un viatge iniciàtic pels llocs on un dia van viure o van somiar els seus autors. A tota gran obra, l'escenari i el paisatge estan tan lligats al relat com qualsevol dels seus protagonistes.
Imagier paysage-énergie. L'Évolution des paysages en France : quelle place pour l'énergie?
Savine Pied; Bertrand Folléa. École nationale supérieure de paysage, 2022. ISBN: 978-2-490857-15-9. Disponible aquí.

El llibre permet conèixer i entendre, a través de les il·lustracions, l’evolució dels paisatges de França en relació amb l’energia, així com els reptes contemporanis de la transició energètica i ecològica, i els nous paisatges que podrien sorgir en el futur en funció de les decisions que es prenguin ara.
Revista Paisagens Híbridas: espaços livres, redes ecológicas e direito à paisagem
Flavia Teixeira Braga (org.). Universidade Federal do Rio de Janeiro, volum 2, núm. 1 (2022). Disponible aquí.

Número temàtic dedicat al tercer col·loqui internacional titulat "Lote e Quadra, Cidade e Território” amb l’objectiu de promoure, ampliar i actualitzar el debat sobre l’urbanisme ambiental des d’un punt de vista interdisciplinar, i amb el paisatge com a base.

 
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter