Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
73. Abril-juny 22
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Caminar: el paisatge com a actitud

Clara Garí
Directora del Centre de Creació Contemporània Nau Côclea i de Walking Art Grand Tour

L'art de caminar no és una Bella Art, tampoc és un esport. No és com la pintura, ni com la música, ni com la dansa. Però tampoc és com la marxa nòrdica, ni com el trekking. Més que amb aquestes activitats, l'art de caminar es relaciona amb l'art de viure i amb el de viatjar. L'art de caminar és una manera, no l'única, però sí una de privilegiada, de pertànyer al paisatge. [+]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Curs ‘Gestió, intervenció i valorització del paisatge des de l'escala local'
L’Observatori del Paisatge organitza per quart any consecutiu un curs de paisatge per a tècnics de les administracions catalanes. Durant 6 sessions entre el 26 d’abril i el 12 de maig, aquest curs organitzat conjuntament amb la Diputació de Lleida pretén explorar, des d'una perspectiva local, noves formes de gestió, ordenació i tractament dels paisatges de la demarcació de Lleida, amb la mirada posada en l'urbanisme, la dinamització local, el turisme, o la gestió dels espais naturals i del patrimoni. El curs presentarà casos, eines i metodologies que ajudin a construir paisatges de qualitat que repercuteixin positivament en el benestar de la població, generin oportunitats econòmiques i dinamitzin culturalment i socialment els territoris.[+]
titol foto
Nou seminari internacional 'Repensant els jardins històrics. El passat en el present'
Els jardins històrics tenen un paper molt rellevant en el debat contemporani sobre la qualitat del paisatge i la seva gestió. Més enllà dels jardins reconeguts en els catàlegs oficials, a Catalunya n’hi ha un munt amb importants valors patrimonials, sovint amb poca o escassa protecció i a voltes en perill de desaparició. El seminari, que es portarà a terme els dies 16 i 17 de juny a l'Espai Cràter d'Olot, pretén aprofundir en el coneixement dels seus valors i incentivar-ne la conservació i promoció, tot generant nous marcs conceptuals i instrumentals que facilitin la seva adaptació a la contemporaneïtat. És organitzat per l’Observatori amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot. Properament difondrem el programa.
titol foto
Oberta la convocatòria per participar als encontres internacionals ‘Art del Caminar i Geografies Relacionals'
L’Observatori del Paisatge col·labora en l’organització dels encontres internacionals “Art del Caminar i Geografies Relacionals” que tenen com a objectiu establir un diàleg entre la teoria i la pràctica on caminar esdevingui un instrument de connexió territorial, una eina de mapeig i un format d’expressió creativa. Punt de trobada per al debat, l’experiència i la reflexió, la trobada se centrarà principalment en l’anàlisi de la relació cada cop més mediatitzada entre les persones i les geografies. Els Encontres, que es portaran a terme del 5 al 9 de juliol de 2022, es conceben conjuntament com una jornada i un esdeveniment artístic simultani; en format de trobada itinerant entre les ciutats de Girona, Olot i Vic. La convocatòria està oberta fins a l’1 de maig. 
titol foto
Eines per a la gestió i ordenació del paisatge del Geoparc Orígens
El passat 4 de febrer de 2022 l'Assemblea de socis i sòcies del Geoparc Orígens va aprovar el document "Eines per a la gestió i ordenació del paisatge i de l'espai agrari a l'àmbit del Geoparc". El document proposa d'una manera innovadora directrius dirigides a la protecció,  gestió  i  ordenació  del  paisatge,  i  també  a la preservació dels espais agraris a l'àmbit del Geoparc Orígens. Així, pretén establir una sèrie de pautes o criteris  d'avaluació  de  nous  projectes que s'ubiquin en el territori,  i  d'aquesta  manera  dirigir  els  canvis  territorials evitant  efectes  que  puguin  qüestionar el compromís del Geoparc amb el desenvolupament sostenible. També inclou procediments per incorporar normativament les recomanacions als ens locals.
titol foto
Moltes ruralitats, molts paisatges
Durant el mes de març, l'Observatori del Paisatge ha col·laborat amb el festival de literatura MOT. El títol del festival d'enguany era "Al camp. Literatura i ruralitat" i s'ha centrat en l'anàlisi de com i de quina manera es fa literatura en el món rural. L'activitat de l'Observatori ha consistit en la projecció de fotografies que buscaven  confrontar l'espectador amb la imatge que té de la ruralitat. A Catalunya hi ha una gran diversitat de paisatges rurals, molts dels quals no coincideixen amb la imatge tradicionalment associada al camp. La crisi global ha accelerat la necessitat de repensar el model territorial i el rol que han de jugar els territoris rurals. Les imatges s'han pogut veure durant dues setmanes en dues pantalles de la biblioteca Marià Vayreda d'Olot i al vestíbul de la biblioteca Carles Rahola de Girona.[+]
titol foto
Projecte artístic ‘Nit de pedra seca. Què en farem de tu?'
L’exposició “Nit de pedra seca. Què en farem de tu?”, promoguda per l’Espai inLoft i que ha comptat amb la col·laboració de l’Observatori del Paisatge, s’ha pogut veure del 25 de febrer al 20 de març al celler i molí d’oli de l’antic sindicat de vinyaters d’Igualada, en el marc del festival internacional de fotografia FineArtNit de pedra seca reconeix i converteix aquest patrimoni en objecte artístic contemporani, la qual cosa genera nous debats sobre la seva preservació i els possibles usos a través de quatre eixos: anvers i revers, a les palpentes, escenaris ancestrals i integració invisible. L’exposició partia d’una convocatòria de fotografia i arts escèniques de l’any 2021 i presentava les obres realitzades per Èric Alcoberro, Luís Calle, Manuel Duarte, Asier Gogortza, Alèxia Lleonart, Jordi Llordella, Joan Sorolla i Judit Vidal.
titol foto
El festival Sismògraf, basat en el moviment i el paisatge
La catorzena edició del festival Sismògraf s’ha celebrat del 7 al 10 d’abril a Olot i ha encetat una nova etapa que se centra especialment en el moviment i el paisatge. Ho ha fet a través de 3 reptes (el social, l’ambiental i el relacional) que li permeten esdevenir un festival fet per a la ciutadania i amb una mirada més internacional. El lema d’enguany era “el festival que detecta el moviment del cos i del planeta”.
titol foto
Els últims paisatges ja arriben a 16 comarques
El web del projecte "Els últims paisatges. Patrimoni funerari" s'ha ampliat fins a les 16 comarques actuals. Les darreres comarques incorporades han estat la Conca de Barberà, el Vallès Occidental, el Moianès, l'Urgell, el Pla d'Urgell, el Tarragonès i el Barcelonès. Aquest web és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge amb la col·laboració de l'Associació Coementerium, amb l'objectiu d'abordar el patrimoni funerari des d'una visió global i integradora i posar en valor la seva dimensió paisatgística.
titol foto
Seminari sobre protecció del patrimoni paisatgístic a Panamà
L’Observatori del Paisatge ha tingut l’honor de participar com a entitat convidada al seminari ‘Desarrollo de metodologías y técnicas innovadoras en documentación, valoración y protección del patrimonio paisajístico’ que es va portar a terme a la ciutat de Panamà. El director, Pere Sala, va centrar les seves dues conferències en la identificació i reivindicació del paisatge mitjançant els catàlegs així com en la integració del paisatge en les polítiques públiques a Catalunya. El seminari estava organitzat per la Secretaría Nacional de Ciencia, Tecnología e Innovación i la Universitat de Panamà. Podeu accedir als enregistraments aquí: sessió 1, sessió 2, sessió 3, sessió 4, sessió 5
titol foto
Convocatòria de comunicacions: La planificació territorial basada en el paisatge a Europa
La revista LAND, està preparant un número especial sobre "L'ordenació territorial basada en el paisatge a Europa" tot partint de les tres línies prioritàries d’acció incloses en el Manifest UNISCAPE sobre el futur del paisatge europeu. Aquest número especial té com a objectiu proporcionar una visió completa i profunda dels processos d'última generació associats a la planificació territorial basada en el paisatge a Europa i la definició de marcs de planificació futurs des de les perspectives internacional, europea, nacional i regional. La data límit per a enviar manuscrits és el 15 de setembre de 2022.
titol foto
Wikipedra: hem arribat a les 30.000 construccions i 500 col·laboradors!
La Wikipedra, l'inventari col·laboratiu de la pedra seca, ha superat les 30.000 construccions inventariades després de pràcticament 11 anys de funcionament. La iniciativa, coordinada per l'Observatori del Paisatge, és possible gràcies a la tasca del grup Drac Verd de Sitges i la col·laboració de fins a 500 voluntaris d'arreu del territori. Fins ara, els tres municipis amb més elements inventariats, són el Pont de Vilomara i Rocafort amb 1.427 construccions, el Pla de Santa Maria, amb 764 i Monistrol de Calders, amb 695. Aquest inventari és un bon punt de partida per desenvolupar polítiques d'àmbit català i d'àmbit local que vagin encaminades a una millor gestió d'aquest patrimoni que configura bona part dels paisatges de Catalunya i de la Catalunya Nord.
titol foto
transFORMING the LANDSCAPE, documental premiat a l'Australia Film Festival
El curtmetratge TRANSFORMING the LANDSCAPE (ambientat a Paraty, Brasil) ha estat guardonat amb el Best Short Film a l’Australia Film Festival. El curt difon aspectes essencials de les comunitats tradicionals de la Costa Atlàntica brasilera que s'enfronten a l'actual desenvolupament urbà, planteja qüestions que s'estenen a altres zones costaneres d'Amèrica Llatina amb realitats semblants i reflecteix les lluites dels pobles tradicionals a tot el món. Paraty té el reconeixement de Patrimoni Mundial Cultural i Natural i ha estat sota pressió, ja sigui per l'explotació excessiva del turisme o el creixement urbà incontrolat, entre altres factors que impacten negativament en el paisatge. El risc de degradació del paisatge suposa la pèrdua de recursos, de qualitat de vida i de l'essència del paisatge. A part de l’Australia Film Festival, el documental també ha rebut una menció d’honor del World Cine Fest.
 
Territoris pel Paisatge
 
Foto de la notícia  
Jornades d'intercanvi de coneixement de la Candidatura Priorat-Montsant-Siurana
El cap de setmana del 25 al 27 de febrer de 2022 l'associació Prioritat va organitzar unes jornades d'intercanvi de coneixements on hi van invitar alguns dels experts implicats en el procés de candidatura UNESCO Priorat-Montsant-Siurana i el projecte territorial que implica. L'Observatori del Paisatge va ser convidat a aquesta trobada, la qual s'havia marcat com un objectiu estratègic reflexionar sobre l'origen del procés de la Candidatura, en quin punt s'és ara, i definir conjuntament cap a on es vol anar i com assolir-ho. La trobada, on hi van participar més de 30 persones, fou un espai per expressar inquietuds i aportar propostes, i en definitiva conversar sobre la Candidatura (origen, el dossier, els valors, el patrimoni recollit, etc.) i el Sistema de Gestió del territori (instruments, mecanismes i abast). La trobada també va servir per debatre sobre l'organització interna, la continuïtat i les funcions de l'associació Prioritat.
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Economia del paisatge (Diputació de Barcelona)
Pàgina de l'Oficina Tècnica d'Estratègies per al Desenvolupament Econòmic, que treballa per la conceptualització del paisatge productiu i integrar-lo als instruments de planificació, gestió i avaluació de les polítiques de desenvolupament econòmic local als municipis de la demarcació de Barcelona.
titol foto paisatge digital
Pagus - Laboratório da Paisagem UFRGS
Web del centre de recerca Pagus Laboratório da Paisagem de la Universidade Federal do Rio Grande do Sul de Brasil.
 
 
Arxiu d'Imatges Moltes ruralitats, molts paisatges
 
Pere Sala i MartíLaura Rangil Xavier Borràs
Jordi BasXavier SerraJordi Salinas
Jordi GrauYasmina CurtoObservatori del Paisatge
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
L'altre món rural. Reflexions i experiències de la nova ruralitat catalana
Rosa Cerarols; Joan Nogué (eds.) (2022). Manresa: Tigre de Paper. ISBN: 978-84-18705-28-1.

Aquest llibre presenta una visió esperançadora del món rural que no s’enfronta amb la ciutat sinó que el dota de discurs propi. S’hi assenyalen els principals reptes a què ens enfrontem al mateix temps que ens acostem a experiències reals i molt diverses que construeixen, en el dia a dia, el món rural del demà.
Disorder
Borja Ballbé. [S.l.]: Borja Ballbé y Querida. ISBN: 978-84-09-31816-2.

Les fotografies de Ballbé, inspirades en els grans fotògrafs de carretera americans, són un poderós relat de la realitat interpretada a través de la solitud, la depressió i l’ansietat. Imatges que freguen la banalitat de bordells, bars de carretera, benzineres desertes, taules buides o dormitoris impersonals, ofereixen una visió minuciosa d'un procés d'autoconsciència traslladat en aquells instants que es congelen en el temps.
Rethinking Public Space. The intangible design
Daniela Colafranceschi; Joan Nogué (eds). Monogràfic de la revista Ri-Vista. Ricerche per la progettazione del paesaggio. Vol. 19, núm. 2 (2021). Disponible aquí.

En aquest número es presenten investigacions, experiències, tendències i aspectes del disseny que revelen les característiques d'un fenomen actual, que progressivament desplaça el focus dels aspectes estilístic-formals dels espais públics, per tractar-los com a espais emocionals de la nostra existència.
Todo bajo el sol
Ana Penyas. Barcelona: Penguin Random House, 2021. ISBN: 978-84-16131-78-5.

L'autora ens situa a la costa llevantina a principis dels anys seixanta per explicar-nos la història d'una família que pateix les conseqüències del turisme de masses. Al llarg de les dècades, veiem com l'auge del neoliberalisme trunca les esperances i els projectes dels membres d'aquesta família, el testimoni dels quals ens parla d'una època en què els paisatges i la seva riquesa natural es van transformar per sempre.
Guia per impulsar consultes ciutadanes en l'àmbit local
Agustí Mas [et al.]. [Barcelona]: Generalitat de Catalunya. Departament d’Acció Exterior i Govern Obert, 2021. Disponible aquí.

La publicació analitza la manera de portar a la pràctica amb rigor una consulta ciutadana al llarg dels diferents moments que comporten la seva planificació i implementació. És el resultat d'un treball col·laboratiu desenvolupat dins el Grup de Governança del Campus Cohesió i Compromís Social de la Universitat de Girona, entre ells el tècnic de l’Observatori Jordi Grau.
Paisaje, ordenamiento y sustentabilidad. Diálogos multidisciplinares con la Arquitectura de Paisaje
Ciudad de México: Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Arquitectura, 2021. ISBN: 978-607-30-5602-1.

Aquesta publicació promou la reflexió, des de la mirada de diverses disciplines com la geografia, l’urbanisme, l’economia i el desenvolupament sostenible. I el debat crític sobre la generació de coneixement, a l’incorporar al discurs del disseny de paisatge els temes d’ordenació i sostenibilitat.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter