Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
71. Octubre-desembre 21
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Paisatge i identitat jurídica

Amy Strecker
Professora associada de la UCD Sutherland School of Law, University College Dublin

Podria semblar que la idea de combinar dret i paisatge no és gaire encertada, com demostra el fet que sovint em trobo en entorns jurídics on jo soc l’única especialista en paisatge, o en iniciatives paisatgístiques on jo soc l’única especialista en dret! Tanmateix, la relació entre dret i paisatge és fonamental, ja que afecta els drets humans, la protecció del medi ambient, la legislació sobre el patrimoni cultural, el dret de la propietat immobiliària i la justícia espacial. [+]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Nou llibre de l'Observatori, Paisatge i Imatge. La fotografia
La nova publicació titulada Paisatge i Imatge. La fotografia és un tast del seminari celebrat a Girona l’any 2017 i organitzat conjuntament per l'Observatori del Paisatge i el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l'Ajuntament de Girona. El llibre, format per dos volums, analitza el paper de la fotografia com a eina per interpretar i gestionar el paisatge i conèixer la nova fotografia de paisatge, tot des d'un enfocament transversal i des de múltiples mirades: artística, estètica, documental, territorial, urbanística, patrimonial, o editorial, entre d'altres. El trobareu disponible a text complet a la web de l'Observatori. [+]
titol foto
La Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona ha arribat a la 11a edició
Del 27 de setembre al 2 d’octubre de 2021 ha tingut lloc la 11a edició de la Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona amb el lema “Climate Change Again”, per reflexionar sobre com afrontar la mitigació del canvi climàtic i com el paisatge es pot convertir en una eina primordial per assolir-ho. La Biennal sorgeix de la voluntat d’aprofundir i generar debat entorn al paisatge i en l'edició 2021 ha inclòs el Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba als millors projectes de paisatgisme, un Simposi i una exposició dels projectes finalistes, així com el Premi Internacional de les Escoles de Paisatge. La Biennal és una iniciativa del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya - Barcelona Tech.
titol foto
Els Països Baixos s'interessen per les estratègies de conscienciació paisatgística de l'Observatori
L’Observatori ha tingut l’honor de participar com a entitat convidada en el Simposi ‘The future of the European Landscape’, organitzat per la Societat de Recerca en Paisatge (Society of Landscape Research, WLO) el passat 17 de setembre a la ciutat holandesa de Culemborg. El simposi forma part d'una sèrie de conferències organitzades els últims mesos per la xarxa europea UNISCAPE. S’ha desenvolupat en format híbrid (presencial i en línea), i ha comptat amb la col·laboració de l’Agència Holandesa del Patrimoni Cultural i la Universitat de Wageningen (WUR). El Seminari ha servit per recomanar accions i mesures per a proporcionar el suport polític i institucional necessari per al paisatge en els propers 20 anys.
titol foto
El CADS presenta l'informe 'Un litoral al límit', amb recomanacions per a una gestió integrada de la costa catalana
L’informe, fruit d’un any i mig de treball per part del CADS, fa una breu diagnosi sobre els grans reptes que aborda actualment el litoral català i proposa 10 recomanacions estratègiques per a fer-hi front, des de la perspectiva de la Gestió Integrada de les Zones Costaneres. S’hi apleguen diverses propostes que configuren un marc de polítiques integrades per tal d’aprofundir en la transformació vers la sostenibilitat tot compatibilitzant les diverses activitats de l’economia blava. L’Observatori del Paisatge ha estat consultat pel CADS en relació amb l’informe i va emetre la seva opinió des d’una perspectiva de paisatge. Podeu llegir-lo aquí.
titol foto
Workshop O caracter da paisaxe: O Camiño Inglés, a vila e o viño das Mariñas Betanzos de Galícia
L’Escola Galega da Paisaxe de la Fundación Juana de Vega va organitzar un seminari internacional sobre paisatge de l’1 al 4 de setembre a Betanzos que combinava aspectes teòrics i reflexions tècniques amb treballs proactius i visites de camp. El seminari tenia com a lema “O carácter da paisaxe: o camiño inglés, a vila e o viñedo das Mariñas de Betanzos” i l’Observatori hi va aportar la visió dels quinze anys de metodologia de treball amb el paisatge a Catalunya, sobretot en la caracterització dels valors del paisatge i les unitats de paisatge. Podeu trobar el document amb les conclusions, aquí.
titol foto
Quinzena Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme al CCCB sobre com equilibrar el territori
La XV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme i el CCCB van organitzar tres jornades de debats i seminaris per reflexionar sobre el futur del territori i els seus recursos, la vida en comunitat i els actuals reptes del pensament urbà. El seminari ‘Equilibrar el territori’, en el qual va participar el director de l’Observatori del Paisatge, Pere Sala, formava part del cicle «Viure junts. Territori, comunitat, recursos» i era un espai de reflexió on professionals de l’arquitectura i l’urbanisme es trobaven amb experts, investigadors i activistes de diversos àmbits per compartir experiències i dialogar amb el públic.
titol foto
Projecte Lligallos, els paisatges històrics dels camins de bèsties a les Terres de l'Ebre
El projecte Lligallos té per objectiu donar visibilitat a l'estreta relació entre els humans i el bestiar boví, equí i oví en la construcció històrica del paisatge del delta de l'Ebre, així com recuperar i donar visibilitat al moviment transhumant i transtermitant. A les Terres de l'Ebre, vies i passos de bestiar configuren una dilatada xarxa de camins ramaders o lligallos que van permetre la pràctica d'aquesta transhumància. A través d'iniciatives gastronòmiques, l'organització de conferències i altres activitats de difusió, exposicions, o la recuperació de relats i música tradicional, entre altres activitats, el projecte vol posar en valor aquests elements perquè puguin ser vertebradors d'una nova oferta cultural i turística al territori.
titol foto
La Xunta presenta una guia d'integració paisatgística dels miradors
El principal objectiu de la ‘Guía de buenas prácticas para la identificación y acondicionamiento de miradores’, elaborada en col·laboració amb l’Escuela Gallega del Paisaje de la Fundación Juana de Vega, és establir unes pautes per a la identificació i condicionament dels miradors així com estipular unes bones pràctiques per la seva integració. La guia analitza i classifica els miradors gallecs en funció del paisatge observat i segons la tipologia del lloc d’observació (sentadoiro, finestra, refugi, torre, balcó i àrea). Per a cada tipologia s’ha elaborat una fitxa caracteritzadora i uns criteris i recomanacions. Podeu descarregar-vos la guia, aquí.
titol foto
Les polítiques de paisatge al Workshop del Consell d'Europa a Mallorca
Del 6 al 8 d’octubre es va portar a terme a Mallorca el 25è congrés per a la implementació del Conveni europeu del paisatge, organitzat pel Consell d’Europa amb la col·laboració del Consell de Mallorca i el Ministeri de Cultura i Esport .Una representació de l'Observatori del Paisatge va assistir al congrés que tenia per objectiu presentar experiències de polítiques públiques en relació amb les estratègies de paisatge, plans d’acció i documents per a la qualitat del paisatge així com la integració del paisatge en les polítiques d’ordenació territorial i urbanística, mediambientals, culturals, econòmiques, agrícoles, socials, etc.
titol foto
Els paisatges de la pedra seca, protagonistes del mes de novembre
Aquest novembre se celebren dos importants activitats que posen en valor el patrimoni de la pedra seca i els paisatges que configura. Per una banda, entre els dies 5 i 7, a Móra la Nova, es farà l’onzena Trobada de pedra seca i arquitectura tradicional dels territoris de parla catalana. Aquestes jornades s’han convertit en una eina fonamental per a la difusió, l’estudi, el coneixement i l’intercanvi d’idees fent possible el contacte geogràfic i cultural de persones i col·lectius interessats en aquesta matèria. Per altra banda, per segon any consecutiu, a través del projecte COL·LABORAxPAISATGE, s’impulsa la Setmana de la Pedra Seca. Per participar-hi, cal organitzar una activitat relacionada amb la pedra seca entre el 19 i el 28 de novembre de 2021 i omplir el formulari per inscriure l’activitat. Les activitats es podran consultar en una agenda en línia així com en un mapa d’ubicacions i a les xarxes socials
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
El Workshop d'RCR queda enregistrat
L’RCR Talks d’enguany, que es va portar a terme aquest estiu, es pot veure enregistrat. Es tracta de conferències i converses per posar en valor l’arquitectura i el paisatge, les arts i la cultura en general.
titol foto paisatge digital
The Center for Land Use Interpretation
El Center for Land Use Interpretation, amb seu a Califòrnia, està dedicat a la difusió del coneixement sobre com es reparteix, s’utilitza i es percep la terra.
 
 
Arxiu d'Imatges Miradors
 
Jordi SalinasJordi SalinasJordi Grau
Jordi SalinasJordi SalinasJordi Salinas
Oriol ClaveraPere Sala i MartíJordi Salinas
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Paysages de l'après-pétrole. 7 expériences européennes
Mathilde Kempf; Armelle Lagadec. [S.l.]: Paysages de l’Après-Pétrole Collectif: Editions Le Moniteur, 2021. ISBN: 978-2-281-14493-2.

El llibre mostra a traves de l’exemple de set territoris europeus compromesos amb les transicions socials, energètiques i ecològiques del paisatge, com el paisatge és el fil conductor de la transició energètica i el desenvolupament sostenible dels territoris.
Landscape at Risk
Carlon Gerundo; Marialuce Stanganelli (eds.). Napoli: Luciano Editore, 2020. (Sustainable Mediterranean Construction; special issue). Disponibles aquí: vol. 1, vol. 2.

Aquest monogràfic recull les ponències del seminari “Landscape at risk” del 2020.  El tema tractat són els diversos motius que podrien produir alteracions, decadència, esgotament o pèrdua d’actius materials i immaterials que delimiten els paisatges. Per tant, el risc també s’entén com a risc d’alteració o interrupció de la relació entre la comunitat i els llocs.
Afuá paisagens e poéticas na cidade das águas
Rubens de Andrade; Pedro Mergulhâo (org.); Eder Furtado (fot.). Rio de Janeiro: Paisagens Híbridas, 2020. ISBN: 978-65-87833-04-0.

La publicació alterna les fotografies d’Eder Furtado i textos literaris i acadèmics per mostrar-nos les diferents capes que componen la ciutat d’Afuá, al Brasil, la seva gent, el paisatge i la cultura material i immaterial.
Guide transfrontalier pour la conservation et la réhabilitation des paysages vitícoles alpins
Federica Bonavero; Claudia Cassatella. Torino: Politecnico di Torino, 2020. ISBN: 978-88-85745-61-2.

El volum recull els resultats de l’"Estudi d'accions paisatgístiques per a la conservació i rehabilitació de paisatges vitivinícoles", que identifica eines de planificació de l’ús del sòl, proposa estratègies de desenvolupament, presenta un seguit de bones pràctiques de gestió i l’avaluació de la conveniència d’un etiquetatge paisatgístic o carta de paisatge.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter