Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
66. Juliol-setembre 2020
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

La desmesura del paisatge

Lucas Períes
Professor i investigador de la Universitat Nacional de Córdoba i la Universitat Catòlica de Córdoba. Director de l'Instituto del Paisaje UCC, Argentina. www.lucasperies.com

Fa temps que em pregunto: quant mesura un paisatge? La contingència sanitària mundial que transitem ens ha reclòs a les nostres llars, però no per això deixem de percebre i habitar en relació amb el paisatge. Prova d'això són els resultats de la convocatòria "El paisatge a través de la meva finestra" -la qual es ressenya en aquest mateix butlletí de l'Observatori-, en què vam rebre 412 reflexions il·lustrades del confinament, diverses mirades des de trenta-un països. La quarantena em va permetre reflexionar al respecte, fer-me encara més preguntes i trobar possibles respostes:
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Nova publicació de l'Observatori: La carretera en el paisatge
El desè número de la col·lecció “Plecs de Paisatge”, que porta per títol La carretera en el paisatge, recull els resultats del seminari homònim que es va celebrar el maig del 2018 a la sala d’actes del Departament de Territori i Sostenibilitat a Barcelona i ha estat possible gràcies al patrocini de la Direcció General de Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya. La publicació tracta més enllà de la integració de la carretera en el paisatge, una sèrie d’aspectes en general poc considerats, com el valor patrimonial, el potencial didàctic o la posada en valor de la diversitat paisatgística a través de les experiències turístiques i d’oci. [+]
titol foto
Finalitza la primera fase de participació del Mapa de la nova Estratègia Nacional de Paisatge d'Andorra
L'Observatori del Paisatge està elaborant el Mapa de la nova Estratègia Nacional de Paisatge d'Andorra, impulsada pel Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. Durant la primera meitat del 2020 s'han realitzat entrevistes amb els comuns i amb representants de bona part dels ministeris andorrans i també s'ha organitzat un taller telemàtic amb els principals agents culturals, socials i econòmics relacionats amb el paisatge andorrà, amb l'objectiu de consensuar els principis generals, els objectius i les accions de l'estratègia. A partir de setembre es realitzarà un qüestionari a través de la plataforma andorrana de participació ciutadana VISC i es treballarà amb cada comú per consensuar els principals elements i accions que ha d'incloure el mapa. [+]
titol foto
Concurs internacional 'El paisaje a través de mi ventana'
En l’actual context de pandèmia, i amb l’objectiu de reflexionar col·lectivament sobre el paisatge en temps de coronavirus, l’Instituto del Paisaje de la Universitat Catòlica de Córdoba (Argentina), juntament amb la Iniciativa Llatinoamericana del Paisatge (LALI) van proposar durant el mes d’abril un espai per a expressar i compartir els paisatges d’aïllament (físic, mental, emocional). Aquest magnífic vídeo recull els 52 treballs seleccionats pel jurat, entre 412 treballs presentats de 31 països diferents.
titol foto
‘Sons al balcó': paisatge sonor del confinament a Catalunya
El Grup de Recerca en Tecnologies Mèdia (GTM) de La Salle-URL i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) han posat en marxa un estudi que vol servir per testimoniar l’impacte que ha tingut el confinament en la percepció dels ciutadans sobre l’entorn sonor de les seves llars. L’objectiu és recollir mostres —en forma de vídeos enregistrats des dels balcons i de respostes a un qüestionari— que serveixin per a analitzar els sorolls de l’entorn i la percepció dels ciutadans catalans sobre la variació del seu paisatge sonor i així traçar un mapa de Catalunya que defineixi el paisatge sonor del territori.
titol foto
L'Observatori col·labora en una prova pilot de carretera d'interès paisatgístic a la C-233, entre Les Borges Blanques i Flix
La Direcció General d'Infraestructures de Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat està aplicant els criteris del document "Carreteres, paisatge i turisme. Bases per a la definició d'un model per a Catalunya", elaborat per l'Observatori el passat 2019, en una prova pilot de carretera d'interès paisatgístic, concretament la C-233, entre les Borges Blanques i Flix. La carretera, d'origen històric, creua dues unitats de paisatge: Garrigues Altes i Costers de l'Ebre. L'Observatori assessora el projecte, que compta també amb la col·laboració de la Direcció General de Turisme del Departament d'Empresa i Coneixement. El passat 3 de juliol es va fer una sessió de treball a la zona amb la participació de diversos agents del territori.
titol foto
El projecte La Vora de Girona, guardonat al Landezine International Landscape Award
El projecte La Vora, ideat per l’Estudi Martí Franch i executat per de l’Ajuntament de Girona, ha guanyat el premi LILA 2020 (Landezine International Landscape Award) en la categoria d’infraestructura. Es tracta d’un propòsit de ciutat ambiciós que vol posar en xarxa tots els espais naturals, a tocar de Girona, sovint fraccionats i desconnectats i crear una gran infraestructura verda accessible de 600 hectàrees amb l’objectiu de gestionar aquells espais que es troben entre el medi natural i el medi urbà (espais “vora”) de la ciutat per posar en valor els seus atributs ambientals, paisatgístics i patrimonials. La finalitat és apropar aquests indrets a la ciutadania per tal que esdevinguin espais d’oci, d’esport i de descoberta de la natura.
titol foto
Cultivant la continuïtat dels paisatges europeus
Amb motiu del 20è aniversari de la signatura del Conveni europeu del paisatge a Florència (20 d'octubre de 2000) promoguda pel Consell d'Europa, UNISCAPE organitza un congrés amb l'objectiu de situar la dimensió del paisatge al centre d'un debat internacional, com a pedra angular de l'Europa del segle XXI. L’esdeveniment tindrà lloc de manera virtual els dies 15, 16 i 17 d’octubre, i està inspirat en el tema: "Cultivant la continuïtat dels paisatges europeus. Nous reptes per al CEP", i inclourà tres sessions temàtiques: polítiques del paisatge i governança; disseny de paisatge i temps, i observant el paisatge. El director de l’Observatori del Paisatge, Pere Sala, és membre del Comitè Científic de les Jornades.
titol foto
La Wikipedra s'actualitza i amplia les seves funcions
El portal col·laboratiu Wikipedra i l'aplicació mòbil associada "Pedra Seca" han ampliat les funcionalitats gràcies a la col·laboració del PNR dels Pirineus Ariejans. A part d'ampliar l'àmbit d'actuació a aquest nou territori, a partir d'ara les dades de la Wikipedra es poden descarregar en format vectorial; les fitxes de cada construcció es poden compartir a través de la xarxes socials, i l'aplicació pot funcionar en zones sense cobertura.
 
Territoris pel Paisatge
 
Foto de la notícia  
Oliverart aporta anualment nous valors al mirador del coll de la Bovera, a la Granadella
La tercera edició del projecte Oliverart 2020, impulsat pel Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya (CCOC), situat a la Granadella, ha seleccionat cinc obres d'art, dues de les quals s'han instal·lat al passeig escultòric del mirador del coll de la Bovera, des del qual es pot percebre una àmplia panoràmica de Terres de l'Ebre. Oliverart fa anualment una crida a projectes artístics relacionats amb la pintura, la il·lustració, l'escultura, la fotografia, el videoart o qualsevol forma de creació contemporània, sota la temàtica de la ruralitat, la natura o el paisatge. Les dues obres seleccionades enguany són 'Buida-ment', de Marta Pruna, i 'El cor del mirador', de Susana Malagón. El CCOC vol consolidar Oliverart com un dels espais d'art i paisatge de referència a les Terres de Lleida.
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Paysages de l'aprés petrole
Pàgina web del col·lectiu Paysages de l’après-pétrole, que té l’objectiu de donar al paisatge un paper central en les polítiques de planificació regional, en el context de la transició energètica i cap a la transició cap al desenvolupament sostenible. Es tracta de contribuir a l’èxit d’aquesta transició a partir d’enfocaments paisatgístics oberts a la participació activa dels ciutadans i contribuir a projectes territorials que s’enfoquin cap al desenvolupament social, econòmic i ecològic.
titol foto paisatge digital
Nou disseny de la Cartoteca Digital de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Des del 23 d’abril, té un nou disseny que facilita la consulta i descàrrega gratuïta dels més de 75.000 documents, mapes i fotografies que té disponibles. Ara el disseny de la Cartoteca és adaptatiu a les pantalles de tot tipus de dispositius electrònics, i les seves imatges es poden descarregar tant en alta com en baixa resolució. Per facilitar la consulta de les seves 33 col·leccions temàtiques, els documents es classifiquen en: mapes de Catalunya, mapes del món, imatges i vistes i col·leccions singulars.
 
 
Arxiu d'Imatges Catàleg de paisatge de les Comarques Centrals
 
Rafael López-MonnéAdriana OlsinaOriol Clavera
Oriol ClaveraRafael López-MonnéRafael López-Monné
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Arqueologia de paisagens múltiplas: ver, ouvir e sentir o lugar. Jackeline de Macedo. [S.l.]: Paisagens Híbridas, 2020. ISBN: 978 85 699 702 00
Un llibre destinat al públic general on l’arqueologia i el paisatge s’uneixen per interpretar el territori a través de diverses disciplines. Estructurat per categories com ara imatge i patrimoni, pintura i representació o paisatge religiós, entre d'altres.
Perfect day. Txema Salvans. Londres: Mack Books, 2020. ISBN: 978-1-912339-68-6.
Els llocs d’oci de la societat postindustrial són els que ha fotografiat Txema Salvans en aquesta publicació. La majoria de les fotografies es van fer a la platja o a prop del mar, tot i així, el mar sempre és invisible, perquè Salvans es posiciona entre l’aigua i els personatges, invertint la direcció de la seva mirada. Com a resultat, el que la càmera ens mostra és la perspectiva degradada a la qual volen donar l’esquena als personatges.
Espais literaris. Victòria Ricart i Delgà. Girona: Diputació de Girona, 2020. (Quaderns de la Revista de Girona; 206 ). ISBN: 978-84-15808-86-2.
Aquest quadern fa un recorregut pels llocs i paisatges gironins més destacats que han sigut font d’inspiració de molts escriptors. La mateixa autora explica que “la gran diversitat de paisatges d’aquest territori ha estat un factor determinant en la tria que han fet molts escriptors d’aquesta zona“.
Legislación y paisaje. Un debate abierto en México. Armando Alonso Navarrete, Martín Manuel Checa-Artasu (coord.). México: Universidad Autónoma Metropolitana, Unidad Ascapotzalco, 2019. ISBN: 978-607-28-1745-6.
Aquesta publicació suposa un possible punt de connexió entre el món dels juristes i el dels legisladors que construeixen les lleis amb el dels experts i estudiosos del paisatge.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter