Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
58. Juliol-setembre 18
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Som la gent del paisatge

Luc-Emile Bouche-Florin
President de CIVILSCAPE

CIVILSCAPE és una plataforma europea formada per organitzacions no governamentals que treballen amb el paisatge. La xarxa CIVILSCAPE reuneix 132 organitzacions de la societat civil, organitzacions professionals i observatoris del paisatge, entre d’altres, la feina dels quals beneficia directament quatre milions de persones a tot el continent europeu. [+]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Tret de sortida al Catàleg de paisatge del Penedès
L’Observatori del Paisatge de Catalunya està coordinant el Catàleg de paisatge del Penedès, per encàrrec de la Secretaria d'Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Una de les principals eines que la ciutadania té per participar al Catàleg de paisatge del Penedès és una enquesta a través del web on es fan preguntes vinculades amb la relació que té cadascú amb el seu paisatge. Es pot accedir a l’enquesta a través del web del Catàleg paisatgepenedes.cat o de manera directa aquí. [+]
titol foto
Penja la teva foto a l'arxiu d'imatges de l'Observatori
Des del passat mes de novembre està en funcionament l'Arxiu d'Imatges de l'Observatori del Paisatge, una eina dinàmica i col·laborativa que recull imatges digitals dels paisatges contemporanis catalans. Una de les característiques que el diferencien d’altres arxius és el fet que sigui col·laboratiu: qualsevol persona pot penjar-hi imatges que es validen a posteriori per part de l'Observatori. L'arxiu està en constant actualització i en aquests moments una de les novetats és la galeria de fotos anomenada "Traçats". També es pot seguir l'instagram de l'Arxiu @arxiucatpaisatge.
titol foto
10a Biennal Europea de Paisatge
Els propers 26, 27 i 28 de setembre se celebrarà a Barcelona la 10a edició de la Biennal Europea de Paisatge que segueix amb la voluntat d’aprofundir i debatre la intervenció en el  paisatge, tant des de l’arquitectura del paisatge com des d’altres camps disciplinaris que estan vinculats amb el seu estudi i evolució. Durant els tres dies del simposi hi haurà conferències, presentacions dels finalistes del Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba, ponències i taules rodones. 
titol foto
Finalitza el projecte Towards Low Carbon Society
L'Observatori del Paisatge de Catalunya ha participat en el projecte  ERASMUS+ "Towards Low Carbon Society”. El projecte, de tres anys de durada, i impulsat per institucions acadèmiques i organismes locals, regionals i nacionals de Finlàndia, Polònia i Catalunya, ha buscat explorar els aspectes que caldria incorporar a la formació universitària per formar professionals en l’àmbit d’una gestió del paisatge baixa en carboni. Aquest mes de juny ha finalitzat el projecte i tota la documentació generada durant aquests anys es pot consultar a al web .
titol foto
Catàleg de carreteres arbrades, Wikiallee
Wikiallee és un espai web col·laboratiu amb l'objectiu de crear un catàleg de les carreteres arbrades a Europa. Es tracta d'un projecte de reconeixement del patrimoni paisatgístic comú que caracteritza i dóna identitat al territori europeu; impulsat per la col·laboració entre la Oficina de Paisatge del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i el programa Vil.la LeNôtre. El web permet introduir la localització de les allées -carreteres/camins bordejats d'arbres- i visibilitzar les seves característiques específiques gràcies a una fitxa tècnica, fotografies i croquis.
titol foto
Beca de paisatge de la Fondazione Benetton Studi Ricerche
Per quart any consecutiu la Fondazione Benetton Studi Ricerche ha obert la convocatòria d'una beca anual relacionada amb paisatge, concretament en Teories i polítiques de paisatge, inspirada en la personalitat de Rosario Assunto. Els interessats tenen temps fins al 31 d'agost per presentar els seus projectes, i la durada de la beca serà de l'1 de gener de 2019 fins al 31 de desembre de 2019. Més informació aquí.
titol foto
'Traçats', exposició fotogràfica de l'Escola d'Art i Dissenyde Tarragona
L'exposició fotogràfica fruit de la col·laboració entre l’Observatori i l'Escola d'Art de Tarragona anomenada "Traçats" i que es va poder veure en el marc del seminari  “La carretera en el paisatge” organitzat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya i la Secretaria d’Infraestructures i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, es podrà veure des del 5 de juliol fins al 31 d'agost al centre de documentació de l'Observatori del Paisatge.
titol foto
Tretze conjunts de tines declarades béns culturals d'interès nacional
El Govern català ha aprovat declarar béns culturals d’interès nacional, en la categoria de zones d’interès etnològic, tretze conjunts de tines enmig de les vinyes, situats a diversos municipis de les valls del Montcau i n’ha delimitat entorns de protecció. Aquest patrimoni format pels conjunts de tines enmig de les vinyes, és d’un patrimoni únic i singular vinculat amb una zona paisatgística que s’ha caracteritzat històricament per l’explotació de la vinya, fonamentalment als segles XVIII i XIX, però documentada des de l’edat mitjana.
titol foto
Aprovat el Projecte de llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge d'Andorra
El Consell de Ministres andorrà va aprovar el passat mes de maig el Projecte de llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge. El text esdevindrà la primera norma legal de protecció del medi natural, la biodiversitat i el paisatge d'Andorra. En relació amb el paisatge, el text reconeix el paisatge com un component essencial de l'entorn de vida dels habitants i determina l'obligació general de preservació i conservació que ha d'inspirar l'actuació de les administracions.
titol foto
La UNESCO declara la Conca de Tremp i el Montsec Geoparc Mundial
Conca de Tremp - Montsec es converteix en el segon geoparc del territori català. Es tracta d’una distinció que reconeix la riquesa geològica i paleontològica, el patrimoni natural, històric i cultural d’aquest espai integrat per 19 municipis de 4 comarques diferents. El distintiu de geoparc no és una figura legal de protecció sinó el reconeixement de la UNESCO a un model de gestió del patrimoni com a eina de desenvolupament local sostenible que involucra, en tot moment, les comunitats locals.
titol foto
Disponibles les capes del mapa del paisatge transfronterer de la Cerdanya
El mapa de paisatge transfronterer de la Cerdanya és una de les peces clau del Pla de paisatge. Està publicat en format paper i també en digital, és bilingüe, en català i francès, i recull els principals valors i les principals estratègies de futur de la vall en l’àmbit del paisatge. A partir d'ara a més a més de poder descarregar el mapa també es poden descarregar les capes del mapa en format shape.
titol foto
Aprovat el planejament per protegir i rehabilitar les bordes tradicionals de l'Aran
La Comissió territorial d’urbanisme de la Val d’Aran ha aprovat definitivament la modificació de les normes subsidiàries de planejament que regeixen als municipis d’Arres, Bausen, Bossòst, Es Bòrdes, Canejan, Les, Vielha e Mijaran, Vilamòs i Naut Aran per protegir i facilitar la rehabilitació de les bordes o cabanes agrícoles tradicionals. En el Catàleg de paisatge de l'Alt Pirineu i Aran s’identificaven aquestes construccions com un dels deu trets principals que caracteritzen el paisatge d’aquest àmbit.
 
Territoris pel Paisatge
 
Foto de la notícia  
Conclusions i pla de treball de la Carta del paisatge de la Conca de Barberà
El divendres 8 de juny es van presentar al Consell Comarcal de la Conca de Barberà les conclusions i el pla de treball dels propers mesos de la carta del paisatge de la comarca. La redacció de la Carta del Paisatge és un procés actiu i viu que s’anirà organitzant per fases de forma que es mantingui un treball continu. La carta és un dels objectius inclosos en el Pla Estratègic de Desenvolupament de la Conca de Barberà 2018-2025.
Foto de la notícia  
2a edició del Dia del Paisatge a Escaladei
Escaladei va acollir el passat 17 de juny la segona edició del Dia del Paisatge. La jornada, organitzada per la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat de Priorat-Montsant-Siurana i amb voluntat participativa i oberta a tothom, tenia l'objectiu d’informar sobre l’estat del procés de la candidatura a la UNESCO i explicar el desplegament del Sistema de Gestió del paisatge que s’està duent a terme.
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
La Conca 5.1
La Conca 5.1 és un espai digital especialitzat en vi, enoturisme, territori, paisatge, turisme, gastronomia, agricultura, desenvolupament local i societat. Una eina que busca reflexionar i promocionar entorn a aquests sectors a Catalunya.

 
titol foto paisatge digital
App BCN Paisatge
BCN Paisatge és una aplicació de l'Institut del Paisatge Urbà de Barcelona on es poden trobar elements del paisatge urbà de Barcelona classificats per mitgeres, botigues i paisatges. L'objectiu és promoure el descobriment d’elements i espais de la ciutat que tenen un valor afegit tant per al ciutadà, com pel turista que visita la ciutat.
 
 
Arxiu d'Imatges Traçats
 
Omar ZbariZhulian Valeriev IvanovArnau Fernandez
Elia LópezAriadna LucenaEsther Reverté
Aina TorrentsAngie RugelesIrene Castrillo
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Yi-Fu Tuan el arte de la geografía
Nogué, Joan (ed.). Barcelona: Icaria, 2018. (Espacios Críticos; 11). ISBN: 978-84-9888-815-7.

Yi-Fu Tuan és molt més que un geògraf, és un humanista que té el privilegi d'unir en una mateixa persona les tradicions orientals i occidentals. Com a màxim representant de l'anomenada geografia humanística, Tuan persegueix comprendre com els éssers humans es relacionen amb el seu entorn, com creen llocs i s'imbueixen de significat a l'espai geogràfic i com es genera el sentit de lloc.
Conflicte entre el paisatge i l'energia eòlica
Saladié, Sergi. Lleida: Pagès editors, 2018. ISBN: 978-84-9975-976-0.

Aquest llibre reflexiona sobre el doble procés d’implantació de les energies verdes i renovables i el de substitució de les actuals energies fòssils causants del canvi climàtic. També explica quina relació tenen amb el territori, especialment amb les comarques meridionals de Catalunya i permet aprofundir en el coneixement dels paisatges de les comarques meridionals de Catalunya.
Terra de lletres. El paisatge de Catalunya en 60 visites literàries
Llavina, Jordi. Barcelona: Comanegra, 2018. ISBN: 978-84-17188-28-3.

Terra de lletres és una excursió per seixanta textos seleccionats i presentats per Jordi Llavina amb la intenció de traçar un mapa literari del país el més equilibrat i proporcionat possible. Una obra per passejar per Catalunya llegint alguns dels principals autors que han enfortit la imatgeria de les viles i ciutats de Catalunya.

 
Avenues in Europe. Yesterday, today and tomorrow
Brückmann, Katharina (ed.). [S.l.]: Norddeutsche Stiftung für Umwelt und Entwicklung, 2015.

Amb la voluntat que de donar a conèixer la importància d'un patrimoni paisatgístic, cultural  i natural d'arreu d'Europa, aquesta publicació descriu la situació actual, la història i les activitats de defensa de les carreteres i avingudes arbrades de diversos països d'Europa. Disponible aquí.
El paisaje: reflexiones y métodos de análisis
Sunyer Martín, Pere; Checa-Artasu, Martín (coord.). Ciudad de México: Universidad Autónoma Metropolitana, 2017. ISBN: 978-607-28-1169-0.

Aquest llibre agrupa diversos especialistes que posen a disposició del lector alguns mètodes d’anàlisi del paisatge. El resultat és un llibre pioner a Mèxic que busca fer del paisatge un element analític per entendre els canvis en el territori i la seva relació amb les persones.
Catálogo del paisaje del río Suquía en la ciudad de Córdoba
Períes, Lucas; et al. Córdoba (Argentina): EDUCC, 2016. ISBN: 978-987-626-320-7.

Aquest catàleg permet conèixer els recursos tangibles i intangibles del paisatge del riu Suquía al seu pas per la ciutat de Córdoba (Argentina) i descriure el seu caràcter i els seus valors, per poder establir les pautes de qualitat paisatgística.  
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter