Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
56. Gener-març 18
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Paisatge local, paisatge global

Francesc Serés
Escriptor i director de la Residència Faber

Des de les oficines de Faber veiem el pla de Llacs. Si sortim a la terrassa, les vistes, gairebé de 360º abasten des de la pujada del Triai, que va cap a la Fageda d’en Jordà fins al Canigó i passen per la serra del Corb, pel massís del Puigsacalm i cap als polígons industrials que continuen en muntanyes, volcans urbans, la ciutat d’Olot i finalment l’Alta Garrotxa. Els canvis anuals, aquests sí que són panoràmics i recorren els 365 dies que té el cicle, ens permeten veure com canvia el paisatge. [+]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Nou Arxiu d'Imatges de l'Observatori del Paisatge
El passat 28 de novembre es va presentar l’Arxiu d’Imatges de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, una eina dinàmica per produir, compartir, difondre i fer circular imatges dels paisatges de Catalunya. L’Arxiu conté i recull imatges digitals dels paisatges contemporanis catalans procedents de l’activitat de l’Observatori a més d’aportacions d’altres institucions, entitats, fotògrafs i particulars. Paral·lelament a l’Arxiu s’ha creat un compte d’Instagram @arxiucatpaisatge. El projecte s’ha  desenvolupat gràcies a la participació de l’empresa Aigües Ter Llobregat, Concessionària de la Generalitat SA. [+]
titol foto
L'Observatori del Paisatge col·labora amb la residència Faber
L’Observatori ha col·laborat durant el mes de gener de 2018 amb la Residència Faber, ubicada a Olot, en relació amb el rol que pot desplegar el paisatge en l’ordenació de les ciutats mitjanes i petites. Dues col·laboradores de l’Observatori, Alessandra Romeo (arquitecta) i Clara Nubiola (artista), han treballat durant dues setmanes en dos projectes de manera coordinada amb l’Observatori, la primera sobre orientacions per a l’educació en paisatge urbà a les escoles de primària i l’altra sobre representació paisatgística de la ciutat. [+]
titol foto
Elaboració del Catàleg de paisatge del Penedès
L'any 2017 el Departament de Territori i Sostenibilitat va encarregar a l'Observatori del Paisatge l'elaboració del Catàleg de paisatge del Penedès, que un equip interdisciplinari redactarà aquest 2018, amb la finalitat d'entregar-lo al Departament abans de finalitzar l'any. És una magnífica oportunitat per fer un pas més i pensar en un catàleg de nova generació que s’elaborarà paral·lelament amb el Pla territorial parcial del Penedès i amb permanent retroalimentació. Podeu consultar els catàlegs publicats aquí.
titol foto
Neix la xarxa local ‘Territoris pel Paisatge'
La segona reunió de treball sobre experiències de planificació i gestió del paisatge en l’àmbit local, celebrada al Lluçanès el 27 d’octubre de 2017, i dedicada a la implicació ciutadana en aquestes iniciatives, va servir també per plantejar i debatre la forma i els continguts de la nova xarxa ‘Territoris pel Paisatge’, un espai d’intercanvi, debat i treball col·lectiu entre les diverses iniciatives de gestió i planificació local de paisatge que es desenvolupen a Catalunya. [+]
titol foto
Nou projecte de l'Editorial Teide
El setembre de 2017 l’Observatori del Paisatge va iniciar una col·laboració amb l’editorial Teide. L’editorial ha creat uns materials didàctics sobre els paisatges de Catalunya per primer d’ESO. Els materials són innovadors i busquen que els alumnes realitzin un projecte interdisciplinari durant el qual es doni una certa interacció entre els alumnes i docents amb agents externs relacionats amb la temàtica estudiada. En el cas dels materials "Paisatges de Catalunya", la interacció serà  amb l’Observatori del Paisatge, que a més crearà un espai al web www.catpaisatge.net on allotjar els treballs dels alumnes.
titol foto
Es presenta l'Observatori del Paisatge de Porto
El  passat gener es va presentar l’Observatori del Paisatge de la Facultat de Ciències de la Universitat de Porto. Concebut com a un centre de pensament, reflexió i acció en relació amb el paisatge, aquest Observatori estudiarà el paisatge, desenvoluparà eines de seguiment i de sensibilització de la societat per a una millor protecció, gestió i planificació del paisatge. Pere Sala i Martí, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya és un dels deu membres del consell assessor d’aquesta nova institució.
titol foto
Projecte col·laboratiu per observar l'evolució del paisatge d'Euskal Herria
El Museu Zumalakarregi (Guipúscoa) ha posat en marxa un projecte digital col·laboratiu anomenat “Mapping Álbum siglo XIX” en el qual a partir de gravats i pintures del segle XIX de municipis d'Euskadi, País Basc francès i Navarra, es pot apreciar l'evolució del paisatge contrastant-los amb imatges de l'actualitat. "Mapping Álbum siglo XIX" està obert a les col·laboracions de tothom qui vulgui aportar material sobre aquest tema.
titol foto
10 anys de Civilscape i d'Uniscape
Fa deu anys, les societats civils involucrades en temes de paisatge es van unir i van crear  CIVILSCAPE, la plataforma europea que representa la veu dels ciutadans compromesos amb els seus paisatges. Encaren els propers deu anys amb la iniciativa anomenada Dècada Europea dels Paisatges Culturals que es presentarà en el marc dels actes organitzats pels propers 23 fins el 26 de febrer a Aschaffenburg (Alemanya). Per la seva banda, UNISCAPE, la xarxa d'universitats europees constituïda per donar suport i reforçar la cooperació científica pel que fa a recerca i docència en la temàtica del paisatge, va celebrar el seu desè aniversari en una jornada a Florència el 19 de gener. Felicitats a les dues entitats!
titol foto
Exposició sobre els paisatges francesos a la Biblioteca Nacional de França
La Biblioteca Nacional de França exposa nombroses fotografies sobre paisatge de  finals de 1980, el fons de la missió DATAR, però també obres dels fotògrafs que han col·laborat en nombrosos projectes fotogràfics realitzats a partir de la DATAR, com l’Observatoire photographique national du Paysage, el Conservatoire du littoral dels anys 1990 o France(s) Territoire Liquide de 2012. L’exposició anomenada "Paysages français Une aventure photographique (1984 - 2017)" que també es pot visitar virtualment, presenta la història recent dels paisatges francesos, però també la història de la fotografia a França.
titol foto
'Micropobles', el nou monogràfic de la Revista de Girona
El número 305 de la Revista de Girona, l’últim número del 2017, està dedicat als micropobles, municipis amb ajuntament propi que tenen menys de cinc-cents habitants, però amb un vast territori. La coordinadora del dossier, Maria Àngels Casademont, ha exposat els elements definitoris dels micropobles, i els ha contextualitzat en la realitat actual, tot explicant que estan esdevenint exemples de noves formes de fer política i de nous models energètics, i n'ha analitzat els sistemes de funcionament i finançament per fer front a les dificultats. El dossier porta per títol "Els micropobles, petits grans municipis".
titol foto
'Museu al carrer' un projecte participatiu
Fa uns mesos es va presentar el projecte "Museu al carrer" al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, situat a Terrassa. El projecte de participació ciutadana, que compta amb la col·laboració de l'Observatori del Paisatge, té per objectiu inventariar, georeferenciar, documentar i posar en valor el patrimoni de la societat industrial que es conserva als pobles i ciutats de Catalunya. El projecte es materialitza a través d'un web, en què es recolliran i es podran visualitzar les aportacions de la ciutadania.
titol foto
Debat enriquidor sobre paisatge i planificació del territori a Astigarraga
El passat divendres 26 de gener Astigarraga va reunir especialistes en temes de paisatge i territori en motiu de la 'I Jornada de Paisatge i Territori. Cap a una reflexió a través de la planificació'. A la jornada s’hi van tractar les polítiques de paisatge al País Basc (i especialment el cas el Pla d’Acció del Paisatge del corredor de Santiagomendi-Landarbaso), així com polítiques i experiències en matèria de planificació del paisatge a diverses comunitats autònomes de l’Estat espanyol. [+]
 
LA TRIA DE L'OBSERVATORI
 
Exploración de metodologías para la valoración del paisaje

Article que compara observatoris de paisatge de diversos llocs del món i les seves metodologies de valoració del paisatge (Gloria Aponte-García, Lina María Escobar-Ocampo i César Augusto Molina-Saldarriaga. Universitat Pontifícia Bolivariana).


 
 
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Modscapes
MODSCAPES és un projecte transnacional que estudia 11 paisatges rurals d'arreu d'Europa amb l'objectiu d'explorar, documentar i sensibilitzar sobre aquest patrimoni cultural compartit. El projecte introdueix el concepte de paisatge com un paradigma unificador entre el medi tangible (el medi construït) i els llegats intangibles (els contextos culturals i sociopolítics relacionats) per superar la bretxa entre recerca, pràctica i polítiques mitjançant un enfocament transdisciplinari.
titol foto paisatge digital
Exposició 'Mals carrers: Una mirada antropològica a la relació entre cinema i ciutat'
Exposició en línia que acull la Virreina Centre de la Imatge, i que ha estat coordinada per l'Hamaca sota el comissariat de l'Observatori d'Antropologia del Conflicte Urbà. Les obres que s'hi poden trobar comuniquen l’estreta relació que hi ha entre les pel·lícules i els carrers, i analitzen com els dos conceptes poden ser claus per entendre el tipus d’urbanisme que caracteritza la ciutat contemporània. 
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Paesaggio, territorio e società civile. Il senso del luogo nel contemporaneo
Nogué, Joan. [S.l.]: Libria, 2017. ISBN: 978-8867641147.

Versió italiana del llibe guardonat amb el premi Joan Fuster d'assaig 2010 Paisatge, territori i societat civil. El llibre planteja la conveniència –i la urgència- d'incrementar la consciència ciutadana en relació amb el paisatge i d'incloure'l en les polítiques públiques, tant les de caràcter cultural i patrimonial com les territorials i urbanístiques.
El derecho al paisaje en Colombia. Consideraciones para la definición de su contenido, alcance y límites
Diana Carolina Zuluaga Varón. Bogotá: Universidad Externado de Colombia, 2015. ISBN: 978-9587723625.

El present treball ens convida a conèixer el tractament que s'ha donat al paisatge en el context jurídic colombià, amb el propòsit de contribuir a la important tasca de definir el contingut, l'abast i els límits del dret al paisatge a Colòmbia, tasca amb la qual la ciència jurídica administrativa colombiana té un deute considerable.

 
País, paisaje, dos invenciones del siglo XIX mexicano
Amaya Larrucea Garritz. México D.F.: Universidad Nacional Autónoma de México, 2016. ISBN: 978-607-02-7650-7.

Estudi on s'aborden les diferents maneres en què s'ha produït i entès el paisatge al llarg de la història de Mèxic, des dels conceptes teòrics, els moments historiogràfics fins als termes de la valoració cultural que explica la forma de registrar el paisatge a l’actualitat, molt diferent a la del segle XIX.
Paisaje, turismo y salud
Emilio Iranzo (coord.). València: Tirant lo Blanch, 2017. ISBN: 978-8416786923.

El llibre fusiona la interpretació del paisatge, la natura, les activitats lúdico-esportives a l'aire lliure i la salut. Sense renunciar a la reflexió conceptual sobre els efectes del paisatge a la salut de les persones, aprofundeix sobre els beneficis de les activitats lúdico-esportives a l’aire lliure en persones grans i en persones amb mobilitat reduïda.
Davant la imatge
Àlex Nogué. Barcelona. BRAC/Comanegra: 2016. ISBN: 978-84-16605-10-1.

Davant la imatge” és un projecte de creació visual que s’interroga, des de la experiència de la creació artística, sobre la forma de veure les imatges. És un assaig, a escala de laboratori, sobre les condicions de la percepció com a focus de l’experiència estètica i de la comunicació artística. El llibre reprodueix 48 obres d’Àlex Nogué, acompanyades de textos de Xavier Acarín Wieland, Marta Dahó i Àlex Nogué traduïts al castellà i a l'anglès.[+]
Os valores da paisagem como instrumento de gestâo territorial na área de proteçâo ambiental da baleia franca
Deisiane dos Santos Delfino. Tesi de la UFSC i la UAB de 2017

La tesi tracta la gestió del paisatge com a instrument de gestió territorial a les Àrees de Protecció Ambiental (APA) al Brasil, concretament descriu i analitza el procés de transformació del paisatge a l’Àrea de Protecció Ambiental de la Balena Franca, identifica els seus principals valors i dona suport a les polítiques de gestió territorial d'aquesta àrea protegida. 
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter