Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
55. Octubre-desembre 17
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Fotografia i paisatge

Clara Nubiola
Artista

Recordo el dia. Han passat uns quants anys – m'agradaria que aquesta frase no us soni a relat de qui ja escriu amb monyo blanc i bastó – i jo cursava tercer a la universitat. Entre les optatives del segon trimestre, per fi, fotografia.

Ell es va presentar i va començar a parlar. [...]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Seminari Biennal ‘Paisatge i imatge. La fotografia'
El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l'Ajuntament de Girona i l’Observatori del Paisatge de Catalunya han organitzat la primera edició del seminari Paisatge i imatge, que tindrà lloc a l’EspaiCaixa Girona els dies 19 i 20 d’octubre de 2017. En la primera edició del seminari biennal s’analitzarà el paper de la fotografia com a eina per interpretar i gestionar el paisatge des d’una perspectiva interdisciplinària i internacional. Podeu consultar el programa aquí. [+]
titol foto
Novetat, l'app de la Pedra Seca
Una de les accions més destacades del projecte de cooperació LEADER COL·LABORAxPAISATGE és la creació de lapp de la Pedra Seca. Aquesta aplicació per a mòbils i tauletes permet consultar i catalogar construccions de pedra seca de Catalunya i dels 85 municipis que integren el PNR del Pirineu Català i la Mancomunitat del Conflent-Canigó de l’estat francès. [+]
titol foto
Presentació de l'Arxiu d'imatges de l'Observatori
El proper 28 de novembre a les 19h es presentarà a Barcelona l’Arxiu d’Imatges de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, un projecte patrocinat per ATLL, Concessionària de la Generalitat. L'arxiu és una eina dinàmica per preservar, produir, compartir i difondre imatges dels paisatges de Catalunya, procedents de l'Observatori a més d’aportacions d’altres institucions, entitats, fotògrafs i particulars.
titol foto
El llibre Paisatge, economia i empresa ara en digital
El vuitè número de la col·lecció "Plecs de Paisatge", que porta per títol Paisatge, economia i empresa, ja està disponible a text complet al web de l'Observatori. El llibre recull els resultats del seminari homònim que es va celebrar el novembre de 2015 al Museu Marítim de Barcelona  i ha estat possible gràcies al patrocini de l'empresa ATLL, Concessionària de la Generalitat de Catalunya. La publicació planteja el potencial competitiu i d'atracció de negoci que té el paisatge, sempre que no s'hagi banalitzat ni hagi perdut la seva identitat.
titol foto
Cicle El(s) valor(s) del paisatge
La Fundació Carulla i el Museu de la Vida Rural amb la col·laboració de l'Observatori del Paisatge de Catalunya i ESADE han organitzat un cicle de debats sobre els valors del paisatge. Al llarg de les tres sessions es debatrà sobre: Què és el paisatge? (24 d’octubre, Barcelona), Com s’ha de protegir i gestionar? (7 de novembre, Barcelona) i Com es transforma? (24 de novembre, Museu de la Vida Rural, a l’Espluga de Francolí). Més informació aquí.
titol foto
Terra-lab.cat
Terra-lab.cat és un projecte coral i interdisciplinari que pretén posar en “estat de debat i de creació” el concepte de paisatge i de territori partint d'un treball entre artistes, fotògrafs i pensadors nascuts a partir de l’any 1968. El projecte s’inicià el 2014, i el 2015 rebé l'impuls del primer premi Lluís Carulla. Durant aquest any i el pròxim es presentaran els resultats públicament. Terra-lab.cat és, en paraules dels propis autors, una actualització de l'imaginari visual d'un país.
titol foto
Cinc anys de la LALI
En el marc de la celebració dels cinc anys del naixement de la Iniciativa Llatinoamericana del Paisatge s’han organitzat diversos actes, entre ells, el 'Fòrum LALI 5 anys' i el I Simposi internacional del paisatge "Pensar i sentir el paisatge", que tindrà lloc a la regió del Quindío (Colòmbia) del 15 al 18 de novembre del 2017. El director de l'Observatori del Paisatge, Pere Sala i Martí, participarà en ambdós actes.
titol foto
Acceptada la candidatura 'Priorat- Montsant- Siurana, mosaic mediterrani'
La Candidatura "Priorat- Montsant- Siurana, mosaic mediterrani" ha estat acceptada per esdevenir patrimoni mundial de la UNESCO. La candidatura es presentarà al Centre del Patrimoni Mundial de la UNESCO el proper mes de febrer de 2018 per a què sigui reconeguda, si s’escau, el 2019. [+]
titol foto
Cap a la construcció d'una llei de paisatge per a Mèxic
Els passats 27, 28 i 29 de setembre es va celebrar a la Ciutat de Mèxic el Fòrum internacional "Cap a la construcció d'una llei de paisatge per a Mèxic", en el qual va assistir com a ponent Pere Sala i Martí, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya. Experts llatinoamericans i europeus van debatre sobre la necessitat de construir una llei del paisatge de Mèxic i van intercanviar experiències i eines de protecció legal desenvolupades en altres nacions.
titol foto
Publicades les ponències de la conferència internacional d'observatoris del paisatge
El número 5 de la revista Uniscape En-Route ha publicat les ponències de la conferència internacional d'observatoris del paisatge que es va celebrar el passat mes de febrer a Amersfoort (Països Baixos) on van participar més de 100 representants de 15 països, entre els quals, el director de l'Observatori del Paisatge. També trobareu més informació aquí.
titol foto
Guillem Vidal a la galeria d'imatges de l'Observatori
Guillem Vidal és el nou fotògraf que il·lustra la portada del web de l'Observatori del Paisatge i per tant formarà part de la galeria d'imatges de l'Observatori. Les fotografies seleccionades, fruit de diversos projectes, reflecteixen la presència humana a través de la transformació que realitza en el paisatge.
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Cheriscape
Cheriscape és una xarxa de paisatge amb l'objectiu d'investigar com els conceptes de paisatge i patrimoni són solidaris entre si i com la seva combinació genera beneficis socials i econòmics.
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Mediterraneo. Appunti
Daniela Colafranceschi. Museu Molí Paper de Capellades, 2017. ISBN: 9 78-84-697-2547-4.

Catàleg de l’exposició homònima. En paraules de la pròpia autora “'Mediterrani' és un pensament, una actitud de projecte, una cultura de lectura i interpretació dels nostres territoris, els nostres espais, les nostres ciutats.”
Aménager les paysages de l'après
Odile Marcel; Régis Ambroise. Éditions Charles Léopold Mayer, 2015. ISBN: 978- 2843771958.

El col·lectiu Paysages Apres-petrole dona veu als territoris implicats en la transició energètica;  consideren el paisatge com una solució per facilitar la transició cap a un desenvolupament del territori més sostenible i harmoniós, mitjançant la participació ciutadana.
Il recupero dei paesaggi degradati. Cinque progetti pilota in Calabria
Massimo Angrilli, Filippo Boschi, Rocco Corrado, Antonio Dattilo. Roma: Gangemi, 2016. ISBN: 978-88-492-3286-8.

La publicació descriu els cinc projectes pilot per la recuperació del paisatge degradat a la regió de Calàbria. La metodologia emprada servirà de protocol per als futurs projectes. L'acció s'emmarca en el programa “Xarxa per a la protecció de politiques locals”.
Immaterielles Kulturerbe formt Kulturlandschaften
Inge Gotzmann, Christa Joist, Anne Segbers. Bonn: BHU, 2016. ISBN: 978-3-925374-48-7.

El llibre recull un total de tretze aportacions presentades al seminari sobre paisatge cultural i patrimoni cultural immaterial que va tenir lloc a Hannover el 2016. A través de diversos casos d'estudi es mostra com els paisatges culturals són modelats per l’ésser humà.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter