Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
53. Abril-juny 17
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Carta de Joan Nogué


Director de l'Observatori del Paisatge

Han passat més de dotze anys des d’aquell desembre de l’any 2004, en què s’aprovà la creació del Consorci de l’Observatori del Paisatge de Catalunya (OPC) i se m’encomanà que en prengués les regnes.

Dotze anys són pocs anys en la vida d’una institució que vol perdurar en el temps, però són molts anys en la vida d’una persona, en aquest cas la meva. I, malgrat tot, no estic cansat, ni avorrit, ni mancat d’il·lusió. Senzillament, ha arribat l’hora del relleu en la direcció de l’OPC. Sempre he pensat que en projectes tan voluntaristes i innovadors com aquest, els canvis de lideratge són convenients i saludables i que aquests s’han de produir –i, si s’escau, provocar- amb el sabor de la mel a la boca, quan les coses van bé, quan la institució s’ha fet gran i ja camina sola, com és el cas.
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Novetat editorial Paisatge, economia i empresa
El vuitè número de la col·lecció “Plecs de Paisatge”, que porta per títol Paisatge, economia i empresa, es va presentar dijous 9 de març a Barcelona. El llibre recull els resultats del seminari homònim que es va celebrar el novembre de 2015 al Museu Marítim de Barcelona  i ha estat possible gràcies al patrocini de l'empresa ATLL, Concessionària de la Generalitat de Catalunya. La publicació planteja el potencial competitiu i d'atracció de negoci que té el paisatge, sempre que no s’hagi banalitzat ni hagi perdut la seva identitat. [+]
titol foto
El paisatge transfronterer de la Cerdanya ja té el seu mapa
El Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya ja disposa d'una de les seves peces clau, el Mapa de paisatge transfronterer de la Cerdanya. El mapa, publicat en format paper i també en digital, és bilingüe, en català i francès, i recull els principals valors i estratègies de futur de la comarca en l'àmbit del paisatge. És una eina de coneixement, d'acció, de sensibilització i de compromís, i una base per a futures accions del Pla de paisatge. [+]
titol foto
(Des)fer el territori, propera jornada sobre art i paisatge
El dissabte 17 de juny tindrà lloc una jornada per tractar el paper de l’art en processos de transformació paisatgística, titulada (Des)fer el territori. La jornada està organitzada per l’Observatori del Paisatge, el projecte LIFE Pletera i l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l’Estartit i tindrà lloc al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. Properament es farà públic el programa.
titol foto
Joan Nogué ingressa com a membre numerari a l'IEC
El passat 2 de febrer, Joan Nogué, catedràtic de geografia humana de la Universitat de Girona i director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, va pronunciar el discurs de recepció com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'Institut d'Estudis Catalans, amb el títol "El paisatge, entre el subjecte i l’objecte". El discurs va ser respost per Maria Dolors Garcia Ramon, membre emèrita de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC.
titol foto
Presentació de la guia de finançament per donar suport a l'aplicació del Conveni europeu del paisatge
El passat 24 de març, en el marc de la Conferència del Conveni Europeu del Paisatge, es va presentar l'actualització de la guia que orienta sobre com obtenir finançament a Europa per iniciatives, projectes i recerca en paisatge. El document ha estat elaborat per Dirk Gotzmann, director de la xarxa europea CIVILSCAPE.
titol foto
RCR Arquitectes obtenen el premi Pritzker 2017
La integració al lloc, una redefinició completa de la relació de l’usuari amb la natura i la consideració de la ciutat com a paisatge són alguns dels conceptes que han portat l’equip RCR Arquitectes a aconseguir el Premi Pritzker d’enguany. El despatx de RCR està a pocs metres de la seu de l'Observatori del Paisatge, fet que fa que la ciutat d'Olot ocupi en aquests moments un lloc destacat en l'àmbit de la temàtica del paisatge.
titol foto
Seminari sobre els paisatges monàstics
El proper mes de maig se celebrarà el segon seminari del cicle "Armonie composte", titulat Monestir i territori: perifèries espirituals i espacials. L’Abadia de Praglia i la Universitat de Pàdua s’han unit per organitzar el segon seminari sobre paisatges monàstics i en particular el sistema benedictí de planificació i gestió territorial. En resposta a les estimulants preguntes plantejades pel primer Seminari del cicle Armonie composte, titulat "Paisatges construïts, paisatges en l'art" aquesta segona trobada explorarà el tema de la ‘perifèria’, la part exterior dels assentaments urbans.
titol foto
Pla d'acció 2017 de la Càtedra de participació ciutadana i paisatges valencians
La Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians inicia el seu Pla d'Acció 2017 amb dos projectes destacats que pretenen fomentar el coneixement i sensibilització en matèria de paisatge, mitjançant una recerca col·laborativa. Es tracta de l'“Atles Mental dels Paisatges Valencians” i del “Mapa de Miradors i Punts d'Observació del Paisatge”. Tots dos projectes tenen com a base el coneixement perceptiu-valoratiu dels paisatges valencians, a partir de la participació ciutadana.
titol foto
Nova guia per a l'elaboració dels estudis d'integració paisatgística del País Basc
El 15 de febrer de 2017 es va aprovar la Guía para la elaboración de Estudios de Integración Paisajística en la Comunidad Autónoma del País Vasco. L'any 2009 el Govern Basc va acordar la seva adhesió al Conveni Europeu del Paisatge. En aquest context apareix el Decret 90/2014 sobre protecció, gestió i ordenació del paisatge en la ordenació del territori del País Basc, en el que es recollia la creació dels estudis d'integració paisatgística com un instrument per a la ordenació territorial.
titol foto
Les Valls del Riu Corb, cas d'estudi a l'ETSAV
Ja es poden consultar els treballs del curs 2016-2017 sobre les Valls del Riu Corb que formen part de l'assignatura, en format de seminari, anomenada Paisatges culturals. La matèria és impartida pel Departament d'Urbanisme i Ordenació del Territori de l'ETSAV. El web de l'assignatura també ofereix la possibilitat de consultar els projectes presentats de les altres edicions del curs.
titol foto
IX Congrés de Pedra Seca
Els dies 20, 21 i 22 d'octubre de 2017 se celebrarà la IXTrobada d'Estudis de la Preservació del Patrimoni de la Pedra Seca als Països Catalans a Mura, El Pont de Vilomara i Rocafort i Talamanca. Durant l'esdeveniment es farà èmfasi en l'excepcional patrimoni de les tines enmig de la vinya, tan singular i característic dels municipis que conformen les Valls del Montcau. L'Observatori del Paisatge forma part del comitè científic i està col·laborant en l'organització de la trobada.
titol foto
Conferència internacional d'observatoris del paisatge
Més de 100 representants de 15 països van participar a la conferència d'observatoris del paisatge que es va celebrar el passat mes de febrer a Amersfoort (Països Baixos). Ara es poden consultar les presentacions i fotografies de l'acte al web de l'Observatori del Paisatge dels Països Baixos.
 
LA TRIA DE L'OBSERVATORI
 
Selected funding opportunities to support the implementation of the European Landscape Convention

Guia del Consell d'Europa sobre com obtenir finançament a Europa per a iniciatives, projectes i recerca en paisatge


 
 
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Corporación Cultura de Paisaje en Chile
És una organització autònoma i sense ànim de lucre, dedicada exclusivament al desenvolupament de projectes de valorització i conservació del paisatge a Xile.

 
titol foto paisatge digital
Hercules Project
Projecte europeu que té per objectiu reforçar els actors públics i privats per a protegir i gestionar de forma sostenible els paisatges culturals, que posseeixen un important valor  socioeconòmic, històric, natural i arqueològic, a escala local, nacional i europea.
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Paesaggi in movimento: per un'estetica della trasformazione
Venturi Ferriolo, Massimo. Roma: Deriveapprodi, 2017. ISBN: 978-88-6548-170-7.

L'autor planteja reflexions profundes sobre les transformacions del paisatge a través de breus capítols que a priori semblen assajos independents però que en realitat estan units per una mateixa línea de pensament.
Atlas of the Dutch Urban Landscape
Rutte, Reinout; Evert Abrahamse, Jaap (eds). Bussum: Thoth Publishers, 2016. ISBN: 978-90-6868-690-6.

Aquesta publicació és una síntesi del desenvolupament territorial als Països Baixos de l’últim mil·lenni. Mitjançant mapes, fotografies i dibuixos il·lustra clarament els processos de creixement, estancament i declivi de les ciutats holandeses i les situa en una perspectiva internacional.
Le plan de paysage, agir pour le cadre de vie
París: Ministère de l'Environnement, de l'Énergie et de la Mer, 2016.

El document explica què són els plans de paisatge francesos, quins objectius tenen i quins són els actors involucrats. Aquest instrument, promogut per l'Administració francesa, té per  objectiu valoritzar el paisatge i incorporar-lo a les polítiques sectorials de planificació i ordenació del territori i l’urbanisme.
La Garrotxa Volcanic Field of Northeast Spain. Case Study of Sustainable Volcanic Landscape Management
Planagumà, Llorenç; Martí, Joan (eds.). Cham: Springer, 2017. ISBN: 978-3-319-42078-3.

El llibre proposa al públic no especialitzat un viatge a traves de la història i el paisatge del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Està compost per nou capítols, elaborats per experts en diferents temàtiques.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter