Logo Observatori del Paisatge
Paisatg-e
51. Octubre-desembre 16
Butlletí trimestral de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
 
L'OBSERVADOR
 
l'Observador
 

Identitat hídrica i memòries d'aigua com a instruments de govern del territori

Francesco Vallerani
Universitat Cà Foscari de Venècia

Un dels aspectes més significatius del sistema ambiental i de la secular evolució geohistòrica de la major part dels paisatges està constituït per la coexistència entre assentaments humans i aigües interiors. No es tracta només d'una acumulació valuosa de paisatges amfibis suggerents, sinó també d'una xarxa hidrogràfica que requereix intervencions urgents i adequades relatives a la gestió dels cabals, al control de qualitat de les aigües i a l'ús social dels espais de ribera.[...]
 
 
MOSAIC
 
titol foto
Peoplescapes: diferents mirades a l'espai públic
El proper 10 de novembre es celebrarà a Olot Peoplescapes: diferents mirades a l'espai públic, una jornada on l'Observatori del Paisatge de Catalunya, amb la col·laboració del CCCB i del festival Lluèrnia, es proposa apropar-se a l'espai públic i analitzar les problemàtiques i solucions que plantegen experts de diferents disciplines.
titol foto
Les paraules de la pedra seca
L'Observatori del Paisatge i un grup de filòlegs que han estudiat el vocabulari de la pedra seca posen a disposició de tothom un glossari digital i col·laboratiu format exclusivament per mots relacionats amb aquesta temàtica. El web s'integra a l'actual Dossier dels Paisatges de la Pedra Seca.
titol foto
S'aprova el Catàleg de paisatge de les Comarques Centrals
El divendres 29 de juliol de 2016, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va aprovar el Catàleg de paisatge de les Comarques Centrals elaborat per l'Observatori del Paisatge de Catalunya. Amb l'aprovació d'aquest últim catàleg de paisatge, Catalunya ja disposa d'una radiografia completa dels paisatges catalans. Els catàlegs inventarien tots els valors paisatgístics de cada àmbit i proposen objectius de qualitat que la planificació territorial i la resta de polítiques sectorials han de prendre en consideració. [+]
titol foto
Presentat el llibre Paisatge, patrimoni i aigua
El passat 6 d'octubre es va presentar el llibre Paisatge, patrimoni i aigua editat conjuntament amb ATLL, Concessionària de la Generalitat i l'Observatori del Paisatge. A la presentació hi van intervenir Eva Rigau, regidora de cultura de l'Ajuntament de Salt; Joaquim Roca, president del Consorci del Ter; Alfredo Gutiérrez, director general d'ATLL i Joan Nogué, director de l'Observatori del Paisatge. [+]
titol foto
COL·LABORAxPAISATGE conveni per conservar les construccions de pedra seca
L'Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC), i l'Observatori del Paisatge de Catalunya, han signat el conveni per a la realització del projecte de cooperació COL·LABORAxPAISATGE. Aquest projecte pretén incentivar el desenvolupament local a través del paisatge i la col·laboració ciutadana mitjançant la recuperació de les construccions de pedra seca. [+]

 
titol foto
Nova Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians
La Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians, creada a partir del conveni de col·laboració entre La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració Territorial de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València, es planteja com una plataforma acadèmica que pretén la reflexió i recerca entorn de temes relacionats amb la concepció i valoració que la població efectua dels paisatges valencians. Però també la divulgació i la transferència del coneixement en matèria de paisatge i participació ciutadana.
titol foto
La LALI porta a debat el primer esborrany de Conveni llatinoamericà del paisatge
El passat 24 d'octubre es va celebrar el V Fòrum de Reflexió LALI i el Taller Internacional Panamà 2016 com un dels esdeveniments paral·lels del Congrés internacional IFLA AR- RUBIO. L'Observatori hi va coordinar un Taller internacional sobre paisatge i món local. El V Fòrum de la Iniciativa Latinoamericana del Paisaje (LALI) va presentar el primer esborrany del conveni llatinoamericà del paisatge. [+]
titol foto
Novena edició del Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà
El sistema de reg de les hortes termals a Caldes de Montbui, de Marta Serra i Elena Albareda (Ciclica) i Jordi Calbetó (Cavaa), i el centre per al diàleg "Przelomy" a la plaça Solidarnosc, a Szczecin, de Robert Konieczny (KWK Promes), han rebut el premi ex aequo de la novena edició del Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà, impulsat pel CCCB juntament amb sis institucions europees.
titol foto
El Consell d'Europa convoca la 5a edició del Premi Paisatge
Aquest premi biennal, convocat en el marc del Conveni europeu del paisatge, té per objectiu reconèixer les polítiques i mesures que les autoritats locals o regionals i les seves agrupacions, així com les organitzacions no governamentals, hagin adoptat per protegir, gestionar i planificar els seus paisatges. Unes accions que hagin demostrat influir a llarg plaç i que puguin servir d'exemple a altres territoris europeus.
titol foto
Borja Ballbé a la galeria d'imatges del web de l'Observatori
Borja Ballbé és el nou fotògraf que il·lustra la portada del web de l'Observatori del Paisatge i per tant formarà part de la galeria d'imatges de l'Observatori. Les fotografies seleccionades formen part de diversos projectes com ara Welcome to nature i Paisajes comunes = Ordinary Lanscapes , entre d'altres.
 
LA TRIA DE L'OBSERVATORI
 
Les Atlas de paysages. Méthode pour l'identification, la caractérisation et la qualification des paysages

Actualització de la metodologia d'elaboració dels atles de paisatge francesos. Ministeri d'Ecologia, Desenvolupament Sostenible i Energia (França).

 
Dades territorials i urbanístiques de les unitats de paisatge de Catalunya

Fitxes individualitzades de les 135 unitats de paisatge de Catalunya. Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme (febrer de 2016).

 
 
 
PAISATGE DIGITAL
 
titol foto paisatge digital
Landscapefor
Landscapefor és una associació cultural que considera el sentit del paisatge i la cultura del lloc, com una forma orgànica i vital del saber i del sentit col·lectiu que constitueix la base de la democràcia.

 
 
 
PUBLICACIONS D'INTERÈS
 
Luoghi di valore = Outstanding Places
Zanon, Simonetta (ed.). Treviso: Fondazione Benetton Studi Ricerche; Antiga Edizioni, 2016. ISBN: 978-88-99657-27-7.

Després de sis anys del projecte "Luoghi di Valore", inspirat en els principis del Conveni europeu del paisatge, es publica aquest llibre. El projecte pretén aprofundir en el lligam entre les persones d'una comunitat i els seus paisatges
Ordinary Landscapes = Paisajes Comunes
Ballbé, Borja (2016). Barcelona: l'autor. ISBN: 978-84-608-4684-0.

Aquest llibre és un estudi, a través d'imatges, dels elements que han anat transformant el territori i que han accentuat la pèrdua d'identitat del paisatge. Són imatges del nostre entorn més immediat, que posen el punt de vista sobre aquells elements que moltes vegades passen desapercebuts però que tenen un gran impacte en el paisatge.
Architettura del paesaggio in Italia
A cura di Anna Letizia e Paolo Villa. Modena: Logos, 2011. ISBN: 978-88-579-0169-4.

La publicació analitza l'arquitectura del paisatge a Itàlia a través de sis capítols que componen els diferents models i escales per interpretar el paisatge des dels projectes de disseny de jardins privats, als parcs públics, i a les intervencions d'ordenació del territori.
100 paisajes culturales en España
Linarejos Cruz (ed.). Madrid: Ministerio de Educación Cutlura y Deporte, 2015. ISBN: 978-84-81816228.

L'objectiu de la publicació és obtenir un panorama aproximat dels paisatges culturals d'Espanya, sense pretendre ser exhaustiu sinó una mostra representativa d'una realitat complexa i diversa.
 
  RECULL DE PREMSA  
  AGENDA  
 
 
Nota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.
© 2024 Observatori del Paisatge
Hospici, 8 - 17800 OLOT
Tel: +34 972 27 35 64
www.catpaisatge.net
observatori@catpaisatge.net
facebook Twitter