Paisatg-e / Paisaj-e / Landscap-e / Paysag-e

MAIG-JUNY 15

BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 45

L'Observador

Paisatges vius

Mosaic

Acte públic: deu anys de polítiques de paisatge a Catalunya i 15 del Conveni europeu del Paisatge

Col·laboració conjunta entre Civilscape i el Centre de Documentació del Paisatge

El diari Ara dedica una edició especial al paisatge

Es presenta el llibre del Catàleg de paisatge de les Comarques Gironines

'Paisatge, paraula i ciutat', exposició de l'Observatori al Festival MOT

Els paisatges fronterers protagonitzaran un workshop del Consell d'Europa a Andorra

La Carta del paisatge del Lluçanès s'obre a adhesions individuals i col·lectives després de la signatura dels principis fonamentals

Cantàbria aprova per unanimitat la Llei del paisatge

L'Observatori, convidat a la vuitena conferència del Conveni europeu del Paisatge

El web de Civilscape, en català

El web de l'Observatori incorpora una galeria d'imatges d'Oriol Clavera

Paisatge Digital

La Iniciativa Llatinoamericana del Paisatge estrena web

Centre de Documentació

Bienes comunes, un manifiesto

Reti e sostenibilità nella pianificazione territoriale in Toscana

Ömse sidor om vägen. Allén och landskapet i Skane 1700-1900

Le nom qui efface la couleur

Kalákázni jó! Napló a Székelyföldi Fürdó-és Közösségépító Kaláka 10éves történetéból

L'Agenda

Actes de maig a juny

El paisatge a la premsa

Recull actualitzat de notícies

L'OBSERVADOR

Foto

Paisatges vius

Laurens Bockemühl
Planificador del paisatge, Froelich & Sporbeck GmbH+CO KG. Coordinador de l'Acadèmia Europea per a la Cultura del Paisatge PETRARCA

Vaig créixer a la zona fronterera entre Suïssa, Alemanya i França i és per això que sempre em va fascinar la idea de creuar els límits establerts al paisatge. El canvi immediat que experimenta el paisatge tan sols passar la frontera entre dos països és una experiència única. Tot i que els dos costats de la línia fronterera estan separats per uns pocs metres, de cop hom es troba amb quelcom diferent, amb una impressió nova i específica. Aquest caràcter particular del paisatge es pot experimentar com un tot, però és difícil conservar aquesta vivència global completa i descriure-la més endavant amb paraules.

[ LLEGIR TOT L'ARTICLE ]

MOSAIC

Acte públic: deu anys de polítiques de paisatge a Catalunya i 15 del Conveni europeu del Paisatge

Foto

Aquest any 2015 coincideixen tres aniversari: quinze anys del Conveni europeu de Paisatge, deu anys de la Llei catalana de paisatge i deu anys de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. Per aquest motiu el proper 9 de juny s'ha organitzat un acte públic amb el títol "Cap a on s'encaminen les polítiques de paisatge?" a la sala Cotxeres del Palau Robert de Barcelona. L'esdeveniment forma part del programa d'activitats 10+10 i pretén fer un balanç de les polítiques de paisatge a Catalunya desplegades durant l'última dècada i plantejar com haurien ser en el futur.

Col·laboració conjunta entre Civilscape i el Centre de Documentació del Paisatge

Foto

Civilscape, la xarxa europea d'entitats de la societat civil que dediquen la seva tasca a la protecció, gestió i ordenació del paisatge, col·laborarà amb el Centre de Documentació del Paisatge de Catalunya, ubicat a Olot (la Garrotxa), per tal que aquest sigui el centre de referència en el qual les entitats i els socis de Civilscape puguin enviar els documents relacionats en paisatge. L'objectiu del conveni que han signat la xarxa europea i  l'Observatori del Paisatge, on es troba el centre de documentació, és doble: per una banda, es tracta de donar a conèixer la documentació que tenen els membres i socis de Civilscape i, per l'altra, nodrir i ampliar el centre català que ja fa uns anys que està en ple funcionament. Perquè això sigui possible, anualment Civilscape farà una crida als membres i socis perquè puguin dipositar les seves publicacions –tant electròniques com impreses- al centre i se'n farà difusió a través de les webs i butlletins d'ambdues institucions.

El diari Ara dedica una edició especial al paisatge

Foto

El diari Ara del passat diumenge 15 de març va ser 100% paisatgístic. L'exemplar especial, realitzat amb la col·laboració de l'Observatori del Paisatge, va incloure un monogràfic inicial amb reportatges, articles d'opinió i infografies amb el títol "El país que tenim". Així mateix, el paisatge va ser present en imatges fotogràfiques en totes les seccions del diari, des de la política internacional a la dels esports. A més, es van crear continguts específics per a la versió digital en forma de vídeo i de galeria d'imatges.

Es presenta el llibre del Catàleg de paisatge de les Comarques Gironines

Foto

El Club Natació Banyoles es va omplir el passat 6 de febrer en la presentació del llibre del Catàleg de paisatge de les Comarques Gironines. Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, va presidir-ne l'acte i va destacar que el document tècnic ja s'està aplicant de manera pràctica al territori, especialment en l'àmbit local. L'edició –el quart catàleg que es publica en forma de llibre- ha estat possible gràcies a un conveni entre Territori i Sostenibilitat i la Diputació de Girona.

'Paisatge, paraula i ciutat', exposició de l'Observatori al Festival MOT

Foto

L'Observatori del Paisatge, per segon any consecutiu, ha participat al Festival MOT de Literatura Girona - Olot. Enguany ha organitzat l'exposició "Paisatge, paraula i ciutat" que s'ha pogut veure del 9 al 29 d'abril a la façana de la Biblioteca Marià Vayreda de la capital de la Garrotxa. La mostra pretén posar de manifest la relació entre paisatges urbans i literatura. A partir d'una selecció de diversos paisatges urbans descrits per escriptors que aquest any participaran al Festival MOT, els alumnes de fotografia de l'Escola d'Art d'Olot han generat fotografies que il·lustren els textos. El resultat són set lones de gran format exposades a les façanes de la biblioteca olotina.

Els paisatges fronterers protagonitzaran un workshop del Consell d'Europa a Andorra

Foto

Andorra la Vella acollirà els propers 1 i 2 d'octubre de 2015 un workshop organitzat pel Consell d'Europa i el Govern d'Andorra amb la col·laboració de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, en el marc de la implementació del Conveni europeu del paisatge. L'esdeveniment tractarà la cooperació entre actors en la gestió del paisatge transfronterer.

La Carta del paisatge del Lluçanès s'obre a adhesions individuals i col·lectives després de la signatura dels principis fonamentals

Foto

La Carta del paisatge del Lluçanès va tancar el 21 de març la primera fase amb la signatura dels seus principis fonamentals. Un acte públic celebrat al Consorci del Lluçanès va servir per presentar els resultats del procés de participació i consensuar i donar a conèixer els acords marc. Aquests principis representen el full de ruta que ha de permetre continuar avançant en una iniciativa que compta amb el suport de l'Observatori i que s'ha obert a adhesions individuals i col·lectives.

Cantàbria aprova per unanimitat la Llei del paisatge

Foto

El ple del Parlament de Cantàbria va aprovar el passat 15 de desembre de 2014 per unanimitat la Llei 4/2014 del paisatge. El text pretén gestionar, ordenar, planificar i protegir "degudament" aquest recurs que es qualifica com una "de les majors senyes d'identitat" de la comunitat autònoma així com un dels "principals patrimonis per al futur". La llei té 17 articles i estableix com a instruments d'ordenació les directrius i estudis de paisatge –amb rang de decret- mentre que com a instruments d'aplicació es proposen projectes d'actuació paisatgística, projectes de restauració de paisatges degradats i instruments d'anàlisi d'impacte i integració paisatgística.

L'Observatori, convidat a la vuitena conferència del Conveni europeu del Paisatge

Foto

L'Observatori va participar com a convidat a la vuitena conferència del Consell Europeu sobre el Conveni europeu del Paisatge. L'esdeveniment, que es va celebrar entre el 18 i el 20 de març a Estrasburg (França), va servir, entre altres coses, per avaluar l'estat d'implementació d'un conveni que enguany celebra quinze anys. L'Observatori del Paisatge de Catalunya, que té veu però no vot en el plenari, va aprofitar l'ocasió per presentar-hi l'edició especial 100% paisatgística del diari Ara.

El web de Civilscape, en català

Foto

Civilscape és la principal xarxa europea d'entitats de la societat civil que dediquen la seva tasca a la protecció, gestió i ordenació del paisatge, seguint els principis del Conveni europeu del paisatge. Ara, el web d'aquesta entitat ja es pot consultar en català, i completa la vintena de llengües europees amb les quals estan disponibles els continguts principals de la pàgina. La traducció ha coincidit amb el nomenament de l'Observatori com a membre honorífic de la xarxa europea.

El web de l'Observatori incorpora una galeria d'imatges d'Oriol Clavera

Foto

El web de l'Observatori del Paisatge va incorporar a mitjans de febrer una galeria d'imatges del fotògraf Oriol Clavera. Les fotografies mostren els paisatges de zones turístiques en època de temporada baixa així com nous creixements urbanístics. Les imatges són de la costa catalana i del País Valencià, indrets on Oriol Clavera –barceloní establert a Osona- hi ha realitzat part dels seus treballs.

 

PAISATGE DIGITAL

Foto

La Iniciativa Llatinoamericana del Paisatge estrena web

El nou web de la LALI pretén mostrar una "etapa de grans reptes i enfortiment" de la principal xarxa d'entitats dedicades al paisatge de l'Amèrica Llatina. La pàgina recull les principals àrees de treball i projectes d'aquesta xarxa llatinoamericana.

 

PUBLICACIONS D'INTERÈS

Foto

Bienes comunes, un manifiesto

Mattei, Ugo. Madrid: Trotta, 2013. ISBN: 978-84-9879-464-9.

Aquest llibre parla dels béns comuns no tant sols en termes jurídics, sinó també com un pràctica política, cultural i ecològica. En altres paraules, com una reconquesta dels espais públics democràtics, fundats sobre la qualitat de les relacions i no sobre la quantitat del que s'ha acumulat.

Foto

Reti e sostenibilità nella pianificazione territoriale in Toscana

Falqui, Enrico; Paolinelli, Graiele. Pisa: Edizioni ETS, 2014. ISBN: 978-88-4674147-9.

El llibre és un "viatge" al passat recent, una mostra significativa del que ha passat al territori italià. Descriu quines van ser les causes històriques i culturals, ètiques i socials que van provocar un procés d'urbanització ràpid i voraç, una deconstrucció del paisatge rural i l'eliminació, en la consciència col·lectiva del país, del sentit de lloc i del sentit de la bellesa.

Foto

Ömse sidor om vägen. Allén och landskapet i Skane 1700-1900

Olsson, Patrik. Stockholm: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens, 2012. ISBN: 978-91-86573-26-3.

Tesi doctoral que descriu i analitza les avingudes arbrades a la província de Scania (Suècia) a partir del 1700, i la seva relació amb el paisatge. Les avingudes arbrades són un element, natural i cultural alhora, característic del paisatge d'aquesta zona, un objecte creat per l'ésser humà amb un evident efecte visual en el paisatge. Es pot consultar aquí.

Foto

Le nom qui efface la couleur

Ariño, Israel. Barcelona: Ediciones Anòmalas, 2014.ISBN: 978-84-616-8701-5 / 978-2-35046-312-4.

Aquesta publicació és gairebé una abstracció, un estat mental en el qual explorar els límits de la fotografia, un llindar des d'on assistir a la generació d'un nou tipus d'espai, de caràcter més indefinit i ambigu però, al mateix temps, més compromès amb un territori curullat de sentiment, metàfora i llenguatge. El  projecte es va portar a terme a Le Blanc – el lloc on s'esvaieix el color –, on es poden contemplar les empremtes d'un territori freqüentment oblidat, el seu fons granític i també les seves aparicions més fugaces.

Foto

Kalákázni jó! Napló a Székelyföldi Fürdó-és Közösségépító Kaláka 10éves történetéból

Herczeg Ágnes (ed.). Budapest: Ars Topia Alapítvány, 2011. ISBN: 978-963-89402-0-9.

La publicació mostra una de les activitats de la Fundació Ars Topia que consisteix en recuperar construccions tradicionals relacionades amb l'aigua a través del treball voluntari i cooperatiu. Les bases del moviment són la preservació dels recursos naturals, el paisatge i els valors arquitectònics.

Les publicacions es poden consultar al centre de documentació de l'Observatori del Paisatge.

L'AGENDA

EL PAISATGE A LA PREMSA

Observatori del PaisatgeNota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.

© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64
http://www.catpaisatge.net / observatori@catpaisatge.net