Paisatg-e / Paisaj-e / Landscap-e / Paysag-e

GENER-MARç 15

BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 44

L'Observador

Deu anys!

Mosaic

El paisatge i el bé comú protagonitzen un nou seminari de l'Observatori

El Departament de Territori i Sostenibilitat aprova definitivament el Catàleg de paisatge de la Regió Metropolitana de Barcelona

L'Observatori impulsa un cicle de conferències vinculat a l'exposició 'Catalunya Ciutat(s)'

La Wikipedra supera les 10.000 barraques i cabanes de pedra seca

El Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya presenta les accions del 2015

Carta de Torí per a la promoció dels observatoris del paisatge a Europa

Els vídeos del seminari sobre aigua, patrimoni i paisatge, al web de l'Observatori

Disponibles les ponències del seminari sobre paisatges forestals

Una delegació de la Iniciativa Latinoamericana del Paisaje visita l'Observatori

El Lluçanès impulsa una carta del paisatge

Presentació del CARTOCAT: el portal de mapes antics georeferenciats de Catalunya

El web de l'Observatori incorpora una galeria d'imatges de Martí Gasull

Cinc barraques de pedra seca de Mont-roig del Camp, en procés per ser declarades un Bé Cultural d'Interès Nacional

La Tria de l'Observatori

Communication relative à la reconquête des paysages et à la place de la nature en ville

Paisatge Digital

Projectes en paisatges culturals

Centre de Documentació

50 ensayos de secesión un repertorio de ciudades

Veus per l'Horta

Mil ríos

Landscape and urban design for health and well-being

Atlas des paysages de Wallonie: l'Ardenne centrale et de la Thiérache

El patrimonio: la construcción del pasado y del futuro

Energielandschaften gestalten. Leitlinien und Beispiele für Bürgerpartizipation

L'Agenda

Actes de febrer a març

El paisatge a la premsa

Recull actualitzat de notícies

L'OBSERVADOR

Foto

Deu anys!

Joan Nogué
Director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya

Fa exactament cinc anys escrivia l'únic ‘Observador' que he escrit en la nostra revista digital Paisatg-e, i el titulava: "Cinc anys!". Ara escric el segon, cinc anys més tard, amb motiu dels deu anys de la creació de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. Si ja llavors em sentia eufòric pel camí recorregut des d'aquell 1 de març de 2005, ara m'hi sento encara molt més, i moltes més són les coses a celebrar: deu anys de l'Observatori, deu anys de  la Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge de Catalunya i quinze anys de l'aprovació del Conveni europeu del paisatge, el nostre principal referent.

[ LLEGIR TOT L'ARTICLE ]

MOSAIC

El paisatge i el bé comú protagonitzen un nou seminari de l'Observatori

Foto

L'Observatori dedicarà un nou seminari al tema del paisatge com a bé comú. L'activitat se celebrarà el proper 10 d'abril a l'Ateneu Popular de 9 Barris de Barcelona i inclourà quatre ponències –i els posteriors debats- a càrrec de David Bravo, Marina Garcés, Raül Romeva i Ugo Mattei.

 

 

El Departament de Territori i Sostenibilitat aprova definitivament el Catàleg de paisatge de la Regió Metropolitana de Barcelona

Foto

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar aquest 21 de gener l'aprovació definitiva del Catàleg de paisatge de la Regió Metropolitana de Barcelona elaborat per l'Observatori del Paisatge de Catalunya. Els catàlegs de paisatge són un instrument previst a la Llei del paisatge de Catalunya que serveix per inventariar i analitzar tots els valors paisatgístics i per proposar aquells objectius de qualitat paisatgística que la planificació territorial i la resta de polítiques sectorials hauran de prendre en consideració. Es tracta del sisè catàleg que s'aprova i només restarà pendent el de la Catalunya Central.

L'Observatori impulsa un cicle de conferències vinculat a l'exposició 'Catalunya Ciutat(s)'

Foto

L'Observatori del Paisatge, conjuntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, ha impulsat un cicle de conferències vinculat a l'exposició "Catalunya Ciutat(s)" que fins al 26 d'abril es pot visitar al Museu Marítim de Barcelona. El cicle va començar el dimarts 20 de gener amb una conferència de Joan Nogué, director de l'Observatori, amb el títol "País, paisatge, futur", que va incloure un col·loqui-debat amb la catedràtica Daniela Colafranceschi, la historiadora Pilar Parcerisas i el director de cinema Albert Serra.

La Wikipedra supera les 10.000 barraques i cabanes de pedra seca

Foto

La Wikipedra, el punt de trobada 2.0 de la pedra seca a Catalunya, ha superat les 10.000 barraques inventariades després de més tres anys de funcionament del web. La iniciativa, coordinada per l'Observatori del Paisatge, ha estat possible gràcies a la tasca del grup Drac Verd de Sitges i la col·laboració de fins a 120 voluntaris d'arreu del territori. El Bages i l'Alt Camp són les dues comarques amb més elements inventariats, amb més de 2.300 i vora 1.700, respectivament.

El Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya presenta les accions del 2015

Foto

Els avenços del Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya es van presentar el 29 d'octubre de 2014 a Puigcerdà. La sessió, adreçada als alcaldes d'ambdues bandes de la frontera així com a la ciutadania en general, va servir per anunciar les accions previstes per al 2015. En destaquen la creació d'un document d'orientacions pràctiques transfrontereres; accions formatives i jornades educatives; l'ampliació de la Wikipedra a l'Alta Cerdanya; la realització d'un mapa de paisatge transfronterer; l'elaboració d'un web divulgatiu, així com la identificació de punts d'observació de la Cerdanya, a banda i banda de la frontera.

Carta de Torí per a la promoció dels observatoris del paisatge a Europa

Foto

El 22 i 23 de setembre es va celebrar a Torí (Itàlia) el primer dels seminaris Uniscape En-Route, que es va centrar en el paper dels observatoris del paisatge a Europa, i fou organitzat per UNISCAPE, CIVILSCAPE, RECEP-ENELC,  la Universitat de Torí i la Universitat Politècnica de Torí. La trobada, celebrada al castell del Valentino, va culminar amb la signatura d'una carta-manifest a favor de la promoció d'aquest tipus d'ens arreu del continent. La Carta de Torí recorda que el Consell d'Europa ha apostat per aquest tipus d'estructures com un enfocament útil per a l'aplicació del Conveni europeu del paisatge. Per aquest motiu sol·licita a aquesta institució que organitzi una conferència extraordinària per a l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques que faciliti la creació de nous observatoris i que es treballi en la coordinació dels observatoris existents a nivell europeu.

Els vídeos del seminari sobre aigua, patrimoni i paisatge, al web de l'Observatori

Foto

Experts catalans i d'arreu d'Europa van debatre el passat octubre a Manlleu (Osona) la relació entre aigua, patrimoni i paisatge en un seminari organitzat per l'Observatori del Paisatge i patrocinat per l'empresa ATLL. Les ponències presentades estan ara disponibles en format vídeo al web de l'Observatori. El seminari es va dividir en tres blocs: el primer, dedicat al paisatge, l'aigua i la planificació; el segon, al paisatge fluvial en l'art i el cinema; i el tercer, al patrimoni i usos del paisatge fluvial.

Disponibles les ponències del seminari sobre paisatges forestals

Foto

Els paisatges forestals van centrar un seminari organitzat per l'Observatori el passat 17 de setembre a Viladrau (Osona), dins del Parc Natural del Montseny. Ara, ja es poden consultar al web de l'Observatori les ponències presentades en format digital. El seminari "Boscos: usos, mirades, paisatges" no es va centrar en les causes que expliquen que més de la meitat del territori català estigui ocupat per forest, sinó en el bosc com element clau del paisatge. De fet, és un tret distintiu de gairebé dos terços dels 135 paisatges de Catalunya i, per tant, forma part del paisatge quotidià de milers de persones. Bir birinden guzel turk sex video filmleri izle.

Una delegació de la Iniciativa Latinoamericana del Paisaje visita l'Observatori

Foto

Una delegació de la Iniciativa Latinoamericana del Paisaje (LALI, per les sigles en anglès) va visitar a finals de setembre la seu de l'Observatori del Paisatge, a Olot. La trobada s'emmarcava en el conveni de col·laboració entre les dues entitats que es va signar l'any 2013. La delegació de la LALI estava encapçalada per Martha Fajardo, coordinadora de l'entitat, i va ser rebuda per Joan Nogué i Pere Sala, director i coordinador de l'Observatori del Paisatge, respectivament. Ambdues entitats estudien la possibilitat d'organitzar conjuntament de cara al 2015 un congrés sobre paisatges cafeters, entre altres iniciatives.

El Lluçanès impulsa una carta del paisatge

Foto

El Lluçanès impulsa la redacció d'una carta de paisatge per aquesta subcomarca situada entre Osona, el Bages i el Berguedà. Es tracta d'una iniciativa emmarcada en l'estratègia de desenvolupament territorial liderada pel Consorci del Lluçanès que es basa en la potenciació dels valors intrínsecs del Lluçanès, com la tranquil·litat, la cohesió social, els productes de qualitat i el patrimoni natural i cultural. La Carta del Paisatge del Lluçanès arrencarà amb un procés de participació que avançarà de manera paral·lela i coordinada a les primeres fases de treball tècnic.

Presentació del CARTOCAT: el portal de mapes antics georeferenciats de Catalunya

Foto

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) va presentar el passat mes de novembre el Cartocat, el portal de mapes antics georeferenciats de Catalunya. Es tracta d'un web que utilitza les eines IDEC d'infraestructura de dades espacials per mostrar mapes antics, amb l'objectiu d'apropar encara més el món de la cartografia i el de les cartoteques. Inclou una mostra de les col·leccions de mapes de la Biblioteca de Catalunya, de la biblioteca Víctor Balaguer i de la cartoteca del Centre Excursionista de Catalunya, a més d'una col·lecció de mapes de la Cartoteca de l'ICGC.

El web de l'Observatori incorpora una galeria d'imatges de Martí Gasull

Foto

La portada del web de l'Observatori del Paisatge va incorporar el passat mes d'octubre una galeria d'imatges del fotògraf Martí Gasull. Les imatges es refereixen a paisatges periurbans, en general degradats, en els quals predominen els usos ramaders, les infraestructures, el barraquisme, les construccions industrials i les obres abandonades. La galeria de Gasull s'afegeix a les de Jordi Bas, Carlos Albalá i Ignasi López, Jordi Bernadó, Rafael López-Monné, Aleix Plademunt, Jorge Yeregui i Carma Casullá, que des de fa mesos es poden veure al web

Cinc barraques de pedra seca de Mont-roig del Camp, en procés per ser declarades un Bé Cultural d'Interès Nacional

Foto

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) del 21 de novembre de 2014 va recollir la declaració de cinc barraques de pedra seca de Mont-roig del Camp (el Baix Camp) com a béns culturals d'interès nacional (BCIN). Els elements s'integren al catàleg en la categoria de zona d'interès etnològic i se'n delimita el seu entorn de protecció. El municipi té un total de 133 barraques inventariades a la Wikipedra, el web col·laboratiu de pedra seca que impulsa l'Observatori. Sizler'de genc elit escort antalya kizlari olarak sizlere guzel saatler geciretebilirler.

LA TRIA DE L'OBSERVATORI

Communication relative à la reconquête des paysages et à la place de la nature en ville

Estratègia de paisatge del Ministeri francès d'ecologia, desenvolupament sostenible i energia. Setembre de 2014.

PAISATGE DIGITAL

Foto

Projectes en paisatges culturals

Recull dels treballs i documentació utilitzada a l'assignatura Projectes en Paisatges Culturals, impartida pel Departament d'Urbanisme i Ordenació del Territori a l'ETSAV (Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès de la Universitat Politècnica de Catalunya).

PUBLICACIONS D'INTERÈS

Foto

50 ensayos de secesión un repertorio de ciudades

Jáuregui, Ignacio. [Madrid]: Ricardo Sánchez Lampreave, 2014. ISBN: 978-84-616-7068-0.

Recopilació dels articles de viatges escrits per l'arquitecte Ignacio Jáuregui al diari Sur de Málaga. Són cinquanta retrats de ciutats, seleccionades arbitràriament, i descrites cadascuna des d'una perspectiva diferent.

Foto

Veus per l'Horta

Picó, Maria Josep; Ruiz, Magda (coord.). València: Publicacions de la Universitat de València, 2014. ISBN: 978-84-370-9447-2.

Un llibre divulgatiu i coral  que pretén posar en relleu l'horta valenciana i mantenir obert el debat social i polític sobre un territori que s'ha destruït gradualment. Per tal de decidir quina horta es vol, des de les institucions, es crida a la participació a través del blog http://veushorta.blogs.uv.es/.

Foto

Mil ríos

Herbello, Fran; Sendón, Manuel. [S.l.]: Centro de Estudos Fotográficos, 2014. ISBN: 84-87882-39-0.

El llibre documenta fotogràficament el recorregut realitzat amb caiac per la costa i el curs de diversos rius gallecs. Ofereix una visió, poètica i diferent, dels paisatges, la vegetació, les construccions humanes...  s'acompanya de dos textos introductoris de Pedro de Llano i Federico López Silvestre.

Foto

Landscape and urban design for health and well-being

Souter-Brown, Gayle. London: Routledge, 2015. ISBN: 978-0-415-84351-5.

L'autora analitza els beneficis socials, econòmics i ambientals dels espais verds i la capacitat del paisatge d'influir en la salut. Alhora ofereix unes directrius per dissenyar espais urbans saludables ja siguin públics o privats.

Foto

Atlas des paysages de Wallonie: l'Ardenne centrale et de la Thiérache

Godart, Marie-Françoise (dir.). Namur: Conférence Permanente du Développement Territorial, 2014. ISBN: 978-2-8056-0158-3.

Aquest document, el cinquè volum dels atles de paisatge de Valònia, ha estat concebut com una eina de coneixement, sensibilització i gestió del paisatge, i s'adreça a un públic ampli, des del ciutadà inquiet o l'enamorat de la seva regió fins als responsables polítics o els agents socials. El text complet està disponible aquí.

Foto

El patrimonio: la construcción del pasado y del futuro

Capel, Horacio. Barcelona: Ediciones Serbal, 2014. ISBN: 978-84-7628-747-7.

L'autor planteja un debat sobre la protecció del patrimoni a l'actualitat, tenint en compte el sistema econòmic actual i els seus interessos, així com l'organització de la vida social.

Foto

Energielandschaften gestalten. Leitlinien und Beispiele für Bürgerpartizipation

Gotzmann, Inge (2014). Bonn: Bund Heimat und Umwelt in Deutschland (BHU). ISBN: 978-3-925374-37-1.

Última publicació del BHU: Bund Heimat und Umwelt (associació per la defensa del medi ambient i la identitat territorial) sobre la transformació dels paisatges energètics. El llibre conté directrius i exemples de participació ciutadana relacionats en aquests tipus de paisatges.

Les publicacions es poden consultar al centre de documentació de l'Observatori del Paisatge.

L'AGENDA

EL PAISATGE A LA PREMSA

Observatori del PaisatgeNota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.

© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64
http://www.catpaisatge.net / observatori@catpaisatge.net