Paisatg-e / Paisaj-e / Landscap-e / Paysag-e

JULIOL-SETEMBRE 14

BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 42

L'Observador

Paisatges que flueixen: els països bàltics

Mosaic

'Boscos: usos, mirades, paisatges', el nou seminari de l'Observatori

El llibre del Catàleg de paisatge de les Terres de l'Ebre es presenta en unes muscleres de la badia dels Alfacs

El web temàtic sobre paisatge i món local de l'Observatori, ara en anglès

La Diputació de Girona i el Departament de Territori i Sostenibilitat col·laboren en la publicació del Catàleg de paisatge de les Comarques Gironines

L'Observatori del Paisatge i la Fundació Lluís Coromina estrenyen la col·laboració

Primeres activitats del Centre de Documentació del Paisatge a Olot

Joan Nogué aborda el retrobament amb el lloc en unes jornades a Granada

L'Observatori mostra les polítiques de paisatge catalanes al Fòrum Bàltic del Paisatge

L'Observatori presenta CATPAISATGE 2020 en un seminari a la República Txeca

L'Observatori del Paisatge col·labora en l'organització d'una jornada sobre paisatge i sostenibilitat a Buenos Aires

Les oliveres mil·lenàries del Sénia, premiades a Europa

Any clau per a la candidatura del paisatge del Priorat com a patrimoni mundial de la UNESCO

El projecte MedScapes pretén identificar i cartografiar els paisatges de la Mediterrània oriental

El col·lectiu Paisaje Transversal repensa el barri de Sant Miquel d'Olot

La Universitat de València impulsa un projecte de difusió i conscienciació de les polítiques europees de paisatge

El web de l'Observatori incorpora una galeria d'imatges de Carma Casulá

La Tria de l'Observatori

Landscape Observatories in Europe (I Quaderni di Careggi. Núm. 5)

Paisatge Digital

Microcatalunya

Centre de Documentació

Off the map

Els paisatges de l'Alt Camp

For Sale

Ouroboro codice para un hilo circular

Fernando Biarge: el paisaje del hombre : fotografías 1968-2013

Canali artificiali, territorialità idraulica e paesaggio. Uno studio comparativo tra Veneto, Catalogna e sud-ovest dell'Inghilterra, Pàdua (Italia).

Procedimientos para un catálogo del paisaje urbano

Paisaje cultural cafetero

L'Agenda

Actes de juliol a setembre

El paisatge a la premsa

Recull actualitzat de notícies

L'OBSERVADOR

Foto

Paisatges que flueixen: els països bàltics

Simon Bell
Professor d'arquitectura del paisatge de la Universitat de Ciències de la Vida d'Estònia i president del Consell Europeu d'Escoles Universitàries d'Arquitectura del Paisatge, ECLAS

Els països bàltics –Estònia, Letònia i Lituània– són els únics antics membres de la Unió Soviètica que avui formen part de la Unió Europea. En el transcurs d'un segle, i després d'independitzar-se de l'Imperi rus el 1914, van ser envaïts per la Unió Soviètica, més tard per l'Alemanya nazi, de nou per la Unió Soviètica, i finalment van recuperar la independència arran del desmembrament d'aquesta última. Molts dels trets que caracteritzen el paisatge de la regió avui dia són resultat d'aquestes diferents fases històriques.

[ LLEGIR TOT L'ARTICLE ]

MOSAIC

'Boscos: usos, mirades, paisatges', el nou seminari de l'Observatori

Foto

Els paisatges forestals centraran el proper seminari organitzat per l'Observatori. Se celebrarà el dimecres 17 de setembre a l'Espai Montseny de Viladrau, a Osona, a tocar del parc natural del Montseny, i en una de les àrees de Catalunya on el sector forestal té major importància. "Boscos: usos, mirades i paisatges" analitzarà els diferents valors i usos que s'atribueixen als paisatges forestals i agroforestals de Catalunya i en proposarà noves formes de gestió i intervenció. Durant el seminari es podrà consultar una selecció de material dels centres de documentació del Paisatge i del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. La jornada té un preu de 15 euros i inclou el dinar, és necessar-hi inscriure's-hi a través del correu electrònic observatori@catpaisatge.net. Consulteu el programa del seminari aquí.

El llibre del Catàleg de paisatge de les Terres de l'Ebre es presenta en unes muscleres de la badia dels Alfacs

Foto

El passat 27 de juny es va presentar el llibre del Catàleg de paisatge de les Terres de l'Ebre. L'emplaçament de la presentació va ser molt especial, ja que es va fer a la Caseta del Parrillo, instal·lada a les muscleres de l'Avi Agustí Bertomeu, en plena badia dels Alfacs, a Sant Carles de la Ràpita. En l'acte hi van participar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, així com el director de l'Observatori, Joan Nogué. La publicació del Catàleg de les Terres de l'Ebre, el tercer després del de les Terres de Lleida i el Camp de Tarragona, ha estat possible gràcies a un conveni entre la Diputació i el Departament de Territorio i Sostenibilitat.

El web temàtic sobre paisatge i món local de l'Observatori, ara en anglès

Foto

L'Observatori va presentar el setembre passat un web temàtic sobre paisatge i món local. Ara, tots els continguts d'aquest portal s'han traduït a l'anglès per tal d'ampliar-ne la difusió. De fet, aquest producte digital ha despertat molt d'interès arreu d'Europa ja que és una de les qüestions que actualment estan generant més debat. Paral·lelament, a través de la xarxa Civilscape s'està treballant per fer-ne una versió en alemany.

La Diputació de Girona i el Departament de Territori i Sostenibilitat col·laboren en la publicació del Catàleg de paisatge de les Comarques Gironines

Foto

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, com a president de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, i el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, van signar el passat mes de maig un conveni de col·laboració per tal de publicar el Catàleg de paisatge de les Comarques Gironines. L'aportació de la Diputació permetrà editar 800 exemplars del catàleg, elaborat per l'Observatori i aprovat el 2010. Es tracta del quart catàleg que es publica després dels de les Terres de Lleida, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Més informació aquí.

L'Observatori del Paisatge i la Fundació Lluís Coromina estrenyen la col·laboració

Foto

L'Observatori del Paisatge i la Fundació Lluís Coromina van signar el passat març un conveni per estrènyer la col·laboració que ja mantenien. El text el van rubricar Joan Nogué, director de l'Observatori, i Lluís Coromina, president de la Fundació, en presència de Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, aprofitant que aquell mateix dia havia inaugurat el Centre de Documentació del Paisatge a l'Hospici d'Olot. El conveni amb la Fundació, que desenvolupa activitats en l'àmbit de les arts, de l'atenció a les persones i de la preservació de la natura, els animals i l'entorn paisatgístic, preveu crear, entre d'altres, un web conjunt sobre art i paisatge. Més informació aquí.

Primeres activitats del Centre de Documentació del Paisatge a Olot

Foto

El Centre de Documentació del Paisatge a Olot, ubicat a l'edifici de l'Hospici, es va inaugurar el passat mes de març amb la presència de Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat. El 29 de maig s'hi va celebrar la primera activitat oberta al públic –la presentació del llibre 13 itineraris i 31 propostes per conèixer i viure el territori–, mentre que de cara a la tardor ja hi ha nous actes programats. Concretament l'1 d'octubre Xevi Bayona exposarà la seva experiència d'art inserit en el paisatge en el marc del projecte europeu Changing Tracks, mentre que el 12 de novembre es presentarà un llibre i s'inaugurarà una exposició sobre el "Paisatge i llegenda del Comte Arnau".

Joan Nogué aborda el retrobament amb el lloc en unes jornades a Granada

Foto

Joan Nogué, director de l'Observatori, va abordar el retrobament amb el lloc en les jornades "Patrimoni cultural i paisatge" que es van celebrar el passat mes de juny a Granada. L'esdeveniment, coordinat per l'entitat Hispania Nostra, va tenir lloc en el marc de la 23a Reunió d'Associacions per la Defensa del Patrimoni Cultural, amb la participació d'entitats d'arreu de l'Estat espanyol. "Hi ha un interès renovat pels llocs de la vida quotidiana. I la gent vol ser protagonista d'aquest procés. Es reivindiquen identitats locals i es reclamen llocs més cuidats", va explicar el director de l'Observatori a la ciutat andalusa.

L'Observatori mostra les polítiques de paisatge catalanes al Fòrum Bàltic del Paisatge

Foto

L'Observatori va participar al Fòrum Bàltic del Paisatge que es va celebrar els passats 24 i 25 d'abril a Tallinn, la capital d'Estònia. L'esdeveniment, que s'organitzava per segona vegada –el primer va tenir lloc el 2013 a Vílnius (Lituània)–, forma part dels fòrums regionals que es realitzen arreu del continent a l'empara de Civilscape, una associació internacional que agrupa organitzacions de la societat civil dedicades a la protecció, la gestió i l'ordenació del paisatge a Europa. La celebració del Fòrum Bàltic del Paisatge a Estònia va ser deguda, en part, al fet que aquest país és un dels pocs del continent que encara no ha ratificat el Conveni europeu del paisatge. Tanmateix, la implicació del Govern estonià en l'esdeveniment va ser molt significativa. Més informació aquí.

L'Observatori presenta CATPAISATGE 2020 en un seminari a la República Txeca

Foto

L'Observatori va presentar a inicis de juny el seu full de ruta CATPAISATGE 2020 en un seminari internacional a la República Txeca. People and Landscape III. European Landscape Convention in Practice es va celebrar a Lednice, una ciutat situada a la regió de Moràvia Meridional, molt propera a la frontera amb Àustria. Precisament, ambdós estats comparteixen el denominat Paisatge cultural de Lednice i Valtice, reconegut per la UNESCO com patrimoni de la humanitat. L'experiència de l'Observatori va ser inclosa en l'apartat "Millors pràctiques de gestió i planificació de paisatge" en un seminari coorganitzat per Civilscape i Uniscape, juntament amb dues universitats txeques.

L'Observatori del Paisatge col·labora en l'organització d'una jornada sobre paisatge i sostenibilitat a Buenos Aires

Foto

L'Observatori del Paisatge de Catalunya va col·laborar en l'organització de la vuitena edició de la jornada Paisajeurbe, que es va celebrar el 29 d'abril a la Universitat de Palermo de Buenos Aires. La col·laboració forma part del conveni entre l'entitat catalana i el node de Buenos Aires de la Red Argentina del Paisaje. La vuitena Paisajeurbe portava per títol "Paisatge, Territori i Sostenibilitat" i entenia el paisatge com una "construcció social i part del model de desenvolupament sostenible". S'hi van plantejar canvis en la relació entre territori, estat i ciutadans, així com nous models d'interacció entre societat i natura. Més informació aquí.

Les oliveres mil·lenàries del Sénia, premiades a Europa

Foto

El paisatge històric d'oliveres mil·lenàries del territori del Sénia (entre Tarragona, Terol i Castelló) va ser reconegut amb el premi Europa Nostra 2014, que concedeix la Comissió Europea i Europa Nostra, una xarxa d'entitats en defensa del patrimoni cultural i natural del continent. El jurat va quedar "impressionat" per les imatges dels arbres mil·lenaris i la seva elevada concentració al territori del Sénia, format per 27 municipis de les comarques del Baix Maestrat, el Montsià i el Matarranya.

Any clau per a la candidatura del paisatge del Priorat com a patrimoni mundial de la UNESCO

Foto

Fa set anys que l'associació Prioritat impulsa la candidatura perquè el Priorat esdevingui el primer paisatge cultural de Catalunya considerat patrimoni mundial per part de la UNESCO. Els impulsors de la iniciativa assenyalen que aquest 2014 serà un any clau, ja que aquesta tardor es preveu que la comissió de patrimoni històric espanyola decideixi si presenta a la Unesco la candidatura de patrimoni mundial del Priorat-Montsant i Siurana.

El projecte MedScapes pretén identificar i cartografiar els paisatges de la Mediterrània oriental

Foto

El projecte MedScapes s'ha posat en marxa amb la voluntat d'identificar i cartografiar els paisatges de la Mediterrània oriental. Rep finançament europeu a través de l'Instrument Europeu de Veïnatge i Associació (IEVA) per a les iniciatives entre la Unió Europea i altres països mediterranis. Va començar al gener de 2014 –en una de les primeres reunions es va convidar l'Observatori del Paisatge de Catalunya– i finalitzarà el desembre de 2015. MedScapes reuneix vuit socis de quatre països: Xipre, Grècia, Jordània i Líban. El projecte, en el qual cada estat està representat per una ONG i una universitat, està dirigit per la fundació xipriota Laona Foundation. Més informació aquí.

El col·lectiu Paisaje Transversal repensa el barri de Sant Miquel d'Olot

Foto

El col·lectiu Paisaje Transversal desenvolupa el projecte Olot+B que, conjuntament amb l'Ajuntament de la ciutat, pretén repensar el barri de Sant Miquel, caracteritzat per una complexitat social considerable. La iniciativa pretén utilitzar tècniques participatives i lúdiques per tal de detectar els elements urbanístics a millorar. La idea d'Olot+B, que va sorgir arran de la presència dels membres de Paisaje Transversal en un seminari organitzat per l'Observatori, es podria estendre a altres barris en una segona fase.

La Universitat de València impulsa un projecte de difusió i conscienciació de les polítiques europees de paisatge

Foto

La Universitat de Valencia (UV) impulsa, juntament amb centres de recerca de cinc països europeus més, el projecte E-Clic, amb el qual es pretén apropar les polítiques de paisatge recollides al Conveni europeu a la ciutadania. La iniciativa inclou un concurs de projectes d'àmbit estatal, els premiats del qual participaran en una conferència internacional que se celebrarà el 2015 a Estònia. Al certamen espanyol els àmbits són: regeneració de paisatges forestals cremats, recuperació urbana de paisatges degradats i solucions per a paisatges litorals davant de la pressió urbanística.

El web de l'Observatori incorpora una galeria d'imatges de Carma Casulá

Foto

La portada del web de l'Observatori del Paisatge mostrarà des del juny fins al setembre una galeria d'imatges de la fotògrafa barcelonina Carma Casulá. Les fotografies recullen diverses temàtiques, entre les quals les de paisatges periurbans –sovint degradats– i també de paratges amb activitat turística. La galeria de Casulá s'afegeix a les de Jordi Bas, Carlos Albalá i Ignasi López, Jordi Bernadó, Rafael López-Monné, Aleix Plademunt i Jorge Yeregui, que des del 2012 es poden veure al web.

LA TRIA DE L'OBSERVATORI

Landscape Observatories in Europe (I Quaderni di Careggi. Núm. 5)

Publicació dels resultats del seminari Landscape Observatories in Europe from the ELC recommendations to the local initiatives (juny 2013, Florència)

PAISATGE DIGITAL

Foto

Microcatalunya

Projecte que vol reunir tota la informació que generen els micropobles catalans, que ocupen el 35 % del territori. En el web es pot trobar un directori amb 4.000 enllaços ordenats en les 328 fitxes d'aquests municipis i fotografies dels diferents pobles publicades a la xarxa social Instagram.

PUBLICACIONS D'INTERÈS

Foto

Off the map

Bonnett, Alastair. London: Aurum Press, 2014. ISBN: 978-1-78131-257-5.

La fascinació i la curiositat pels llocs extraordinaris és tan vella com la geografia. L'autora descriu alguns dels llocs i no-llocs més notables però alhora menys coneguts d'arreu del món, com per exemple la plataforma marina Sealand, la ciutat subterrània de Capadòcia o la ciutat fantasma de Prípiat.

Foto

Els paisatges de l'Alt Camp

Saladié, Sergi; López-Monné, Rafael. Valls: Fundació Ciutat de Valls; Institut d'Estudis Vallencs; Cossetània, 2014. ISBN: 978-84-86083-73-7; 978-84-9034-227-5.

La Fundació Ciutat de Valls va encarregar aquest estudi sobre les característiques del paisatge de l'Alt Camp amb l'objectiu final de donar-hi valor, atès que l'Alt Camp, com molts altres territoris, presenta una marcada singularitat paisatgística dins de l'àmbit mediterrani. L'estudi es va emmarcar en el Catàleg de paisatge del Camp de Tarragona.

Foto

For Sale

Pons, Elisenda. Barcelona: l'autora, 2014. ISBN: 978-84-616-8885-2.

El llibre ens proposa un viatge a través dels paisatges de la crisi econòmica als Estats Units, Irlanda, Grècia, Espanya i Portugal: la geografia de la desolació, un recorregut per comprendre la societat en què vivim i per preservar la memòria dels nostres errors.

Foto

Ouroboro codice para un hilo circular

Albalá, Carlos [et al.]. [S.l.]: los 7 autores. ISBN: 978-84-616-7878-5.

La publicació és el resultat de l'experiència-taller 3 Weeks Bside Project Experience, que es basava en l'aprenentatge col·laboratiu focalitzat en la construcció d'un discurs conjunt a l'entorn de la idea de territori i mapa. El llibre proposa un joc, buscar-se i perdre's per tornar-se a trobar o no.

Foto

Fernando Biarge: el paisaje del hombre : fotografías 1968-2013

Biarge, Fernando. Huesca: Diputación Provincial, 2014. ISBN: 978-84-92749-38-6.

Catàleg de l'exposició de fotografies realitzades per Fernando Biarge, que fou el primer responsable de la Fototeca Provincial d'Osca. A petició de la Diputació d'Osca, l'autor ha seleccionat les imatges que, amb el temps, han arribat a construir una percepció col·lectiva del paisatge.

Foto

Canali artificiali, territorialità idraulica e paesaggio. Uno studio comparativo tra Veneto, Catalogna e sud-ovest dell'Inghilterra, Pàdua (Italia).

Visentín, Francesco. Tesis doctoral en co-tutela entre la Universidad de Padua y de Girona, 2014. Direcció: Francesco Vallerani, Anna Ribas.

Tesi doctoral que analitza els paisatges de l'aigua a través de la comparació de tres casos d'estudi a Itàlia, Catalunya i Anglaterra. L'objectiu principal és avaluar el paper que han tingut, tenen i tindran aquests paisatges en cadascun dels seus contextos i en el context europeu, per mitjà de l'enfocament geohistòric, una anàlisi del patrimoni heretat i de les administracions. El llibre també inclou una reflexió sobre el paper que tenen el Conveni europeu del paisatge i els observatoris.

Foto

Procedimientos para un catálogo del paisaje urbano

Períes, Lucas; [et al.]. Córdoba: I+P Editorial, 2013. ISBN: 978-987-1385-39-3.

La publicació presenta i desenvolupa una metodologia per elaborar catàlegs de paisatge urbans, estructurada en tres fases consecutives: la identificació, la caracterització i la valoració. A cada fase corresponen uns objectius, activitats, criteris i eines gràfiques concretes. Disponible aquí.

Foto

Paisaje cultural cafetero

Fernández, María del Pilar [et al.]. [Bogotà: Ministerio de Cultura de la Republica de Colombia; Federación Nacional de Cafeteros, 2013?].

El 2011 la Unesco va declarar el Paisatge Cultural Cafeter de Colòmbia (PCCC) patrimoni de la humanitat; el llibre recull la documentació recollida per presentar la candidatura. El PCCC és un paisatge cultural i productiu en el qual es combinen elements naturals, econòmics i culturals amb un alt grau d'homogeneïtat en la forma de plantacions cafeteres i del seus paisatges.

Les publicacions es poden consultar al centre de documentació de l'Observatori del Paisatge.

L'AGENDA

EL PAISATGE A LA PREMSA

Observatori del PaisatgeNota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.

© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64
http://www.catpaisatge.net / observatori@catpaisatge.net